MU: hét tétel, amiben Moyes MU-ja egyelőre veri Van Gaalét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.12. 17:06
null
Louis van Gaal: a Manchester United-menedzser magányossága (Fotó: Reuters)
Kivel rosszabb a Manchester United labdarúgócsapata: egy évvel ezelőtt David Moyesszal vagy a 2014–15-ös idényben Louis van Gaallal? A Southampton elleni vasárnapi 0–1 újabb muníciót adott a szigetországban dúló vitához. A két menedzser képzeletbeli pontversenye 37–37-re áll 21 Premier League-forduló után – a Telegraph című brit lap pedig sebtében szállított hét statisztikai tételt, amelyikben Moyes csapata egyelőre jobb Van Gaalénál.

 

1. SZERZETT GÓLOK. Ha a különbség nem is jelentős, de David Moyes csapata veri Louis van Gaalét: 35 gól ez elmúlt szezon első 21 fordulójában, 34 az ideiben.

2. KAPURA LÖVÉSEK. Moyes MU-ja 218-szor, Van Gaalé 199-szer célozta meg a kaput a bajnokság első 21 fordulójában. A kapu eltalálása is jobban ment valamivel Moyeséknak (47.2 %, 46.2 %). Talán ha vasárnap a Southampton ellen legalább egyszer sikerül lövéssel megdolgoztatni az ellenfél kapusát...

A HELYEZÉS MOST JOBB
Egy lényeges mutatóban egyértelműen jobb Louis van Gaal: az ő MU-ja 37 ponttal a negyedik helyen áll, míg David Moyesé csak hetedik volt, ami lássuk be, nem csak optikai szempontból jelentős különbség – gondoljunk csak a negyedik hellyel járó BL-selejtezős kvótára. Az éllovastól számított lemaradás az idén csak egy ponttal nagyobb (12), mint a tavaly ilyenkor volt (11).
Az MU a hetedik helyen állt a 35. forduló befejeztével is, amikor Moyest – miután biztossá vált, hogy nem lesz meg a BL-kvalifikáció – elbocsátották. Ez éppen korábbi csapatától, az Evertontól elszenvedett vereség után történt...

3. TÁMADÓPASSZOK. Noha összességében Van Gaal csapatának tagjai passzoltak többször (11 465–10 306), a támadózónában, vagyis a pálya „első harmadában”, a támadófutballt preferáló holland legénysége 105-tel alulmaradt Moyes csapatával szemben (3183–3078).

4. HOSSZÚ INDÍTÁSOK. Moyest sokat támadták azért, hogy kevéssé kombinatív „rúgd és fuss” futballjával „elárulta” a manchesteri tradíciókat, csakhogy 21 forduló után a skót hagyománytisztelőbbnek mutatkozik, mint Van Gaal: míg az előző szezonbeli MU-átadások 11.3 százaléka volt hosszú indítás, most ez a mutató már 12.9 százalék.

5. BEADÁSOK. Ki a szélre, majd be a kapu elé – ez is hagyományos manchesteri labdajáratási képlet, amelyet a sokat szidott Moyes-csapat többször alkalmazott (554 beadás), mint Van Gaal legénysége (496).

6. SZERELÉSEK. A védekezésbeli párbajok hatékony megvívásában is jobb valamivel a Moyes-csapat: a 2013–2014-es United játékosai 79.1 százalékban megnyerték védekezésbeli párharcaikat az első 21 fordulóban, Van Gaalnál a mutató csak 75.7 százalék.

7. FEGYELEM, SZABÁLYTALANSÁGOK. 245–228, azaz 17-tel több szabálytalanságot követett el a „hollandosított” MU, mint amennyit a megelőző idényben a „skót”. A 245 szabálytalanság közül négy eredményezett büntetőt.

S hogy mit mondott minderre Louis van Gaal? „Nekem úgy tűnik, mintha ugrásra készen lesték volna, hogy végre az orrom alá dörgölhessék: ugyanannyi pontot szereztem, mint David Moyes.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik