Mourinhótól igazi szemkápráztatást várnak a Chelsea-nél

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.07.08. 20:39
null
José Mourinho örömmel tért vissza a Chelsea-hez (Fotó: Action Images, archív)
Hatalmas a jövés-menés ezen a nyáron is a Premier League-ben, ahol a londoni csapatok is csipkedik magukat, hiszen hatalmas célokat tűztek ki maguk elé. Mondhatni, mostanában szokásos módon – remélik, ezúttal nem buknak el a pontvadászatban, mondhatni, mostanában szokásos módon. A Chelsea, az Arsenal és a Tottenham Hotspur háza táján nézünk szét bővebben ezúttal.

 

 

Azért abban benne van a futball minden frivolsága, szépsége és csúnyasága, hogy a Cech – Bosingwa, Cahill, D. Luiz, A. Cole – Mikel, Lampard – Bertrand (Malouda), Mata, S. Kalou (F. Torres) – Drogba összeállítású CHELSEA megnyerte tavaly a Bajnokok Ligáját, mégpedig egy ilyen szinten kezdőnek számító menedzserrel, Roberto Di Matteóval a kispadon. Történt azóta egy s más a klub háza táján, és Roman Abramovics úgy látta jónak, ha visszacsábítja Madridból a csapat egykori menedzserét, José Mourinhót. A portugál „Special One”-tól a Realnál azt várták, hogy szemkápráztató teljesítménnyel veszik vissza a hazai és európai uralmat, de bizony a szemkápráztatás sokszor hiányzott (noha a mesteren nem múlott, egy alkalommal játékosai helyett maga prezentálta ezt, Tito Vilanova szeme kárára, noha aligha ilyesmi káprázatra szerződtették). A csapatszellem is „dúvados” lett, a hírek szerint az öltözőben sem éppen krisnás dalokat énekelve ölelgették egymást a mester tanítványaival, így a Real elengedte Mout Londonba – ahol az egyre őszebb, tehát egyre bölcsebb szakember jóval szerényebb belépőt prezentált, mint pár éve, a gigaegót felváltotta az „egy vagyok közületek”-szólam, a Special One-ból Happy One lett. A feladat azonban változatlan itt is: eredményes, egyben szépen játszó csapatot kell építenie.

No de lesz-e a Chelsea-ből Happy Gang?

Az biztos, hogy Jeffrey Bruma, Ross Turnbull, Florent Malouda, Joszi Benajun és Henrique Hilário nem vesz részt ezen az utazáson, Paulo Ferreira visszavonult, a tavaly nyolcmillióért vett Marko Marin pedig kölcsönbe került a Sevillához, és pár fiatal is hasonló cipőben jár. A Times szerint Demba Ba, John Obi Mikel és John Terry szintén mehet, Braniszlav Ivanovicsért a Monaco, Oriol Romeuért a Valencia, Kevin De Bruyne-ért a Dortmund, Thorgan Hazard-ért az Anderlecht érdeklődik. David Luiznak neves kérői támadtak a nyáron, elsősorban a PSG, a Bayern München és a Barcelona személyében, de őt aligha adják el – Fernando Torres ellenben mehet, sőt, még az is felvetődött, hogy beszámíttatják őt a Milannal Stephan El Shaarawy árába.

A legfőbb csatárkiszemelt egyébként régóta a nápolyi Edinson Cavani, akit 8.5 millió eurós fizetéssel csábítgatnak, csak éppen őt a PSG is vinné, és bizony a párizsiaknak nem okozna nagy fájdalmat a 62 milliós kivásárlási ár átutalása. Madridból Xabi Alonso és Fábio Coentrao követheti Mout, aki a hírek szerint szerelmes többek között Kevin-Prince Boateng, a St.-Étienne-védő Kurt Zouma, portói kollégája, Eliaquim Mangala, valamint a Benfica tiniközéppályása, André Gomes futballjába is.

Wayne Rooney, Robert Lewandowski, Daniele De Rossi, Julian Draxler és Sztevan Jovetics régi nóta, Luis Suárez, Micah Richards, a Sporting portugál-angol Tiago Ilorija (az új Terry?) és az Aston Villa Christian Bentekéje újabb; Hulk pedig maga is beismerte, hogy a „kékek” bejelentkeztek érette. Bruma helyett mindeközben Bruma érkezhet: a holland védő, Jeffrey Bruma a PSV-hez írt alá (csak éppen gondok akadtak szívével az orvosi vizsgálatokon), a Sporting CP 18 éves szélsője, „sima” Bruma ellenben már három éve a londoniak célkeresztjében áll, most jó tizenötmillióért hozzájuk is költözhet. Az ő kivásárlási ára 30 millió, de jövőre lejár kontraktusa – a nyári U20-as világbajnokságon négy mérkőzésen mindössze öt gólt és két asszisztot jegyzett, így igencsak kelendő portéka, a Bayern is venné-vinné.

Úgy látszik, a helyi kapuslegendákkal szeret bajszot akasztani mostanában Mourinho, aki kijelentette, hogy Petr Cech helye egyáltalán nem biztos, a Norwich remeklő John Ruddyja a vetélytársnak kiszemelt. Ne feledjük, Hilário és Turnbull személyében két kapus is távozott, a zseniális képességű Thibaut Courtois pedig jövőre tér csak vissza az Atlético Madridtól. Felvetődött a szerb középpályás, Nemanja Matics visszacsábítása is a Benficától, aki a Galatasarayhoz tartó Mikel utóda lehet, és külön finomságként érte a Reallal kell megküzdeni. A picike gond Matics 45 milliós kivásárlási ára, de feleennyiért már vihető portugál lapok szerint, miközben David Luiz megszerzése ürügyén ötmilliós értékben került el Londonból.

Annyi biztos, hogy két nagy fogást már prezentált a klub: a német támadómindenes, André Schürrle 22 millióért érkezett a Bayer Leverkusentől (De Rossit évi hatmilliós fizetéssel hívogatják, a német beérte négy és féllel), a holland középpályás-üstökös, Marco van Ginkel pedig 9.4 millióért, a Vitesse-től. A mester több alkalommal is kijelentette, hogy nagyon szívesen dolgozik együtt a Chelsea fiataljaival, ami jó hír a klub fanjainak, hiszen meglehet, a nagy kiszemeltek közül csak igen kevesen érkeznek meg ténylegesen is a klubhoz – és ne feledjük el azt sem, hogy olyan tehetségek tértek meg kölcsönből ezen a nyáron, mint a mexikói középpályás, Ulises Dávila, a belga játékmester, az elmúlt idényben a Werder Bremen színeiben potom 10 gólt és 9 gólpasszt jegyzett Kevin de Bruyne, a brazil jobbhátvéd, Wallace és honfitársa, a Málagától visszakapott ék, Lucas Piazón.

ANGLOTRANSZFER-HISTÓRIA

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT

„Különleges érzés az MU első braziljának lenni. Ez életem legnagyobb lehetősége. Ígérem a szurkolóknak, hogy mindent kiadok majd magamból” – lelkesedett Kléberson jó tíz éve, amikor 8.6 millió mai euróért Angliába igazolt az Atlético Paranaensétől. „Fiatal, gyors és erős középpályás, aki többféle pozícióban is tud játszani. Juan Sebastian Verónt többek között azért adtuk el, mert tudtuk, hogy megvesszük Klébersont. Azt hiszem, ebből látszik, mennyire nagyra tartjuk őt” – mondta új szerzeményéről Sir Alex Ferguson vezetőedző, aki szerint a brazil nyerte meg a vb-t válogatottjának 2002-ben. Nos, a nagy kaland nem jött össze a sérülésekkel bajlódó „Xaropinhónak”, és bár mestere sokáig bízott benne, sokan megkönnyebbültek a klubnál, amikor a középpályás két év múlva a Besiktashoz menekült. Itt sem volt több szerencséje, játszott, pereskedett, majd hazatért a Flamengóhoz. A válogatottba is visszakerült, Dunga magával vitte a 2010-es vébére (bővebb vb-portré ITT), jelenleg – 34 esztendősen – a Bahia kölcsönjátékosaként Amerikában, a Philadelphia Unionban légióskodik.

Melyik is lett a jobbik igazolás? (Fotó: Action Images, archív)
Melyik is lett a jobbik igazolás? (Fotó: Action Images, archív)

 

Nagy dolgok vannak kibontakozóban TOTTENHAM HOTSPUR háza táján is. A sarkantyúsok mostanában bőven szórják az eurótízmilliókat, még ha eleddig „csak” a Konföderációs Kupán berobbant brazil középpályás, Paulinho érkezett is. Érte csaknem húszmilliót kért és kapott a Corinthians, amely ötért vette tavaly. Merész tervekből itt sincs hiány: az interes Fredy Guarín, a már régóta üldözött internacionalos támadó, Leandro Damiao vagy a portói Jackson Martínez, esetleg a sevillai Álvaro Negredo is hamarosan sarkantyút húzhat. A Manchester City szintén vinné Negredót, ellenben szabad utat adott Gareth Barry ügyében, aki azonban nem menne bele, hogy Londonban a korábbinál jóval kevesebbet (heti 116 ezer euró helyett nyomorúságos hetvenezret) keressen. A sahtaros csoda, Henrih Mhitarjan kegyeiért az ukrán mohóság mellett a Liverpoollal és a Dortmunddal kell megküzdeni, Andrea Ranocchiáért az MU-val, a portói Christian Atsuért a Pollal. Roberto Soldadóért 29 millió eurót kértek Valenciában, de az angolok csak 20-at ajánlottak (mindig ez a fránya pénz!), ennyiért viszont adná az AS Roma Miralem Pjanicot.

Ami fix: André Villas-Boas eddig sikeresen védte Gareth Bale-t (őt magát pedig a vezetők a Monacótól), miközben leépítette több fiatal mellett William Gallast és az egykoron 22 millióért megvett David Bentleyt is.

Hasonlóképpen a leépítéssel papírmunkázott főként az ARSENAL, amelynél Arsene Wenger nem kevesebb, mint 21 játékostól búcsúzott, közülük a leghíresebbek Denílson, a francia válogatott védő, Sébastien Squillaci és a nagy orosz csodavétel, Andrej Arsavin. A kölcsönből visszatértek közül talán a Joel Campbell, Pak Csu Jung, Nicklas Bendtner triónak lesz keresnivalója a közeljövőben, de bizony ez nem egy olyan névsor, amellyel a bajnoki címért lehetne harcba szállni (még a tartalékok között sem). Az első „igazi” érkező, hogy, hogyan nem, egy gall fiatal, Yaya Sanogo lett, aki meglehetősen a nyári U20-as vébé egyik nagy felfedezettje; és ingyen érkezett az Auxerre-től, ahol 10 gólt szerzett a Ligue 2-ben. Az első neves fogás a Real Madridnál összességében csalódást okozó Gonzalo Higuaín lehet, aki korábban szinte már csak nüánszok választottak el az „ágyús-léttől”, de most kissé elakadt az ügy.

ANGLOTRANSZFER-HISTÓRIA
HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT

Bizony, ennyi ideje már annak, hogy az ír Roy Keane a Manchester Unitedhez érkezett, visszautasítva a Blackburn Rovers hívását. Aligha bánta meg: a Nottingham Foresttől akkori brit rekordért, 8.5 millió mai euróért érkezett, és Sir Alex Ferguson élete egyik legjobb átigazolásaként emlegetik. Karizmatikus alakja lett az MU-nak, hatalmas sikerekre vezette a csapatot, de smirglis és néha bizony durva személyisége miatt nem örvendett össznépi szeretetnek (Alf Inge Haaland, Alan Shearer és Patrick Vieira tudnának mesélni). A válogatottal, amelyben 67-szer szerepelt, nem ért el nagy sikert, bár az 1994-es vb-re szívesen emlékezik vissza. A rettenthetetlen harcos (akinek ódon BL-adatbankját IDE kattintva érheti el) viszonya 2005 végére megromlott mesterével és társaival, így a Celtichez igazolt, ahonnan egy fél év múlva vissza is vonult sérülései miatt. Bár már 34 esztendős volt ekkor, a fájós csípőjében maradt egy-két jó idény. Az MU és a Celtic akkor májusban összecsapott egymással Keane tiszteletére, aki ezt követően felcsapott, mégpedig menedzsernek (Sunderland, Ipswich Town). Amikor éppen nincs csapata, a médiában dolgozik.


Fiatalon, szelíden... (Fotó: Action Images, archív)
Fiatalon, szelíden... (Fotó: Action Images, archív)


Mellé szerezne még egy támadót a francia mester, csak éppen Wayne Rooney, Luis Suárez, Mario Gomez, David Villa, Christian Benteke, Sztevan Jovetics vagy Robert Lewandowski megfizethetetlenek kenyéradója számára. Meglehet, itt is egy francia lesz a befutó, mégpedig Loic Rémy a kieső Queens Parktól. Nem valószínű a fentiek miatt, hogy Cesc Fabregast vagy Alex Songot sikerülne visszaédesgetni Barcelonából, vagy Lukasz Piszczek odahagyja Dortmundot, Asier Illarramendi és klubja pedig éppen az Arsenalt választja jóval tehetősebb kérője, a Real ellenében.

Régóta feni egy rutinos kapusra a fogát Wenger (Rui Patrício, Michel Vorm, Asmir Begovic, René Adler, Federico Marchetti), és úgy néz ki, Júlio César személyében meg is találta emberét. A lyoni védekező középpályás, Maxime Gonalons vagy ugyanonnan a karmester Clément Grenier viszont mozdíthatónak tűnik a londoniak számára (az előbbi alternatívája a sevillai Geoffrey Kondogbia vagy a Queens Parktól már elbúcsúzó Stéphane Mbia). Az Anderlecht „új Juhász Rolandja”, a szenegáli Cheikhou Kouyaté egyike a viszonylag ismeretlen kiszemelteknek, de érte is csaknem tízmillió eurót kellene fizetni, a freiburgi Matthias Ginterért dettó, a liverpooli Martin Skrtelért még ennél is többet, a manchesteri Naniért pedig egyenesen a dupláját. Remek ötletnek tűnik még a Juventustól Stephan Lichtsteiner elhappolása, különösen, ha Bacary Sagna beváltja fenyegetését, és távozik.

Nagyon nagy fogás lenne az Everton középpályájának és fodrászatainak ura, Marouane Fellaini, akiért az angol sajtó szerint készek az „ágyúsok” kifizetni a 28 millió eurós kivásárlási árat. Az sem mellékes tény, hogy maga a mester talán már a napokban a tárgyalóasztal túlsó felén is megjelenik majd elnökénél, lévén hamarosan megkezdik vele a szerződéshosszabbítási tárgyalásokat.

Egyébként nincs irigylésre méltó helyzetben most sem Wenger, mert a támadósorba igazolnia kellene, a gigászokhoz képest szinte üres zsebbel, a védelemben meg meg kell védenie értékeit, hiszen például Thomas Vermaelent és Laurent Koscielnyt vinné a Bayern. Mi tagadás, Gervinho, Bendtner vagy a legendás Maruan Samah távozását kevesen könnyeznék meg a klub hívei közül…

De ne temessük azért se Wengert, se az Arsenalt, hiszen máris ki tudnak állítani egy olyan csapatot, mégpedig cseréstől, ahol mindenki többet ér tízmillió eurónál, és ha egyszer végre senki sem dőlne ki hosszabb időre, akkor végre megtudnánk, mennyit is ér egy „nettó” Arsenal a Premier League-nek.

A PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2013 NYÁR
ARSENAL
Érkezett: Denílson (kölcsönből vissza, Sao Paulo), Joel Campbell (kv., Real Betis), Wellington Silva (kv., Ponferradina), Pak Csu Jung (kv., Celta Vigo), Nicklas Bendtner (kv., Juventus), Johan Djourou (kv., Hannover), André Santos (kv., Gremio), Maruan Samah (kv., West Ham), Emmanuel Frimpong (kv., Fulham), Mijaicsi Rjo (kv., Wigan), Yaya Sanogo (Auxerre, i.)
Távozott: Martin Angha (Nürnberg, ingyen), Denílson (Sao Paulo, i.), Reice Charles-Cook (szerződése lejárt), James Shea (szl.), Sanchez Watt (szl.), Philip Roberts (szl.), Nigel Neita (szl.), Josh Rees (szl.), Conor Henderson (szl.), Jernade Meade (szl.), Szamir Bihmutin (szl.), Sead Hajrovic (szl.), Elton Monteiro (FC Bruges, i.), Jordan Wynter (Bristol City, i.), Craig Eastmond (Colchester, i.), Kyle Ebecilio (Twente, i.), Sébastien Squillaci (szl.), Andrej Arsavin (Zenit, i.), Francis Coquelin (k., Freiburg), Vito Mannone (Sunderland, 2.400.000), Johan Djourou (k., Hamburg)
ASTON VILLA
Érkezett: Alekszandar Tonev (Lech Poznan, 3.000.000), Jores Okore (Nordsjaelland, 4.700.000), Leandro Bacuna (Groningen, 1.000.000), Nicklas Helenius (Aalborg, 1.400.000), Antonio Luna (Sevilla, 2.000.000), Jed Steer (Norwich City, i.), Jean Makoun (kv., Stade Rennes), Alan Hutton (kv., Mallorca), Nathan Delfouneso (kv., Blackpool)
Távozott: Andy Marshall (szl.), Jean Makoun (Stade Rennes, 3.000.000), Richard Dunne (szl.), Eric Lichaj (Nottingham Forest, i.), Brett Holman (al-Naszr Dubaj), Derrick Williams (Bristol City, i.), Simon Dawkins (kv., Tottenham)
CARDIFF CITY
Érkezett: Andreas Cornelius (FC Köbenhavn, 8.700.000)
Távozott: Stephen McPhail (szl.), Jesse Darko (szl.), Nathaniel Jarvis (szl.), Elliot Parish (szl.), Heidar Helguson (szl.)
CHELSEA
Érkezett: George Saville (kv., Brentford), Todd Kane (kv., Blackburn), André Schürrle (Bayer Leverkusen, 22.000.000), Anjur Osmanovic (kv., Lärje-Angereds), Jeffrey Bruma (kv., Hamburg), Tomas Kalas (kv., Vitesse), Patrick van Aanholt (kv., Vitesse), Ulises Dávila (kv., Sabadell ), Kevin de Bruyne (kv., Werder Bremen), Thorgan Hazard (kv., Zulte-Waregem), Gaël Kakuta (kv., Vitesse), Michael Essien (kv., Real Madrid), Wallace (kv., Fluminense), Matej Delac (kv., Inter Zapresic), Lucas Piazón (kv., Málaga), Thibaut Courtois (kv., Atlético Madrid), Sam Hutchinson (kv., Nottingham Forest), Romelu Lukaku (kv., West Bromwich), Josh McEachran (kv., Middlesbrough), Marco van Ginkel (Vitesse, 9.400.000)
Távozott: Paulo Ferreira (visszavonult), George Saville (kölcsönbe, Brentford, i.), Todd Kane (kölcsönbe, Blackburn, i.), Amin Affane (Energie Cottbus, i.), Archange Nkumu (szl.), Ross Turnbull (szl.), Florent Malouda (szl.), Josszi Benajun (szl.), Henrique Hilário (szl.), Jeffrey Bruma (PSV, 2.950.000), Thibaut Courtois (k., Atlético Madrid), Marko Marin (k., Sevilla), Patrick Bamford (k., MK Dons, i.), Nortei Nortey (szl.)
CRYSTAL PALACE
Érkezett: Jerome Thomas (West Bromwich, i.), Antonio Pedroza (kv., Monarcas Morelia), Dwight Gayle (Peterborough, 5.300.000), Stephen Dobbie (Brighton, 990.000), Ismail H'Maidat (OH Leuven U19)
Távozott: Jermaine Easter (Millwall, i.), Alex Nimely (kv., Manchester City), Kevin Phillips (kv., Blackpool), Ashley Richards (kv., Swansea), Wilfried Zaha (kv., Manchester United), André Moritz (szl.), Aruna Dindane (szl.)
EVERTON
Érkezett: Magaye Gueye (kv., Stade Brest)
Távozott: Phil Neville (visszavonult), Thomas Hitzlsperger (szl.), Ján Mucha (szl.), Jake Bidwell (Brentford), Jasper Johns (Sheffield United, i.)
FULHAM
Érkezett: Sascha Riether (1.FC Köln, 1.400.000), Derek Boateng (Dnipro Dnipropetrovszk, i.), Fernando Amorebieta (Athletic Bilbao, i.), Maarten Stekelenburg (AS Roma, 5.600.000), Corey Gameiro (kv., Wellington Phoenix), Pajtim Kasami (kv., FC Luzern), David Stockdale (kv., Hull City), Matthew Briggs (kv., Watford)
Távozott: Jorgosz Karagunisz (szl.), Richard Peniket (szl.), Somogyi Csaba (szl.), Corey Gameiro (szl.), Mahamadou Diarra (szl.), Chris Baird (szl.), Mladen Petric (szl.), Mark Schwarzer (szl.), Simon Davies (szl.), Alex Smith (Swindon, i.), Sascha Riether (kv., 1.FC Köln), Eyong Enoh (kv., Ajax), Sztaniszlav Manolev (kv., PSV), Urby Emanuelson (kv., Milan), Emmanuel Frimpong (kv., Arsenal), Dan Burn (k., Birmingham)
HULL CITY
Érkezett: George Boyd (Peterborough, i.), Maynor Figueroa (Wigan, i.), Curtis Davies (Birmingham City, 2.650.000), Ahmed Elmohamadi (Sunderland, 2.300.000), Allan McGregor (Besiktas, 1.750.000), Cameron Stewart (kv., Blackburn), Aaron McLean (kv., Ispwich)
Távozott: Jay Simpson (szl.), Francis McCaffrey (szl.), Seyi Olofinjana (szl.), Daniel Emerton (szl.), Jamie Devitt (szl.), Andy Dawson (Scunthorpe, i.), Mark Cullen (Luton, i.), Danny East (Portsmouth, i.), Sonny Bradley (Portsmouth, i.), Paul McKenna (szl.), Gedo (kv., al-Ahli), Ahmed Elmohamadi (kv., Sunderland), David Stockdale (kv., Fulham), George Boyd (kv., Peterborough), Ahmed Fathi (kv., al-Ahli), Ben Amos (kv., Manchester United), Mark Oxley (k., Oldham)
LIVERPOOL
Érkezett: Kolo Touré (Manchester City, i.), Lloyd Jones (Liverpool U18), Luis Alberto (Sevilla, 8.000.000), Iago Aspas (Celta Vigo, 8.200.000), Simon Mignolet (Sunderland, 10.600.000), Dani Pacheco (kv., Huesca), Danny Wilson (kv., Hearts), Jay Spearing (kv., Bolton), Andy Carroll (kv., West Ham)
Távozott: Jamie Carragher (visszavonult), Gulácsi Péter (Red Bull Salzburg, i.), Andy Carroll (West Ham, 17.500.000), Danny Wilson (Hearts, i.), Jonjo Shelvey (Swansea, 5.900.000)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Jack Byrne (Manchester City U18), Fernandinho (Sahtar Doneck, 40.000.000), Jesús Navas (Sevilla, 17.500.000), Mathias Bossaerts (Manchester City U18), Roque Santa Cruz (kv., Málaga), Ryan McGivern (kv., Hibernian), Alex Nimely (kv., Crystal Palace), Luca Scapuzzi (kv., Varese), Wayne Bridge (kv., Brighton)
Távozott: Carlos Tévez (Juventus, 9.000.000), Kolo Touré (Liverpool, i.), Roque Santa Cruz (szl.), Wayne Bridge (Reading, i.), Ryan McGivern (Hibernian, i.)
MANCHESTER UNITED

Érkezett: Guillermo Varela (Penarol, 1.750.000), Bebé (kv., Rio Ave), Federico Macheda (kv., VfB Stuttgart), Wilfried Zaha (kv., Crystal Palace), Sean McGinty (kv., Tranmere), Fábio (kv., Queens Park), Ángelo Henríquez (kv., Wigan), Ben Amos (kv., Hull City)

Távozott: Paul Scholes (visszavonult), John Cofie (szl.), Reece Brown (szl.), Luke McCullough (szl.), Sean McGinty (Sheffield United, i.)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Sam Ameobi (kv., Middlesbrough), Shane Ferguson (kv., Birmingham City)
Távozott: Steve Harper (visszavonult), Danny Simpson (Queens Park, i.), James Perch (Wigan, 870.000)
NORWICH CITY
Érkezett: Declan Rudd (kv., Preston), Ricky van Wolfswinkel (Sporting CP, 10.000.000), Javier Garrido (Lazio, 1.500.000), James Vaughan (kv., Huddersfield) , Daniel Ayala (kv., Nottingham), Korey Smith (kv., Oldham), Tom Adeyemi (kv., Brentford), Nathan Redmond (Birmingham, 3.700.000)
Távozott: Chris Martin (Derby County, i.), Declan Rudd (k., Preston, i.), George Francomb (Wimbledon, i.), Lee Camp (szl.), Korey Smith (Oldham, i.), Elliott Ward (Bournemouth, i.), Tom Adeyemi (Birmingham City, i.), Marc Tierney (Bolton Wanderers, i.), Simeon Jackson (szl.), Jed Steer (Aston Villa, i.), Javier Garrido (kv., Lazio), Kei Kamara (kv., Sporting Kansas City), James Vaughan (Huddersfield, i.)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Dejan Lovren (Olympique Lyon, 10.000.000), Li Tadanari (kv., FC Tokio), Billy Sharp (kv., Nottingham Forest), Danny Seaborne (kv., Bournemouth), Jonathan Forte (kv., Sheffield United), Ryan Dickson (kv., Bradford), Danny Butterfield (kv. Bolton), Lee Barnard (kv., Oldham), Dean Hammond (kv., Brighton)
Távozott: Tommy Forecast (Gillingham, i.), Alberto Seidi (szl.), Danny Butterfield (szl.), Danny Seaborne (szl.), Sam Hoskins (Yeovil, i.), Ryan Dickson (szl.), Ben Reeves (szl.), Frazer Richardson (szl.)
STOKE CITY
Érkezett: Maurice Edu (kv., Bursaspor), Alex Grant (Portsmouth, i.), Jack Butland (kv., Birmingham City), Erik Pieters (PSV, 3.600.000), Mamady Sidibé (kv., Tranmere), Rory Delap (kv., Barnsley), Matthew Upson (kv., Brighton), Marc Muniesa (Barcelona, i.)
Távozott: Michael Owen (visszavonult), Rory Delap (szl.), Carlo Nash (szl.), Matthew Upson (szl.), Dean Whitehead (Middlesbough, i.), Matthew Lund (Rochdale, i.), Mamady Sidibé (szl.)
SUNDERLAND
Érkezett: Modibo Diakité (Lazio, i.), Cabral (FC Basel, i.), Duncan Watmore (Altrincham), Valentin Roberge (Marítimo, i.), David Moberg Karlsson (IFK Göteborg, 1.750.000), Dzsi Dong Von (kv., Augsburg), Ahmed Elmohamadi (kv., Hull City), El-Hadji Ba (Le Havre B, 350.000), Vito Mannone (Arsenal, 2.400.000), Jozy Altidore (Alkmaar, 7.000.000), Matthew Kilgallon (Blackburn, i.)
Távozott: Ryan Noble (szl.), Titus Bramble (szl.), Matthew Kilgallon (szl.), Adam Reed (Burton, i.), Ben Wilson (szl.), Simon Mignolet (Liverpool, 10.600.000), Kader Mangane (kv., al-Hilal), Danny Rose (kv., Tottenham), Ahmed Elmohamadi (Hull City, 2.300.000)
SWANSEA CITY
Érkezett: José Canas (Real Betis, i.), Jordi Amat (Rayo Vallecano, 2.900.000), Ashley Richards (kv., Crystal Palace), Leroy Lita (kv., Sheffield United), Jordi Amat (Espanyol, 2.900.000), Mark Gower (kv., Charlton), Jonjo Shelvey (Liverpool, 5.900.000), Gregor Zabret (Domzale, i.), Alejandro Pozuelo (Real Betis, 500.000), Alexandros Gogic (Olympiakos, i.)
Távozott: Mark Gower (Charlton, i.), Jonathan de Guzmán (kv., Villarreal), Itay Shechter (kv., Kaiserslautern), Roland Lamah (kv., Osasuna), Dwight Tiendalli (szl.), Kyle Bartley (k., Birmingham), David Cornell (k., St. Mirren), Wales Gwion Edwards (k., St. Johnstone)
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Shaquile Coulthirst (Tottenham U18), Bongani Khumalo (kv., PAOK), Ryan Mason (kv., Lorient), Heurelho Gomes (kv., Hoffenheim), John Bostock (kv., Toronto FC), Danny Rose (kv., Sunderland), Nathan Byrne (kv., Swindon), Iago Falqué (kv., Almería), Massimo Luongo (kv., Swindon), Adam Smith (kv., Millwall), Kevin Stewart (kv., Crewe Alexandria), Simon Dawkins (kv., Aston Villa), Harry Kane (kv., Leicester), David Bentley (kv., Blackburn), Paulinho (Corinthians, 19.725.000)
Távozott: William Gallas (szl.), Jack Barthram (Swindon, i.), John Bostock (szl.), David Bentley (szl.), Jack Munns (szl.), Jake Nicholson (szl.), Dean Parrett (szl.), Nathan Byrne (Swindon, i.), Grant Hall (k., Swindon, i.), Massimo Luongo (k., Swindon, i.)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Jack Rose (West Bromwich U18), Craig Dawson (kv., Bolton), Nicolas Anelka (Juventus, i.)
Távozott: Romaine Sawyers (szl.), Gera Zoltán (szl.), Gonzalo Jara (Nottingham Forest, i.), Jerome Thomas (Crystal Palace, i.), Goran Popov (kv., Dinamo Kijev), Romelu Lukaku (kv., Chelsea) , Marc-Antoine Fortuné (Wigan, i.)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Razvan Rat (Sahtar Doneck, i.), Adrián (Real Betis, i.), Andy Carroll (Liverpool, 17.500.000), Daniel Whitehead (Stockport), Alou Diarra (kv., Stade Rennes), Ravel Morrison (kv., Birmingham), Robert Hall (kv., Bolton), Duvan Esteban Zapata (Estudiantes, 7.800.000)
Távozott: Carlton Cole (szl.), Emanuel Pogatetz (kv., Wolfsburg), Maruan Samah (kv., Arsenal), Jake Larkins (Leyton, i.), Gary O’Neil (szl.), Wellington Paulista (kv., Cruzeiro), Andy Carroll (kv., Liverpool), Robert Hall (Bolton, i.)
A KIESETT CSAPATOK
QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Danny Simpson (Newcastle United, i.), Joey Barton (kv., Olympique Marseille), Djibril Cissé (kv., al-Garafa), Anton Ferdinand (kv., Bursaspor), Alejandro Faurlín (kv., Palermo), Hogan Ephraim (kv., Toronto FC), Tal Ben Haim (kv., Toronto FC)
Távozott: Radek Cerny (szl.), Tal Ben Haim (szl.), Rob Hulse (szl.), D. J. Campbell (Blackburn, i.), Adam Francis (szl.), Troy Hewitt (szl.), Jay Bothroyd (szl.), Fábio (kv., Manchester United), Djibril Cissé (Kuban Krasznodar, i.), Christopher Samba (Anzsi Mahacskala, 11.600.000)
READING
Érkezett: Wayne Bridge (Manchester City, i.), Royston Drenthe (Alanyia Vlagyikavkaz, i.), Daniel Williams (Hoffenheim, 2.000.000), Karl Sheppard (kv., Shamrock Rovers)
Távozott: Joseph Mills (Burnley, i.), Mikkel Andersen (k., Randers), Brett Williams (szl.), Angus MacDonald (szl.), Charlie Losasso (szl.), Nicholas Bignall (szl.), Jay Tabb (Ipswich Town, i.), Nicky Shorey (szl.), Noel Hunt (Leeds, i.), Ian Harte (szl.), Simon Church (szl.), Nick Arnold (k., Wycombe, i.), Uche Ikpeazu (Watford, i.)
WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Chris McCann (Burnley, i.), Mauro Boselli (kv., Palermo), Stephen Crainey (Blackpool, i.), Marc-Antoine Fortuné (West Bromwich, i.), James Perch (Newcastle, 870.000), Thomas Rogne (Celtic Glasgow, i.), Scott Carson (Bursaspor, 820.000)
Távozott: Franco Di Santo (szl.), Maynor Figueroa (Hull City, i.), Román Golobart (1.FC Köln, i.), Antolín Alcaraz (szl.), Piscu (szl.), David Jones (szl.), Albert Crusat (szl.), Ronnie Stam (szl.), Ryan Watson (szl.), Mike Pollitt (szl.), Joel (kv., Atlético Madrid), Paul Scharner (kv., Hamburg), Mijaicsi Rjo (kv., Arsenal), Ángelo Henríquez (kv., Manchester United), Mauro Boselli (León)
vastag betűkkel szedtük az elmúlt hét átigazolásait

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik