Maxi, The Sol és Rosszfiú is a fedélzeten

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.01.18. 18:10
null
Sol Campbell visszatért az Arsenalhoz (Fotók: Action Images – archív)
Elkezdték költeni a pénzt az angol élvonalbeli csapatok, mindemellett két ismert, korábban klub nélkül „tengődő" játékos is talált magának új munkaadót. Sőt, egy borzasztó hozzáállású idegenlégiós is visszatérhetett a Premier League-be.

Továbbra is kapust keres a Manchester United menedzsere, Sir Alex Ferguson: az elmúlt héten Manuel Neuer és Sébastian Frey neve is felröppent, mint lehetséges Edwin van der Sar-utód. Az angol újságok szerint Ferguson a cardiffi csodagyerekre, Adam Matthews-ra is kivetette hálóját, aki ideális Gary Neville-örökös lehet majd a szakértők szerint. Szintén nem alaptalan az a hír – a közelmúlt eseményeire visszagondolva –, miszerint a portugál válogatott középhátvéd, Rolando is felkerült az MU bevásárlólistájára. A bolgár támadó, Dimitar Berbatov térdét viszont alighanem meg kell műteni, így akár még egy csatár érkezhet a klubhoz a múlt héten első bajnoki gólját megszerző Mame Diouf után.

A Liverpool ingyen megszerezte az argentin válogatott jobbszélső, Maxi Rodríguez játékjogát az Atlético Madridtól. A korábbi formáját kereső labdarúgó 2013-ig írt alá új egyesületéhez, és éppen a legjobbkor érkezett, hiszen rengeteg sérült sorakozik új „gazdájánál", többek között Maxi egyik vetélytársa, Josszi Benajun. Egyes lapok szerint a liverpooli klub előszerződést szeretne kötni a Bordeaux 29-es számú játékosával, a marokkói Marouane Samakkal és 13.5 millió euróról szól az első ajánlat (maga a játékos heti 68 ezer eurós fizetést kapna). A nyáron lejáró szerződésű szerb ékkel, Milan Jovanoviccsal is felvette a kapcsolatot a liverpooliak menedzsere – már csak az a kérdés, hogy mire a gólerős játékos a nyáron (tegyük fel) megérkezik a Standard Liege-ből, még mindig Rafa Benítez ül-e a „vörösök" kispadján?

A Chelsea elnöke, Bruce Buck kijelentette, hogy senkit sem engednek el télen a keretből. Joe Cole szerződése lejár a nyáron, és mivel a középpályás elégedetlen azzal, hogy heti 80 ezer fontos fizetését – újabb szignójáért cserébe – potom 20 ezerrel emelnék fel a „kékek", menedzsmentje tárgyalásban áll a Manchester Cityvel, a Tottenhammel és a Manchester Uniteddel is. A City angol források szerint kész heti 150 ezer fontot (körülbelül 170 ezer eurót, azaz 45.5 millió forintot) is fizetni számára, ötmillió fontos aláírási bónusz mellett. Ezzel nehéz lesz bárkinek is versenyeznie... A Chelsea és a City a Palermo védőjéért, a dán Simon Kjaerért is versenyez egymással, ráadásul, mint nemrégiben kiderült, a londoniak a nyáron igazolt Daniel Sturridge után néhány millió eurót még kötelesek fizetni a manchesterieknek.

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK 2010, PREMIER LEAGUE

Az Arsenal menedzsere, Arsene Wenger kijelentette, hogy nem áll sorba a santanderi tinisztárért, Sergio Canalesért, és a svájci védő, Philippe Senderos távozhat a klubtól (a Real Zaragoza és az Atlético Madrid már be is jelentkezett érte). Wenger a játékos szerződésének egy opciója miatt olcsón megszerezheti a Lyontól a fiatal védekező középpályást, Maxime Gonalons-t, a klub székháza táján a legfontosabb hír viszont (amiért az író megtépi ingét és hamut szór a fejére, lévén félreértelmezte a múlt héten a menedzser túlságosan is, mondhatni gyanúsan dicsérő szavait): visszatért az „ágyúsokhoz" Sol Campbell. A 35 éves hátvédnek szeptember óta, amióta szakított a Notts Countyval, nem volt klubja, most az idény végéig kötött szerződést az Arsenallal.

„Tapasztalt játékos, sokat lehet tanulni tőle, és keményen dolgozik. Adtunk hát neki egy esélyt – vélekedett Wenger. – Segíthet a szezon hátralévő részében nekünk, számára pedig ez egy jó lehetőség arra, hogy még mindig a Premier League-ben játsszon." Sőt mi több, a francia elárulta: véleménye szerint Campbell a 2010-es világbajnokságon sem vallana szégyent.

Az Everton eladta a nyáron a Bosman-szabály alapján ingyen megszerzett, eddig 6.30-as átlagot összehozó, a védelem közepén és jobb oldalán bevethető védőt, Lucas Neillt a Galatasaraynak, mégpedig 840 ezer euróért. A klub menedzsere, David Moyes a jobbhátvéd Seamus Coleman-t is átadólistára tette, ugyanakkor lépéseket tett a Rennes francia válogatottjának, Rod Fanninak megszerzéséért. Gondolom, kitalálták a transzferhírekben járatos olvasók, hogy milyen poszton is játszik a gall. Tovább őszülhet viszont Moyes, ha igaz a hír, miszerint Marouane Fellainit a Chelsea venné-vinné.

A Birmingham City hiába tett Craig Gardnerért 3.4 millió eurós ajánlatot az Aston Villának, megszerezte viszont a Sporting Gijóntól 3.3 millióért a spanyol védekező középpályást, Míchel Maderát.

A Blackburn olcsóbban erősítette meg középső csapatrészét: a 30 esztendős francia támadó középpályás, Camel Meriem ingyen került hozzá, lévén az egykori válogatottnak nyáron lejárt a szerződése a Monacónál, és azóta nem talált magának új egyesületet. A Blackburn következő kiszemeltje a Middlesbrough középpályása, Gary O'Neil és a Portsmouth kétajtós szekrénye, Papa Bouba Diop; a sokszoros dél-afrikai válogatott Elrio van Heerdent viszont elengedték fél évre a török Sivassporhoz.

A Hull City sem tétlenkedik: a klub képviselői az egyiptomi csatár, Amr Zaki megszerzésén fáradoztak a múlt héten, és nem is hiába, hiszen öt hónapra kölcsönvették őt a Zamalektől. Úgy látszik, hiába nyilatkozta róla korábbi edzője, Steve Bruce, hogy Zaki „a legrosszabb hozzáállású játékos, akivel valaha dolgoztam". Ehhez képest nem is rossz az afrikai elmúlt idényben, a Wigan színeiben összehozott 10 bajnoki gólja...

JÖTTEK-MENTEK: PREMIER LEAGUE
MANCHESTER UNITED
Érkezett: Mame Diouf (Molde, kölcsönből vissza)
Távozott:
 
LIVERPOOL
Érkezett: Maxi Rodríguez (Atlético Madrid, i.)
Távozott: Andrea Dossena (Napoli, 4 250 000 euró), Andrij Voronyin (Dinamo Moszkva, 2 000 000)
 
CHELSEA
Érkezett:
Távozott:
 
ARSENAL
Érkezett: Sol Campbell (egyesület nélküli)
Távozott:
 
EVERTON
Érkezett: Landon Donovan (LA Galaxy, kölcsönbe)
Távozott: Lucas Neill (Galatasaray, 840 000)
 
ASTON VILLA
Érkezett: Marlon Harewood (Newcastle United, kv.)
Távozott:
 
FULHAM
Érkezett:
Távozott: Eddie Johnson (Arisz Szaloniki, k., ingyen), Szeol Ki Hjon (South China, i.)
 
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
Távozott: Jake Livermore (Peterborough, k., i.), Tomás Pekhart (Jablonec), Andros Townsend (Milton Keynes, k., i.)
 
WEST HAM UNITED
Érkezett:
Távozott:
 
MANCHESTER CITY
Érkezett: Patrick Vieira (Internazionale, i.)
Távozott: Felipe Caicedo (Malaga, k.)
 
WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Vladimir Sztojkovics (Sporting, k.), Gary Caldwell (Celtic, 1 100 000)
Távozott: Cso Von-hi (Szuvon Blue Wings, k.), Olivier Kapo (US Boulogne, k.)
 
STOKE CITY
Érkezett:
Távozott: Richard Cresswell (Sheffield United), Andy Griffin (Reading, k., i.)
 
BOLTON WANDERERS
Érkezett:
Távozott: Nicky Hunt (Derby, k.)
 
PORTSMOUTH
Érkezett: Callum Reynolds (Luton Town, kv.)
Távozott:
 
BLACKBURN ROVERS
Érkezett: Camel Meriem (en.)
Távozott: Elrio van Heerden (Sivasspor, k.)
 
SUNDERLAND
Érkezett:
Távozott: Russell Anderson (Derby, k., i.)
 
HULL CITY
Érkezett: Amr Zaki (Zamalek, k., 600 000)
Távozott: Nathan Doyle (Barnsley, k., i.)
 
WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett:
Távozott: Darren Ward (Millwall, i.), Carl Ikeme (QPR, k., i.)
 
BIRMINGHAM CITY
Érkezett: Krystian Pearce (Peterborough United, kv.), Míchel Madera (Sporting Gijón, 3 300 000)
Távozott: Giovanny Espinoza (Espanola, i.) 
 
BURNLEY
Érkezett: Kevin Long (Cork City)

Távozott: Remco van der Schaaf (Bröndby, k., i.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik