Ne sokat költsön, vegyen inkább kölcsön!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.01.11. 13:44
null
Donovan (kékben) akcióban az Arsenal ellen (Fotó: Reuters)
Címkék
Az angol élvonalbeli labdarúgó bajnokság téli transzferegyenlege csodálatos módon pozitív, azaz többet kaptak távozó labdarúgóikért a csapatok, mint amennyit költöttek újakra. A bevételi oldalt meglepő módon teljes egészében a nem túl fényesen szereplő Liverpool hozta össze.

Korábbi fenyegetésünket beváltva idén is jelentkezünk az átigazolási időszak alatt megszokott sorozatunkkal, amely az európai topligák elmúlt heti érdekesebb történéseit veszi górcső alá. A nyitó tánc most is a Premier League-é.

Ahogyan azt mostanában megszokhattuk, a Manchester Unitedet sérüléshullám tizedeli, így aztán naponta röppennek fel a hírek Alex Ferguson menedzser erősítési terveiről. Egyelőre annyi biztos, hogy a Moldétól visszaérkezett a szenegáli támadó, Mame Biram Diouf, akit a nyáron vettek meg ugyanonnan 4.5 millió euróért, de rögtön vissza is adták fél évre kölcsönbe. A csatár megkapta a munkavállalási engedélyt, és már át is esett a tűzkeresztségen, a Birmingham City ellen. A lehetséges téli érkezőkről pletykálva leggyakrabban a francia szélső, Hatem Ben Arfa, benficás kollégája, az argentin Ángel Di María és a Racing Santander-üstökös, Sergio Canales leigazolásáról hallani.

Nyilvánvaló, hogy meg kell találni mihamarabb a 39 esztendős kapus, Edwin van der Sar utódját, fel is röppent a hír, hogy a „vörös ördögök" megszerzik a Portsmouthtól David Jamest, aki jóval több, mint két hónappal fiatalabb a hollandnál. A fiatal Frederico Machedáért a Bologna és a Real Zaragoza érdeklődik, mindketten kölcsönbe vinnék a támadót. Dimitar Berbatovra kikerült az „eladó" címke, míg Nemanja Vidicsért a Real Madrid jelentkezett be. Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem érkezik Manchesterbe a szerb jobbszélső, Adem Ljajics, lévén a vele kapcsolatos, tízmillió eurós vásárlási opciót nem váltotta be Ferguson. A menedzser-legenda utódját is megtalálta már a brit sajtó egy része, akik szerint a Sir utódja a francia Laurent Blanc lehet.

A Liverpool eladta az olasz válogatott bal oldali mindenest, Andrea Dossenát a Napolinak (másfél éve kilencmillió euróért vették, most alig több mint négymilliót kaptak érte), az ukrán támadó, Andrij Voronyin pedig kétmillió ellenében a Dinamo Moszkvához került. Rafa Benítez csapatának égető szüksége van némi vérfrissítésre: az Atlético Madridból Maxi Rodríguez, egy házzal odábbról Ruud van Nistelrooy érkezhet, mellettük a Galatasaraytól Arda Turan, a Bordeaux-tól Maruan Samak (...), a Standard Liege-től Milan Jovanovic, a Napolitól Ezequiel Lavezzi, a Celtictől Aiden McGeady, a Hamburgtól Eljero Elia, az Aston Villától pedig Emile Heskey került a „vörösök" célkeresztjébe.

A névsorból kitetszik: Benítez elsősorban a támadójátékkal elégedetlen, de egy 17 esztendős szlovén kapus (Jan Oblak) is kiszemeltjei közé tartozik, a sérült jobbhátvédet, Glenn Johnsont pedig a Wolverhampton bekkjével, Richard Stearmannel pótolhatja. A klub anyagi helyzete miatt többször is felmerült, hogy el kell adniuk Fernando Torrest és Steven Gerrardot, de a Birmingham Ryan Babelért tett több mint tízmillió eurós ajánlatát visszautasították.

A Chelsea és az Arsenal kerete nem változott, ám ezt vehetjük átmeneti állapotnak. A „kékeknél" a Dinamo Zagreb védőjéről, Dejan Lovrenről, Edin Dzekóról, Sergio Agüeróról, Vincenzo Iaquintáról és Giampaolo Pazziniről tárgyalnak, legalábbis a sajtó szerint. Az Afrikai Nemzetek Kupája által alaposan megtizedelt Chelsea közel áll ahhoz, hogy meghosszabbítsa Nicolas Anelka és Braniszlav Ivanovics szerződését, a fiatal Tom Taiwót viszont elvitte a Carlisle United. Az Arsenal a játékos ügynöke szerint 40 milliós ajánlatot tett a Lazio argentin ékéért, Mauro Záratéért, ám rajta kívül Arsene Wenger Gonzalo Higuaínt és a Cardiff pelyhedző állú védőjét, Adam Matthewst is le szeretné igazolni (a brit média egy része legalábbis esküszik erre). Az tény viszont, hogy Fran Méridát az Atlético Madrid csábítja haza, és amikor felvetődött, hogy a veterán Sol Campbell visszatérne az „ágyúsokhoz", Wenger és néhány játékosa hevesen tiltakozott.

A francia mester amúgy a régi: megvásárolta a Fluminense és a brazil futball egyik nagy csatárígéretét, Wellington Silvát. A négymillió eurós üzlet egy év múlva realizálódik majd, amikor a dél-amerikai betölti 18. születésnapját. További jó hír a londoni klub híveinek, hogy Abou Diaby 2015-ig meghosszabbította szerződését.

Egy korábbi Arsenal-sztár, a valaha mesés átlagosztályzatokat összehozó Patrick Vieira visszatért, hogy újra igába hajtsa a Premiershipet, ám ezúttal a Manchester City színeiben próbálkozik meg ezzel. Az Intertől ingyen került egy fél évre Angliába, hogy megpróbálja visszaverekedni magát a válogatottba, egyben kifejezte sajnálkozását amiatt, hogy egykori küzdőfele, Roy Keane időközben visszavonult a játéktól. Ha már „Manszursejk City": az átigazolási után a veszteségrekordot is megdöntő egyesület kölcsönadta az ecuadori támadót, Felipe Caicedót a Malagának, érkezhet viszont Crystal Palace-tól a középpályás Victor Moses, és az új menedzser, Roberto Mancini (Robert ManCity...) egyik kedvence, Antonio Cassano. Az egykori kiváló támadó, „Mancio" igyekszik megismerkedni az angol hagyományokkal, és a vadászattal kezdte: lelőtt két kacsát. Az egyik szerint bejelentkezett a Rubin Kazanynál a brazil szélsőhátvédért, Cristian Ansaldiért, a másik szerint megpróbálta egy utolsó nagy kalandra rábírni Juan Verónt.

Mint láthattuk, a nagyok még tervezgetik az erősítéseket, nem úgy néhány kisebb gárda.

Nem hiába liverpooli, az Everton alaposan belecsapott a húrokba: az amerikai bajnokság befejeztével kölcsönkérte- és kapta Landon Donovant az LA Galaxytól, ám csak márciusig; egyébként élénken érdeklődik Gosztonyi András iránt is. A Fulham kölcsönadta Donovan honfitársát, a középcsatár Eddie Johnsont a görög Arisznak egy fél évre, ahol a futballista jobban fel tud készülni a 2010-es világbajnokságra, mint a Premier League tartalékbajnokságában. A Tottenham eltekintett egy időre Jake Livermore szolgálataitól: a húszesztendős középpályás a Peterborough-hoz került.

A Wigan a Sporting sokszoros szerb válogatott kapusával, Vladimir Sztojkoviccsal erősített (tartalékkapusuk, Richard Kingson ugyanis elutazott az ANK-ra), miközben elengedték az örök ígéret Olivier Kapót a Boulogne-hoz, a koreai szűrő, Cso Von-Hi pedig visszakerült a feladóhoz, a Suwon Blue Wingshez (mindhárom transzfer a kölcsön kategóriába tartozik).

Az angol U21-es válogatott egykori jobbhátvédje, Nicky Hunt hasonló konstrukcióban került a Derbyhez a Boltontól, akár csak a nigériai nemzeti tizenegyben is felbukkant kapus, Carl Ikeme a QPR-hez a Wolverhamptontól.

Ha már unják a kölcsönügyleteket, nézzünk a végére három „teljes értékű" átigazolást! A Wolves ingyen átadta a középhátvéd Darren Wardot a Millwallnak (ő kölcsönben eddig is ott kereste kenyerét), a Birmingham a dallamos nevű ecuadori Giovanny Espinozát engedte el Chilébe az Unión Espanolához (az „Árnyék" becenevű védő ingyen érkezett a nyáron az angolokhoz, de hamar kitelt náluk becsülete), a Burnley szintén klubok közötti pénzmozgás nélkül tett szert az ír bekkre, Kevin Longra (a tinédzsert az Everton, a Leeds, a Charlton és a Celtic orra elől happolták el).

JÖTTEK-MENTEK
MANCHESTER UNITED
Érkezett: Mame Diouf (Molde, kölcsönből vissza)
Távozott:  
 
LIVERPOOL
Érkezett:
Távozott: Andrea Dossena (Napoli, 4 250 000 euró), Andrij Voronyin (Dinamo Moszkva, 2 000 000)
 
CHELSEA
Érkezett:
Távozott:  
 
ARSENAL
Érkezett:
Távozott:   
 
EVERTON
Érkezett: Landon Donovan (LA Galaxy, kölcsönbe)
Távozott:  
 
ASTON VILLA
Érkezett:
Távozott:  
 
FULHAM
Érkezett:
Távozott: Eddie Johnson (Arisz Szaloniki, k., ingyen)
 
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
Távozott: Jake Livermore (Peterborough, k., i.) 
 
WEST HAM UNITED
Érkezett:
Távozott: 
 
MANCHESTER CITY
Érkezett: Patrick Vieira (Inter, i.)
Távozott: Felipe Caicedo (Malaga, k.)
 
WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Vladimir Sztojkovics (Sporting, k.)
Távozott: Cso Von-hi (Szuvon Blue Wings, k.), Olivier Kapo (US Boulogne, k.)
 
STOKE CITY
Érkezett:
Távozott: Richard Cresswell (Sheffield United)
 
BOLTON WANDERERS
Érkezett:
Távozott: Nicky Hunt (Derby, k.)
 
PORTSMOUTH
Érkezett: Callum Reynolds (Luton Town, kv.)
Távozott:
 
BLACKBURN ROVERS
Érkezett:
Távozott: 
 
SUNDERLAND
Érkezett:
Távozott:  
 
HULL CITY
Érkezett:
Távozott:  
 
WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett:
Távozott: Darren Ward (Millwall, i.), Carl Ikeme (QPR, k., i.)
 
BIRMINGHAM CITY
Érkezett: Krystian Pearce (Peterborough United, kv.)
Távozott: Giovanny Espinoza (Espanola, i.) 
 
BURNLEY
Érkezett: Kevin Long (Cork City)
Távozott: 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik