Mata: nemcsak rekordvétel, új korszak nyitánya

Vágólapra másolva!
2014.01.27. 08:08
null
Mata érkezése: David Moyes megtalálta a csapatának kellő pluszt? (Fotó: Reuters)
Az ünnepek után megdöbbenve konstatálhattuk, hogy az új esztendő nem marad el érdeklődés hiányában, újra dolgozunk, tanulunk, családi életet élünk (vagy menekülünk mindezek elől) – az élet pedig megyen tovább, a labdarúgásban is. Az átigazolás világában pedig különösen nincs leállás: a szokásoknak megfelelően heti transzfersorozatunkat a Premier League történéseivel nyitjuk.

 

 

MATÁTÓL MINDEN MÁS LESZ MANCHESTERBEN?

Lesz Mata juszt is az enyém! – énekelgethette volna David Moyes az elmúlt hetekben, ha ismeri a magyar slágertörténelmet, ugyanis ahogyan azt már korábban is rebesgettük, a Chelsea kezdőkivetett spanyol zsenije, Juan Mata a Manchester Unitedhez igazolt, mégpedig rekordösszegért, 44.73 millió euróért. Igen, külön fontosságot kell tulajdonítanunk a rekordnak, ugyanis szegény Moyest úton-útfélen (neten-mémtéren) összehasonlítják elődjével, Sir Alex Fergusonnal, és maradjunk annyiban, hogy ebben a jó öreg skót ritkán jön ki vesztesen. Nem véletlenül írtuk mi is a nyáron, hogy csak „moyeszolgat” a transzferpiacon az MU, hiszen már akkor látni lehetett, hogy a szükséges frissítés nem történt meg. Marouane Fellaini nem sokat lendített a csapat szekerén, és bizony a „Manchester United Sir Alex Ferguson után” kitétel is dupla feneket nyert.

Nos, ez az átigazolás nemcsak azért érdekes, mert a korábbi fizetésénél immáron kétszer annyit kereső Mata az elmúlt két idényben 28 gólpasszal és 32 góllal szolgálta a „kékeket”, hanem azért is, mert visszaadhatja a csapat hitét önmagában: akárhonnan nézzük, egy ereje teljében lévő (25 esztendős), regnáló világklasszis kötötte hozzájuk sorsát, és további csillagok követhetik a spanyolt, még a héten.

„Minden más menedzser éppen Mata köré építette volna a Chelsea-t, mesés játékos” – értetlenkedett Mata elűzésén az egykori remek futballista, ma szakíró Jamie Redknapp. „Természetesen Mourinho is tudja, hogy Mata micsoda jó játékos, de egyszerűen nem illik az új taktikába, nem passzol a portugál játékfilozófiájába” – vélekedett a BBC szakértője, Pat Nevin, aki azért másfajta, emberi problémát is sejttet a háttérben. Azt se hagyjuk ki a számításból, hogy Matában dolgozik erőst a „csak azért is”, a nyári világbajnokság előtt a válogatottat tekintve is vissza kell állítania renoméját; egyébként Nevin szerint a sokoldalú spanyol a középpálya jobb oldalán kap majd szerepet a „vörös ördögöknél”.

Beszédes, hogy Wayne Rooney azonnal megkezdte a szerződéshosszabbítási tárgyalásokat, miután nyilvánosságra került, hogy Mata nemsokára csapattársa lesz, és minden bizonnyal hajlandóak lesznek arra a vezetők, hogy megadják számára a – keresleti oldalról – hőn vágyott heti 362 ezer eurós álomfizetést, amellyel a legtöbbet kereső kerettag lesz (Mata feleennyit kap, bónuszok nélkül). Így Rooney kissé meglöttyedt egója helyreállna, ő pedig be a sorba. Maga José Mourinho, aki már Madridba is vitte volna, megjegyezte, hogy nem hiszi, hogy Mata eladása segíti Roo Londonba költözését – a két ügy összekapcsolása olyannyira valószínű és kézenfekvő, hogy összeesküvés-elméletből nyílt titok lett időközben.

Mata érkezése rossz hír a valenciai Éver Banegának, Moyes személyesen elrepült Németországba Mario Mandzukicot nézni (és ha már ott volt, lecsekkolta két mönchengladbachi kiszemeltjét is), s meglehet, a horvát ék addig durcáskodik, hogy nemsokára már nem németek vagy egy lengyel miatt fog kispadozni, hanem Robin van Persie miatt. Egyébként Toni Kroos körül is legyeskednek az angolok (őt a menedzser két segítője, Phil Neville és Steve Round már többször is „megtekintette”). A Párizsból állítólag elvágyódó Edinson Cavani túl drága lehet januárban a Unitednek, bár hogy, hogy nem, elutazott Moyes egy PSG-mérkőzésre is. Bár, ha meggondoljuk, hogy angol lapok szerint képesek lennének 27.1 milliót fizetni a Southampton 18 éves balhátvédjéért, Luke Shaw-ért

Természetesen csínján kell bánni a sajtóval (jó helyen legyen mondva…), hiszen Dantéért ügynöke szerint már csak az Intergalaktikus Koalíció nem jelentkezett be, a United által is figyelt portói Eliaquim Mangaláért egyesek szerint 46 millió eurót fizetne a Manchester City. Az Atlético Madrid időközben megduplázta Koke fizetését kétmillióra, kivásárlási árát 60 millióra emelte, emigyen a juventusos Claudio Marchisio vagy az interes Fredy Guarín jóval olcsóbb megoldás a MU-középpálya gondjaira, utóbbiért ráadásul Javier Hernándezt is fel lehet ajánlani, mert lenne rá kereslet a milánóiaknál. Jó hír a klub hívei számára, hogy az ősszel befutó Adnan Januzajt minden bizonnyal láthatják a nyári világbajnokságon, a belga válogatott színeiben, azt pedig döntse el a kedves olvasó, hogy jó vagy rossz-e az MU-fanoknak, hogy Kagava Sindzsi eltökélte: ha törik, ha szakad, nem megy sehová. A japán maradhat, de Fábio és Wilfried Zaha a héten biztosan távozik.

SZALAH NEM BOSSZANTJA TÖBBÉ PETR CECHET

Nem sokáig ücsörgött a Matáért kapott pénzen a Chelsea (egyébként 26.7 millióért vették őt a londoniak a Valenciától 2011-ben), mert már javában zajlottak a tárgyalások a Liverpool, a Dortmund, a Wolfsburg, a Napoli, az Inter és az MU által is kinézett bázeli szélsővel, Modamed Szalahhal; és az egyiptomi végül 13.2 millió euróért érkezett. A „kékek” saját bőrükön tapasztalhatták Szalah erejét, az ősszel kétszer is gólt rúgott nekik a Bajnokok Ligájában, tavasszal pedig az Európa-ligában viccelte meg őket. Egyébként az egyiptomi fő posztját tekintve jobbszélső, imigyen Williannak jelent majd konkurenciát a csapaton belül, no és természetesen Matát pótolja.

Szalah örülhet: sztárcsapat szerződtette (Fotó: Reuters)
Szalah örülhet: sztárcsapat szerződtette (Fotó: Reuters)

Több mint sejtelmes, hogy a Chelsea-nek szerelmet valló fiatal hátvéd, Kurt Zouma váratlanul és magyarázat nélkül kimaradt a St.-Étienne keretéből, Michael Essient ugyanakkor érdemei elismerése mellett hiába engedték el a Milanhoz, ott megbukott az orvosi vizsgálaton. Szóval ezért nem kért érte pénzt a Chelsea, pedig szerződése csak 2015 nyarán járt volna le…

A TÖBBIEK SEM TÉTLENKEDTEK

Különösképpen a West Ham nem, a pikáns transzferekre mindig képes „kalapácsosok” két olasz játékossal is gazdagodtak az elmúlt hét napban: a mostanában a Milanban kissé háttérbe szoruló nagy munkabírású, gólerős középső középpályás, Antonio Nocerino fél évre került a klubhoz, akárcsak az olasz futball örök csatárígérete, a már 31 esztendős Marco Borriello. Szintén ennyi idős az extravagáns angol jobbszélső, Jermaine Pennant, akiért az Arsenal, a Liverpool és a Stoke City összesen 15 milliót fizetett, de utóbbi helyről most kiadták az útját. Csak aláírási pénzt kellett fizetnie a Sunderlandnek a kétszeres argentin válogatott kapusért, Óscar Ustariért, akinek további szolgálataira nem tartott igényt az Almería. Nem kis meglepetésre az igazán gólerős csatár nélkül maradó Monaco mégis kölcsönadta Lacina Traorét az Evertonnak, ez további nagybevásárlást vetít előre a nagyhercegségben, a Cardiff City új menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer pedig újabb honfitárssal erősített: a 23 éves középcsatár, Jo Inge Berget szintén a mester korábbi munkahelyétől, a Moldétől érkezett, míg a manchesteri Zaha, Fábio duó, valamint Kenwyne Jones (Stoke) már átesett az orvosin is. Előbbi kettő csak a tavaszt tölti Walesben, utóbbit a nigériai Peter Odemwingie játékjogára cserélik el.

AZ ANGOL PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2014 TELE
ARSENAL
Érkezett: Nicholas Yennaris (kölcsönből vissza, Bournemouth), Anthony Jeffrey (kv., Boreham Wood)
Távozott: Anthony Jeffrey (kölcsönbe, Boreham Wood, ingyen), Chuba Akpom (k., Brentford, i.), Anthony Jeffrey (Wycombe, i.)
ASTON VILLA
Érkezett: Samir Carruthers (kv., Milton Keynes), Nathan Delfouneso (k., Blackpool), Jordan Graham (kv., Ipswich), Ryan Bertrand (k., Chelsea), Grant Holt (k., Wigan), Stephen Ireland (kv., Stoke)
Távozott: Jordan Graham (k., Bradford, i.), Michael Drennan (k., Carlisle, i.), Stephen Ireland (Stoke, i.)
CARDIFF CITY
Érkezett: Ben Nugent (kv., Brentford), Joe Ralls (kv., Yeovil), Simon Lappin (kv., Sheffield United), Kadeem Harris (kv., Brentford), Adedeji Oshilaja (kv., Newport), Joe Mason (kv., Bolton), Rudy Gestede (kv., Blackburn), Kevin McNaughton (kv., Bolton), Craig Conway (kv., Brighton), Mats Möller Daehli (Molde, 3.000.000 euró), Magnus Wolff Eikrem (Heerenveen, 2.500.000), Jo Inge Berget (Molde)
Távozott: Rudy Gestede (k., Blackburn), Nicky Maynard (k., Wigan, i.), John Brayford (k., Sheffield United, i.)
CHELSEA
Érkezett: Bertrand Traoré (Bobo Dioulasso, ingyen), Gaël Kakuta (kv., Vitesse), George Saville (kv., Brentford), Patrick Bamford (kv., Milton Keynes), Milan Lalkovic (kv., Walsall), Sam Hutchinson (kv., Vitesse), Josh McEachran (kv., Watford), Matej Delac (kv., Vojvodina), Sam Walker (kv., Colchester), Nathaniel Chalobah (kv., Nottingham Forest), Nemanja Matics (25.000.000), Mohamed Szalah (Basel, 13.200.000)
Távozott: Bertrand Traoré (k., Vitesse, ingyen), Patrick Bamford (k., Derby County), Kenneth Omeruo (k., Middlesbrough, i.), Kevin de Bruyne (Wolfsburg, 17.000.000), Ryan Bertrand (k., Aston Villa), Nathaniel Chalobah (k., Middlesbrough, i.), Josh McEachran (k., Wigan), Sam Walker (Colchester), Juan Mata (Manchester United, 44.730.000)
CRYSTAL PALACE
Érkezett: Jason Banton (kv., Milton Keynes), Kwesi Appiah (kv., Cambridge United), Stephen Dobbie (kv., Blackpool)
Távozott: Kevin Phillips (Leicester, i.), Jerome Williams (k., Forest Green, i.), David Gregory (k., Sutton United, i.), Jason Banton (k., Plymouth, i.), Matt Parsons (Plymouth), Kwesi Appiah (k., Notts County, i.)
EVERTON
Érkezett: Aiden McGeady (Szpartak Moszkva, 2.000.000), Lacina Traoré (k., Monaco)
Távozott: Hallam Hope (k., Northampton), Shane Duffy (k., Yeovil), Nikica Jelavic (Hull, 7.800.000), Mason Springthorpe (k., Woking, i.)
FULHAM
Érkezett: Dan Burn (kv., Birmingham), Marcello Trotta (kv., Brentford), Marcus Bettinelli (kv., Accrington), Neil Etheridge (kv., Crewe Alexandra), Clint Dempsey (k., Seattle Sounders, i.)
Távozott: Marcus Bettinelli (k., Accrington), Bryan Ruiz (k., PSV, 1.000.000)
HULL CITY
Érkezett: Tom Cairney (kv., Blackburn), Cameron Stewart (kv., Charlton), Aaron McLean (kv., Birmingham), Matty Fryatt (kv., Sheffield Wednesday), Shane Long (West Bromwich, 8.500.000), Nikica Jelavic (Everton, 7.800.000), Jack Hobbs (kv., Nottingham)
Távozott: Conor Townsend (k., Carlisle, i.), Tom Cairney (Blackburn), Cameron Stewart (k., Leeds United, i.), Eldin Jakupovic (k., Leyton, i.), Aaron McLean (Bradford), Gedo (kv., al-Ahli), Nick Proschwitz (k., Barnsley)
LIVERPOOL
Érkezett: Conor Coady (kv., Sheffield United), Craig Roddan (kv., Carlisle), Adam Morgan (kv., Yeovil)
Távozott: Adam Morgan (k., Yeovil, i.), Craig Roddan (k., Accrington, i.), Ryan McLaughlin (k., Barnsley, i.), Tiago Ilori (k., Granada)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Reece Wabara (kv., Doncaster), Ellis Plummer (kv., Oldham), Harry Bunn (kv., Huddersfield), Abdul Razak (kv., Anzsi), Mohammed Abu (kv., Aarhus)
Távozott: Abdul Razak (Anzsi, i.), John Guidetti (k., Stoke), Abdisalam Ibrahim (Olympiakosz, i.), Albert Rusnák (k., Birmingham, i.), Harry Bunn (Huddersfield, i.)
MANCHESTER UNITED

Érkezett: Jesse Lingard (kv., Birmingham City), Ben Amos (kv., Carlisle), William Keane (kv., Wigan), Federico Macheda (kv., Doncaster), Juan Mata (Chelsea, 44.730.000)

Távozott: Anderson (k., Fiorentina), Jack Barmby (k., Hartlepool, i.)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Michael Richardson (kv., Accrington), Conor Newton (kv., St. Mirren), Dan Gosling (kv., Blackpool), James Tavernier (kv., Rotherham), Harris Vuckic (kv., Rotherham)
Távozott: Jonás Gutiérrez (k., Norwich)
NORWICH CITY
Érkezett: David Fox (k., Barnsley), Jonás Gutiérrez (k., Newcastle), Daniel Ayala (kv., Middlesbrough)
Távozott: Jamar Loza (k., Leyton, i.)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Billy Sharp (k., Reading), Fraser Colmer (kv., Dorchester)
Távozott: Fraser Colmer (k., Dorchester), Li Tadanari (Urava Reds, i.), Lee Barnard (k., Southend, i.), Billy Sharp (k., Doncaster, i.)
STOKE CITY
Érkezett: Ryan Shotton (kv., Wigan), Jack Butland (kv., Barnsley), James Alabi (kv., Forest Green), Dale Eve (kv., Fleetwood Town), John Guidetti (k., Manchester City), Stephen Ireland (Aston Villa, i.), Jordan Keane (kv., Tamworth)
Távozott: Brek Shea (k., Barnsley, i.), Jamie Ness (k., Leyton, i.), Stephen Ireland (kv., Aston Villa), Juan Agudelo (k., Utrecht), Jermaine Pennant (szerződését felbontották)
SUNDERLAND
Érkezett: Liam Marrs (kv., Boston United), Scott Harrison (kv., FC Bury), Marcos Alonso (k., Fiorentina), Adam Mitchell (kv., Harrogate Town), Billy Knott (kv., Wycombe), Óscar Ustari (Almería, i.), Santiago Vergini (k., Estudiantes)
Távozott: Connor Wickham (k., Sheffield Wednesday, i.), Liam Agnew (k., Boston United, i.), Cabral (k., 150.000), Mikael Mandron (k., Fleetwood Town, i.), Dzsi Dong Von (Augsburg), Billy Knott (k., Port Vale, i.)
SWANSEA CITY
Érkezett: David Cornell (kv., St. Mirren), Alan Tate (kv., Yeovil), Leroy Lita (kv., Brighton), Ashley Richards (kv., Huddersfield)
Távozott: Daniel Alfei (k., Portsmouth, i.), Alan Tate (k., Aberdeen, i.)
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Simon Dawkins (kv., Derby County), Lawrence Vigouroux (kv., FC Hyde)
Távozott: Simon Dawkins (k., Derby County), Jonathan Obika (k., Brighton, i.)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Lee Camp (kv., Bournemouth), George Thorne (kv., Watford), Donervon Daniels (kv., Gillingham)
Távozott: Lee Camp (Bournemouth, i.), Kemar Roofe (k., Cheltenham, i.), Shane Long (Hull City, 8.500.000)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Jordan Spence (kv., Milton Keynes), Jaanai Gordon (Peterborough), Pelly Ruddock (kv., Luton), Blair Turgott (kv., Colchester), Daniel Potts (kv., Portsmouth), Roger Johnson (k., Wolverhampton, i.), Antonio Nocerino (k., Milan), Marco Borriello (k., AS Roma, 700.000)
Távozott: Mladen Petric (Panathinaikosz, i.)
vastaggal az elmúlt hét átigazolásai

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik