Mancini fekete hétfője: kirúgták a Man. Citytől

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.13. 23:54
null
Mancini elsétál: menesztették a rosszul sikerült szezon végén (Fotó: Reuters)
A Manchester City labdarúgócsapatának vezetősége megtette azt, amit már a teljes angol sajtó tényként kezelt a hétvégén: menesztette Roberto Mancini menedzsert.

A Manchester City hivatalos honlapján kiadott közleményben „sajnálattal jelentette be” az olasz szakvezető menesztését. A döntést eredetileg a szezon végén akarta meghozni a vezetőség, ám előrehozták az idényértékelést.

„A klub nem tudta teljesíteni egyik szezonbeli célkitűzést sem, kivéve a kvalifikációt a Bajnokok Ligája következő kiírására” – írták.

SZAVAZÁS

Helyes döntés volt Roberto Mancini menesztése a Manchester Citytől?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Roberto mérlege önmagáért beszél, és természetesen továbbra is bírja Manszúr sejk tiszteletét és háláját – csakúgy, mint a sajátomét és a vezetőségét – mindazért, amit tett a klubért az elmúlt három és fél évben. Azt cselekedte, amit ígért, trófeákat hozott a klubnak, megtörve a Manchester City rossz sorozatát, és a bajnokságot is megnyerte 2012-ben. Ezért köszönettel tartozunk neki a nyilvánosság előtt” – hangzott az elnök Haldun al-Mubarak „elbocsátó üzenete.”

A City irányítását ideiglenesen Brian Kidd veszi át, és megbízottként ő irányítja a manchesteri kékeket a szezon végi, egyesült államokbeli túrán is.

A SZURKOLÓI KLUB MEGDÖBBENT

Az előzmények ismeretében megdöbbentő nyilatkozatot tett Kevin Parker, a Manchester City szurkolói klubjának szóvivője, aki azt mondta, Mancini hétfő éjszakai elbocsátása a mélypont abban a negyven évben, amióta az égszínkékeknek szurkol. És ami talán még meglepőbb: nincs egyedül.

„Nem meglepő Mancini elbocsátása, de a csalódottságom ettől még elmondhatatlan – mondta Parker a Sky Sportsnak. – Egy éve május 13-án a klub megszerezte a bajnoki címet Sergio Agüerio góljával, de a klubvezetőségének sikerült bemocskolnia ezt a dátumot. A telefonomra számtalan üzenet érkezett a szurkolói klub tagjaitól, mindenki a sajnálatát és megdöbbenését fejezte ki. Roberto Mancini igazi sikerkovács volt, 40 éve vagyok bérletes, mindig is olyan nagy sikerekre vártam, amiket vele elértünk."

A nyilatkozat folytatását ide kattintva olvashatja.

Mancini megüresedett helyére a legnagyobb esélyesnek Manuel Pellegrinit, a Málaga trénerét tartják – francia lapértesülések szerint az olasz edző pedig átülhet a Monaco kispadjára. Ha tényleg a hercegségben köt ki, akkor a szituáció ismerős lesz neki: adott egy mágnás (ezúttal orosz, nem arab), no meg a győzelmi kényszer...

Ha már menesztés: hétfőn egy „magányos hős” Mancini maradásáért demonstrált a City stadionja előtt – nos, a jelek szerint a klubvezetők nem hallgattak a „kisebbségi véleményre”... Ennek következtében a Manchester City keddtől már kezdheti a megkereséseket és a tárgyalásokat az menedzserjelöltekkel.

Az Opta statisztikái szerint Mancini személyében a Premier League történetének negyedik legjobb győzelmi mutatójú menedzsere távozik: a 61.65 százalékos győzelmi mutatót hozó olaszt csak José Mourinho (70.83 százalék), Sir Alex Ferguson (65.27) és Carlo Ancelotti (63.16) előzi meg a legalább húsz meccsen a kispadon ülő szakvezetők között.

Mancini 2009 decembere óta 191 tétmérkőzésen ült a klub kispadján, ezekből 133-at megnyert, s három trófeát szerzett a klubbal. Győzelmi mérlege a Premier League-ben, az FA-kupában és az Európa-ligában is 60 százalék fölött volt, ám a Bajnokok Ligájában 12 találkozóból csak hármat nyert meg.

MANCINI MÉRKŐZÉSEI A MANCHESTER CITYNÉL

Premier League: 133 meccs, 82 győzelem (61.7%), 27 döntetlen, 24 vereség (1 bajnoki cím, 2011–2012)
FA-kupa:
19 meccs, 13 győzelem (68%), 3 döntetlen, 3 vereség (1 FA-kupa-győzelem, 2010–2011)
Ligakupa:
9 meccs, 4 győzelem (44.4%), 1 döntetlen, 4 vereség
Bajnokok Ligája:
12 meccs, 3 győzelem (25%), 4 döntetlen, 5 vereség
Európa-liga:
16 meccs, 10 győzelem (62.5%), 3 döntetlen, 3 vereség
Community Shield:
2 meccs, 1 győzelem (50%), 1 vereség (1 trófea, 2012–2013)

Összesen: 191 meccs, 113 győzelem (59%), 38 döntetlen, 40 vereség

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik