Lineker: Hodgson 4-4-2-je a sötét középkorba repíti vissza Angliát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.30. 15:04
null
Jó lesz a 4–4–2 – gondolhatta Hodgson (Fotó: Reuters – archív)
Éles kritika érte a Roy Hodgson vezette angol labdarúgó-válogatottat az írek elleni 1–1 során alkalmazott 4–4–2-es hadrend, illetve a gyenge mutatott játék miatt. Ráadásul nem akárki, hanem a nemzeti együttes korábbi ikonja, a 80-szoros válogatott Gary Lineker fejtette ki véleményét a háromoroszlánosok játékáról.

 

„Brazília agyonver minket, ha ugyanígy állunk fel – írta a Twitteren a nemzeti mezben 48 gólig jutó Lineker a Hodgson által választott, írek ellen alkalmazott 4–4–2-es taktikai hadrend kapcsán. – Bár az eredmények nem voltak kiemelkedőek, úgy éreztem, Anglia taktikailag érettebbé vált, de ez a húzás óriási visszalépés, egyenesen a sötét középkorba.”

„Nem szeretem, amikor az angol válogatott ebben a szisztémában játszik. Túl könnyű ellene felkészülni, nagyon kiszámítható” – tette hozzá az 52 éves Lineker.

„A futballt nem egyenes sorokkal játsszák, hanem az ezek közti játékra, összhangra épül. A mélységi mozgások több passzolási lehetőséget és kreativitást engednek meg.”

Az angolok egyébként 1985 márciusában tudták legutóbb legyőzni az íreket, akkor 2–1-re Trevor Steven és Lineker találatával. Azóta az írek öt meccsen nem kaptak ki Angliától.

Hodgson együttese a 2012-es Európa-bajnokságtól való búcsúzás óta tíz meccsen ötször nyert, négyszer ikszelt, s egyszer kikapott; a világbajnoki selejtezős csoportjában második helyen áll, két ponttal lemaradva Montenegrótól. Vasárnap pedig Brazíliával csap össze Rio de Janeiróban felkészülési mérkőzésen.

A szövetségi kapitány kiállt taktikai elképzelései mellett.

„Nem lehetek túlzottan elégedetlen a mutatott játékkal. Többféleképpen is megpróbáltuk feltörni az ír védelmet. Láttam pozitívumokat, a játékosok igyekeztek azt tenni, amit kértünk tőlünk” – idézi a BBC a 65 éves angol szakembert.

David Pleat, a Tottenham korábbi menedzsere is kritikát gyakorolt a BBC mikrofonjain keresztül:

„Könnyű megmondani, mi hiányzik az angol válogatottból Jack Wilshere távollétében. Egy igazi kreatív, okos középpályás, aki képes utat törni. Egy Glenn Hoddle, egy Paul Gascoigne vagy egy Chris Waddle. Kevés volt a mozgás és a variációs lehetőség.”

Az angolok korábbi válogatott védője, Danny Mills egyetért Gary Linekerrel.

„Rég láttuk ezt a 4–4–2-t a válogatottól, érthető Lineker véleménye. Viszont azt gondolom, nem a felálláson vagy a pozíciókon múlik a teljesítmény, hanem a játékosokon. Ha Brazília jó formában lesz a hét végén, attól tartok, szétcincálhatják, ízekre szedhetik Hodsgon csapatát.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik