Ligakupa: mi az? Mourinhónak négy, a többi 91 angliai edzőnek nulla?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.20. 12:33
null
José Mourinho a Ligakupa-mezőny egyetlen menedzsere, aki korábban megnyerte a sorozatot (Fotó: AFP)
Szerdán a címvédő Manchester United is megkezdi szereplését az angol Ligakupában. A sorozatot korábban négyszer megnyerő José Mourinho együttese az Old Traffordon a másodosztályú Burton Albiont látja vendégül, s célba veheti rekordot jelentő ötödik Ligakupa-serlegét.

 

Talán senki sem veszi annyira komolyan az angol profi klubok második számú kupasorozatát, a Ligakupát, mint José Mourinho. Alátámasztja ezt a tény, hogy a portugál szakember (menedzserként) rekordot jelentő négy alkalommal emelhette magasba a trófeát – ugyanannyiszor, mint a 13 éve épp szeptember 20-án elhunyt Brian Clough vagy Sir Alex Ferguson. Az 54 esztendős, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes tréner tehát ebben a szezonban csúcsot dönthet – ha a Manchester United megvédi címét.

A „vörös ördögök” első „akadálya” a Championshipben 19. helyen szerénykedő Burton Albion lesz, melynek kispadján – a sors remek forgatókönyvíró-képességének köszönhetően – Nigel Clough, a legendás (és fent említett) Brian Clough fia ül 2015 decembere óta. Nigel Clough 2006-ban játékosként a kispadról nézte végig, ahogy a Burton Albion odahaza gól nélküli döntetlent ért el a többek között Ole Gunnar Solskjaert, Louis Sahát, Wayne Rooneyt és Cristiano Ronaldót is bevető Manchester United ellen az FA-kupában. Más kérdés, hogy az újrajátszást Sir Alex Ferguson legénysége 5–0-ra megnyerte…

Nigel Clough (Fotó: AFP)
Nigel Clough (Fotó: AFP)

„Ahogyan gondolkodnak a futballról, s a mellébeszélést nem tűrő hozzáállásuk roppant hasonló – vélekedett Nigel Clough Mourinhóról és a Nottingham Foresttel két BEK-et és bajnoki címet nyerő édesapjáról. – Feketén-fehéren megmondták véleményüket. Hasonlóan közelítenek bizonyos dolgokhoz. Mourinho sajátosan kezeli a médiát, ő és édesapám sohasem rejtette véka alá véleményét, ebben hasonlítanak leginkább.”

Mourinho elárulta, ezúttal sem tartalékos kezdőcsapattal küldi pályára övéit – igaz, David de Gea, Antonio Valencia, Nemanja Matics és Eric Bailly pihenőt kap.

S még egy érdekesség: az angliai négy profi osztály (a Premier League-től a League Two-ig) 92 jelenlegi menedzsere közül csak egy nyerte meg korábban a Ligakupát. Nem nehéz kitalálni, José Mourinhóról van szó, azaz a portugál négy elsőségével szemben a többi 91 tréner egyetlen Ligakupa-aranyérmet sem tud felmutatni.

ANGOL LIGAKUPA
3. FORDULÓ

20.45: Arsenal–Doncaster Rovers (III.)
20.45: Chelsea–Nottingham Forest (II.)
20.45: Everton–Sunderland (II.)
21.00: West Bromwich Albion–Manchester City
21.00: Manchester United–Burton Albion (II.) (Tv: Digi Sport2)



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik