nemzetisport.hu 2018.10.31 21:08 Frissítve: 2018.10.31 21:12

Leicester: a hátsó rotor problémája miatt zuhanhatott le a helikopter

Amint arról beszámoltunk, szombat este a Leicester City stadionja melletti parkolóba zuhant az egyszeres angol bajnok klub tulajdonosát, Vichai Srivaddhanaprabhát szállító helikopter, és a klubvezető mellett a gép további két utasa, valamint a két pilóta is életét vesztette. A helikopter fekete dobozának vizsgálata hétfőn megkezdődött, miközben a BBC szakértőjének véleménye egyértelmű: a hátsó rotorral történt valami, ami a tragédiát okozta.

 

Vardy és társai busszal utaznak a hétvégi bajnokira (Fotó: AFP)

A brit közszolgálati BBC szakértője, David Learmount szerint a pilóta, Eric Swaffer egy igazán nehéz felszállási manővert oldott meg hiba nélkül, hiszen gyakorlatilag vízszintes sebesség nélkül kellett szinte függőlegesen felszállnia, ami az egyik legnehezebb művelet helikopterrel.

 
Valóra vált tündérmese – a Leicester-csoda nyomában 
Szívszaggató videó, így emlékeztek az elhunytakra  
Mahrez az elhunyt tulajdonosnak ajánlotta gólját 
Megrázó felvétel, így zuhant le a helikopter – videó

A pilóta a függőleges mászás után túlhaladta a stadion magasságát, majd jobbra kezdett fordulni, ám ekkor történt valami, elvesztette az ellenőrzést a gép fölött és pörögni kezdett a helikopter. Ha ilyenkor a farokrotorral történik valami, akkor a pilótának nagyon korlátozottak a lehetőségei. Szinte csak annyi, hogy mindkét rotort elképesztő gyorsan ki és bekapcsolja, miközben a gép süllyedni kezd – szerencsés esetben vitorlázva. De ha már elkezdett pörögni a gép, akkor ebből a pörgésből ezzel a módszerrel is piszok nehéz kihozni, majdnem lehetetlen, hiszen a jármű ekkor már gyakorlatilag irányíthatatlanná vált” – idézi a BBC David Learmountot.

Egy szerdán előkerült videofelvételen egyébként látható, hogy amikor a pilóta megkezdi a jobbra fordulást az emelkedést követően, valami mintha lerepülne a helikopterről.

A légi balesetek vizsgálatával (AAIB) foglalkozó kormányügynökség mindenesetre már vizsgálja a helikopter adatrögzítőit, amelyekből kiderülhet, hogy mi is történt pontosan a felszállást követően, és mi okozta az öt ember életét követelő tragédiát.

A helikopter roncsait a következő napokban szállíthatják majd el a parkolóból, ahová lezuhant.

A Leicester a hétvégén a Cardiff otthonában lép pályára, a játékosok fekete karszalaggal futnak majd ki a Millennium Stadion gyepére, és egy perc néma tiszteletadással kezdődik majd a meccs. A mérkőzésre a „rókák” autóbusszal mennek a walesi fővárosba, mivel úgy vélik, az imádott tulajdonos halála után egy héttel túl érzéketlen dolog lenne repülővel érkezni.

2019.12.07 18:11:31

Angol labdarúgás M. G.

Guardiola csapatát szétkontrázta a United az első 30 percben, a címvédő csak szépíteni tudott.

2019.12.04 20:55:42

Angol labdarúgás M. G.

Jürgen Klopp a kispadra tette Szalahot és Firminót, a listavezető így is lelépte városi riválisát.

2019.12.04 12:57:18

Angol labdarúgás B. L.

A portugál a Tottenham trénereként tért vissza az MU otthonába, de csapata nem bírt Rashforddal.

2019.11.23 18:15:50

Angol labdarúgás M. G.

A londoniak vezettek az Etihadban, ám a címvédő, ha verejtékesen is, de begyűjtötte a fontos három pontot.

2019.11.10 12:00:34

Angol labdarúgás H. D.

A kérdéses szituációkból rosszul jött ki a Manchester City, amely két góllal kikapott az Anfielden.