HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.10.31 21:08 Frissítve: 2018.10.31 21:12

Leicester: a hátsó rotor problémája miatt zuhanhatott le a helikopter

Amint arról beszámoltunk, szombat este a Leicester City stadionja melletti parkolóba zuhant az egyszeres angol bajnok klub tulajdonosát, Vichai Srivaddhanaprabhát szállító helikopter, és a klubvezető mellett a gép további két utasa, valamint a két pilóta is életét vesztette. A helikopter fekete dobozának vizsgálata hétfőn megkezdődött, miközben a BBC szakértőjének véleménye egyértelmű: a hátsó rotorral történt valami, ami a tragédiát okozta.

 

Vardy és társai busszal utaznak a hétvégi bajnokira (Fotó: AFP)

A brit közszolgálati BBC szakértője, David Learmount szerint a pilóta, Eric Swaffer egy igazán nehéz felszállási manővert oldott meg hiba nélkül, hiszen gyakorlatilag vízszintes sebesség nélkül kellett szinte függőlegesen felszállnia, ami az egyik legnehezebb művelet helikopterrel.

 
Valóra vált tündérmese – a Leicester-csoda nyomában 
Szívszaggató videó, így emlékeztek az elhunytakra  
Mahrez az elhunyt tulajdonosnak ajánlotta gólját 
Megrázó felvétel, így zuhant le a helikopter – videó

A pilóta a függőleges mászás után túlhaladta a stadion magasságát, majd jobbra kezdett fordulni, ám ekkor történt valami, elvesztette az ellenőrzést a gép fölött és pörögni kezdett a helikopter. Ha ilyenkor a farokrotorral történik valami, akkor a pilótának nagyon korlátozottak a lehetőségei. Szinte csak annyi, hogy mindkét rotort elképesztő gyorsan ki és bekapcsolja, miközben a gép süllyedni kezd – szerencsés esetben vitorlázva. De ha már elkezdett pörögni a gép, akkor ebből a pörgésből ezzel a módszerrel is piszok nehéz kihozni, majdnem lehetetlen, hiszen a jármű ekkor már gyakorlatilag irányíthatatlanná vált” – idézi a BBC David Learmountot.

Egy szerdán előkerült videofelvételen egyébként látható, hogy amikor a pilóta megkezdi a jobbra fordulást az emelkedést követően, valami mintha lerepülne a helikopterről.

A légi balesetek vizsgálatával (AAIB) foglalkozó kormányügynökség mindenesetre már vizsgálja a helikopter adatrögzítőit, amelyekből kiderülhet, hogy mi is történt pontosan a felszállást követően, és mi okozta az öt ember életét követelő tragédiát.

A helikopter roncsait a következő napokban szállíthatják majd el a parkolóból, ahová lezuhant.

A Leicester a hétvégén a Cardiff otthonában lép pályára, a játékosok fekete karszalaggal futnak majd ki a Millennium Stadion gyepére, és egy perc néma tiszteletadással kezdődik majd a meccs. A mérkőzésre a „rókák” autóbusszal mennek a walesi fővárosba, mivel úgy vélik, az imádott tulajdonos halála után egy héttel túl érzéketlen dolog lenne repülővel érkezni.

2019.02.19 15:41:25

Angol labdarúgás ILKU MIKLÓS

A szurkolók türelme már elfogyott az olasz edzővel szemben, vajon a vezetőségé meddig tart?

2019.02.18 20:05:20

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Herrera és Pogba bólintott, a United simán nyert, még a hazai drukkerek is becsatlakoztak a Sarri kirúgásáról szóló dalba.

2019.02.10 16:30:46

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A manchesteriek már a 25. percben négy góllal vezettek, valósággal eltiporták Sarri csapatát.

2019.02.08 12:03:10

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Niort Carlos Téveze, az argentin Jamie Vardy Batistután nőtt fel, s nagyszerű példa volt a társainak.

2019.02.06 14:12:39

Angol labdarúgás OLÁH GÁBOR (SALFORD)

A zord időjárás vagy az időpontváltozás miatt David Beckham most nem volt jelen.