Kikapott az MU Moyes bemutatkozó meccsén

Vágólapra másolva!
2013.07.13. 17:14
null
Moyes első manchesteri kezdőcsapata – alighanem lesz még ennél jobb (Fotó: Manchester United Facebook)
Kellemetlen meglepetés érte a Manchester Unitedet távol-keleti túrájának első mérkőzésén: David Moyes vereséggel mutatkozott be a „vörös ördögök” kispadján, miután az MU Bangkokban 1–0-ra kikapott a thaiföldi liga álomcsapatától, a Singha All-Startól.

Tizenkét év után lépett pályára ismét Bangkokban a Manchester United, az akkori MU-győzelemnél (Ryan Giggs és Dwight Yorke találatával 2–1) azonban minden bizonnyal hangsúlyosabb helyet foglal majd el a históriáskönyvekben a mai fellépés, hiszen David Moyes először irányított a „vörös ördögök” kispadjáról.

A SPORTSZELEPRŐL AJÁNLJUK
Türelmetlenség vagy tudatlanság? Egy vereség elég volt Moyes menesztéséhez: Dwight Yorke az utód – fotó

Az Evertontól érkező menedzser első manchesteri kezdő tizenegye így nézett ki: Amos – Fábio, Ferdinand, Evans, Büttner – Cleverley, Carrick, Anderson, Giggs – Januzaj – Welbeck. Az egyedüli ismeretlen név Adnan Januzaj lehet: a koszovói származású, 18 éves belga két éve az Anderlecht akadémiájáról került a „vörös ördögökhöz”, és a tartalékcsapatnál őt választották az elmúlt szezon legjobbjának. A fiatal középpályás már Alex Fergusonnál is bekerült az utolsó bajnoki keretébe, ezúttal pedig játéklehetőséget is kapott, és nem is nyújtott rossz teljesítményt, sőt az első félidő után egyike volt azoknak, akiket a leginkább ki lehetett emelni a csapatból.

MOYES: JÓ ÁLLÓKÉPESSÉGI GYAKORLÁS VOLT
Moyes felé az egyik első kérdés az volt a meccs után: nem gondolja-e, hogy rossz előjel a vereség?

„Remélem, hogy nem. Ha el kell veszíteni bármelyik meccset is, akkor ezek a tét nélküli mérkőzések legyenek azok. Előszezon van. Kihagytunk néhány helyzetet a végén, amit jó lett volna kihasználni, de fontosabb, hogy többeket kilencven percen át a pályán tudhattunk. Jó állóképességi gyakorlás volt, bárki, aki látta a meccset, megmondhatja, hogy nagyon meleg volt, szóval ezzel a résszel elégedett vagyok. Összességében azt gondolom, hogy a játékosok fizikai állapota jó volt, és ez pozitívum számomra” – nyilatkozta a skót szakember, aki a fiatalok közül a csapatban először pályára lépő Adnan Januzajt és Wilfried Zahát is külön dicsérte.

Moyes elmondta: Alexander Büttner húzódásra panaszkodott, ezért cserélte korán, nem szeretett volna kockáztatni.

„Elég nyugodtak voltunk – válaszolt arra a kérdésre, milyen volt az MU kispadján ülni. – Vártuk ezt az első meccset. Nagyszámú közönség volt, sok thaiföldi Manchester United-drukkerrel, szóval jó volt. Sajnálom, hogy nem mutattunk nekik több akciót, mindazonáltal ez csak a kezdete a hosszú szezonnak, és ez az első meccs volt.”

Bangkokban mintegy 50 ezer néző várta a feleket, nagyon sokan voltak közülük a nők, lányok, akik a manchesteri sztárok egy-egy nekik tetsző megmozdulásánál hangot is adtak elszántságuknak, amikor például Danny Welbeck kiintett a nézőtérre, egyesek valóságos eksztázisba kerültek. Persze a Manchester United klubszinten is igyekezett belopni magát a vendéglátó szívekbe, ennek egyértelmű jele volt – ha úgy tetszik, elsőrangú marketingmunka –, hogy a játékosok neve thaiul volt olvasható a mezszám felett. Nem lehet csodálkozni azon tehát, hogy a találkozó hangulata inkább emlékeztetett gálameccsére, mint bármilyen téttel menő összecsapásra.

Már csak azért is, mert a játékosok – a marketingesekkel ellentétben – eleinte nem vették túl komolyan a bangkokiakat. Az MU sokkal többet birtokolta a labdát, saját térfelére szegezte a Singha All-Start, hátul olykor mégis meglepően nagy lyukak tátongtak a védelemben. Az első ilyen helyzetnél például a hazaiak kapitánya – a thai futball elkötelezett híveinek: Teeratep Winothai – iramodhatott meg a kapu felé egyedül (igaz, alighanem méteres lesről indulva), ám Jonny Evans – nem túlzás! – tízméteres hátrányból indulva utolérte, és becsúszva blokkolta a lövését. A 36. percben is hasonló helyzete volt a hazaiaknak, a manchesteriek elaludtak hátul, Winothai ezúttal némiképp gyorsabban cselekedett, így mielőtt utolérték, 16 méterről lőtt is, Ben Amos nagy bravúrt bemutatva szögletre mentett.

Hiába játszott tehát elöl jól Januzaj és Giggs, a kaput nem támadták elég határozottan a manchesteriek, az első félidőt összességében sokkal inkább jellemezte Welbeck dőre megmozdulása, amikor a szögletnél induló biciklis cselből egy vétlen sarkazás után kirúgás lett…

A második játékrész elején ráadásul egy újabb kihagyás után már vezettek a hazaiak: Winothai maradt üresen, újabb lövésénél pedig már Amos sem állt a helyzet magaslatán, a labda az eldőlő kapus mellett a hálóban kötött ki. 1–0

Moyes az utolsó fél órára tovább fiatalította csapatát, a helyzeteket azonban nem sikerült gólra váltani a kilenc emberrel védekező thaiföldiek ellen: Welbeck a hajrában közel járt az egyenlítéshez, ám mellé lőtt, Zahának pedig még ennyi sem hiányzott, lövése után a labda a jobb oldali kapufáról jött ki. A manchesterieknek ezen a napon semmi sem jött össze a kapu előtt, így 1–0-s vereséget szenvedtek.


NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
SINGHA ALL-STAR–MANCHESTER UNITED 1–0
(0–0)
Bangkok, Rajamangala Stadion, 50 000 néző.
MANCHESTER UNITED: Amos – Fábio (Evra, 78.), Ferdinand, Evans, Büttner (Rafael, 34.) – Cleverley (Zaha, 63.), Carrick, Anderson (P. Jones, 63.), Giggs (Lingard, 63.) – Januzaj – Welbeck. Menedzser: David Moyes
Gólszerző: Winothai (50.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik