nemzetisport.hu 2020.07.11 11:21 Frissítve: 2020.07.11 12:26

FFT: kokain, leopárdok és lövöldözés az angol csapat világ körüli útján

Az Islington Corinthians nem vált ikonikus csapattá, pedig nevükhöz fűződik az első világ körüli út, ahol szerepet játszott a kokain, feltűntek leopárdok, és még lövöldözésbe is keveredtek.

 

Az Islington Corinthians játékosainak busza a Pakisztán és Afga­nisztán közötti Haibár-hágón kelt át éppen, amikor megálltak egy kis pihenőre. A vezető hátrakiáltott: „Hallott valaki lövéseket?”. 1937-et írtunk, és a csapat addig példátlanul világ körüli útra indult, amelynek során 50 ezer kilométert tett meg, és 95 mérkőzést játszott. A kaland idején a csapat játékosai találkoztak kobrákkal és krokodilokkal, küzdöttek meg trópusi betegségekkel, éltek túl autóbalesetet, de egyik kalandjuk sem volt annyira vérfagyasztó, mint ez a hegyekben.

A Haibár-hágó ekkoriban veszélyes senkiföldje volt a két ázsiai ország között, az uralmat törzsek gyakorolták fölötte. A kalandokhoz addigra már hozzászokott labdarúgók aggódva kémlelték a hegyeket, amikor is a fegyvereken megcsillanó napfényben megpillantották a feléjük robogó és közben lövöldöző turbános harcosokat is. Gyorsan menedéket kerestek a busz alatt vagy a sziklák mögött. Vajon ezzel véget is ért a futball Phileas Foggjainak kalandozása?

A világjárás terve sokkal kevésbé egzotikus környezetben született Észak-Londonban. Az Islington Corinthians FC-t 1932-ben alapította Tom Smith masszőr és elektroterapeuta. Smith megkereste az angol szövetséget, hogy ismertesse velük „a valaha volt legambiciózusabb tervet, amivel futballklub előállt”: egy világ körüli turné vázlatát.

Kicsit átértelmezve Verne regényének címét, a terv tömören a Nyolc hónap alatt a föld körül címen futott. A turné Hollandiában kezdődött, Svájcban folytatódott, majd Egyiptom következett. Ez után vette kezdetét egy hathetes kóborlás Indiában és azokban az országokban, amelyeket ma Banglades, Pakisztán és Mianmar néven ismerünk. Majd továbbléptek Malajziába és Szingapúrba, ezeken a helyeken egy hónapot töltöttek el, hogy aztán Vietnamba, Hongkongba, a Fülöp-szigetekre, Kínába és Japánba látogassanak. Egy kis hawaii pihenőt követően tíz nap következett Kaliforniában, majd megjárták Kanadát, ahonnan hazahajóztak.

Az elképesztő utazás történetét dolgozza fel a FourFourTwo magazin cikke, amely teljes terjedelmében elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2020.08.05 08:07:52

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Jorge Mendes védence Manchesterben szétnézett mindkét gigász háza táján, hamarosan dönt.

2020.08.04 20:30:27

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A rájátszás döntőjében a Premier League és közel 200 millió euró volt a tét, Joe Bryan duplája döntött a Brentford ellen.

2020.07.30 11:46:59

Angol labdarúgás GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)

A Képes Sport összevetette a két bajnokcsapatot. Van egyáltalán bármi olyan, amiben jobb volt a 30 évvel ezelőtti?

2020.08.01 14:21:05

Angol labdarúgás K. T. I.

Az 5. percben még a Chelsea szerzett vezetést, aztán két alapemberét, s végül a meccset is elvesztette.

2020.07.30 16:24:36

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

A 28 éves támadó egy találattal ugyan, de lemaradt a gólkirályi címről – és így is óriási meglepetést okozott.