Ferguson két hónapja tudja: Rooney távozni akar

Vágólapra másolva!
2010.10.19. 15:16
null
Ferguson már tudta, csak eddig nem mondta: Rooney nem akar maradni a csapatában (Fotó: Reuters)
Címkék
Földrengés erejével hatott a világ, azon belül leginkább Európa klubfutballjában, hogy Wayne Rooney egyelőre nem hosszabbította meg a 2012 nyarán lejáró szerződését a Manchester Uniteddel. Az angolok szerdai BL-fellépését – otthon fogadják a török Bursasport – messze elhomályosítja a Rooney-hír, így a mérkőzés előtti napon kötelező UEFA-sajtótájékoztatón is szinte kivétel nélkül ezzel kapcsolatos kérdések záporoztak Sir Alex Fergusonra –  ha már a hétfői UNICEF-sajtótájékoztatón nem is lehetett kérdezni erről. Rooney eközben, mintha mi sem történt volna, a csapattal készül a soron következő találkozóra, bár bokasérülést szenvedett és hordágyon kellett levinni őt a pályáról.

„Számunkra éppen olyan homályos a dolog, mint bárki más számára. Nem igazán értjük, miért akar távozni" – nyilatkozta Ferguson a csatárral kapcsolatban.

A skót menedzser a klub televíziós csatornájának elmondta, hogy David Gill, a Manchester United ügyvezető igazgatója már a nyár folyamán tájékoztatta arról, hogy Rooney nem kívánja meghosszabbítani a 2012 nyarán lejáró szerződését.

SZAVAZÁS

Ön szerint mi lesz Wayne Rooneyval?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Augusztus tizennegyedikén az irodámban voltam, amikor David telefonon közölte velem, hogy Wayne nem hosszabbítja meg szerződését – mondta Ferguson. – Megdöbbentem, hiszen néhány hónappal korábban még arról beszélt, hogy világ legnagyszerűbb klubjához tartozik. Találkozót kezdeményeztem vele, amin végül ugyanazt mondta, mint az ügynöke: távozni akar."

„Én csak annyit mondtam neki, hogy tisztelje a klubot és ne csináljon semmi butaságot – folytatta a menedzser. – Sok helyen olvashattuk, hogy megromlott a viszonyunk, de ebből semmi sem igaz. Ez már csak azért is elkeserítő, mert mi mindig mindenben segítettük őt, amióta hozzánk igazolt. Mindig is egyfajta menedéket jelentettünk a számára, ha bajban volt, én még pénzügyi tanácsokat is hajlandó voltam neki adni. De ez nemcsak rá igaz, az összes játékosunkkal így törődünk. Wayne élvezte a támogatásunkat, éppúgy, mint Ryan Giggs vagy Paul Scholes, szóval nincs köztünk probléma."

„Úgy gondolom, továbbra is nyitva kell hagynunk előtte az ajtót, főleg, hogy egy különösen jó játékosról van szó" – jelezte Ferguson, hogy még nem mondtak le Rooneyról.

A játékos egyelőre azonban partvonalon kívülre került, ugyanis a keddi edzésen bokasérülést szenvedett. Ezt akár, ismerve az előzményeket, kamunak is hihették a helyszínen lévők, mosolyogtak is rajta. Azon viszont már jóval kevésbé, amikor a menedzser nyomatékot adva a hírnek megjegyezte: a támadót hordágyon vitték le a pályáról. Játékára így jelen állás szerint aligha kerül sor szerdán.

Az angol, de nyugodtan mondhatjuk, a világsajtó hétfő óta folyamatosan azt találgatja: mi lehet Rooney döntésének háttérében? Az első lehetőség, hogy több pénzt akar magának kiharcolni. Mivel esetében a legjobban fizetett MU-játékosról lenne szó, akinek klubcsúcsot jelentő heti 150 ezer fontos fizetést ajánlottak fel – másfélszer annyit, mint amit most hazavisz –, ezt alighanem rögtön el is vethetjük. A sportágból megszólaltatott szakemberek a Rooney-üggyel kapcsolatban egy dologban értenek egyelőre egyet feltétel nélkül: nem a pénz a mozgatórugója a történteknek. De akkor mi?

A karizmatikus Fergusonnal az idők során már több meghatározó játékosa összerúgta a port Manchesterben – mind közül a legviharosabb David Beckham esete és távozása volt –, és az utóbbi hetekben messze formán kívül játszó Rooneynál sem lenne elképzelhetetlen, hogy magánéleti válsága mellett legkevésbé a mester aligha válogatott jelzőkkel megtűzdelt, személyre szabott kritikájára kíváncsi.Ráadásul a közelmúltban vélt vagy valós sérülése is még tovább szította a tűzet edző és játékos között.

Ennél is valószínűbb azonban, hogy a prostituált-botrány miatt hazájában azóta is nonstop a címlapokra kerülő Rooney ki szeretne szakadni az angliai közegből. Ez viszont nemcsak klub-, hanem országváltást is feltételez.

Rooney az esőben: mintha nem is forrna körülötte az élet (Fotó: Reuters)
Rooney az esőben: mintha nem is forrna körülötte az élet (Fotó: Reuters)

Korábban a Barcelona vetődött fel lehetséges állomáshelyként, hétfőn viszont már a Real Madrid volt előkelőbb helyen mint Rooney leendő együttese. Lapértesülések szerint már kész az ajánlat is: a fővárosiak Karim Benzemát és vele némi pénzt, olyan 56 millió eurót küldenének Manchesterbe Rooneyért cserébe.

A sajtó pénzhiány miatt olasz és más európai nagyklubokat – mindenekelőtt a német Bayern Münchent – eleve kilőtte a sorból azok közül, akik beállhatnak Rooney kérői közé. Így a két spanyol mellett már csak két angol rivális jöhet képbe.

Családi okok miatt – sógornője beteg, Rooney neje pedig nem akarja magára hagyni a testvért – adott esetben az angol klasszis akár a városi rivális Citynél is kiköthet, legalábbis az internetes fogadóirodák közül akad olyan, amely ezt veszi a legbiztosabbra. A Sky Betnél például 3:1-hez fizet az, ha Rooneyt már a januári átigazolási szezonban a Citynél találjuk, ahol a menedzsment cseppet sem sajnálja a tulajdonos pénzét, ha erősítésekről van szó. Ráadásul a Citynél meg is tudnák fejelni a 150 ezer fontos heti pénzt is, akár a másfélszerese is szóba jöhet.

„Nem beszéltünk eddig Rooney leigazolásáról, egészen az elmúlt hétig, mert sohasem gondoltuk volna, hogy elérhető lesz, akár még számunkra is, mint ahogyan hasonlót vélünk Lionel Messi és a Barcelona esetében is" – nyilatkozta Brian Marwood, a City menedzsmentjének egyik alkalmazottja.

Angol sajtóhírek szerint a Real Madrid kívánságlistáján előkelő helyen szereplő, José Mourinho által favorizált Carlos Tévez eladása esetén Rooney lehet az, aki pótolja az argentint. (Zárójelben jegyezzük meg, van B-terv is: a másik jelölt a Citynél a spanyol Fernando Torres.)

A Real Madrid tehát több vasat is tart a tűzben: Tévezre és Rooneyra is fáj a foga, de a „királyi klub” becsületére legyen mondva, nem egyszerre akarja megfogni őket. Bár, ki tudhatja ezt biztosan...

A Chelsea kedden Moszkvában játszik fontos BL-meccset a hozzá hasonlóan eddig százszázalékos Szpartak ellen, ám az angolok olasz szakvezetőjét, Carlo Ancelottit nemcsak a találkozó várható esélyeiről kérdezik, hanem a világ futballját lázban tartó kérdésről is: hol folytatja pályafutását Wayne Rooney?

„Először meg kell látnunk, hogy Wayne Rooney valóban el akarja-e hagyni a Unitedot – mondta Carlo Ancelotti. – Ha Manchesterben tényleg el akarják adni őt, és Rooney kikerül az átigazolási piacra, akkor nemcsak a Chelsea lesz az egyetlen klub, amely majd érdeklődik utána, hanem több más élcsapat is."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik