FA-kupa: az Arsenal Európáért, a Chelsea a revansért küzd

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2020.08.01. 09:55
null
Pulisic főszereplő volt a Manchester City ellen – az FA-kupa-döntőben is az lenne (Fotó: AFP)
Christian Pulisic reméli, jó formája kitart a labdarúgó FA-kupa döntőjére, és a Chelsea trófeával és a városi rivális Arsenal legyőzésével zárja az idényt. A két londoni klub harmadszor találkozik a sorozat fináléjában, eddig kétszer az Arsenal győzött.

 

Figyelembe véve, hogy a Chelsea a Premier League utolsó fordulójában biztossá tette negyedik, Bajnokok Ligája-indulást érő helyét a tabellán, azt is feltételezhetnénk, hogy az FA-kupa döntője már csak formalitás a londoniaknak – ám egyáltalán nem így van. A világ legrégebbi labdarúgó-versenysorozatát megnyerni mindig rang, főleg akkor, ha a döntőben a városi rivális Arsenal az ellenfél, amely a finálék története során kétszer is borsot tört a „kékek” orra alá. A visszavágás mellett természeten egyéni célok is motiválják a Chelsea tagjait, Frank Lampard például azt követően, hogy játékosként négyszer emelhette magasba a trófeát, menedzserként először ünnepelhetne.

VÉLEMÉNY
Mikel Arteta
az Arsenal menedzsere
az arsenal.comnak

„Öt évet játszottam Arsene Wenger játékosaként, a mai napig sokszor beszélünk telefonon. Kifejezetten az FA-kupa döntője miatt ugyan nem hívtam fel, de nem is kell, mert már eddig is rengeteget tanultam abból, amit elmondott. Elképesztően intelligens ember, amikor felhívom, jobb, ha odakészítek magam mellé egy jegyzettömböt.”

„Nincs ennél fontosabb mérkőzés – jelentette ki a finálé előtti sajtótájékoztatón a 42 éves szakvezető.   – Nekem az a feladatom, hogy a játékosokat felkészítsem, és megfelelő mentális állapotba hozzam, a többi rajtuk múlik. Az Arsenalnak ez az utolsó lehetősége, hogy a következő idényben a nemzetközi porondon is szerepelhessen, de ezzel a teherrel neki kell megbirkóznia. A meccsen majd kiderül, hogy ez nyomasztja-e, vagy inkább motiválóan hat rá. A kerettel kapcsolatban jó hír, hogy Kanté és Willian is egészséges, a kezdőcsapatban is számolhatok velük, Loftus-Cheek ugyanakkor kidőlt.”

A Chelsea játékosai közül az utóbbi hetekben kitüntetett figyelem övezi Christian Pulisic teljesítményét, akinek az első idénye meglehetősen viszontagságosra sikerült: az ősszel nem hozta a tőle elvárt teljesítményt, több sérüléssel is megküzdött, a Premier League júniusi újrakezdését követően azonban mintha kicserélték volna. A legutóbbi kilenc bajnoki mérkőzésén négy gól és négy gólpassz fűződik a nevéhez, és az Arsenal elleni fináléban is nagy szerep hárulhat rá.

„Őrült idény végére érek lassan, de ha lehetne, akkor sem változtatnék rajta semmit   – nyilatkozta a 21 éves amerikai támadó a klub honlapjának. – Kellett kis idő, mire beilleszkedtem a csapatba, de nyugodtan mondhatom, megtaláltam a helyem. A bajnokság újrakezdése óta teljesen más szemlélettel lépek pályára, mindent alárendelek a csapat sikerének. Remélhetőleg, ez az Arsenal ellen is meghozza az eredményét.”

A londoniak egyik legjobb formában lévő játékosa elmondta, habár gyerekkora nagy részét az Egyesült Államokban töltötte, tökéletesen tisztában van vele, mit jelent a szurkolóknak a sorozat megnyerése.

„Fiatalon egy ideig Angliában éltünk a családommal, emlékszem, több FA-kupa-mérkőzést láttam a tévében  – folytatta Cristian Pulisic. – A drukkerek elképesztően kötődnek a sorozathoz, hatalmas rang magasba emelni a trófeát. Megtiszteltetés, hogy szombaton sikerhez segíthetem a Chelsea-t, gyerekkori álmom válik ezzel valóra – már nagyon várom a kezdő sípszót!”

Kétszer már összecsaptak
Nem először kerül össze az FA-kupa fináléjában az Arsenal és a Chelsea. A 2001–2002-es idényben a Wembley újjáépítése miatt a cardiffi Millennium Stadion adott otthont a találkozónak, Parlour és Ljungberg góljával az Arsenal nyert 2–0-ra. A sorozat 2016–2017-es kiírásában szintén londoni rangadót hozott a döntő: Alexis Sánchez és Ramsey góljára csak Diego Costa tudott válaszolni, így az Arsenal győzött 2–1-re. Érdekesség, hogy bár utóbbi mérkőzésre mindössze három éve került sor, azóta mind a három gólszerző eligazolt csapatától.

ANGOL FA-KUPA
DÖNTŐ
18.30:
Arsenal–Chelsea (Tv: Spíler1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik