És a telet megnyerte: az Arsenal!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.02.02. 21:27
null
A Chelsea téli szerzeményei: Olivier Giroud és Emerson Palmieri (Fotó: AFP)
Nagyon vártuk már, hogy elkezdődjön, kicsit vártuk már, hogy véget érjen: jövünk a téli átigazolási időszak összefoglalóival és összefoglaló táblázataival. Az első rész következik.

 

A bajnoki címvédő CHELSEA a nagy római dupla dobást csak félig teljesítette: érkezett a brazil balhátvéd, Emerson Palmieri húszmillió euróért – pontosabban már a felnőtt olasz válogatott keretének tagja a 23 éves játékos, akiért még kilencmilliónyi bónusz Olaszországba csoroghat. Emerson Palmieri testvére, Giovanni (ilyen nevekkel csakis futballisták lehettek) egyébként a Fluminense balbekkje.

Csodás üzletet csaptak Emerson Palmierivel már így is a rómaiak: tavaly ilyenkor kerek kétmillió euróért vették őt a Santostól. A mostani vételárat maga az olasz klub hozta nyilvánosságra, ez sajnos nem minden ligában és minden csapatnál természetes. Emerson Palmieri nem mellesleg pályára léphet a Bajnokok Ligájában is, azért, mert csak nemrégiben épült fel súlyos sérülésből, csupán egy bajnokin és egy Olasz Kupa-meccsen játszott ebben az idényben. A transzfer folyományaként a brazil Kenedy a Newcastle Unitedhez került, egy időre.

Marcos Alonsónak van immáron vetélytársa, és Álvaro Moratának is – no, nem az AS Roma Edin Dzekója, akiért vígan kipengettek volna az angolok harmincmillió eurót, csakhogy a csatárral és ügynökével nem tudtak megbirkózni. Dzekóék 2021-ig írtak volna alá, a Chelsea ennél rövidebb idejű szerződést óhajtott – Dzeko római heti 87 ezer eurós fizetését 115 ezerre emelve. A bosnyák helyett egy francia csatár csapott Antonio Conte tenyerébe: az Arsenal csak elengedte végül Olivier Giroud-t, ha nem is Dortmundba, ahogyan azt vártuk. A húszmillió itt akkor lesz meg, ha esedékes lesz a hárommilliós bónusz.

Ugyan a franciára nem jellemző, hogy minden helyzetét értékesíti, de remek vétel lehet: egyrészt szeptemberben már 32 éves lesz, azaz tisztában van minden egyes játékperc jelentőségével és megismételhetetlenségével, másrészt ha levetkőzi szegény arsenalosok sérülésmizériáját, nagyon eredményes másfél éve lehet még Londonban.

Giroud az idényben 26 fellépésén 7-szer volt eredményes, a gólpasszokat mellőzte, Michy Batshuayi eggyel kevesebb mérkőzésen 12 gólig és 2 asszisztig jutott – most Dortmundban batmankedik egy jót, a nyári világbajnokságot szem előtt tartva.

Távozott a rejtélyes okokból megvett Abdul Rahman Baba és a nagyon sokra tartott Charly Musonda is, s néhány fiatal ismét kölcsönben erősödhet. A csatársorba a vészkiszemelt Fernando Llorente volt, a bal oldalt Marko Arnautoviccsal szerette volna még combosítani Conte.

Összefoglalva: vett Conte egy bal oldali mindenest, egy karmestert és egy sikeréhes, rutinos csatárt.

Még jobban járt az ARSENAL, amely egy sokkal hatékonyabb középcsatárra tett szert, mint Giroud, hiszen csak nem sajnálta végül a pénzt Pierre-Emerick Aubameyangért. Megvétele bombaüzletnek tűnik, tekintve, hogy a támadó mindenes még dortmundi variálása közben is hozta az egy kanadai pont/mérkőzés átlagot, Angliában pedig kiteljesedhet – de mi lesz a nyári topvétel Alexandre Lacazette-tel?

Az Arsenal új támadóalakzata (Fotó: arsenal.com)
Az Arsenal új támadóalakzata (Fotó: arsenal.com)

Segítheti Arsene Wengert, hogy a francia és a francia állampolgársággal szintén bíró Auba is bevethető középcsatárként és szélsőként is – mint Mesut Özil és az Alexis Sánchezre becserélt Henrih Mhitarjan.

A szakírók az Arsenalt tartják a téli transzferidőszak nagy nyertesének: a menőkés Sánchez helyett kapott egy bizonyítási vágytól égő Mhitarjant, míg a szeszélyes Giroud helyett a Bundesliga gólgyárosát. Aki megnyugodhat: évi 11 millió eurót fog keresni, ennél még Kínában is egymillióval kevesebbet kapott volna… Mhitarjan egyébként évi 10.3 millió eurót keres majd, Özil nyolc és felet húzott eddig a klubtól.

Majdnem befutott még a végére az Intertől Marcelo Brozovic vagy a Schalkétől Max Meyer, no és a Portótól a szűrő Danilo Pereira, a középhátvéd Jonny Evans meg a Manchester City- és az Arsenal-feliratos két szék között maradt West Bromwichban.

Az FC Barcelona máris elvitte a fiatal középpályást, a felnőttek között is bemutatkozó Marcus McGuane-t, ugyanakkor Mesut Özil meghosszabbította szerződését 2021-ig, évi potom 21.2 milliós eurós bérecskéért cserébe.

No de mennyi lehetett az aláírási pénz?

Igaz, más világ már ez: a Sánchez, Mhitarjan csere eléggé egyértelműnek tűnt, de a szó szerinti bonyolításért a két játékosügynök közel 35 millió eurót kapott. Ahogyan a neves képviselő, Eric Hall mondta vala: „Az a legrosszabb a munkámban, hogy a játékosok megkapják a bevételeim kilencven százalékát”.

Ehhez képest eltörpül, hogy egy angol kap értesülései szerint a Batshuayi kölcsönvételéért fizetett másfél millió eurót az Arsenal utalta a Dortmund helyett a Chelsea-nek, egyfajta pótlólagos kárpótlásért.

Összefoglalva: összességében nagyon keveset költve, néhány játékost jó áron eladva, egy-két „ballaszttól” megszabadulva két fontos poszton borzasztóan megerősödött a Wenger-csapat, nyugodtabb lett az öltözői légkör, és ha azok a fránya sérülések sem tizedelik, ötödölik, harmadolják meg a kezdőcsapatot, irány a Bajnokok Ligája!

A MANCHESTER UNITED Alexis Sánchez megszerzése után lemaradt az Arturo Vidal, Julian Weigl, Fred, Danilo Pereira, Jean Michaël Seri, Gareth Bale hatos szabadon választott tagjairól, igaz, maradt Daley Blind (az AS Roma hívta), Zlatan Ibrahimovic (Los Angeles Galaxy), Matteo Darmian (Juventus), David de Gea (Real Madrid) és Anthony Martial (Arsenal) is, Juan Mata pedig hosszabbított.

Alexis Sánchez nagy fogás volt az MU részéről (Fotó: AFP)
Alexis Sánchez nagy fogás volt az MU részéről (Fotó: AFP)

A LIVERPOOL ütősen kezdte a téli átigazolási időszakot, lásd a Philippe Coutinho borítékolható távozása után az óriási Virgil van Dijkért fizetett óriási díjat, de ennyi lett az annyi: a kapus Alisson és Andrij Lunin, a középcsatár Luan és Papu Gómez, a középhátvéd Ezri Konsa (Charlton Athletic) és a középpályás James Maddison, Viktor Kovalenko duó, valamint a szélső Christian Pulisic sem jött, a Coutinho örökét átvenni képes Javier Pastore dettó; ráadásul a talján Giuseppe Marotta után a helyi ikon Steven Gerrard is bejelentette Emre Can nyári távozását – fura kicsit elégedetlenkedni a Pool-híveknek egy olyan téli transzferidőszak után, ahol kedvencük elköltött 80 millió eurót, de távozott Coutinho után kölcsönbe a két téves vétel, Marko Grujics és Lazar Markovics után a csodagyereki szerepkörből kitörni nem tudó Daniel Sturridge is. Utóbbi kölcsönvételéért a West Bromwich csak keveset fizetett, ám átvállalta a támadó teljes fizetését (heti 137 ezer euró).

Furcsa telet zárt a MANCHESTER CITY is, amely megvette a Jack Harrison, Philippe Sandler, Erik Palmer-Brown hármast, számunkra teljesen rejtélyes okokból, majd kifizette a gigászi kivásárlási árat Bilbao Gall Oszlopáért, Aymeric Laporte-ért – aki 23 éves korára sem jutott előrébb a felnőtt válogatottban a kerettagságért, jegyzik meg az irigyek. Sokak szerint az Arsenalhoz hasonlóan a City is klubrekordot döntött, de a Transfermarkt adatai alapján Kevin De Bruyne-ért összesen 75 millió eurót kasszírozott anno a Wolfsburg.

Aymeric Laporte klubrekordért érkezett a Manchester Cityhez (Fotó: AFP)
Aymeric Laporte klubrekordért érkezett a Manchester Cityhez (Fotó: AFP)

Fred, Kovalenko, Maddison és Lunin itt is célpont volt, és az is maradt, akár csak Evans és a leicesteri bekk, Harry Maguire; a végén a 28 éves amerikai középpályás, Mix Diskerud írt alá, miután szerződést bontott a testvéri New York City FC-vel.

Valamivel ismertebb nála Rijad Mahrez, akit most túlórában vigasztalnak Leicesterben, ugyanis a szélső nagyon a lelkére vette, hogy 74 millió euróért és egy meg nem nevezett játékosért cserébe sem engedték el a Cityhez, mert a vevő nagyon jól látja, hogy a nyáron százmilliót is bezsebelhet az afrikai játékosért.

Plusz egy cserelabdarúgót.

A Leicester egyébként annyira várta az ötödik manchesteri ajánlatot, hogy már tapogatózott a Mahrez-pótlónak kiszemelt Andros Townsend ügyében a Crystal Palace-nál.

TRANSZFERÁLTAK A TÉLEN MÉG

De még mennyit! A Tottenham csak egy játékost vett, de az a középpályás támadó mindenes Lucas Moura lett, akit angol élcsapatok orra elől halásztak el a londoniak, bár közben a hamburgi csodacsatárról, Jann-Fiete Arpról lemaradtak. Az Everton nagyon érdekes idényt fut, mert a nyári csodás költekezés után fejre állt a csapat, de a feltápászkodás közben most Theo Walcott és a gólerős török Cenk Tosun személyében nagyon komoly erősítés érkezett a csatársorba, a City pedig kölcsönadta Eliaquim Mangalát – majdnem meglett az Anderlecht középpályása, Leander Dendoncker és a Hoffenheim egyre jobban futballozó középhátvédje, Kevin Vogt is. A cél azonban nélkülük is: az Európa-liga.

Theo Walcott a második meccsén duplázott az Evertonban (Fotó: AFP)
Theo Walcott a második meccsén duplázott az Evertonban (Fotó: AFP)

Davy Klaassennel a fedélzeten, akit majdnem elvitt a Napoli, csak éppen a játékos képi jogait birtokló cég és az olaszok elnöke között olyan áthidalhatatlan érdekellentét feszült, hogy emiatt kútba esett a költözés. A holland középpályást 27 millió euróért vette az Everton, eleddig ezért egy kanadai pontot hozott a konyhára.

Távozott ugyanakkor Barkley után a Kevin Mirallas, Ademola Lookman, Sandro Ramírez, Aaron Lennon, Muhamed Besic sor, felszabadult így némi hely a kispadon, valamint jelentős bérkeret.

A Southampton ült a Pooltól kapott pénzen, csak egy középcsatárt vett a Monacótól, a West Bromwich Sturridge mellett egzotikus módon szerzett két egyiptomi középső védőt, minden bizonnyal azért, hogy végre ne legyenek hátul kommunikációs gondok. A West Ham eladta két támadóját, a ghánai André Ayew-t és szenegáli Diafra Sakhót, nagyon jó pénzért, majd kirúgta a csapat igazolásokkal foglalkozó vezetőjét, Tony Henryt, aki szerint nem vesznek újabb afrikai játékost, mert túl sok galibát okoznak, ha éppen nem játszanak. Érkezett is kölcsönbe Milánóból a félig angolai Joao Mário, negyvenmillió eurós vételi opcióval, majd a legvégén a másodosztályban a szezonban nyolc gólt vágó Jordan Hugill, tízmillió eurónál is többért.

Sokat spórolt a kölcsönadott csalódások bérén a Leicester, sokat költött a Stoke City, amely vett két szélső védőt: Moritz Bauert és Konsztantinosz Sztafilidiszt, majd 16 milliót áldozott a viszonylag ismeretlen középpályásért, a szenegáli Badou Ndiayéért. A Crystal Palace szerzett egy norvég csatárt (Alexander Sörloth) és egy lengyel védőt (Jaroslaw Jach), a Benfica odaküldte egy időre a svéd középpályást, Erdal Rakipot, és 10.55 millió euróból meg is lehetett úszni az egészet.

Nem kispályázott a Swansea sem, amely közel 23 millió eurót adott a kisebbik középső Abedi Pelé-fiért, André Ayew-ért, aki így öccsével, Jordannak együtt rohamozhatja az ellen kapuját klubszinten is – bátyjuknak, Ibrahimnak a gibraltári Europa FC-ben akad már csak hely, az Asante Kotoko, a Lierse és a Zamalek után.

A Newcastle kölcsönkenyérre váltott, és nem is kártyázott rosszul, a Watford hozta a szokásos vásári forgatagot, adott, vett, cserélt, kölcsönkért: a két szélső, Gerard Deulofeu és a belga Dodi Lukebakio, valamint a szorgos középpályás, a gaboni Didier Ndong jó vétel.

Gerard Deulofeut az FC Barcelonától szerezte meg a Watford (Fotó: Twitter)
Gerard Deulofeut az FC Barcelonától szerezte meg a Watford (Fotó: Twitter)

Nem alibizett a Brighton sem, lásd a holland válogatott kerettag ékért, Jürgen Locadiáért a PSV-nek kicsengetett 17 millió eurót, miközben a Huddersfield Town kölcsönkapta a Monacótól a hátvéd Terence Kongolót, és 12.35 milliót fizetett a 24 éves angol középpályásért, Alex Pritchardért a Norwich Citynek.

ANGOL PREMIER LEAGUE, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

ARSENAL
Érkezett:
Konsztantinosz Mavropanosz (PASZ Jannina, 2 100 000 euró), Henrih Mhitarjan (Manchester United, 40 000 000), Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund, 63 750 000)
Távozott: Francis Coquelin (Valencia, 14 000 000), Alexis Sánchez (Manchester United, 40 000 000), Theo Walcott (Everton, 22 500 000), Olivier Giroud (Chelsea, 17 000 000), Mathieu Debuchy (St.-Étienne)
Kölcsönbe: Krystian Bielik (Walsall), Chuba Akpom (St. Truiden)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Oliver Harfield (Poole Town), Lewis Grabban (Sunderland), Ryan Allsop (Blackpool),
Baily Cargill (Fletwood Town)
Távozott:
Kölcsönbe: Aaron Ramsdale (Chesterfield), Baily Cargill (Partick Thistle), Connor Mahoney (Barnsley), Benik Afobe (Wolverhampton), Lewis Grabban (Aston Villa)

BURNLEY
Érkezett: Aaron Lennon (Everton)
Kölcsönbe: Georges-Kevin N'Koudou (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Aiden O’Neill (Fleetwood Town), Luke Hendrie (Bradford City), Alex Whitmore (Bury)
Távozott:
Kölcsönbe: Luke Hendrie (Shrewsbury Town), Tom Anderson (Doncaster Rovers)

BRIGHTON & HOVE ALBION
Érkezett: Jürgen Locadia (PSV, 17 000 000)
Kölcsönbe: Leonardo Ulloa (Leicester City)
Kölcsönből vissza: Kazenga LuaLua (Queens Park), Mathias Normann (Molde), Tyler Hornby-Forbes (Accrington Stanley)
Távozott: Kazenga LuaLua (Sunderland, ingyen)
Kölcsönbe: Christian Walton (Wigan), Jamie Murphy (Rangers), Soufyan Ahannach (Sparta Rotterdam)
Kölcsönből vissza: Isaiah Brown (Chelsea U23)

CHELSEA
Érkezett: Ross Barkley (Everton, 16 670 000), Emerson Palmieri (AS Roma, 20 000 000), Olivier Giroud (Arsenal, 17 000 000)
Kölcsönből vissza: Nathan (Amiens)
Távozott: Diego Costa (Atlético Madrid, 66 000 000)
Kölcsönbe: Nathan (Belenenses), Kenedy (Newcastle United), Charly Musonda (Celtic, 2 500 000), Abdul Rahman Baba (Schalke), Todd Kane (Oxford United), Michy Batshuayi (Dortmund, 1 500 000)

CRYSTAL PALACE
Érkezett: Jaroslaw Jach (Zaglebie Lubin, 3 000 000), Alexander Sörloth (Midtjylland, 7 800 000)
Kölcsönbe: Erdal Rakip (Benfica)
Kölcsönből vissza: Keshi Anderson (Swindon Town)
Távozott: Keshi Anderson (Swindon Town), Freddie Ladapo (Southend United)
Kölcsönbe: Sullay Kaikai (Charlton Athletic)

EVERTON
Érkezett: Cenk Tosun (Besiktas, 22 000 000), Theo Walcott (Arsenal, 22 500 000)
Kölcsönbe: Eliaquim Mangala (Manchester City)
Kölcsönből vissza: Conor Grant (Crewe Alexandra)
Távozott: Ross Barkley (Chelsea, 16 670 000), Aaron Lennon (Burnley)
Kölcsönbe: Kevin Mirallas (Olympiakosz Pireusz), Sandro Ramírez (Sevilla), Ademola Lookman (RB Leipzig), Muhamed Besic (Middlesbrough)

HUDDERSFIELD TOWN
Érkezett: Alex Pritchard (Norwich City, 12 500 000)
Kölcsönbe: Terence Kongolo (Monaco)
Kölcsönből vissza: Sean Scannell (Burton Albion), Jack Payne (Oxford United)
Távozott: Martin Cranie (Middlesbrough), Joe Lolley (Nottingham Forest)
Kölcsönbe: Jack Payne (Blackburn Rovers)
Kölcsönből vissza: Kasey Palmer (Chelsea U23)

LEICESTER CITY
Érkezett: Fousseni Diabaté (GFC Ajaccio, 2 000 000)
Távozott:
Kölcsönbe: Leonardo Ulloa (Brighton), Ahmed Musa (CSZKA Moszkva), Andy King (Swansea City), Iszlam Szlimani (Newcastle United)

LIVERPOOL
Érkezett: Virgil van Dijk (Southampton, 78 800 000)
Távozott: Philippe Coutinho (Barcelona, 120 000 000)
Kölcsönbe: Marko Grujics (Cardiff City), Daniel Sturridge (West Bromwich, 2 300 000), Jon Flanagan (Bolton Wanderers), Lazar Markovics (Anderlecht)

MANCHESTER CITY
Érkezett: Aymeric Laporte (Athletic Bilbao, 65 000 000), Jack Harrison (New York City, 4 000 000)
Kölcsönből vissza: Marlos Moreno (Girona)
Távozott:
Kölcsönbe: Marlos Moreno (Flamengo), Jack Harrison (Middlesbrough), Erik Palmer-Brown (Kortrijk), Philippe Sandler (PEC Zwolle), Eliaquim Mangala (Everton)

MANCHESTER UNITED
Érkezett: Alexis Sánchez (Arsenal, 40 000 000)
Kölcsönből vissza: Cameron Borthwick-Jackson (Leeds United)
Távozott: Henrih Mhitarjan (Arsenal, 40 000 000)
Kölcsönbe: James Wilson (Sheffield United), Axel Tuanzebe (Aston Villa)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Kölcsönbe: Kenedy (Chelsea), Martin Dubravka (Sparta Praha), Iszlam Szlimani (Leicester City)
Kölcsönből vissza: Adam Armstrong (Bolton Wanderers), Ivan Toney (Wigan)
Távozott:
Kölcsönbe: Ivan Toney (Scunthorpe United), Adam Armstrong (Blackburn Rovers), Henri Saivet (Sivasspor), Rolando Aarons (Hellas Verona), Jack Colback (Nottingham Forest), Freddie Woodman (Aberdeen), Alekszandar Mitrovics (Fulham)

SOUTHAMPTON
Érkezett: Guido Carrillo (Monaco, 22 000 000)
Távozott: Virgil van Dijk (Liverpool, 78 800 000)
Kölcsönbe: Matt Targett (Fulham)

STOKE CITY
Érkezett: Moritz Bauer (Rubin Kazany, 5 700 000), Badou Ndiaye (Galatasaray, 16 000 000)
Kölcsönbe: Konsztantinosz Sztafilidisz (Augsburg, 600 000)
Távozott:
Kölcsönbe: Josh Tymon (MK Dons)

SWANSEA CITY
Érkezett: André Ayew (West Ham, 22 800 000)
Kölcsönbe: Andy King (Leicester City)
Távozott:
Kölcsönbe: Ryan Blair (Falkirk), Roque Mesa (Sevilla), Jay Fulton (Wigan), Oliver McBurnie (Barnsley)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Lucas Moura (PSG, 28 400 000)
Kölcsönből vissza: Cameron Carter-Vickers (Sheffield United)
Távozott:
Kölcsönbe: Georges-Kevin N'Koudou (Burnley), Cameron Carter-Vickers (Ipswich Town)

WATFORD
Érkezett: Dodi Lukebakio (Charleroi, 5 000 000), Pontus Dahlberg (IFK Göteborg, 3 900 000)
Kölcsönbe: Gerard Deulofeu (Barcelona, 1 200 000), Didier Ndong (Sunderland)
Kölcsönből vissza: Mauro Zárate (al-Naszr)
Távozott: Ben Watson (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Mauro Zárate (Vélez Sarsfield), Brice Dja Djédjé (Lens), Isaac Success (Málaga), Pontus Dahlberg (IFK Göteborg), Costel Pantilimon (Nottingham Forest)

WEST BROMWICH ALBION
Érkezett:
Ahmed Hegazi (el-Ahli, 5 000 000, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe: Daniel Sturridge (Liverpool, 2 300 000), Ali Gabr (Zamalek, 500 000)
Kölcsönből vissza: Rekeem Harper (Blackburn Rovers), Kane Wilson (Exeter City), Jonathan Leko (Bristol City)
Távozott:

WEST HAM UNITED
Érkezett: Jordan Hugill (Preston North End, 10 200 000), Oladapo Afolayan (Solihull Moors)
Kölcsönbe: Joao Mário (Inter, 1 200 000)
Kölcsönből vissza: Reece Burke (Bolton Wanderers), Reece Oxford (Borussia Mönchengladbach), Josh Cullen (Bolton Wanderers)
Távozott: Doneil Henry (szerződését felbontották), Diafra Sakho (Rennes, 10 000 000), André Ayew (Swansea, 22 800 000)
Kölcsönbe: Reece Oxford (Borussia Mönchengladbach)

Lezárva csütörtökön, vastaggal az elmúlt egy hét átigazolásai.

 

A BUNDESLIGÁBAN a néhány évvel ezelőttihez képest jóval többet igazolgattak, de korábban is írtunk már arról, hogy a németek sem tudják kivonni magukat a korszellem alól, és egyre jobb kedvvel és bőségesebben transzferálnak.

Természetesen még azért nem olasz vagy angol szinten, lám, a Bayern München is megelégedett Sandro Wagner megvételével, igaz, az olyan játékosok, mint Christian Pulisic, Gareth Bale, Matthijs de Ligt vagy Emre Can a nyárra valók, Julian Brandt menésében vagy maradásában pedig ott érezzük a jelen nagy német átigazolási rétestésztáját.

Egyébként Münchenben olyannyira komolyan veszik a fiatalítást, hogy a legújabb két kiszemelt összesen harminckét éves, igazságos elosztásban: a francia Benoit Badiashile a Monaco védőtanonca, a portugál Úmaro Embaló a Benfica U18-ban csillog.

Az RB Leipzig érdemei elismeréseként elengedte a rutinos védőt, Marvin Comppert Skóciába, és Angliából, az Evertontól kölcsönvette a húszéves, angol korosztályos válogatott szélsőt, Ademola Lookmant, akit a nyáron nyolcmillió euróért vettek meg a liverpooliak. Az utolsó héten nagyon vett volna az RBL még egy balbekket, de Jannes Horn (1. FC Köln), Kristian Pedersen (Union Berlin), Christian Günter (Freiburg), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen) és Gian-Luca Itter (Wolfburg) sem érkezett, sőt Anthony Jung sem tért vissza kölcsönből a Bröndbytől.

Lipcse saját serdülő-kiszemeltje egyébként a francia csatár, Lenny Pintor (Stade Brest), a legnevesebb hírbe hozott a milánói játékmester, Hakan Calhanoglu volt, de ő ha vissza is tér a Bundesligába, csak a nyáron teszi majd azt meg.

A Dortmund csatármizériájáról szóltunk fentebb és tulajdonképpen egész januárban, Batshuayi ügyében a források nem szólnak a vételi opcióról. Az egyik angol lap szerint létezik ilyen, de visszavásárlási záradékkal, a Chelsea 39 millióért vette őt 2016 nyarán az Olympique Marseille-től. Pulisic és André Schürrle maradt, de a biztonság kedvéért vettek egy szélsőüstököst, a 17 éves, friss korosztályos kontinensbajnok Sergio Gómez a Barcelonától érkezett, pármillió euróért.

Auba-ügyben állítólag négy csatárt tartott talonban a BVB: Duván Zapatát, Anthony Modeste-et, Lautaro Martínezt és Wissam Ben Yeddert.

A Hertha eladta a harmincéves védelmi szakembert, Sebastian Langkampot a Werder Bremennek, 2.5 millió euróért, és a zöld-fehérek elköltöttek még hétmilliót a koszovói középpályás-szélsőre, Milot Rasicára, aki meglehetősen eredményesen futballozott Hollandiában.

Az Augsburg nem kevesebb, mint nyolc játékostól szabadult meg, de egy sem érkezett, a Wolfsburg a vártnál kevesebbet és kevesebbért erősített, a végén az Admir Mehmediért kiadott nyolcmillió euró sem tűnik pánikízű lépésnek.

NÉMET BUNDESLIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

AUGSBURG
Érkezett:
Távozott: Erik Thommy (VfB Stuttgart, 500 000 euró), Marvin Friedrich (Union Berlin)
Kölcsönbe: Georg Teigl (Braunschweig), Jan-Ingwer Callsen-Bracker (Kaiserslautern), Tim Rieder (Slask Wroclaw), Konsztantinosz Sztafilidisz (Stoke City, 600 000), Dzsi Dong Von (Darmstadt), Moritz Leitner (Norwich City)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:
Távozott: André Ramalho (RB Salzburg, 800 000), Admir Mehmedi (Wolfsburg, 8 000 000)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Sandro Wagner (Hoffenheim, 13 000 000 euró)
Távozott:
Kölcsönbe: Marco Friedl (Werder Bremen)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Manuel Akanji (FC Basel, 21 500 000), Sergio Gómez (Barcelona U18)
Kölcsönbe: Michy Batshuayi (Chelsea, 1 500 000)
Távozott: Neven Szubotics (St.-Étienne, ingyen), Marc Bartra (Real Betis, 10 500 000), Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal, 63 750 000)
Kölcsönbe: Jacob Bruun Larsen (VfB Stuttgart)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Kölcsönbe: Reece Oxford (West Ham)
Távozott: Christofer Heimeroth (visszavonult)
Kölcsönbe: Kwame Yeboah (Paderborn)
Kölcsönből vissza: Reece Oxford (West Ham)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Marijan Cavar (Zrinjski Mostar, 200 000)
Távozott: Szlobodan Medojevics (Darmstadt, ingyen)
Kölcsönbe: Andersson Ordónez (LDU Quito), Max Besuschkow (Holstein Kiel)

FREIBURG
Érkezett: Lucas Höler (Sandhausen, 1 100 000), Mohamed Dräger (Freiburg II), Patrick Kammerbauer (Nürnberg, 350 000)
Kölcsönbe: Gaëtan Bussmann (Mainz)
Távozott: Onur Bulut (Eintracht Braunschweig, 900 000)
Kölcsönből vissza: Ryan Kent (Liverpool U23)

HERTHA BSC
Érkezett: Sidney Friede (Hertha II)
Távozott: Valentin Stocker (FC Basel, ingyen), Sebastian Langkamp (Werder Bremen, 2 500 000)
Kölcsönbe: Haragucsi Genki (Fortuna Düsseldorf)

HANNOVER 96
Érkezett: Marlon Sündermann (Hannover II)
Kölcsönbe: Josip Elez (HNK Rijeka, 500 000)
Távozott: Tom Baller (Hannover II), Yousef Emghames (Hannover II)
Kölcsönbe: Mike-Steven Bähre (Meppen), Samuel Sahin-Radlinger (Brann Bergen), Uffe Bech (Greuther Fürth)

HAMBURGER SV
Érkezett: Ito Tacuja (Hamburger SV II)
Kölcsönből vissza: Arianit Ferati (Erzgebirge Aue), Batuhan Altintas (Malatyaspor)
Távozott: Arianit Ferati (Hamburg II)
Kölcsönbe: Batuhan Altintas (Giresunspor)

HOFFENHEIM
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Bruno Nazário (Guarani), Baris Atik (Ingolstadt), Antonio Colak (Ingolstadt)
Távozott: Sandro Wagner (Bayern München, 13 000 000)
Kölcsönbe: Philipp Ochs (Bochum), Baris Atik (Darmstadt), Antonio Colak (HNK Rijeka)

1. FC KÖLN
Érkezett: Simon Terodde (VfB Stuttgart, 3 000 000), Vincent Koziello (Nice, 3 000 000)
Távozott: Konstantin Rausch (Dinamo Moszkva, 1 500 000)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Kölcsönbe: Ademola Lookman (Everton)
Távozott: Federico Palacios Martínez (Nürnberg), Marvin Compper (Celtic Glasgow)
Kölcsönbe: Felix Beiersdorf (Chemie Leipzig)

MAINZ 05
Érkezett: Anthony Ujah (Liaoning, 3 800 000), Nigel de Jong (Galatasaray, ingyen)
Távozott: Fabian Frei (FC Basel, 1 500 000), Jairo Samperio (Las Palmas, 350 000), Marcel Costly (Magdeburg), Philipp Klement (Paderborn), Viktor Fischer (Köbenhavn, 2 700 000)
Kölcsönbe: Gaëtan Bussmann (Freiburg), Jannik Huth (Sparta Rotterdam)

SCHALKE 04
Érkezett: Cedric Teuchert (Nürnberg, 1 000 000), Sascha Riether (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Marko Pjaca (Juventus, 800 000), Abdul Rahman Baba (Chelsea)
Kölcsönből vissza: Bernard Tekpetey (Altach)
Távozott:
Kölcsönbe: Coke (Levante), Donis Avdijaj (Roda), Fabian Reese (Greuther Fürth)

VFB STUTTGART
Érkezett: Mario Gómez (Wolfsburg, 3 000 000), Erik Thommy (Augsburg, 500 000)
Kölcsönbe: Jacob Bruun Larsen (Dortmund)
Távozott: Simon Terodde (1.FC Köln, 3 000 000)
Kölcsönbe: Anto Grgic (Sion), Ailton (Estoril Praia)
Kölcsönből vissza: Josip Brekalo (Wolfsburg)

WOLFSBURG
Érkezett: Renato Steffen (FC Basel, 1 750 000), Admir Mehmedi (Leverkusen, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Josip Brekalo (VfB Stuttgart)
Távozott: Mario Gómez (VfB Stuttgart, 3 000 000)
Kölcsönbe: Paul-Georges Ntep (St.-Étienne), Marvin Stefaniak (Nürnberg), Kaylen Hinds (Greuther Fürth)

WERDER BREMEN
Érkezett: Ole Käuper (Werder II), Sebastian Langkamp (Hertha, 2 500 000), Milot Rasica (Vitesse, 9 000 000)
Kölcsönbe: Marco Friedl (Bayern München)
Távozott: Izet Hajrovic (Dinamo Zagreb, ingyen)
Kölcsönbe: Ulisses Garcia (1. FC Nürnberg)

Lezárva csütörtökön, vastaggal az elmúlt egy hét átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik