Elfajult a harc a Liverpool vezetőségében

Vágólapra másolva!
2010.10.06. 19:47
null
A szurkolóknak elegük volt Hicks és Gillett uralmából (Fotó: Reuters)
Mint arról beszámoltunk, a Liverpool labdarúgócsapatának igazgatótanácsa elfogadta a többek között a tengerentúli profi baseball-ligában szereplő Boston Red Sox csapatát is tulajdonló New England Sports Ventures (NESV) vételi ajánlatát, így – ha a Premier League is áldását adja az adásvételre – új tulajdonosa lesz a klubnak. A színfalak mögött durva harc volt a vezetőség tagjai között, Tom Hicks és George Gillett ugyanis nem tartotta megfelelőnek az NESV ajánlatát, sőt, bíróságon próbálják megakadályozni az üzletet.

Az NESV 300 millió fontot ajánlott a klubért, ezt pedig Hicks és Gillett elfogadhatatlannak tartotta, mondván: csúnyán alulértékeli a befektetőcsoport a Liverpoolt. Az ő szempontjukból érthető is a dolog, hiszen úgy tűnik, több mint százmillió fontot buknak az adásvételen.

A szurkolók által utált amerikai duó 219 millió fontot fizetett 2007-ben a Poolért, de esélyük nincs jól kijönni az üzletből, mivel a Royal Bank of Scotland és a Wachovia felé fennálló tartozásokat, a kamatokat és a büntetéseket is ki kell fizetnie az NESV-nek. Hicksék csak akkor jutnak a pénzükhöz, ha már minden más bankot és hitelezőt kifizettek – a Hicks és Gillett adta 144.4 millió fontos, kajmán-szigeteki cégen keresztül folyósított plusz kölcsönnek és a vételárnak ez a töredéke lesz.

Hicks és Gillett tisztában volt azzal, hogy az igazgatótanács másik három tagja, Martin Broughton (elnök), Christian Purslow (ügyvezető) és Ian Ayre (kereskedelmi igazgató) az eladás mellett van, így kedd este megpróbálta kirúgni Purslow-t és Ayre-t.

„A tulajdonosok úgy vélték, hogy a két ajánlat túl alacsony és így el akarták távolítani Christiant és Iant. A tervük az volt, hogy Tom fiát, Mark Hickset és egy munkatársát, Lori McCutcheont ültetik be a helyükre. A Royal Bank of Scotland írásos meghatalmazása szerint én vagyok az egyetlen, akinek ilyen személyi változtatásokhoz van joga, Hicksék egyértelműen és durván túllépték a hatáskörüket" – mondta a Liverpool hivatalos oldalának Broughton, aki felel az eladásért.

A Liverpoolnak az átadás-átvételhez még engedélyt kell kapnia a Premier League-től (ezzel nem lesz gond), viszont a bírósági procedúrával lehet, mert ha Gillett és Hicks nyer az igazgatóság másik három tagja ellen, akkor megakadályozhatja az eladást. A gyorsított eljárás eredményére jövő héten lehet számítani.

„Elkeserítő, hogy a tulajdonosok mindent megtettek az eladás megakadályozásáért és bírósági eljáráson kell túljutnunk ahhoz, hogy megtörténjen az adásvétel" – panaszolta Broughton.

Az NESV szerda késő délutáni közleményben tudatta: a bírósági ügy lezárultáig nem kommentálja az eseményeket.

HICKS ÉS GILLETT "BUKTÁJA"
Vételár219 millió font
Személyes kölcsön egy kajmán-szigeteki cégen keresztül144.4 millió font
Büntetések a Royal Bank of Scotland felé45 millió font
  
Az NESV ajánlotta vételár300 millió font
Ebből visszafizetendő adósságtöbb mint 200 millió font
Egyéb költségek40 millió font
A Stanley Park-i stadionbefektetés miatt felhalmozott adósság60 millió font
Hicks és Gillett kifizetése
?, de mivel az összes többi hitelező után kapják vissza a pénzüket, biztos a súlyos veszteség
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik