Egy idény alatt 99 millió font a menedzserváltásokra

Vágólapra másolva!
2011.10.05. 11:41
null
Steve McClaren 112 nap után távozott a Nottingham Foresttől (Fotó: Action Images)
Címkék
Az nem újdonság, hogy az angol futballklubok vagyonokat költenek játékosvásárlásra, ám egy friss kimutatás szerint a menedzserek cseréjére sem sajnálják a pénzt a „ködös Albionban”. A 2010–2011-es idényben például majd 100 millió fonttal rövidültek meg az angol klubok a szakvezetők leváltása miatt.

Az angol labdarúgó-bajnokság első négy osztályában (Premier League, Championship, League One és League Two) dolgozó menedzserek szövetsége (LMA) a BBC rendelkezésére bocsátotta kimutatását, amely szerint a menesztett szakembereknek járó kompenzációs díjak és egyéb illetmények összesen 99 millió font pluszköltséget jelentettek a kluboknak a 2010–2011-es szezonban.

A vezetők türelme általában októberben kezd elfogyni, tavaly októbertől idén februárig 25 egyesületnél köszönték meg a csapatot irányító menedzser munkáját.

Számos helyen már most ősszel is a csere mellett döntöttek, a negyedosztályú Plymouthnál Peter Reidnek a múlt héten, a Championshipben sereghajtó Bristol Citynél Keith Millennek hétfőn intettek búcsút, míg Steve McClaren vasárnap távozott a másodosztály 21. helyén szerénykedő Nottingham Foresttől. Utóbbi mindössze 112 napig dolgozott a kétszeres BEK-győztesnél.

A citált 99 millió fontos összeg jóval többre rúgna, ha beleszámolnánk az ügynöki illetményeket, valamint a menedzsereket segítő szakmai stáb összetételének megváltozásából adódó pluszköltségeket.

Az LMA szerint az előző idényben több mint száz segédedző vesztette el munkáját.

A szervezet ügyvezető igazgatója szerint a menedzserek nem kapnak elegendő időt a bizonyításra.

„Szeretnénk elérni, hogy a menedzsereket ne az utolsó három eredmény alapján ítéljék meg – nyilatkozta Richard Bevan a BBC-nek. – Éppen akkor kellene nagyobb támogatást kapniuk, amikor becsúszik néhány gyengébb eredmény.”

Véleményével egyetért Sir Alex Ferguson is, aki lassan 25 éve vezeti már a Manchester Unitedet.

„A modern időkben ez mindig problémát jelentett – mondta a 69 éves skót mester. – Újra és újra azt látjuk, hogy ezek a srácok egy évig lehetnek a helyükön, mielőtt kirúgják őket.”

A statisztika szerint a 2010–2011-es szezonban a Championshipben menesztett menedzserek átlagosan kevesebb mint egy évig irányíthatták csapatukat. Ugyanez a szám a negyedosztályban 1.33 év, a harmadosztályban 1.67 év, a Premier League-ben pedig 2.07 év.

Ugyancsak érdekes adat, hogy az elbocsátott szakemberek átlagosan 1.63 év után jutnak újra munkához, de a „pályakezdők” majdnem fele sosem kapja meg a második esélyt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik