Edzőváltások, kudarcok - van-e élet Mourinho után?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.29. 17:20
null
José Mourinho (középen) utolsó meccsén a Santiago Bernabéuban a Real Madrid edzőjeként (Fotó: Reuters)
Napjaink futballjának egyik legmegosztóbb személyisége vitathatatlanul José Mourinho, a nemrég a Real Madridtól a Chelsea-hez visszatérő portugál edzőkiválóság, akinek nevét már több országban is jól megjegyezték a labdarúgóktól kezdve, a szurkolókon át még az újságírók is. Hol páratlan sikerei, hol pedig balhéi, beszólásai miatt. Egy biztos: amerre csak jár, nagyot alkot, majd általában nagy vihart kavarva vagy épp megható, emlékezetes körülmények között távozik aktuális klubjától. De vajon van-e élet Mou után? Mit hoz a jövő egy csapat számára a portugál szakvezető távoztával? Pénzt, sikert, csillogást vagy éppen az ellenkezőjét? Edzőváltások, kudarcok, trófeaínség...

 

A spanyol Marca összefoglalója alapján múltidéző időutazásra invitáljuk kedves olvasóinkat: felelevenítjük José Mourinho pályafutásának állomásait, s megnézzük, mi lett ezen mérföldkövek sorsa az 50 éves szakember regnálását követően.

PORTO – HÁROM SZAKVEZETŐ EGY IDÉNY ALATT

Bár José Mourinho korábban a Benficánál és a Leiriában is dolgozott vezetőedzőként, első jelentős sikereit a Porto kispadján érte el 2002 és 2004 között. Két bajnoki cím, egy-egy kupa- és szuperkupasiker, illetve egy UEFA-kupa- és egy Bajnokok Ligája-elsőséggel a zsebében 2004 nyarán Mourinho elhagyta a „sárkányokat", akik ezt nagyon nehezen tudták feldolgozni – legalábbis az eredmények ismeretében.

A Porto kispadján Mourinho távozása után három edző is kipróbálhatta magát egy idény leforgása alatt. Luigi Delneri alig egy hónap után távozott még a szezon elején, Víctor Fernández egészen januárig bírta, a szezont pedig José Couceiro fejezte be, de egyikük sem alkotott maradandót. A Porto második lett a bajnokságban, a BL-ben címvédőként a nyolcaddöntőig jutott, a Portugál Kupában pedig a legjobb 32 között búcsúzott. A Valencia ellen elvesztett Európai Szuperkupáról nem is beszélve...

A Portugál Szuperkupa és az Interkontinentális Kupa azért így is összejött az együttesnek Víctor Fernández irányítása alatt.

CHELSEA – MÁSFÉL ÉV ALATT NÉGY EDZŐ ÉS CSUPÁN EGY ARANYÉREM

Mourinho 2004 és 2007 között ült a Chelsea akkortájt sokak által irigyelt kispadján. Névjegyét már első munkanapjain letette nyilatkozataival (emlékeznek még a „Special One-ra", ugye?), 2007-es idény közbeni távozásakor pedig már elmondhatta magáról, Angliában mindent megnyert, amit lehetett – a bajnokságot és a Ligakupát ráadásul egyaránt kétszer hódította el.

Helyét 2007 szeptemberében Avram Grant foglalta el, akinek vezetésével a Chelsea második lett a Premier League-ben, csakúgy, mint a Ligakupában és a Bajnokok Ligájában, az FA-kupában pedig a hatodik fordulóig jutott.

Az ezt követő idényt a Chelsea Luiz Felipe Scolarival kezdte, őt átmenetileg Ray Wilkins követte Guus Hiddink kinevezése előtt még ugyanabban a szezonban. A londoniak a bajnoki pontvadászatban bronzérmet szereztek, a Ligakupában a negyedik kör jelentette a végállomást, míg a BL-ben az elődöntő. Az FA-kupában viszont aranyérem került Frank Lampardék nyakába.

INTERNAZIONALE – MOU TÁVOZÁSA ÓTA ÖT EDZŐT MENESZTETTEK

Kétezer-nyolc nyarán Milánóba vezetett Mourinho útja, a portugál az Inter vezetőedzőjeként próbálhatta ki magát némi szabadságot követően. Milánó fekete-kék része tán azóta is visszasírja, elvégre két szezon alatt mindent megnyert Olaszországban (a Serie A-t kétszer is), ráadásul a 2010-es triplázás részeként a hőn áhított BL-serleg is a San Siro vitrinjébe került.

Mourinho könnyeivel küzdve távozott (emlékezhetünk a Marco Materezzival való összeborulására), az általa megteremtett szintet pedig azóta sem tudta senki megütni Inter-edzőként. Az első Mou utáni idényt Rafa Benítez és Leonardo „oldotta meg" több-kevesebb sikerrel. Sorozatban öt bajnoki aranyat követően az Inter csak második lett a bajnokságban, a BL-ben címvédőként a legjobb nyolc között kiesett, az Európai Szuperkupában meg az Atlético Madrid bizonyult jobbnak az olasz együttesnél.

Benítez azért az Olasz Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot bezsebelte becsületből, de állása megmentéséhez ez is kevés volt. Őt követve Leonardo a Coppa Italia legjobbjának járó aranyéremmel zárta a 2010–2011-es fociszezont, az Inter viszont azóta sem nyert semmit – jóllehet Gian Piero Gasperini, Claudio Ranieri és Andrea Stramaccioni is próbálkozhatott. A stafétabot pedig immár Walter Mazzarri kezébe került.

REAL MADRID – ANCELOTTI MÉLTÓ UTÓDJA LESZ-E MOURINHÓNAK?

Mourinho három idény alatt minden Spanyolországban megnyerhető serlegből egyet-egyet tudott begyűjteni a Real Madrid trénereként, s ez bizony nem volt elég ahhoz, hogy a BL-címre vágyó Florentino Pérez klubelnök tovább marasztalja a ráadásul olykor-olykor problémás szakembert 2013 júniusában.

Utóda az olasz Carlo Ancelotti lett, őt a futballt kedvelőinek vélhetően nem kell bemutatni. Ancelotti egyébiránt a Chelsea-nél 2009 és 2011 között a Ligakupán kívül mindent begyűjtött az angoloknál – szinte mourinhói magasságokba emelkedve.

Vajon a Real Madrid ki tudja-e heverni Mourinho távozását, illetve Ancelotti felül tudja-e múlni a portugál kollégája sikereit?

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik