CR-en nevelkedett, Simeone nem tudott mit kezdeni vele – útja sikersztori lett

Vágólapra másolva!
2020.02.21. 15:03
null
Diogo Jotának csütörtök este bőven volt mit ünnepelnie (Fotó: AFP)
Három kísérlet, három gól. Diogo Jota kegyetlen volt az Espanyol elleni Európa-liga-mérkőzésen, a Wolverhampton-játékos klasszis teljesítményének köszönhetően szinte formalitássá vált a februári visszavágó. Diego Simeone ugyan nem tudott mit kezdeni vele, de a Cristiano Ronaldón „felnőtt” támadó Pacos de Ferreirától induló útja mégis sikersztori lett.

Ha az Espanyol-drukkerek bármiben is reménykedtek még, a 81. percben ez a halovány remény is elszállt.

Joao Moutinho tette ki a labdát a bal szélen helyezkedő, a mérkőzésen már két gólt szerző Diogo Jotának, aki befelé húzott, felgyorsított, majd a mozgását tisztes távolból követő barcelonai védők tekintetétől övezve a tizenhatos vonalától kilőtte a jobb alsót.

A Molineux – amelyben 1955-ben a Honvéd 3:2-es vereséget szenvedett, a fáma szerint a Bajnokok Ligája elődjét, a BEK első kiírását is megihlető találkozón – szinte felrobbant.

4–0…

A 23 esztendős portugál szélső nemcsak góljaival emelkedett ki a mezőnyből, a WhoScored statisztikái alapján 9.49-es osztályzatot kapott, ezzel az Európa-liga-játéknap legjobb játékosa lett. Az UEFA Player Performance indexe szerint a második helyen zárt, a frankfurti szélső, Filip Kosztics 6429 pontot szorgoskodott össze a Salzburg ellen 4–1-re megnyert találkozón. Jotának 5194 pont jött össze, megelőzve csapattársát, Adama Traorét (4883).

Jota a selejtezőket is figyelembe véve 11 nemzetközi tétmérkőzésen 14 gólban vállalt főszerepet – kilencszer saját maga fejezte be az akciót, ötször a gólpasszt adta ő. Ha csak a csoportmeccsektől nézzük, kilenc lövésből hat gól a mérlege, mindezt mindössze 239 játékperc alatt (a Besiktas elleni idegenbeli és a Slovan Bratislava elleni hazai mérkőzésen a keretben sem kapott helyet), ami lenyűgöző hatékonyságot, 40 játékpercenként egy gólt jelent. Ugyanakkor árnyalja a képet, ha megjegyezzük, a hat gól összesen két meccsen jött össze. Bizony…

A Wolves labdarúgója igazi elittársaságba került: ez volt ugyanis az idénybeli második triplája az Európa-ligában, hasonló duplázásra korábban csak Klaas-Jan Huntelaar és Edin Dzeko volt képes a sorozat történetében.

Az előző áldozata a csoportkör utolsó fordulójában a Besiktas volt. Akkor, csereként beállva, mindössze 34 perc alatt hozta össze a három gólt. Sőt, ha egészen pontosak akarunk lenni, pályára lépése után 11 perccel már a harmadik gólját szerezte. Ezzel a harmadik leggyorsabb triplát hozta össze a kisebbik európai kupasorozatban. (Érdekesség, a leggyorsabb mesterhármas örökös rekordját a skót Tommy Ross tartja, aki a Guinness Rekordok Könyve szerint 1964 novemberében a Ross County–Nairn County összecsapáson 90 másodperc alatt ért el három gólt.)


Olyan sztori ez, amit még az unokáimnak is mesélhetek – mondta a főszereplő, Jota. Mindenki úgy ül le a kispadra, hogy reméli, beszállhat. Szerencsére megkaptam a lehetőséget és ilyen jól alakult az este. Ez az, amiért mind imádjuk a futballt.”

Nem győztek áradozni róla a csapattársak sem – például a Wolves kapitánya, Conor Coady.

Szenzációs játékos. Az ember bármikor megbízhat benne. Remek a védőmunkája, már magasan, az ellenfél térfelén is. Pontosan tudja, mikor, hol kell lennie. A szerepe sokkal fontosabb, mint szimplán a gólok szerzése. És aztán azok a gólok… Sosem láttam még ilyen gyors triplát. Őrület, hogy mennek a dolgok a futballban. Fenomenális.”

Diogo Jota a Benfica ellen lőtt bajnoki gólját ünnepli – 19 évesen (Fotó: AFP)
Diogo Jota a Benfica ellen lőtt bajnoki gólját ünnepli – 19 évesen (Fotó: AFP)

A Jotában rejlő potenciált már hosszú-hosszú évekkel ezelőtt látni lehetett. Nevelőegyesületétől, a Portugáliában sem feltétlenül élcsapatnak számító Pacos de Ferreirától a Diego Simeone vezette Atlético Madrid vásárolta meg 2016 nyarán (7.2 millió euró), hogy aztán postafordultával vissza is küldje hazájába, csak éppenséggel az FC Portóhoz. Itt 27 bajnokin nyolc gólt szerzett – természetesen akadt közte egy mesterhármas: a Nacional ellen 4–0-ra megnyert bajnokin. Ezzel Jota a Porto történetének legfiatalabb mesterhármast jegyző játékosa lett a portugál élvonalban.

Az idény végén azonban hiába marasztalták, az Atlético nem hajlott az egyezségre, visszarendelte magához ifjú felfedezettjét. Csakhogy Simeone defenzív rendszerében nem igazán találta a helyét a közös felkészülések alatt, így újabb kölcsönadás jött, ezúttal az angol másodosztályba, a feljutást megcélzó Wolverhamptonhoz…

Jota főszereplő volt abban, hogy a Wolves terve összejött, 44 mérkőzésen 17 gólt szerzett a Championshipben, majd 14 millió euróért cserébe az ekkor már a honfitárs (és portói edzője) Nuno Espirito vezette gárda ki is vásárolta madridi szerződéséből.

Jota már a Portóban is meg-megvillant (Fotó: AFP)
Jota már a Portóban is meg-megvillant (Fotó: AFP)

A Premier League-ben viszont sokáig nem akartak jönni az eredmények: 13 mérkőzést játszott le úgy, hogy sem gólt, sem gólpasszt nem ért el. Már 2018 decemberében jártunk, amikor megtört a jég, az akkor a PL harmadik helyén álló Chelsea-t épp az ő találatával verte meg 2–1-re a narancsmezes társaság.

Ennél jobb ajándékot nem is szerezhettem volna magamnak – utalt a különleges időzítésre a 22. életévét egy nappal a mérkőzés előtt betöltő Jota. – Csatár vagyok, még szép, hogy szeretek gólokat szerezni. Amikor azok nem jönnek…, nehéz. Most viszont joggal lehetünk boldogok. A csapat érdeme, végig hittünk a fordításban. Miután összejött az egyenlítő gól, a Molineux egésze úgy támogatott minket, elképzelhetetlen volt, hogy ne legyen végre egy kis szerencsénk is. Nem tudok elképzelni jobb helyet, amit az ember otthonának érezzen futballistaként.

Talán a fenti nyilatkozatból is kitűnik, a portugál játékos mennyire otthon érzi magát a Birminghamtől néhány kilométerre fekvő városban és annak legendás stadionjában. A 2018–2019-es évadot 33 bajnokin kilenc góllal és öt gólpasszal zárta, a nem sokkal később a portugál felnőttválogatottba is meghívott Jota. A Wolves újoncként az Európa-liga-indulást érő 7. helyen végzett!

Ám ennek ellenére az állandó jó formával azóta is adós. Mint a The Athletic egyik korábbi cikkéből kiderült, ez nem feltétlenül csak az ő hibája. Nuno Espirito ugyanis előszeretettel variálja a különböző háromvédős felállásokat. Hol 3–5–2-ben hol 3–4–3-ban küldi pályára csapatát. Jota pedig egyértelműen az utóbbi rendszerben, szélső támadóként futballozva érzi magát komfortosan, jóval hatékonyabb is az ellenfelek kapuja előtt, amikor az utóbbi felállásban kap szerepet. Jota emellett a támadó mögött, amolyan árnyékékként képes még a legjobb teljesítményére – nem véletlen, hogy az Espanyol elleni mérkőzésen is e két pozícióban tűnt fel a legtöbbször.

Raúl Jiménez és Diogo Jota játékkapcsolata meghatározó (Fotó: AFP)
Raúl Jiménez és Diogo Jota játékkapcsolata meghatározó (Fotó: AFP)
Korai lenne arról beszélni, hogy az élcsapatok kihívói lennék, ugyanakkor a futballban bármi megtörténhet. Mindannyiunk előtt ott lebeg a Leicester példája. Néha az esélytelenebbnek gondolt klubok is képesek maradandót alkotni. Ettől szép a futball, ettől szép ez a versengés. A Wolvesnak egyértelmű elképzelése van a jövőről. Ez hosszú projekt, olyan projekt, ami az elmúlt három évben remekül alakul. És olyan projekt, ami első pillanattól nagyon vonzó volt a számomra. Ezért jöttem ide először is, és ezért akartam hosszú távon is a klub kötelékébe tartozni.

S hogy a saját teljesítményéről hogyan vélekedik a Wolverhamptonnál eltöltött két és fél év távlatából?

„Nagyon élvezem a játékot Raúllal (Jiménez), remek viszonyítási pont a teljesítménye. De azt is látni kell, más és más feladatunk van a pályán. Anno a portugál U21-es válogatottban négy-négy-kettes formációban játszottunk, azt a kihívást is nagyon élveztem, függetlenül attól, hogy a pálya szélén, csatárként, vagy épp a csatár mögött kaptam lehetőséget. Igyekszem mindenhez alkalmazkodni. Az ember mindig szeretne még több és még több gólt szerezni, de a legfontosabb úgyis az, hogy csapatként jól teljesítsünk.”

A szélről befelé húz, cselez és lő. Ha pedig úgy hozza a helyzet, centerként is helyt áll. Nem véletlenül ismerős mindez, főleg, ha egy portugál támadóról beszélünk.

Jota és a példakép, Cristiano Ronaldo (Fotó: AFP)
Jota és a példakép, Cristiano Ronaldo (Fotó: AFP)

Gyerekként mindig Cristiano Ronaldót figyeltem a tévében. Most esélyt kaptam az élettől arra, hogy a válogatottban együtt futballozzak vele. Ez az egyik legnagyobb dolog, amit a labdarúgásban elértem és amit a futballnak köszönhetek. Remek srác. Nagyszerű játékos, akinek rengeteg tapasztalata van, és szívesen osztja meg a fiatalabbakkal mindazt, amit az évek során megtanult – mesélte példaképéről a Wolves hivatalos honlapján, kiemelve, hogy nemcsak Ronaldónak, de a klubnál játszó, portugál csapattársainak, Rúben Nevesnek, Joao Moutinhónak és Rui Patríciónak is sokat köszönhet.

Jota két és fél éve elég volt ahhoz, hogy a The Athletic által összeállított, az elmúlt tíz év legjobb Wolves-játékosaiból álló csapatban is helyet kapjon. 23 évesen bőven megvan benne a potenciál, hogy a következő tíz évében is ott legyen. Akár egy, a Wolverhamptonnál jóval nagyobb klub álomtizenegyében is.

A zuhanyhíradóban hallható pletykák szerint idővel például egy Barcában…

EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, ELSŐ MÉRKŐZÉS

Wolverhampton Wanderers (angol)–Espanyol (spanyol) 4–0 (Diogo Jota 15., 67., 81., Rúben Neves 52.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik