MTI 2018.06.01 16:01 Frissítve: 2018.06.01 16:14

PL: Abramovics visszavonta brit tartózkodási engedélyének meghosszabbítási kérelmét

A BBC pénteki értesülése szerint visszavonta brit tartózkodási engedélyének meghosszabbítására beadott kérelmét a Premier League-ben játszó londoni Chelsea labdarúgóklub orosz tulajdonosa, Roman Abramovics.

 


A londoni klub tulajdonosa a héten felvette az izraeli állampolgárságot, és le is telepedett Izraelben (Fotó: AFP)

A brit közszolgálati médiatársaság Abramovicshoz közeli forrása elmondta: az orosz mágnás hetekkel ezelőtt lejárt brit befektetői vízumának meghosszabbítását – ellentétben néhány sajtóértesüléssel – a brit hatóságok nem utasították vissza, Abramovics maga vonta vissza a kérelmet.

A brit belügyminisztérium bevándorlási osztálya továbbra sem kommentálta az ügyet. Nemrégiben azonban olyan értesülések jelentek meg a brit sajtóban, hogy a tárca egyelőre nem döntött Abramovics nagy-britanniai tartózkodási engedélyének meghosszabbításról.

Az 51 éves orosz milliárdos, aki 2003-ban vette meg a Chelsea FC anyavállalatát, nem volt jelen már az angol labdarúgó FA Kupa május 19-i döntőjén sem a londoni Wembley Stadionban, ahol csapata Eden Hazard tizenegyesből szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet.

Izraeli útlevéllel a Chelsea tulajdonosa vízum nélkül bármikor beutazhat Nagy-Britanniába, jóllehet állandó brit tartózkodási és munkavállalási engedélyt ez sem jelent számára.

A Chelsea FC a héten bejelentette, hogy leálltak a klub londoni stadionjának nagyszabású bővítését célzó munkálatok előkészületei.

A közlemény „a kedvezőtlen befektetési klímával” indokolta a döntést, de egyöntetű pénteki londoni sajtóértesülések szerint Abramovics addig nem hajlandó finanszírozni az egymilliárd fontra (több mint 360 milliárd forintra) becsült költségű beruházást, amíg nem tisztázódik nagy-britanniai tartózkodási státusa.

A tervek alapján a jelenleg 41 ezer férőhelyes Stamford Bridge stadiont 60 ezresre bővítették volna. Ez lett volna Európa legdrágább stadionberuházása.

Az orosz nagybefektető brit tartózkodási vízuma körüli bizonytalanságok a brit sajtó szerint összefüggésben vannak azzal, hogy London az elmúlt időszakban egyre szigorúbban ellenőrzi a Nagy-Britanniában élő külföldi befektetők vagyonának eredetét.

Ben Wallace, a brit belügyminisztérium illetékes államtitkára nemrégiben bejelentette, hogy London a „magyarázat nélküli” nagy vagyonok eredetének igazolására kívánja kényszeríteni a Nagy-Britanniában élő külföldi oligarchákat, tekintettel arra, hogy a kormány becslései szerint évente 90 milliárd font (csaknem 33 ezer milliárd forint) illegálisan szerzett külföldi vagyontömeget mosnak tisztára a brit üzleti szektorban, az ingatlanpiacon és a londoni bankrendszeren keresztül.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap, amely 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját – Rich List – a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb mágnás becsült vagyonáról, e hónapban kiadott idei rangsorában 9,33 milliárd fontra (csaknem 3400 milliárd forintra) taksálta Roman Abramovics vagyonát. A Chelsea tulajdonosa – aki az 1990-es években olajüzletekből gazdagodott meg – a Rich List 2018 szerkesztői szerint egy év alatt 1.28 milliárd fonttal gyarapította vagyonát, és jelenleg a 13. helyen áll az ezres brit mezőnyben.

2019.10.06 14:35:11

Angol labdarúgás H. D.

Ole Gunnar Solskjaer csapata sorozatban a 11. idegenbeli tétmérkőzésén maradt nyeretlen.

2019.10.05 15:47:41

Angol labdarúgás M. G.

Brendan Rodgers Leicestere nagyon közel állt ahhoz, hogy megszakítsa a listavezető győzelmi szériáját.

2019.09.30 20:41:02

Angol labdarúgás M. G.

A hétfő esti rangadó pocsék első és szórakoztató második félidőt hozott, a döntetlen alighanem igazságos.

2019.09.28 14:14:57

Angol labdarúgás T. D.

Nagyszerű mérkőzést vívott a két csapat • Pep Guardiola csapata megszerezte idénybeli ötödik sikerét.

2019.09.28 13:15:27

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Hétből hét győzelem a Liverpool mérlege a Premier League-ben.