MTI 2018.06.01 16:01 Frissítve: 2018.06.01 16:14

PL: Abramovics visszavonta brit tartózkodási engedélyének meghosszabbítási kérelmét

A BBC pénteki értesülése szerint visszavonta brit tartózkodási engedélyének meghosszabbítására beadott kérelmét a Premier League-ben játszó londoni Chelsea labdarúgóklub orosz tulajdonosa, Roman Abramovics.

 


A londoni klub tulajdonosa a héten felvette az izraeli állampolgárságot, és le is telepedett Izraelben (Fotó: AFP)

A brit közszolgálati médiatársaság Abramovicshoz közeli forrása elmondta: az orosz mágnás hetekkel ezelőtt lejárt brit befektetői vízumának meghosszabbítását – ellentétben néhány sajtóértesüléssel – a brit hatóságok nem utasították vissza, Abramovics maga vonta vissza a kérelmet.

A brit belügyminisztérium bevándorlási osztálya továbbra sem kommentálta az ügyet. Nemrégiben azonban olyan értesülések jelentek meg a brit sajtóban, hogy a tárca egyelőre nem döntött Abramovics nagy-britanniai tartózkodási engedélyének meghosszabbításról.

Az 51 éves orosz milliárdos, aki 2003-ban vette meg a Chelsea FC anyavállalatát, nem volt jelen már az angol labdarúgó FA Kupa május 19-i döntőjén sem a londoni Wembley Stadionban, ahol csapata Eden Hazard tizenegyesből szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet.

Izraeli útlevéllel a Chelsea tulajdonosa vízum nélkül bármikor beutazhat Nagy-Britanniába, jóllehet állandó brit tartózkodási és munkavállalási engedélyt ez sem jelent számára.

A Chelsea FC a héten bejelentette, hogy leálltak a klub londoni stadionjának nagyszabású bővítését célzó munkálatok előkészületei.

A közlemény „a kedvezőtlen befektetési klímával” indokolta a döntést, de egyöntetű pénteki londoni sajtóértesülések szerint Abramovics addig nem hajlandó finanszírozni az egymilliárd fontra (több mint 360 milliárd forintra) becsült költségű beruházást, amíg nem tisztázódik nagy-britanniai tartózkodási státusa.

A tervek alapján a jelenleg 41 ezer férőhelyes Stamford Bridge stadiont 60 ezresre bővítették volna. Ez lett volna Európa legdrágább stadionberuházása.

Az orosz nagybefektető brit tartózkodási vízuma körüli bizonytalanságok a brit sajtó szerint összefüggésben vannak azzal, hogy London az elmúlt időszakban egyre szigorúbban ellenőrzi a Nagy-Britanniában élő külföldi befektetők vagyonának eredetét.

Ben Wallace, a brit belügyminisztérium illetékes államtitkára nemrégiben bejelentette, hogy London a „magyarázat nélküli” nagy vagyonok eredetének igazolására kívánja kényszeríteni a Nagy-Britanniában élő külföldi oligarchákat, tekintettel arra, hogy a kormány becslései szerint évente 90 milliárd font (csaknem 33 ezer milliárd forint) illegálisan szerzett külföldi vagyontömeget mosnak tisztára a brit üzleti szektorban, az ingatlanpiacon és a londoni bankrendszeren keresztül.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap, amely 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját – Rich List – a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb mágnás becsült vagyonáról, e hónapban kiadott idei rangsorában 9,33 milliárd fontra (csaknem 3400 milliárd forintra) taksálta Roman Abramovics vagyonát. A Chelsea tulajdonosa – aki az 1990-es években olajüzletekből gazdagodott meg – a Rich List 2018 szerkesztői szerint egy év alatt 1.28 milliárd fonttal gyarapította vagyonát, és jelenleg a 13. helyen áll az ezres brit mezőnyben.

2020.05.25 12:01:21

Angol labdarúgás GALAMBOS DÁNIEL (KÉPES SPORT)

„Hét-nyolc évesen csatárt játszottam, és mindig Michael Owennek képzeltem magam.”

2020.05.26 14:38:31

Angol labdarúgás NAGY PÉTER

Szálas Zoltán az angol futballisták különleges étrendjéről, a Premier League-ben megszokott menetrendről és a gyökeresen megváltozott körülményekről.

2020.05.18 22:55:07

Angol labdarúgás DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A rászakadt jólét és luxus torzíthatja az egyéniségét.

2020.05.09 11:13:39

Angol labdarúgás GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)

A Liverpoollal megnyerte a BL-t és a klubvilágbajnokságot, alanyi jogon az Afrika legjobbjának járó díjat.

2020.05.08 23:22:52

Angol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Elegendő indok-e, hogy cirkusz kell a négy fal közé zárt, egyre fáradó népnek?