Bogdán két gólt kapott, Buzsákyék majdnem kiestek

Vágólapra másolva!
2012.01.07. 18:32
null
A QPR a hajrában menekült meg a kiesés elől (Fotó: Reuters)
Címkék
A labdarúgó FA-kupa harmadik fordulójában a QPR 1–1-es döntetlent ért el a harmadik ligás Milton Keynes Dons otthonában, ezzel újrajátszásra kényszerül. Buzsáky Ákos a 77. percben csereként lépett pályára. A Bogdán Ádámmal felálló Bolton 2–2-re végzett a negyedik ligás Macclesfielddel, így ebben a párharcban is megismételt mérkőzésen dől el a továbbjutás. Továbbjutott a Tottenham, a Swansea, a Norwich és a West Bromwich is.

Az FA-kupa harmadik fordulójának szombati játéknapján csupán egy párosításban csapott össze két Premier League-csapat, méghozzá a Newcastle a Blackburnt fogadta. A bajnoki tabellán elfoglalt helyezések alapján némi meglepetésre a vendégek szerezték meg a vezetést egy szögletet követő kavarodás után David Goodwillie révén. A második játékrészben Hatem Ben Arfa keverte meg a vendégek védelmét, pazar találatával egyenlített, majd a hajrában Jonás Gutiérrez lőtte tovább a „szarkákat”.

A kapuban Bogdán Ádámmal felálló Bolton a hatodik minutumban szerezte meg a vezetést, miután a Macclesfield játékosai nem tudtak felszabadítani egy szöglet után, Ivan Klasnic szemfülesen lecsapott a labdára, és a kapuba juttatta. A 16. percben azonban maga mögé kellett nyúlnia a magyar válogatott kapusnak: George Donnelly bal oldali beadását középen szabadon vehette át Colin Daniel, és senkitől sem zavartatva lőtte ki a bal alsót. Sőt a 68. percben Arnaud Mendy tüzelt a bal felsőbe, ezzel fordított a Macclesfield. Kilenc perccel később döntetlenre mentette a meccset a Bolton David Wheater góljával.

MACCLESFIELD TOWN–BOLTON 2–2

Jermain Defoe a 24. percben juttatta előnyhöz a Tottenhamet a negyedik vonalban szereplő Cheltenham ellen, majd a „sarkantyúsok” a 43. minutumban újabb gólt szereztek, amikor könnyed passzolgatás után Roman Pavljucsenko mintegy öt méterről talált be. A lefújás előtt még – a mérkőzésen végig remekül futballozó – Giovani dos Santos is betalált, ezzel beállította a 3–0-s végeredményt.

A legnagyobb meglepetést a Premier League-ben a kiesés elől menekülő Wigan kiesése szolgáltatta. Az élvonalbeli együttes a 34. percben törte fel a Swindon védelmét, Callum McManaman Ben Watson kihagyott büntetője után vágta a hálóba a kipattanót. Néhány perccel később egyenlített a negyedik ligás csapat, majd a 80. minutumban meglepetésre a továbbjutást érő gólt is megszerezte Paul Benson révén.

A QPR – mely 2001 januárja óta nem nyert FA-kupa-meccset, ez 15 mérkőzést takar az újrajátszásokkal együtt – Heidar Helguson hibája után került hátrányba az MK Dons otthonában: a rutinos támadó nem tudta mellel levenni a labdát, melyre Dean Bowditch csapott le, és lőtte ki szemfülesen az alsó sarkot. Sokáig úgy tűnt, hogy a harmadosztályú gárda búcsúztatja a kupából nálánál sokkal esélyesebb ellenfelét, ám Helguson a hosszabbításban jóvátette rontását, és egyenlített. Buzsáky Ákos a 77. percben csereként lépett pályára.

Fülöp Márton a kispadon kezdett a West Bromban a Cardiff ellen, a walesieknél Gyepes Gábor szintén a kispadon foglalt helyet. Az első osztályú együttes a nyolcadik percben gólt szerzett, méghozzá Peter Odemwingie révén, majd Simon Cox mesterhármast jegyzett. A vendégek kétszer is szépítettek, ám így is búcsúztak a sorozattól.

A Norwich már az ötödik percben előnybe került a második ligás Burnley ellen, Wes Hoolahan beadásából Grant Holt fejelt a hálóba. Nyolc perccel később már kettővel mentek a „kanárik”: Adam Drury középre tekert labdájára Simeon Jackson érkezett és bólintott, majd három minutummal később szépítettek a vendégek Jay Rodriguez fejesével. A hazaiak tovább növelhették volna előnyüket, ám Holt büntetője a kapufán csattant, majd a fordulás után kétszer is a kapufát találta el a Norwich. Andrew Surman a 62. percben azonban hatalmas gólt ragasztott a Burnley kapujába, ezzel gyakorlatilag szertefoszlatta riválisa továbbjutási álmait, majd Steve Morison állította be a 4–1-es végeredményt.

Az Everton is korán előnybe került a Tamworth ellen Johnny Heitinga góljával, mely egy szöglet után született, majd a fordulás után egy újabb hátvéd, Leighton Baines volt eredményes 11-esből.

A Stoke-ot irányító Toni Pulis jelenlegi csapatával már az első félidőben hátrányba került a menedzser korábbi tanítványai ellen: a Gillingham Danny Kedwell találatával ragadta magához a vezetést. Még a fordulás előtt egyenlített a Stoke, Jonathan Walters és Cameron Jerome kényszerítője után előbbihez került a labda, akinek góljához a hazaiak kapusának ügyetlenkedése is kellett. Sőt fordítani is tudott a Stoke az első játékrész hosszabbításában: Ryan Shotton hosszú bedobása után az imént az előkészítő szerepében jeleskedő Jerome ezúttal maga talált be. A fordulás után Robert Huth egy szöglet után volt eredményes.

A fulhames Moussa Dembélé korai veszélyes kísérlete még nem hozott gólt, ám a remek formában lévő Clint Dempsey már eredményes volt, így a londoniak előnybe kerültek a harmadig ligás Charlton ellen. A második játékrészben az amerikai válogatott futballista kétszer is villant, ezzel gyakorlatilag egymaga eldöntötte a továbbjutás sorsát. A lefújás előtti pillanatokban még Damien Duff is betalált.

A Swansea fél óra elteltével került hátrányba a Barnsley otthonában Ricardo Vaz Te remekül eltalált lövése után, ám egy perc alatt egyenlített az élvonalbeli csapat Angel Rangel révén. A fordulás után Danny Graham bombagóljával fordított a walesi csapat, majd Nathan Dyer növelte kétgólosra az előnyt, ám a Barnsley portugálja ismét villant, ezúttal szabadrúgásból, s szépített. A 4–2-es végeredményt Graham állította be.

Az utolsó szombati mérkőzésén az élvonalbeli Aston Villa 3–1-re legyőzte idegenben a negyedosztályú Bristol Rovers együttesét. A vendégek Marc Albrighton, Gabriel Agbonlahor és Ciaran Clark találatával már három góllal is vezettek, mielőtt a 90. percben egy óriási védelmi hiba után Scott McGleish révén szépítettek a hazaiak. Sőt! A Bristol még egy büntetőt is lőhetett az utolsó pillanatokban, de McGleish lövését Brad Guzan kivédte.

ANGOL FA-KUPA
3. FORDULÓ
Dagenham & R’bridge–Millwall 0–0
Barnsley–Swansea City 2–4
Brighton & Hove A.–Wrexham 1–1
Coventry City–Southampton 1–2
Crawley–Bristol City 1–0
Derby County–Crystal Palace 1–0
Doncaster Rovers–Notts County 0–2
Everton–Tamworth 2–0
Fleetwood–Blackpool 1–5
Fulham–Charlton Athletic 4–0
Gillingham–Stoke City 1–3
Hull City–Ipswich Town 3–1
Macclesfield–Bolton Wanderers 2–2
Middlesbrough–Shrewsbury Town 1–0
Milton Keynes Dons–Queens Park Rangers 1–1
Newcastle United–Blackburn 2–1
Norwich City–Burnley 4–1
Nottingham Forest–Leicester City 0–0
Reading–Stevenage 0–1
Sheffield United–Salisbury City 3–1
Swindon Town–Wigan Athletic 2–1
Tottenham–Cheltenham 3–0
Watford–Bradford City 4–2
West Bromwich Albion–Cardiff City 4–2
Birmingham–Wolverhampton
0–0
Bristol Rovers–Aston Villa 1–3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik