Ráijesztettek a Man. Cityre, de végül megnyerte a Ligakupát

Vágólapra másolva!
2014.03.02. 14:55
A Manchester City nyerte meg az angol Ligakupát, miután a döntőben 3–1-re legyőzte a Sunderlandet. Az első félidőben Gus Poyet együttese került előnybe Fabio Borini remek lövését követően a 10. percben, amit a City a második félidőben egy perc alatt eltüntetett és megfordított. Az 55. percben Yaya Touré szerzett hatalmas gólt, egy perccel később pedig Samir Nasri volt eredményes. A végeredményt végül a csereként beálló Jesús Navas állította be a 90. percben, a manchesteriek történetük során harmadik alkalommal hódították el a Ligakupát.

Nasri (középen) góljával fordított a City a Sunderland ellen (Fotó: Action Images)
Nasri (középen) góljával fordított a City a Sunderland ellen (Fotó: Action Images)
Nasri (középen) góljával fordított a City a Sunderland ellen (Fotó: Action Images)
Nasri (középen) góljával fordított a City a Sunderland ellen (Fotó: Action Images)
Nasri (középen) góljával fordított a City a Sunderland ellen (Fotó: Action Images)

A City kezdte jobban a mérkőzést, az első percekben többet birtokolta a labdát, és be is tudta valamennyire szorítani az ellenfél a saját kapuja elé, de a pályaválasztó manchesteriek taktikáját alapvetően felborította, hogy a 10. percben hátrányba kerültek. Lee Cattermole labdaszerzését követően Adam Johnson indította a jobb oldalon Fabio Borinit, akit Vincent Kompany nagyon suta mozdulattal próbált meg leszerelni (nem is sikerült a védőnek), Martín Demichelis pedig nagyon lassan zárt vissza, ezt kihasználva az olasz csatár öt méterről kilőtte a jobb alsó sarkot jobb külsővel. 0–1

Ezt követően a Sunderland átengedte a területet, de a City képtelen volt áttörni az ellenfél védelmét, a kezdőbe visszatérő Sergio Agüero sem tudott villogni, csak egy lövésre és egy jó beadásra futotta az argentin erejéből az első félidőben. Eközben a „fekete macskák” veszélyes ellentámadásokat vezettek, a 38. percben kis híján meg is duplázták az előnyüket, de Kompany az utolsó pillanatban menteni tudott a ziccerbe kerülő Borini elől (aki erősen lesgyanús helyzetből indult előtte), így valamit jóvá tudott tenni a gólnál elkövetett hibájából.

A mindent eldöntő gól: Jesús Navas állította be a 3–1-es végeredményt (Fotó: Action images)
A mindent eldöntő gól: Jesús Navas állította be a 3–1-es végeredményt (Fotó: Action images)

A második félidő elején sem tudott a Sunderland fölé kerekedni a City, de Yaya Touré az 55. percben megtörte a jeget, és hatalmas gólt ragasztott a jobb felső sarokba Pablo Zabaleta átadását követően (1–1). Egy perccel később Alekszandar Kolarov bal oldali beadását követően Samir Nasri lőtt jobb külsővel nagy gólt Vito Mannone kapujába. 2–1

A gól természetesen megfogta a Sunderlandet, és becsületére legyen mondva, egy pillanatig sem adta fel a mérkőzést, nyílt is előtte pár lehetőség, de nem tudott vele élni. A győzelem és a Ligakupa sorsa a 90. percben dőlt el végleg, villámgyors kontra végén Jesús Navas lőtt gólt Yaya Touré átadását követően. A manchesteriek történelmük során harmadik alkalommal hódították el a Ligakupát. 3–1

ANGLIA, LIGAKUPA
DÖNTŐ

MANCHESTER CITY–SUNDERLAND3–1(0–1)
London, Wembley Stadion. Vezette: Martin Atkinson
Manchester City:
Pantilimon – Zabaleta, Kompany, Demichelis, Kolarov – Yaya Touré, Fernandinho – Nasri, David Silva (Javi García, 77.) – Dzeko (Negredo, 87.), Agüero (Jesús Navas, 58.). Menedzser: Manuel Pellegrini
Sunderland:
Mannone – Bardsley, O'Shea, W. Brown, M. Alonso – Cattermole (Giaccherini, 77.) – S. Larsson (S. Fletcher, 60.), Ki Szung Jueng, Colback, A. Johnson (C. Gardner, 60.) – Borini. Menedzser: Gus Poyet
Gólszerző:
Yaya Touré (55.), Nasri (56.), Jesús Navas (90.), ill. Borini (10.)

PERCRŐL PERCRE

96. perc: véget ért a mérkőzés, a Manchester City nyerte meg a Ligakupát 2014-ben!

93. perc: Negredo kapott sárgát a labda elrúgásáért.

90. perc: GÓÓÓL! Marcos Alonso veszítette el a labdát, a City vezetett egy gyors kontrát, majd Yaya Touré lekészítését követően Jesús Navas lőtt a kapu bal oldalába 14 méterről, Mannone még beleért a labdába, de hárítani már nem tudott. 3–1

89. perc: Mannone ívelte fel a labdát, amit lefejeltek, majd Steven Fletcher botlott bele abba, és ahelyett, hogy lőtt volna, kivezette a labdát az alapvonalon túlra.

87. perc: Dzeko le, Álvaro Negredo be.

85. perc: Zabaleta lőtt ballal távolról kapura, de nem talált célt.

83. perc: Bardsley lövése kerülte el jócskán a jobb felső sarkot.

82. perc: Marcos Alonso húzta vissza Jesús Navast a karjánál fogva, amiért megkapta a mérkőzés első sárga lapját.

81. perc: Jobb oldali szögletet követően Kompany lőtt estében a bal alsó sarok mellé öt méterről.

77. perc: Cattermole le, Emanuele Giaccherini be. A túloldalon David Silva helyére Javi García érkezett.

71. perc: Steven Fletcher lőtt kapura ballal 15 méterről, a középre tartó próbálkozást Pantilimon simán fogta.

68. perc: Ki jobb oldali beadását követően Dzeko csúsztatta ki oldalra a labdát.

65. perc: Marcos Alonso jobb oldali beívelését követően Pantilimon tisztogatott a kapu torkában.

61. perc: Nasri tekert jobbal a bal felső sarok fölé.

60. perc: Adam Johnson és Sebastian Larsson le, Craig Gardner és Steven Fletcher be.

58. perc: Agüero le, Jesús Navas be.

56. perc: GÓÓÓL! Kolarov bal oldali lapos beadását követően Nasri lőtt jobb külsővel a kapu jobb oldalába 15 méterről. 2–1

55. perc: GÓÓÓL! A City játékosai passzolgattak az ellenfél térfelén, majd Yaya Touré gondolt egyet, és Zabaleta lekészítését követően jó 26 méterről tekert a jobb felső sarokba, nagyon szép találat volt! 1–1

51. perc: Sebastian Larsson jobb oldali szögletét követően Wes Brown fejelte tovább a labdát, de Bardsley nem tudott végül kapura lőni.

51. perc: Ki Szung Jueng lőtt jobbal kapura távolról, Pantilimon szögletre tolta a labdát, ami befért volna a keresztléc alá.

50. perc: David Silva lapos átlövését fogta Mannone a bal alsó saroknál.

Egyik oldalon sem történt csere a szünetben.


46. perc: kezdetét vette a második játékrész!

45+2. perc: véget ért az első félidő!

45. perc: egy perc lesz a hosszabbítás.

44. perc: Fernandinho indítását követően Pablo Zabaleta kézzel vette át a labdát, de megúszta a saárga lapot az argentin hátvéd.

41. perc: David Silva bal oldali sarokrúgását követően Demichelis esett el a tizenhatoson belül Marcos Alonso mellett, de senki sem kérte számon a játékvezetőt azért, hogy nem fújt be ezért büntetőt.

40. perc: Sebastian Larsson bal oldali szögletét követően Pantilimon öklözte ki a labdát a mezőnybe.

38. perc: MI MARADT KI! Az előrevágott labdára Borini csapott le (lesgyanús helyzetben), majd kapura tört, Kompany azonban hatalmasat mentett becsúszva az ötös sarkánál.

Edin Dzeko a Ligakupa minden fordulójában eredményes tudott lenni ezidáig (a City a harmadik körtől kapcsolódott be a küzdelmekbe). A bosnyák csatár hat gólnál tart ebben a sorozatban, akárcsak Álvaro Negredo.

33. perc: Nasri jobb oldali szögletét követően Alekszandar Kolarov csúsztatta meg a labdát, végül Borini mentett a saját kapujától három méterre.

29. perc: Adam Johnson tört be a jobb oldalról a tizenhatoson belülre Demichelis mellett, de Kompany megakadályozta, hogy a labda eljusson Borinihez, aki a hosszú oldalon helyezkedett.

27. perc: Agüero labdával is könnyedén lefutotta Marcos Alonsót a jobb oldalon, majd középre tette a labdát, amit Nasri hosszan vett át, így már nem tudott rendesen lőni, csak belepöckölt a labdába, amit Mannone könnyedén megfogott.

26. perc: Adam Johnson jobb oldali beadását követően Pablo Zabaleta tisztázott fejjel.

23. perc: a City birtokolja többet a labdát, de ezzel egyelőre nem mennek sokra, most David Silva és Samir Nasri helyet cserélt egymással a két szélen, így talán több veszélyt tudnak teremteni támadásban.

19. perc: Kompany vágta volna előre a labdát, de Borini letámadta, és blokkolni is tudta a belga védő labdáját, de a manchesteriek szempontjából az jó helyre pattant, és nem a kapu irányába indult el.

Gus Poyet csapata minden versenysorozatot figyelembe véve a legutóbbi hat tétmérkőzéséből négyet megnyert.

Manuel Pellegrini együttese a legutóbbi öt tétmérkőzéséből három meccset úgy hozott le, hogy nem lőtt gólt.

14. perc: Sebastian Larsson bal oldali sarokrúgását követően Borini lőtt kapura 15 méterről, Edin Dzeko hátáról szögletre pattant a labda. Ezt követően Wes Brown fejelt a bal felsős sarok fölé Larsson jobb oldali szögletét követően.

13. perc: David Silva bal oldali szögletét követően Kompany elől tisztáztak a védők.

10. perc: GÓÓÓL! Lee Cattermole szerzett labdát a saját tizenhatosának előterében (Fernandinho hagyta el a labdát), majd Adam Johnson indította Borinit a jobb oldalon, akit Vincent Kompany nem tudott leszerelni (Demichelis pedig rettenetesen lassan zárt vissza), az olasz csatár pedig öt méterről kilőtte a jobb alsó sarkot jobb külsővel. 0–1

9. perc: Sergio Agüero kemény lövését tolta ki oldalra Mannone.

8. perc: Borini adott egy gólpasszt, csak előtte lesen volt, így ez nem ért semmit.

6. perc: David Silva bal oldali szögletét követően Martín Demichelis lövését blokkolták a vendég védők a tizenhatoson belül.

4. perc: Vito Mannone hatalmas kirúgására startolt rá Fabio Borini, de a labda végül Costel Pantilimoné lett.

A „fekete macskák” ugyanakkor 1998 januárja óta nyeretlenek a Cityvel szemben minden versenysorozatot figyelembe véve az otthonuktól távol.

A két csapat ebben a szezonban eddig egyszer találkozott egymással, akkor a Sunderland hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Manchester Cityt bajnoki mérkőzésen Phil Bardsley góljával.

1. perc: a Manchester City kezdte a mérkőzést!

A Ligakupában eddig csak egyszer találkozott egymással a két együttes, az 1979–1980-as szezonban a harmadik körben csaptak össze. Akkor két mérkőzésen dőlt el a továbbjutás, méghozzá a Sunderland javára, amelyik a megismételt találkozón 1–0-ra legyőzte a Cityt idegenben.

A Sunderland mindössze egyszer tudott eljutni a Ligakupa döntőjéig, de akkor kikapott a Norwich Citytől 1985-ben.

A City kétszeres Ligakupa-győztes, de van egy vesztes fináléja is még 1974-ből, akkor a Wolverhampton Wandererstől kapott ki.

Üdvözöljük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi a Manchester City–Sunderland labdarúgó-mérkőzés, a találkozó nyertese hódítja el 2014-ben az angol Ligakupát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik