nemzetisport.hu 2014.08.13 17:21 Frissítve: 2015.01.24 03:37

Anglia: petíció az erőszaktevő játékos szerződtetése ellen

A Sheffield United a hírek szerint szeretné szerződtetni Ched Evanst, ez pedig óriási tiltakozást váltott ki, a csatárt ugyanis 2012 áprilisában öt évre elítélték nemi erőszak miatt. Közel 60 ezren írták alá azt az online petíciót, amely azt kérvényezi, hogy a Sheffield ne szerződtesse újra az elítélt erőszaktevő Ched Evanst, miután kiszabadul a börtönből.

 

A most 25 éves Evans 2012 áprilisában egy észak-walesi hotelben erőszakolt meg egy 19 éves nőt, barátját, a szintén futballista Clayton McDonaldot felmentették ugyanezen vádak alól. Mindkét férfi elismerte, hogy volt szexuális kapcsolata a tinédzserrel, és az ügyészség sikeresen érvelt amellett, hogy a lány túl ittas volt ahhoz, hogy ehhez hozzájáruljon. Evanst várhatóan idén októberben engedik ki.

A petíciót az angol harmadosztályban szereplő Sheffield United elnökének, Kevin McCabe-nek személyesen címezték, aki 2008 és 2011 között a Ferencváros tulajdonosa is volt.

„Még a visszatérésének lehetősége is durva sértés afelé a nő felé, akit megerőszakolt, és azon nők felé, akik szintén erőszaktevőktől szenvedtek – áll a közleményben. – Azt az üzenetet hordozza, hogy azok a férfiak, akik ilyen szörnyű bűncselekményt követnek el, csak ilyen keveset bűnhődnek, míg azok a nők, akik ezt elszenvedik, az életük végéig szenvednek. A Sheffield United Football Club nem támogathatja ezt az üzenetet.”

A klub áprilisban erősítette meg, hogy kapcsolatban áll Evansszel bebörtönzése óta, mondva kötelességének tartja, hogy törődjön korábbi alkalmazottaival és azok családjaival.

Evans barátnője, Natasha Massey a Sky Newsnak elmondta, hogy a korábbi walesi válogatott játékos szeretné újra felépíteni karrierjét és tisztázni a nevét, amelynek kapcsán a múlt hónapban kérte a büntető ügyekben felülvizsgáló bizottságot, hogy nézzék át az esetét.

„Ha Ched nem profi futballista lenne, akkor most nem beszélnénk erről az egészről. Ez volt a munkája mielőtt börtönbe ment, ez része az egész rehabilitációs folyamatnak, amikor elhagyod a börtönt és visszamész dolgozni. Ched csupán azt akarja, hogy visszamenjen dolgozni, csinálja a munkáját, futballozzon, gólokat szerezzen, aztán hazajöjjön, és élje a családi életét” – mondta a játékos barátnője.

„Természetes, hogy minden elítélt bűnözőnek joga van ahhoz, hogy büntetése letöltése után visszatérjen a munkaerőpiacra. Teljes mértékben kiállunk emellett. Ugyanakkor arra sürgetjük a Sheffield Unitedet, hogy gondolja át nagyon alaposan, milyen üzenetet küld azzal, ha rögvest foglalkoztat valakit, akit ilyen nagyon súlyos bűncselekményért ítéltek el” – mondta ezt az erőszakos bűncselekményekkel foglalkozó cég kommunikációs igazgatója, Katie Russell.

„Ha úgy döntenek, hogy ezt megteszik – amihez joguk van –, arra ösztönözzük őket, hogy komolyan fontolják meg, milyen hatással lesz ez a nagyszámú szurkolótáborukra, és szorgalmazzuk, hogy tegyenek egy erős kinyilatkoztatást, amelyben elítélik a szexuális erőszakot, a nők és lányok elleni szexuális erőszakot, és tegyék egyértelművé, hogy a nőgyűlöletet, a szexizmust és különösen a szexuális erőszakot nem tolerálják a labdarúgáson belül.”

2020.04.05 22:42:28

Angol labdarúgás S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A futballarisztokráciát gyaníthatóan ezután sem kell félteni.

2020.04.03 22:52:04

Angol labdarúgás DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A liga erős, mint a bivaly, eszméletlen pénzek felett diszponál.

2020.04.01 12:16:42

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

A dán óriás 35 évesen intett búcsút a Man. Unitednak, visszatekintve ő és Alex Ferguson is amondó, túl korán.

2020.04.01 11:32:45

Angol labdarúgás TOKICS MÁTÉ

Jöjjenek azok a játékosok, akikről előbb ugrik be egy szurkolói dal, mint pályafutása legszebb pillanata.

2020.04.01 19:36:36

Angol labdarúgás BORBÉLY LÁSZLÓ

„Ő Európa legjobb középpályása. A százból az az egy, akinek egy ilyen megoldás az eszébe jut.”