T. Á. 2020.04.30 15:54 Frissítve: 2020.05.01 18:03

Anglia: az MU-val BL-győztes csatár megtanult együtt élni a gyógyszerekkel

A Manchester Uniteddel BL-győztes korábbi csatár, Andy Cole évek óta küzd a vesebetegségével, 2017-es műtétjét követően megtanult együtt élni a gyógyszerekkel.

Andy Cole a nehéz helyzetben is igyekszik megőrizni pozitív szemléletét (Fotó: AFP)

 

Andy Cole élete a folyamatos küzdelemről szól. A 48 esztendős korábbi csatár súlyos betegsége miatt veseátültetésen esett át 2017 áprilisában.

Pályafutása során megfordult többek között a Newcastle Unitedben, a Blackburn Roversben és a Fulhamben is, pályafutása legnagyobb sikereit azonban a „vörös ördögökkel” aratta, többek között Bajnokok Ligáját és öt bajnoki címet nyert velük. A Manchester United egykori klasszisa a The Guardiannek nyilatkozott.

„Folyamatosan harcolok, de már többször megfordult a fejemben, hogy feladom. A legfontosabb talán, hogy még mindig élek. Az emberek nem értik meg a transzplantált betegeket, csupán rájuk néznek, és megjegyzik, hogy milyen jól tartják magukat. Az igazság valójában az, hogy idővel megtanultam együtt élni a gyógyszerekkel és a különböző kezelési módszerekkel.”

Andy Cole azonban nem adja fel, és a vesebetegek megsegítését szolgáló alapítványával arra törekszik, hogy javítson a jelenlegi helyzeten. A koronavírus-járvány idején még nehezebben boldogulnak a mindennapos ellátására szoruló páciensek.

„Egyik nap még jól vagyok, aztán másnap már ki sem bírok kászálódni az ágyból – folytatta Andy Cole. – A magányosság és a csendesség a legrosszabb, elszigetelve a világtól folyamatosan töprengek. Néhány napra csupán homályosan tekintek vissza. Ilyenkor azt kérdezem: mikor lesz már ennek vége? Meddig lehet még bírni? A barátaim persze támogatnak, hogy a legutóbbi tizennyolc hónapban csodálatosan haladt a felépülésem.”

A labdarúgás követése jelenti a menekvést a problémák elől. Szimpatizál a Liverpoollal, és igazságtalannak tartaná, ha a járvány miatt nem lehetne bajnok Jürgen Klopp együttese.    

„Megszoktam a jelenlegi életemet, olyan, mintha hullámvasúton ülnék – zárja gondolatait. – Igyekszem erőt meríteni az apró örömökből. Csak akkor győzhetek, ha továbbra is optimista maradok. Ez a legnagyobb kihívás az egészben.”

2020.05.25 12:01:21

Angol labdarúgás GALAMBOS DÁNIEL (KÉPES SPORT)

„Hét-nyolc évesen csatárt játszottam, és mindig Michael Owennek képzeltem magam.”

2020.05.26 14:38:31

Angol labdarúgás NAGY PÉTER

Szálas Zoltán az angol futballisták különleges étrendjéről, a Premier League-ben megszokott menetrendről és a gyökeresen megváltozott körülményekről.

2020.05.18 22:55:07

Angol labdarúgás DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A rászakadt jólét és luxus torzíthatja az egyéniségét.

2020.05.09 11:13:39

Angol labdarúgás GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)

A Liverpoollal megnyerte a BL-t és a klubvilágbajnokságot, alanyi jogon az Afrika legjobbjának járó díjat.

2020.05.08 23:22:52

Angol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Elegendő indok-e, hogy cirkusz kell a négy fal közé zárt, egyre fáradó népnek?