Adósságban úsznak, mégsem félnek az angolok

Vágólapra másolva!
2010.02.24. 14:56
null
Nemanja Vidics (MU) és Jamie Carragher (Liverpool) klubjai egymilliárddal terhelik a közöst (Fotó: Action Images)
Címkék
Az angol élvonalbeli klubok több tartozást halmoztak fel, mint az összes többi, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) licencével rendelkező 714 egylet együttvéve – az angol The Guardian szerint ez a legfontosabb megállapítása az UEFA következő hetekben nyilvánosságra kerülő, a kontinens klubfutballjának pénzügyi környezetét vizsgáló jelentésének. A Premier League vezetői szerint még sincs ok túlzott aggodalomra.

A hamarosan megjelenő elemzés (The European Club Footballing Landscape) a legfrissebb hozzáférhető adatok, a 2007–2008-as idény mérlegei alapján jutott arra a megállapításra, hogy az angol Premier League 18 klubjának mintegy négymilliárd eurós adóssága az 56 százalékát teszi ki az UEFA-licenccel rendelkező 732 klub teljes adósságállományának.

Azért szól csupán tizennyolc angol klubról a jelentés, mert az akkoriban legjobban eladósodott két egylet, a Portsmouth és a West Ham United abban az évben nem kapott licencet az európai szövetségtől. Az eladósodottság mértéke még jobban érzékelhető, ha hozzátesszük: a PL négymilliárdja nagyjából a négyszerese annak, mint amennyit a lista második helyén álló spanyol Primera División gárdái elkönyveltek.

Az anyag egyéb érdekes észrevételeket is tartalmaz: például hogy a vizsgált időszakban – a rekordbevételek ellenére – az európai élklubok majdnem fele (47 százalék) veszteséget termelt.

A jelentés előszavában Michel Platini, az UEFA elnöke rámutat: a tanulmány megállapításai egyértelműen jelzik, hogy „az európai futball egészségi állapota" további szigorításokat tesz szükségessé. A klubok és a ligák által nagy vonalakban már elfogadott Pénzügyi Fair Play szabályrendszere értelmében a 2012–2013-as idénytől csak rendezett pénzügyi hátterű csapatok vehetnek részt a kontinentális kupaküzdelmekben.

A Premier League vezetői nem érzik ennyire súlyosnak az angliai futballklubok anyagi helyzetét, mondván: egyfelől a globális pénzügyi válság hatására tavaly nyár óta szigorúbban ellenőrzik a gazdálkodásukat, másfelől úgy vélik, az európai viszonylatban kiemelkedő nagyságú kereskedelmi bevételek megfelelő fedezetet jelentenek a nagyobb hitelek felvételéhez.

A jelentés szerint az angol klubok átlag 122 millió eurónyi televíziós és kereskedelmi bevételt könyveltek el a vizsgált időszakban, miközben az e tekintetben második helyezett német Bundesliga csapatai „csak" 79 milliót.

„Nem az adósság abszolút mértéke, hanem a kezelhetősége a lényeges" – idézi a Guardian a Premier League szóvivőjét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik