A nagy félelmek: Ferguson elmegy, adósság, terrorizmus

Vágólapra másolva!
2010.01.13. 07:05
null
Ha elmegy Ferguson, baj lesz? A feljegyzés szerint nagyon sok múlik a szakmai stábon (Fotó: Reuters)
Címkék
A mértékadó angol The Times részleteket közöl egy 322 oldalas, többek között a Manchester United labdarúgócsapatára leselkedő veszélyekről szóló dokumentumból, amelyet a kötvényeket kibocsátó klub az esetleges új befektetők figyelmébe ajánl. A legnagyobb kockázati tényezők: elmegy Sir Alex Ferguson, bajba kerül a klub az adósságok miatt, illetve egy esetleges terrorista támadás.

A Times birtokába került dokumentum bemutatja a Manchester United üzleti erősségeit és stratégiáját, de figyelemre méltó, hogy a vezetőknek milyen félelmeik vannak a klubbal kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb kockázati tényező az, hogy Sir Alex Ferguson 70 éves korában vissza akar vonulni, így utódot kereshet a vezetőség – ugyanis korántsem biztos, hogy a kitűnő skót mester utódja is olyan sikeres lesz, mint ő. Ez pedig rosszabb bajnoki helyezésekkel, így csökkenő bevételekkel járhat.

„Nagy mértékben függünk a szakmai stábunktól. Elsődleges fontosságú a bevételeink érdekében is, hogy a lehető legmagasabb szintű játékoskeretet és edzői stábot hozzuk össze. Nem biztos, hogy a menedzserünk utódja is ugyanilyen sikereket tud elérni, és ha leszálló ágba kerül a klub, nem biztos, hogy klasszis játékosokat és edzőket tud szerződtetni" – írják a vezetők a tájékoztatóban.

A klub jelenleg 699 millió fontos adósságállománya is problémákat okozhat, főleg, ha az UEFA ígéretéhez híven bekeményít. Felvetődött ugyanis, hogy az európai szövetség az adósságokkal küszködő klubokat 2012 után nem engedné játszani az európai kupaporondon. A United a legutóbbi üzleti évben elsősorban Cristiano Ronaldo eladásának köszönhetően tudott profitot felmutatni, Michel Platini UEFA-elnök pedig már többször kritizálta a „vörös ördögöket" az adósságok miatt.

„Az UEFA már javaslatokat tett a kiadási korlátozásokra az európai kupákban szereplő csapatokkal kapcsolatban. Megvan a kockázata, hogy az üzleti fair play kezdeményezés korlátozza a lehetőségeinket a klasszis labdarúgók megszerzésére" – szögezi le a dokumentum.

Az irat a kockázati tényezők között sorolja fel a Premier League-be érkező mágnások megjelenését, illetve azt, hogy a riválisok többet tudnak költeni játékosfizetésekre.

„A kialakult versenyhelyzet felverte a fizetéseket, és a pályán is sokkal élesebb a küzdelem, ez pedig megrendítheti pozíciónkat a Premier League-ben, veszélyeztetheti Bajnokok Ligája-eredményeinket, ez pedig jelentős bevételkieséssel járhat."

A biztonsági kockázatok között említi a feljegyzés a terrorizmust, úgy az Old Traffordon, mint a csapat felkészülési túráin. 2009 júliusában az indonéziai Jakartában egy nappal azelőtt robbant bomba a Ritz-Carlton szállóban, hogy a United küldöttsége oda érkezett volna.

„A miénk a világ egyik legismertebb klubja, amelyért világszerte rajonganak. Az első csapatunk rendszeresen túrázik olyan országokban, amelyekben aktív terrorista fenyegetettség van, így a küldöttség és a játékosok potenciális célpontok lehetnek. Az Old Trafford a labdarúgás egyik szentélye, ez pedig szintén lehetséges célponttá teszi" – áll az iratban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik