A második ligás Blackburn kiverte a kupából az Arsenalt

Vágólapra másolva!
2013.02.16. 18:07
null
A blackburni fal megállította az Arsenalt (Fotó: Reuters)
Meglepetés az angol labdarúgó FA-kupában: a Blackburn Rovers az Emiratesben 1–0-ra legyőzte az Arsenalt, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. Szintén negyeddöntős a mezőny egyetlen talpon maradó ötödik ligás tagját (a Kovács Jánossal a kezdőben felálló Lutont) megverő Millwall és a Milton Keynesben nyerő Barnsley, az Oldham pedig az utolsó percben kiharcolta az újrajátszást az Everton ellen.

Az Arsenal több meccsre elegendő szögletet végzett el már az első félidőben a Blackburn ellen, de a befejezésekkel gond volt (ahogy Martin Keown írta, Thierry Henry és Dennis Bergkamp hasonló helyzetekből gólokat rúgott, Gervinho pedig a hirdetőtáblákat találta el...), így maradt a 0–0.

Arsene Wenger a 71. percben megunta a tehetetlenkedést, és lehívta Tomás Rosickyt, Gervinhót, valamint Alex Oxlade-Chamberlaint. Bejött Theo Walcott, Cazorla és Jack Wilshere, és az eredmény azonnal változott – csakhogy az Emiratesben ülők többségének megdöbbenésére a Blackburn szerezte meg a vezetést! A 72. percben Martin Olsson lövését Wojciech Szczesny hárította, de Colin Kazim-Richards (avagy törökösített nevén Kazim Kazim) már a hálóba küldte a kipattanót, igaz, a szerencse is mellé állt a pattogós lövésnél.

Walcott vezérletével rohamot indított az Arsenal az egyenlítésért, ám Monreal lövése elment a kapu mellett, Walcott fejesét pedig Jake Kean hárította. A londoni nagycsapat nem tudott betalálni, így 1997 óta először FA-kupa-párharcot veszített saját stadionjában – a sorozat 34 mérkőzést követően tört meg.

Az Arsenalt füttyszó kísérte az öltözőbe, és ezen Arsene Wenger sem lepődött meg.

„Miért, mit várnak, hogy megtapsoljanak minket egy ilyen vereség után? Teljesen normális reakció a fütty” – mondta a BBC-nek Wenger, majd a következőképpen folytatta.

„Rengeteget volt nálunk a labda, és nem éreztem, hogy itt kikaphatunk – egy lövésük volt, az bement... Igaz, kiválóan védekeztek, és olyan meccs volt ez, amelyet egy védelmi hiba eldönthet – mi elkövettük a hibát és elvesztettük a meccset. Ez is csak egy vereség volt, és nem szabad túl sokat tépelődnünk azon, hogy nyolc éve nem nyertünk nagy trófeát. A következő meccsre kell koncentrálni."

ARSENAL–BLACKBURN 0–1

Elsőként a második ligás Millwall csapata jutott be a negyeddöntőbe, idegenben 3–0-ra legyőzve a mezőny egyetlen talpon maradó ötödosztályú együttesét, a Kovács Jánossal felálló Luton Townt.

Kovács itt már hiába igyekszik... (Fotó: Reuters)
Kovács itt már hiába igyekszik... (Fotó: Reuters)

Az első gól a Kenilworth Roadon a magyar hátvéd súlyos hibája után született meg: Kovács rosszul ért hozzá egy labdához, majd hezitált, James Henry lecsapott, és kegyetlenül kihasználta a kialakult ziccert.

A Luton Arnaud Mendy révén egy szabadrúgás után jutott a legközelebb az egyenlítéshez (David Forde, a Millwall kapusa hatalmasat védett), de a félidőben már kétgólos hátrányban volt, miután Rob Hulse hanyatt vetődve sípcsonttal is betalált. A harmadikat egy kipattanóból Dany N'Guessan szerezte a 86. percben.

A második ligás Barnsley a harmadosztályú MK Dons otthonában győzött, köszönhetően elsősorban kiváló meccskezdésének, így az már biztos, hogy a nyolc között három Championship-csapat is ott van.

Negyedik továbbjutó még nincs, miután a harmadik ligás Oldham a 93. percben egyenlítve újrajátszásra mentette az Everton elleni mérkőzést.

Az élvezetes mérkőzésen a 13. percben egy tökéletes kontra végén az Oldham szerzett vezetést: a hazaiak egy Everton-szöglet után indultak meg, Lee Croft átadását pedig Jordan Obita küldte a hálóba.

Az Everton a 24. percben egyenlített, Nikica Jelavic letett labdájára Victor Anichebe csapott rá, és minden finomkodást nélkülözve a hálóba bombázott. Az igen aktív Obita közvetlenül ezután eltalálta a kapufát, a vezető gólt viszont – már a második félidőben – a liverpooli csapat találta meg: a szünetben beállt Kevin Mirallas gyilkos erővel érkező szögletét Phil Jagielka fejelte a hálóba.

A nagyot harcoló Oldhamnek több egyenlítési lehetősége is volt, de Matt Smith és Robbie Simpson is rontott. A hazaiak nem adták fel, és nekik volt igazuk: a 93. percben Matt Smith egy szöglet utáni fejessel – a kapus Dean Bouzanis is előrejött, sőt, nyúlt a labdáért, de az Oldham szerencséjére nem ért bele – egyenlített, így a Goodison Parkban újrajátszás következik.

ANGOL FA-KUPA
NYOLCADDÖNTŐ

Luton Town (V. ligás)–Millwall (II.) 0–3 (Henry 12., Hulse 36., N'Guessan 86.)
Arsenal–Blackburn Rovers (II.) 0–1 (Kazim-Richards 72.)
MK Dons (III.)–Barnsley (II.) 1–3 (Bowditch 61., ill. Dagnall 3., 90., Harewood 19.)
Oldham (III. ligás)–Everton 2–2 (Obita 13., M. Smith 93., ill. Anichebe 24., Jagielka 48.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik