A City 4-1-re legyőzte az MU-t? Hanyatlik az angol futball!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.23. 18:24
null
A Manchester City játékosai négy gólt ünnepelhettek, de egyszer sem angol játékos volt a főszereplő (Fotó: Action Images)
Mint beszámoltunk róla, az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) ötödik fordulójának legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésén a Manchester City hazai pályán 4–1-re legyőzte városi riválisát, a Manchester Unitedet. Az angol sajtó azonban nem a szép megoldásokról, gólokról cikkez, hanem a két csapat, különösen a hazai együttes külföldi játékosairól.

Nem érdemes kertelni, csapjunk a közepébe. Lássuk a Manchester City kezdőcsapatát a vasárnapi derbin: Hart (angol) – Zabaleta (argentin), Nasztaszics (szerb), Kompany (belga), Kolarov (szerb) – Yaya Touré (elefántcsontparti), Fernandinho (brazil) – Jesús Navas (spanyol), Agüero (argentin), Nasri (francia) – Negredo (spanyol). Csereként pályára lépett az angol(!) James Milner, a bosnyák Edin Dzeko és a spanyol Javi García.

Természetes módon a City drukkereit a legnagyobb rivális kiütése után egy cseppet sem foglalkoztatja, hogy csupán egy angol mezőnyjátékos lépett pályára csapatukban, az angol sajtó, azon belül is a Daily Mail ugyanakkor megkongatta a vészharangot, mondván, hanyatlik az angol futball. Ugyanis az egyébként chilei menedzser, Manuel Pellegrini által irányított „kékek” hiába szereznek szebbnél szebb gólokat, ha azok külföldi játékosok nevéhez fűződnek.

AZ MU PROGRAMJA A SZEZON ELEJÉN
bajnokság: Swansea (idegenben)
4–1
bajnokság: Chelsea (otthon)
0–0
bajnokság: Liverpool (i)
0–1
bajnokság: Crystal Palace (o)
2–0
BL: Bayer Leverkusen (o)
4–2
bajnokság: Manchester City (i)
1–4
Ligakupa: Liverpool (o)
szept. 25.

Az angol napilap felhívja a közvélemény figyelmét: azzal, hogy a honi bajnokságban élvezetes meccseket és sok gólt láthatnak a szurkolók, az angol válogatott „nem lesz előrébb”.

Pellegrini természetesen próbálta kordában tartani az indulatokat a mérkőzést követő sajtótájékoztatóján.

„Helyük van az angol játékosoknak a csapatban. Van négy-öt hazai játékosunk, remélem, Micah Richards a hétközi Ligakupa-mérkőzésen már pályára léphet. Milner általában játszik, a kapuban Joe Hart áll, és itt van még nekünk Jack Rodwell és Joleon Lescott” – ecsetelte az angol játékosok helyzetét a 60 esztendős szakember.

Más kérdés, hogy a fent említett játékosok közül csak Hart és némi jóindulattal Milner számít alapembernek, a többiek normál körülmények között nem férnek be a kezdő tizenegybe.

„Tudjuk, hogy bizonyos területeken még fejlődnünk kell. Csak most kezdtünk el ebben a stílusban játszani, muszáj folytatnunk a megkezdett munkát” – tette hozzá Pellegrini, aki a Viktoria Plzen ellen 3–0-ra megnyert BL-csoportmeccsen sem küldött kezdőként pályára angol mezőnyjátékost.

A Manchester United – amelynek menetrendje a szezon elején korántsem (volt) irigylésre méltó – ilyen téren ellenfele fölé nőtt, hiszen a meccs során Chris Smalling, Rio Ferdinand, Michael Carrick, Ashley Young, Danny Welbeck, Tom Cleverley és Wayne Rooney személyében hét angol futballista kapott lehetőséget, sőt utóbbi gólt is szerzett, bár ez csak a szépítésre volt elegendő.

MOYES VAN PERSIE-RŐL IS BESZÉLT

A skót szakember elmondta, hogy a holland válogatott támadó sérülése nem súlyos, csak elővigyázatosságból hagyta ki a városi rangadót.

„Azt gondoltuk, hogy megfelelő állapotban lesz, mert nem súlyos a sérülése. Az elmúlt napokban óvatosan edzett, és csak akkor érzett fájdalmat az ágyékában, amikor hirtelen mozdulatokat végzett. Nem akarta, hogy súlyosbodjon az állapota, így inkább úgy döntött, hogy kihagyja a meccset. A Liverpool elleni szerdai vagy a West Bromwich elleni összecsapáson már pályára léphet” – nyugtatta meg az MU híveit Van Persie állapotával kapcsolatban Moyes.

A Daily Mail a Barcelonát és a Real Madridot „hozza” ellenpéldának, hiszen e két csapat spanyol játékosai alkotják a világ- és Európa-bajnok selección gerincét.

Az angol napilap internetes oldalának hasábjain túl sok pozitívum nem olvasható napjaink szigetországi labdarúgásával kapcsolatban, azt azonban szögezzük le, hogy az angol válogatott szeptemberi vb-selejtezőkön szereplő keretében csupán egy olyan játékos (Fraser Forster kapus) kapott helyet, aki nem angol Premier League-ben szereplő klub alkalmazásában áll. A Manchester Cityből Hart és Milner volt kerettag.

A „vörös ördögök” menedzsere, David Moyes szerint a szabadrúgásból eredményes Wayne Rooney kiemelkedő teljesítményt nyújtott, valamint megjegyezte, hogy jobban is sikerülhetett volna az idény eleje.

„Mondtuk, hogy nehéz lesz a szezonrajt, de kezdhettünk volna sokkal jobban is” – vélekedett Moyes, aki sejtelmesen hozzátette, hogy nincs meggyőződve a sorsolás „ártatlanságáról”.

„Ha van olyan csapat, amelynek játékosaitól elvárom, hogy tanuljanak a vereségből, akkor azok a Manchester United futballistái, és meg is fogják tenni. Minden menedzsernek vannak rossz napjai és rossz eredményei, én sem vagyok ez alól kivétel. Az Evertonnal már sokszor jártam az Etihad Stadionban, nem hiszem, hogy olyan vereséget szenvedtünk, mint amilyeneket annak idején a korábbi csapatommal” – folytatta az MU menedzsere, majd kitért együttese gólszerzőjére, Wayne Rooneyra is.

„Kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Nem érdemelte meg, hogy a vesztes oldalon álljon. Első osztályúan játszott” – méltatta az angol válogatott támadót Moyes.

EMLÉKEZTETŐ
ANGLIA, PREMIER LEAGUE
5. FORDULÓ
MANCHESTER CITYMANCHESTER UNITED 4–1 (Agüero 16., 47., Yaya Touré 45., Nasri 50., ill. Rooney 87.)
Manchester,
Etihad Stadion. V: Howard Webb
Man. City: Hart – Zabaleta, Kompany, Nasztaszics, Kolarov – Fernandinho, Y. Touré – Jesús Navas (Milner, 71.), Agüero (Javí Garcia, 86.), Nasri – Negredo (Dzeko, 74.)
Man. United:
De Gea – Smalling, Vidics, Ferdinand, Evra – Valencia, Carrick, Young (Cleverley, 51.), Fellaini – Welbeck, Rooney.

AZ ÁLLÁS
1. Arsenal 5 4 1 11–6 +5 12
2. Tottenham 5 4 1 5–1 +4 12
3. Manchester City 5 3 1 1 12–4 +8 10
4. Chelsea 5 3 1 1 6–2 +4 10
5. Liverpool 5 3 1 1 5–3 +2 10
6. Everton 5 2 3 6–4 +2 9
7. Southampton 5 2 2 1 3–2 +1 8
8. Manchester United 5 2 1 2 7–6 +1 7
9. Swansea 5 2 1 2 7–7 0 7
10. Stoke City 5 2 1 2 4–5 –1 7
11. Hull City 5 2 1 2 5–7 –2 7
12. Newcastle 5 2 1 2 5–8 –3 7
13. Aston Villa 5 2 3 6–6 0 6
14. West Bromwich Albion 5 1 2 2 4–4 0 5
14. West Ham 5 1 2 2 4–4 0 5
16. Cardiff 5 1 2 2 4–6 –2 5
17. Norwich City 5 1 1 3 3–6 –3 4
18. Fulham 5 1 1 3 3–7 –4 4
19. Crystal Palace 5 1 4 4–8 –4 3
20. Sunderland 5 1 4 3–11 –8 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik