A Chelsea 2011 januárjáig nem igazolhat

Vágólapra másolva!
2009.09.03. 15:09
Címkék
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a két következő átigazolási időszakban – tehát 2009 telén és 2010 nyarán – transzferembargót léptetett életbe a Chelsea csapata ellen. Az angolok fellebbeznek.
Kakuta (balra) szabálytalan átigazolása miatt a Chelsea sem 2010 telén, sem 2010 nyarán nem szerződtethet új játékost (Fotó: Action Images)
Kakuta (balra) szabálytalan átigazolása miatt a Chelsea sem 2010 telén, sem 2010 nyarán nem szerződtethet új játékost (Fotó: Action Images)


A nemzetközi szövetség állásfoglalása szerint a Chelsea egy fiatal francia labdarúgót, Gaël Kakutát szabálytalanul csábított el az RC Lenstól. Az utóbbi klub feljelentette a londoniakat a FIFA-nál, az pedig a franciáknak adott igazat.

„A Chelsea nem szerződtethet egyetlen új játékost sem a következő két átigazolási időszakban, sem belföldről, sem külföldről" – közölte a szankciót rövid határozatban a FIFA.

A CHELSEA MEGSÉRTETTE SZABÁLY
 

A Chelsea a FIFA átigazolási szabályzata 17. cikkelyének 4. paragrafusát sértette meg, melyben a következő áll.

„...minden klub, amely egy olyan játékost igazol le, aki ok nélkül bontott szerződést egy másik egyesülettel, megvádolható szerződésszegésre buzdítással. A vétkes klubot ki kell zárni az átigazolásból hazai és nemzetközi színtéren is két átigazolási időszakig."

„A francia RC Lens kompenzációt és szankciók életbe léptetését kérte a játékos elcsábítása miatt; vádjuk szerint a Chelsea szerződésszegésre buzdította a futballistát. Úgy találtuk, hogy a vád megalapozott" – írták.

A londoni kékek a Sportdöntőbíróság (CAS) elé vihetik az ügyet egy fellebbezéssel, és ezt meg is teszik.

Kakuta maga 780 ezer eurót kell hogy fizessen volt együttesének (ennek teljesítéséért a Chelsea felel), a klub pedig még 130 ezer eurót fizet mellékbüntetésként a „vér és arany" becenevű Lensnak. Kakutát négy hónapra eltiltották a labdarúgástól.

Az ifjú csatár a Chelsea egyik nagy tehetsége, első szezonjában az ificsapat házi gólkirálya és a legjobb fiatal játékos volt, míg a 2008–2009-es idényét egy bokatörés zárta rövidre. Nemrég írta alá a profi szerződését.

A CHELSEA FELLEBBEZ
 

A Chelsea a papírformának megfelelően bejelentette: a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, fellebbezve a FIFA transzferembargója ellen.

„A Chelsea minden lehetséges fórumon fellebbez a precedens nélküli, rendkívül súlyos és teljesen aránytalan szankciók ellen. Amíg az írásos indoklást nem kapjuk meg, nem kommentáljuk az ügyet" - írta közleményében a klub.


 

A FIFA a svájci FC Sion gárdáját – Vanczák Vilmos klubját – az egyiptomi válogatott kapus, Esszam el-Hadari szabálytalan átigazolása miatt zárta ki ugyanezen az alapon a 2010-es transzferszezonból. A rutinos kapuvédő szintén négy hónapos eltiltást kapott. A Sion fellebbezett, ennek elbírálásáig az eljárást felfüggesztették – valószínűleg most is ez várható.

Korábban hasonló esete az AS Romának volt Philippe Mexés esetében, illetve a spanyol Real Zaragozának, Matuzalem szerződtetésekor. Előbbi esetben a Romát is transzferembargót kapott, de fellebbezés után ezt egy átigazolási időszakra csökkentették, míg a Zaragozát nem zárták ki az átigazolásból, viszont Matuzalemmel közösen több mint 11 millió eurót kellett fizetniük a Sahtar Donecknek.

Az angol klub 15 évesen környékezte meg Kakutát, aki szerződéssel rendelkezett a Lens-nál. A játékos ennek ellenére aláírt a Chelsea-hez.

„Ezt a döntést lehetett várni, bár nem kapjuk meg teljes egészében az általunk követelt átigazolási összeget. A Chelsea megkörnyékezte a játékost még 16. születésnapja előtt, ezzel súlyosan megszegve a FIFA átigazolási szabályzatát. A srácnak aláírt szerződése volt velünk, nyolcéves kora óta kontraktus kötötte az akadémiánkhoz. Gyakorlatilag elrabolták tőlünk" - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek a Lens elnöke, Gervais Martel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik