PL: a játékvezetők kommentálhatják a VAR-döntéseket a következő évadtól – sajtóhír

Vágólapra másolva!
2024.01.30. 18:51
Fotó: Getty Images
A Daily Mail értesülése szerint az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság következő évadjától kezdve a játékvezetők kommentálhatják a VAR alapján meghozott döntéseiket.

 

A lap úgy tudja, hogy a labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB azután adta meg engedélyt, hogy a rendszert sikeresen tesztelték szerte a világban, többek között Mexikóban és Portugáliában. A döntés várhatóan márciusban, az éves közgyűlésen válik hivatalossá.

Anthony Taylor is a rendszert tesztelő bírók között volt tavaly Marokkóban a klubvilágbajnokságon. Később a női U20-as világbajnokságon is alkalmazták. A mexikói bajnokságban, majd a portugál Ligakupában is pozitív benyomásokkal gazdagodtak a döntnökök, így az IFAB jóváhagyta a rendszer bevezetését.

A tesztmeccseken a játékvezetők egyszerűsített magyarázattal szolgáltak, mint például „a megtekintés során a 12-es számú játékos szabálytalankodott a 9-essel, büntető Angliának”, de a szurkolók számára ez is segített tisztába tenni az zavarosnak tűnő ítéleteket, amiket a szurkolók sokszor tapasztaltak a VAR bevezetése óta.

Bár a játékvezetőnek joga lesz megindokolnia a VAR-döntést, a játékvezető és a VAR-szoba közötti kommunikáció továbbra sem követhető majd nyomon élőben. A hanganyag csak a meccs után válik elérhetővé.

Az IFAB egyelőre nem kommentálta a Daily Mail értesüléseit.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik