Ez az Anfield – körbejárjuk a világ egyik leghíresebb futballstadionját

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.11.17. 16:31
null
Szoboszlai Dominik az Anfield játékoskijáratában
Az idén 131 esztendős Liverpool FC-ben ismét szerepel egy magyar játékos, Szoboszlai Dominik. Ahhoz, hogy ő már egy legendás egyesülethez kerülhessen, a Mersey-parti klubnak jó egy évszázad alatt meg kellett járnia a mennyet és a poklot is. A Liverpool FC történetét feldolgozó sorozatunk hatodik részében a klub szentéllyé váló stadionjával foglalkozunk.

 

 

Nem túlzás kijelenteni, hogy a Liverpoolnak otthont adó Anfield a világ egyik leghíresebb stadionja. Jóllehet, az 1884-ben épült (és azóta számtalanszor kibővített és átépített) létesítményt először az örök rivális Everton használta 1891-ig, és csak az akkori klubon belüli szakadást, valamint a Liverpool FC 1892-es megalakítását követően lett a „vörösök” (eredetileg „kékek”) szentélye. A stadion 54 074 nézőt tud befogadni, de a jelenleg is tartó átépítés befejeztével 61 276-ra emelkedik a szám. Jóllehet, így sem éri el azt a rekordot, amelyet 1952. február 2-án regisztráltak, amikor a Wolverhampton Wanderers elleni FA-kupa-mérkőzésen 61 905-en szurkoltak az Anfield lelátóin. A stadionnak azonban nemcsak a kapacitása és az évek során a múzeumában felhalmozott ezüstkészlete legendás, hanem bizonyos pontjai is.

A KAPUK

Az Anfield klasszikus brit stadionként épült, de a Liverpool egyedi sportszakmai sikerei olyan különleges kapuk születését tették lehetővé, amelyek a mai napig kiemelik a létesítményt az összes többi közül. A csapatot 1959 és 1974 között vezető Bill Shankly ráadásul nemcsak sportsikereket ért el (visszajuttatta a Liverpoolt az első osztályba, amelyben három bajnoki címet nyert, s vele hódította el a csapat a klub első európai trófeáját, 1973-ban az UEFA-kupát), ő teremtette meg a Liverpool semmihez sem hasonlítható szellemiségét. E szellemiségnek az egyik pillére a „You'll Never Walk Alone”, a dal, amelyet – a Gerry and The Pacemakers előadásában – gyakorlatilag Shankly tett klubhimnusszá. Nem véletlen hát, hogy alig egy évvel a legendás edző 1981-es halála után átadott, és róla elnevezett kovácsoltvas kapu fölé a dal címe került. Shanklyt régi harcostársa, Bob Paisley váltotta a menedzseri székben 1974-ben, és ugyan ő már egy kiforrott szellemiségű klubot vett át, ám a pályán, a dicsőségek terén lekörözte a lekörözhetetlennek hitt elődöt – többek között hat bajnoki címmel és három BEK-trófeával. Természetesen Paisley tiszteletére is kaput emeltek az Anfielden, 1999. április 8-án, megjelenítve rajta a három európai diadalt. A kapuk mellett – értelemszerűen – mindkét legendás menedzser emlékét szobor is őrzi az Anfielden.

A KOP

Nemcsak az Anfield, talán a világ összes stadionjának leghíresebb lelátója a Kop, azonban ez az elnevezés korántsem csak a liverpooli szentélyben létezik. A Spion Kop egy elterjedt elnevezés az Egyesült Királyságban a meredek, egyszintes lelátókra, amelyek hasonlítanak ahhoz a Dél-Afrikában található Spion Kop nevű dombhoz, amely 1900-ban a második búr háború egyik színhelye volt. A kop afrikaans nyelven dombot jelent, a Spion Kop-i csatában pedig a vereséget szenvedő lancashire-i ezred áldozatai javarészt liverpooliak voltak. Az 1906-ban a déli kapu mögött megépített, és eredetileg Oakfield Road Embankmentnek, majd Walton Breck Banknek nevezett lelátóban először a Liverpool Echo egyik krónikása vélte felfedezni a dél-afrikai domb sziluettjét.  „A szurkolók úgy állnak az újonnan emelt lelátón, mint a katonáink a dombtetőn, a Spion Kop-i csatában” – írta Ernest Edwards, a klub pedig hivatalosan is átvette az elnevezést. A lelátón helyet foglaló szurkolókról – akiket kopites-nak hívnak – úgy tartják, hogy beszippantják a labdát a kapuba (amikor az ellenfél védi), és babonából mindig a második félidőben kell a csapatnak a Kop irányába támadnia. Története során a Kop befogadóképessége egy ideig meghaladta a 30 ezret, de a sportpályák biztonságáról szóló 1975-ös törvény 22 ezerre korlátozta a létszámot, az 1989-es Hillsborough-tragédiát, majd az 1994-es átépítést követően a befogadóképessége 12 409-re csökkent. Mindazonáltal a Kop megőrizte egyszintes kialakítását, és annak ellenére, hogy csak ülőhelyei vannak, az ott szurkolók továbbra is megteremtik a semmihez sem hasonlítható Liverpool-hangulatot.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!



THIS IS ANFIELD

A „This is Anfield” (Ez az Anfiled) mottó legalább olyan fontos részévé vált a Liverpoolnak, mint a You'll Never Walk Alone, és csakúgy, mint a klubhimnuszt, ezt is Bill Shanklynek köszönhetik a „vörösök”. Pontosabban egy pályagondnoknak, aki a legenda szerint azt javasolta, hogy a pályára kivezető folyosóra helyezzenek ki egy üdvözlő táblát, amit Shankly remek ötletnek tartott, ám egy több mint lényeges változtatást hajtott végre. „Nem azt írjuk ki, hogy »Isten hozott az Anfielden«, ugyanis nem azért jönnek ide az ellenfelek, hogy jól érezzék magukat, és hogy egy szép napot töltsenek el itt. Azt írjuk ki, hogy »Ez az Anfield«”  – mondta Shankly, aki szerint a táblára azért van szükség, hogy emlékeztesse a Liverpool-játékosokat, milyen klubért játszanak, és emlékeztesse az ellenfeleket, ki ellen mennek harcba. A Shankly által kihelyeztetett tábla helyére a menedzser utódja, Bob Paisley újat tetetett ki 1974-ben. A második tábla 1998-ig kísérte a csatába indulókat, ám akkor leszerelték, és csak 2012-ben került fel az újabb, harmadik verzió, amikor Brendan Rogers vette át a csapat irányítását. A Rogers-érában azonban a Liverpool nem talált vissza a korábbi dicsőségek útjára, így amikor Jürgen Klopp lett a menedzser (2015), a következőt mondta: „Megmondtam a játékosaimnak, hogy ne érintsék meg a »This is Anfield« feliratot, amíg nem nyernek valamit. Ez a tisztelet jele.” Tekintve, hogy a német menedzser vezetésével a Liverpool begyűjtötte az első Premier League-, sorrendben pedig a 19. bajnoki címét, valamint a hatodik BEK-/BL-serlegét, a keretből néhányan (Virgil van Dijk, Trent Alexander-Arnold) már legitim módon élhetnek a rituáléval.

AZ EMLÉKMŰ

1989. április 15. örökre bevésődött a Liverpool FC történetébe, ez volt ugyanis a klub fennállásának legsötétebb napja, pedig akkor a „vörösök” és a világ már túl volt a Heysel-tragédián. Ezen a tavaszi napon közel száz, zömében Liverpool-szurkoló vesztette életét a Liverpool–Nottingham Forest FA-kupa-elődöntőn, miután a sheffieldi Hillsborough-stadionban, a túlzsúfolt szektorokban a tömeg agyonnyomta a korlátok előtt állókat. A tragédiát követően az Anfielden emlékművet avattak az elhunytak tiszteletére, mégpedig a legendás menedzserről elnevezett, és szintén legendássá váló Shankly-kapu szomszédságában. 2015-ben aztán az Anfield felújításakor az emlékművet előbb kiemelték a kapu mellől, majd impozánsabb helyet kapott a stadion főlelátójának bejáratánál, kis kerttel körülvéve.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. november 11-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik