Légiósok: biztosnak tűnik Szoboszlai Dominik helye a Liverpool középpályáján

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2023.08.05. 16:26
null
Szoboszlai Dominik eddig 154 percet játszott a Liverpool felkészülési mérkőzésein (Fotó: Getty Images)
Négy felkészülési mérkőzésen van túl az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) rajtjára készülő Liverpool, melynél a középpályán eddig az argentin Alexis Mac Allister kapta a legtöbb játékidőt, megelőzve a magyar válogatott csapatkapitányát, Szoboszlai Dominikot és a friss U21-es Európa-bajnok Curtis Jonest. Megnéztük, milyen teljesítményt nyújtottak a Liverpool középpályásai a felkészülés alatt.

 

Amióta az európai sztárklubok nyaranta elhagyják a földrészt, hogy világszerte új szurkolókat toborozzanak, az Ázsiában vagy az Egyesült Államokban rendezendő hírverő meccseknek is rangja lett. Ebből következik, hogy a statisztikákkal foglalkozó oldalak is úgy kezelik, mintha tétmérkőzésekről lenne szó. Szoboszlai Dominik Liverpoolba igazolásáig a magyar szurkolókat legfeljebb kedvenc külföldi csapataik miatt érdekelhették ezek az információk, hiszen az utóbbi évtizedekben nem a magyar futballisták vitték a sportág hírét. Elemzésünk apropója a Twitter vagy megújult nevén X, ahol a hatszoros BL-győztes klubbal is rengetegen foglalkoznak, például a Szoboszlai Dominik adatainak forrásául szolgáló Bocsák Bence is, aki a liverpool.com újságírója.

Szoboszlai Dominik ez idáig három mérkőzésen lépett pályára a Liverpool színeiben, ezeken a lehetséges 270 percből 154-et kapott Jürgen Klopp menedzsertől. Ahhoz képest, hogy sérülés miatt a Greuther Fürth ellen nem játszott, nincs lemaradása, hiszen például a Bayern München ellen negyedórával a vége előtt cserélték csak le. A szintén frissen igazolt, és a csapatban a nyolcas/támadó középpályás posztot elfoglaló – tehát leginkább Szoboszlai teljesítményével összehasonlítani érdemes – Alexis Mac Allister négy félidőt, tehát 180 percet játszott. Trent Alexander-Arnold csak a Darmstadt és a Greuther Fürth ellen nem kapott feladatokat jobbhátvéd pozícióban, tehát 90 perce van tisztán középpályásként, Curtis Jones 150, Harvey Elliott 103, míg Bobby Clark 120 percnél jár négy meccs után.

Nem véletlen, hogy a Mac Allister, Jones, Szoboszlai hármasé a legtöbb középpályán töltött idő: amíg Thiago Alcántara és Stefan Bajcetic sérüléssel bajlódik, illetve Roméo Laviát nem igazolja át a Liverpool, minden bizonnyal így nézhet ki a kezdő.

Curtis Jones passzol a legpontosabban hatuk közül (96 százalék), mögötte Szoboszlai következik 93 százalékkal, majd Alexander-Arnold (89 százalék). Mac Allister csupán ötödik, ám fontos kiemelni, hogy Szoboszlai és az argentin jóval több beadással, hosszú indítással és súlypont-áthelyezéssel próbálkozik, így önmagában a passzpontosság (ahogyan egyetlen statisztika sem) nem árul el mindent.

Jones védekező középpályás posztjából adódóan párharcerős is, a földön és a levegőben vívott csatáinak 46 százalékát nyeri meg, Szoboszlai Dominik pedig a 43 százalékát. Elliott ebben a vonatkozásban mindenkit megelőz, ám ő játszotta a legkevesebbet, és mindössze hét ilyen párharca van (négyet nyert meg). Alexis Mac Allister 26-szor veszítette el a labdát (elpasszolta, szerelték stb.), Szoboszlai Dominik csak 11-szer. Labdabiztossága négyből három sikeres cselében is megmutatkozik (többször próbálkozik, mint csapattársai).

S hogy mi hiányzik még Szoboszlai Dominik részéről? A gólok és a gólpasszok, ám egyrészt ezeket biztosítják a Liverpool eredményes támadói (a nyáron szerzett 15 gólból Darwin Núnez négyet, Diogo Jota hármat, Cody Gakpo kettőt vállalt, Mohamed Szalah egy gólja mellett hat gólpasszt adott), másrészt posztjából és játékstílusából kifolyólag kétségtelen, hogy a valóban fontos mérkőzéseken, akár a Chelsea elleni bajnoki nyitányon érkeznek majd. A Liverpoolra jellemző magasan kezdett presszing tökéletes vadászterület a magyar válogatott játékosnak, az eddig játszott 154 percében tizenegyszer vette el a labdát ellenfeleitől, illetve tizennyolcszor szedte össze a szabadon guruló labdát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik