PL: elveszve Angliában – a nyelvtudás hiánya hátráltatja Darwin Núnezt

N. ZS.N. ZS.
Vágólapra másolva!
2022.10.13. 09:51
null
Klopp (balra) és Núnez nem értik meg egymást (Fotó: AFP)
Sokkolta a közvéleményt Darwin Núnez, amikor nemrégiben bevallotta, hogy semmit sem ért abból, amit Jürgen Klopp beszél. A Liverpool a nyáron 65 millió eurót fizetett a Benficának az uruguayi csatárért, aki eddig nem tudott megfelelni az elvárásnak. Menedzsere rendszeresen megvédi a brit média előtt, mondván, időnként maga sem hiszi el, amit az edzéseken művel, de ettől még tény, hogy a csapat keveset profitál a játékából – habár a Rangers szerdai lemészárlásából kezdőként góllal vette ki a részét. Jogosan vetődhet fel tehát a kérdés: valóban ekkora probléma a nyelvtudás hiánya?

A The Athletic becslése szerint a Premier League futballistáinak 63 százaléka nem beszéli anyanyelvi szinten az angolt, és bár a pályán használt alapszavakat nem nehéz elsajátítani, a mérkőzés előtti értekezleten az edzői utasítások megértéséhez már jobb nyelvtudás szükséges. Ezzel küzd a leginkább Darwin Núnez, akinek a Liverpool két segédedzője, Pepijn Lijn­ders és Vítor Matos magyarázza el a teendőket.

„Amikor Jürgen Klopp a csapathoz beszél, mellettem ülnek – árulta el az uruguayi futballista a TNT Sport Brasilnak. – Elmondják, milyen taktikával lép pályára a csapat, mi lesz a feladatom. Ha nem segítenének, úgy mennék fel a pályára, hogy fogalmam sem lenne, mit kell tennem. A mesterrel nem beszélgetek. Én nem értek angolul, ő nem tud spanyolul.”

Az Angliába igazoló futballisták között ritka, aki alapszinten sem beszéli az angolt. Amikor Marouane Fellaini az Evertonhoz, Roman Pavljucsenko a Tottenhamhoz érkezett, Darwin Núnezhez hasonlóan egy szót sem értett, a menedzserek közül pedig Marcelo Bielsát lehet említeni, aki spanyolul mutatkozott be játékosainak és a médiának, amikor 2018-ban munkába állt a Leeds Unitednél. A brit klubok most már külön személyzetet alkalmaznak az angolul nem értő futballisták segítésére, intézik hivatalos ügyeiket, valamint nyelvtanárhoz irányítják őket.

„A zene kiválóan segíti az angolul tanulást – nyilatkozta a The Athleticnek Sussi Lassen nyelvtanár, aki sok profi futballistával dolgozik. – Az órákon sokszor dalokat hallgatunk, miközben olvassuk, értelmezzük a szöveget. Fontos, hogy az előadók tisztán énekeljenek, ezért Adele, Ed Sheeran és a Beatles számait használom, esetleg rajzfilm­slágereket. Az Oroszlánkirályt mindenki kedveli.”

Azt nem tudni, hogy Darwin Núnez milyen módszerrel tanul angolul, de a saját érdeke is, hogy gyorsan fejlődjön. Pozitív példaként állhat előtte Éric Cantona, Patrice Evra és Antonio Valencia példája, akik hozzá hasonlóan küszködtek az angollal, ám elismerésre méltó karriert futottak be a Premier League-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik