Arsenal: azt látja, amit más nem – Özil egyszerűen zseniális

(S. D.)(S. D.)
Vágólapra másolva!
2015.12.23. 17:48
Mesut Özil jelenleg Európa egyik legjobb formában lévő labdarúgója, nyugodtan nevezhető klasszisnak (bár van, aki még várna ezzel a kijelentéssel). A mostani Premier League-szezonban 15 gólpassznál járó német középpályás kivételesen lát a pályán, az egyik megmozdulása a Manchester City elleni rangadón minket is megihletett. S, hogy ne legyünk „mainstreamek”, nem a gólpasszairól szól ez a cikk.

Ezúttal egy jelenetet emelünk ki az Arsenal–Manchester City rangadóról. Egy olyan jelenetet, amelyből nem lett gól, s talán még a mérkőzést élőben (vagy tévé/stream előtt) nézőknek sem tűnt fel – ellenben sokadszor megmutatja Mesut Özil klasszisát. Arsenal–Manchester City rangadóról. Egy olyan jelenetet, amelyből nem lett gól, s talán még a mérkőzést élőben (vagy tévé/stream előtt) nézőknek sem tűnt fel – ellenben sokadszor megmutatja Mesut Özil klasszisát.

Ebben a szituációban ön kinek passzolná a labdát?
Ebben a szituációban ön kinek passzolná a labdát?

A második félidő elején a City védelme kissé fellazult, így ritkán látható szituáció alakult ki, amikor Özil és öt csapattársa érkezett meg a tizenhatos előterébe, ahol mindössze három manchesteri védő tartózkodott. Özilnek tehát öt lehetősége volt a labda megjátszására – és most csak azokat az opciókat számoljuk, amelyben passzlehetőség van. Ugye Özil cselezhetett, lőhetett volna, már, ha ezek a lehetőségek megfordulnak a fejében, amikor nettó öt csapattársa robban a kapu felé…

Nézzük először a támadás elejéről készült videót, amelyet Özil passza előtt állítunk meg. Ezúttal szerencsésebb az az olvasónk, aki nem látta meccset, mert eljátszhat a gondolattal, hogy kinek passzolna. Ráadásul a gép előtt ülve, megállítva döntheti el, hogy melyik a legjobb megoldás.

És aztán itt van Özil „megfejtése" a kialakult helyzetre. Ne felejtsük el, a németnek a Premier League csúcstalálkozóján, élesben kellett meghoznia a döntését! És, hogy mi lett az? Valóban a legtökéletesebb megoldást választotta, pedig elsőre talán nem ez tűnt annak.

A passz után minden megvilágosul. A labdát kapó Campbell egyrészt a kapuval szemben, 17 méteren kapja meg a labdát, ami egyértelmű gólhelyzet. A Costa Rica-inak ráadásul lehetősége van kitenni a labdát jobbra Giroud-nak, aki ziccerbe kerülne, és ott van a harmadik megoldás is – ami a meccsen történt –, hogy Ramsey kap ütempasszt és kerül egyértelmű gólhelyzetbe.

Campbell több lehetőség közül is választhatott
Campbell több lehetőség közül is választhatott

Ezért is zseniális Özil! Mert bár rengeteg gólpasszt ad, emellett minden egyes átadásánál megpróbálja a legtökéletesebb megoldást választani. Mondjuk az, hogy megpróbálja, talán a világon minden futballistájára igaz. Az Arsenal klasszisa azonban nemcsak megpróbálja…

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a PL történtében mindössze öt játékos adott 15 gólpassznál többet egy teljes évad alatt – Özil most tart ennyinél, pedig még 21 forduló hátravan. A rekorder Thierry Henry 20 gólpasszal. Nem lennénk meglepve, ha „házon belül” történne meg a trónfosztás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik