Abramovics két arca: egy üzletember tárcája és türelme

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2012.11.24. 09:00
null
Abramovics élet és a halál ura a Chelsea-nél (fotó: Action Images)
Az ideiglenesen a szezon végéig kinevezett Rafael Benítez a kilencedik szakember, aki betölti a Chelsea menedzseri posztját, amióta 2003-ban Roman Abramovics megvásárolta a klubot. Az orosz tulajdonos nyolc edzőtől vált már meg szűk tíz év alatt, pedig a „kékek” történetük legsikeresebb időszakát élik.
A CHELSEA-MENEDZSEREK
GYŐZELMI RÁTÁJA
AZ ABRAMOVICS-ÉRÁBAN (%)
Ranieri 52.1
Mourinho 70.8
Grant 68.8
Scolari 56
Hiddink 84.6
Ancelotti 63.2
Villas-Boas 48.2
Di Matteo 52.2

Claudio Ranierit „örökölte”, José Mourinhóval elváltak, Avram Grant a BL-döntő, Roberto Di Matteo a BL-győzelem ellenére volt kevés neki, Carlo Ancelotti „csak” angol bajnoki címet hozott, Guus Hiddinket nem tudta marasztalni, Luiz Felipe Scolari és André Villas-Boas pedig szimplán keveset mutatott fel fél év alatt. Abramovics gyakorlatilag csak Hiddinket nem rúgta ki az elmúlt kilenc és fél évben.

Talán a listából is kitűnik, hogy Roman Abramovics nem türelmes vezető. Ha valahol biztos lehet benne egy menedzser, hogy azonnal eredményt kell produkálni, az a Stamford Bridge ülőalkalmatossága.

S ha valahol bizony ez egy kicsit is feltűnést kelt, akkor az a Premier League platformja, hiszen ott még a ligautolsónál is hat napon át gondolkoznak azon, tényleg kirúgják-e végre a tényleg alkalmatlannak tűnő menedzsert azt követően, hogy simán zakóztak hazai pályán az utolsó előtti újonctól. Hogy az Alex Ferguson–Manchester United-, Arsene Wenger–Arsenal-, David Moyes–Everton-féle matrimoniális kapcsolatokról ne is beszéljünk. (S ha már a hűség-hűtlenség témánál tartunk, csak zárójelben: Abramovics nyolc edző mellett egy – második – feleséget is elfogyasztott a jelzett időszakban, az Irina Malangyinától való válására a hírek szerint mintegy „öttorresnyi” pénze ment rá, a mérleg „pozitív” serpenyőjében ugyanakkor állítólag ott van Dasa Zsukova, Marat Szafin korábbi barátnője.)

Pedig a Chelsea nem volt eredménytelen az elmúlt tíz esztendőben, összesen tíz nagy trófea került a vitrinbe, amelyeket nyugodtan lehet mutogatni a klubmúzeumban, hiszen a három bajnoki címet, a négy FA-kupa-győzelmet, a két Ligakupa-sikert és a BL-elsőséget alighanem mindegyik másik angol csapat elfogadná (Ferguson MU-ja is ennyit gyűjtött a jelzett időszakban), s még hátravan az évből a klub-vb. Csak összehasonlításképp: a Chelsea az Abramovics-éra előtt összesen nem nyert ennyi nagy címet (hacsak nem számoljuk a másodosztályú elsőségeket is), s ne feledjük, egy 1905-ben alapított klubról van szó!

Abramovics ugyanakkor a saját útját járja, és amennyire ki lehetett ismerni az elmúlt szűk tíz esztendőben a 46 éves orosz mágnást, öntörvényű, tekintélyt nem ismerő és nem kis mértékben sikerhajhász – annak minden pozitív és negatív járulékával együtt.

A CHELSEA JÁTÉKOSMOZGÁSBÓL FAKADÓ KIADÁSAI ÉS BEVÉTELEI AZ ABRAMOVICS-ÉRÁBAN
SzezonKiadás*
Bevétel*
Menedzser**
2003–2004 172 1 Ranieri
2004–2005 162 3 Mourinho
2005–2006 92 34 Mourinho
2006–2007 95 50 Mourinho
2007–2008 61 45 Mourinho
2008–2009 31 44 Scolari
2009–2010 30 4 Ancelotti
2010–2011 127 17
Ancelotti
2011–2012 102 31 Villas-Boas
2012–2013 101 10 Di Matteo
Össz.973239
* Az összegek millió euróban értendőek.
** Az a menedzser, aki az összeg nagy része felett rendelkezett.
Az összegek forrása: transfermarkt.de

Kétség sem férhet hozzá: Abramovics ugyanazokkal az autoriter módszerekkel irányítja a Chelsea-t, amelyekkel többek között sikereket ért el az olajbizniszben érdekelt Szibnyeft első embereként vagy a csukcsföldi kormányzóság élén. A Chelsea-nél annak idején az első lépések egyikeként csökkentette az apparátust, átláthatóbbá tette a vezetést, és ugyan nem szólt bele az operatív munkába, közvetlenül neki tartozott felelősséggel mindenki a klubnál – s mint látható a szakmai stáb példáján, ez azóta sem változott. Tegyük hozzá, hogy egy olyan ember esetében, aki a semmiből jött és a meggazdagodást gumikacsák forgalmazásával kezdte, ám mára a Forbes listájának 68. helyéig – korábban volt magasabb pozícióban is – küzdötte magát, aligha csoda, ha csak a saját módszereiben hisz.

Az orosz pénzember labdarúgás iránti elkötelezettsége viszont elvitathatatlan, s nem csak a Chelsea-nél elköltött hatalmas pénzmennyiség miatt: a 2000-es évek közepén rengeteget tett azért, hogy a CSZKA Moszkva UEFA-kupa-győzelemig jutott, a szbornaja nem kis részben neki köszönhette a Guus Hiddink alatt elért sikereket, és a hírek szerint nem elhanyagolható a szerepe abban sem, hogy 2018-ban Oroszország rendezi a világbajnokságot. S akkor a pénzéből üzemeltetett, az orosz futballt új alapokkal bővítő Nemzeti Futballakadémiáról még nem is beszéltünk.

A Chelsea tulajdonosa immár majdnem 1 milliárd eurót költött el csak játékosok vásárlására 2003 óta (egy szezon kivételével mindig többet, mint amennyi bevétele befolyt az eladásból), és a számsor alapján úgy tűnik, egyelőre nem unta meg a „játékszerét”. Máskülönben mi másra utalhat Di Matteo menesztése, mint hogy a BL-siker még nem jelenti a beteljesedést – ennél többre, sokkal többre vágyik.

Ez esetben pedig lehet, hogy Abramovics munkálkodása nyomán korántsem a Chelsea a legnépszerűbb angol klub – ahogy arra több szigetországi médium is rámutatott az elmúlt napokban –, de hosszú távon a helye biztosítva van a legnagyobbak között. S nem lesz belőle gumikacsa.

kerdes=Ön hogy ítéli meg Abramovics Premier League-re gyakorolt hatását a Chelsea-nél?|opcio1=Inkább pozitív.|opcio2=Inkább negatív.|
nso_uj_valaszto_szavazas
nso_uj_valaszto_szavazas
mceBlockPasteEnd

 

BENÍTEZ ÉS A TORRES-FAKTOR
Több angol forrásban is megjelent, hogy Roman Abramovics Fernando Torres miatt dönthetett Rafa Benítez mellett, és a csapat eredményességén túl azt várja a spanyol szakembertől, hogy a gólvágóból ismét kihozza legjobb formáját. Torres annak idején 79 mérkőzésen 56 gólt szerzett Benítez alatt a Liverpoolban. Azóta viszont, hogy a menedzser távozott a „vörösöktől”, Torres mindössze 20 alkalommal talált be a kapu – öt edző alatt.

Akár van a pletykának igazságtartalma, akár nincs, az öltözőt már emiatt is megoszthatja Benítez érkezése, így a spanyolnak nem lesz könnyű elfogadtatni magát a játékosokkal. És a szurkolókkal sem, akiknek a szemében aligha jó pont, hogy annak idején még a Liverpool menedzsereként többször szembekerült jelenlegi kenyéradójával, sőt, ki is jelentette, hogy sosem volna hajlandó a Chelsea-nél dolgozni. Benítez pénteki székfoglalójában azonban leszögezte, minden külső véleményt kizár munkája során.

„A Chelsea egy topcsapat, amely további trófeákat szeretne. Egyszerre mindig csak egy mérkőzésre fogunk koncentrálni, így most azon vagyunk, hogy a következőt megnyerjük – mondta a BL-győztes szakember, majd hozzátette: – A szurkolók mindig ugyanazt akarják a menedzsertől – ez pedig nem más, minthogy megnyerje a meccseket.”

BENÍTEZ: LAMPARD ÉS COLE NYÁRON TÁVOZHAT

Rafa Benítez a Daily Mailnek nyilatkozva elmondta, véleménye szerint a klub két ikonja, Ashley Cole és Frank Lampard a nyáron távozik a Stamford Bridge-ről. Az angol válogatott játékosoknak a nyáron lejár a szerződésük a „kékeknél”.

„Azt hiszem, jelen pillanatban ez a helyzet – mondta a spanyol szakember arra a kérdésre, hogy megítélése szerint Cole és Lampard a nyáron távozik-e a Chelsea-től. – Én csak hét hónapot leszek itt. Ha két vagy három évet lennék, talán lenne beleszólásom az ügybe. A menedzserek olykor nehéz helyzetbe kerülnek, mert túl sok mindenben kell dönteniük, így néha jobb lenne, ha a technikai igazgató döntene bizonyos kérdésekben.”

Benítez hozzátette, csütörtökön együtt vacsorázott Roman Abramoviccsal, a Chelsea orosz tulajdonosával.

„Két-három órát töltöttem a tulajdonossal, mindenről beszéltünk. Ismeri az ötleteimet, de nem olyan sok időt társalogtunk. Talán majd legközelebb. Ha bízol magadban, mindenki meg fog érteni” – mondta a Liverpoollal 2005-ben Bajnokok Ligája-elsőséget ünneplő szakember.

„Az a benyomásom, hogy a tulajdonos kedves ember. Lehet vele beszélni, és megért téged. Konkrét elképzeléseket szeretne hallani. Azt hiszem, feketén-fehéren elmondtuk egymásnak a véleményünket” – tette hozzá Benítez.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik