Mestere, Arrigo Sacchi nyomdokaiba lépne edzőként Roberto Di Matteo

Vágólapra másolva!
2008.07.22. 20:13
Ő lőtte minden idők leggyorsabb gólját FA-kupa döntőn a Wembleyben, benne van a Chelsea történetének legjobb tizenegyében, nyert KEK-et, sőt, még svájci bajnokságot is. A kilencvenes évek egyik legkiválóbb olasz középpályása volt, de súlyos sérülései hamar pontot tettek pályafutása végére. Roberto Di Matteo most Angliában tér vissza, immár menedzserként, a Milton Keynes Dons kispadján – reménykedve, hogy olyan sikereket érhet el, mint edzői példaképe, Arrigo Sacchi.
A MK Dons edzőjeként kezdheti szakvezetői pályafutását: Roberto Di Matteo hat év után tér vissza a labdarúgóéletbe
Fotó: Action Images
A MK Dons edzőjeként kezdheti szakvezetői pályafutását: Roberto Di Matteo hat év után tér vissza a labdarúgóéletbe
A MK Dons edzőjeként kezdheti szakvezetői pályafutását: Roberto Di Matteo hat év után tér vissza a labdarúgóéletbe
Fotó: Action Images
A MK Dons edzőjeként kezdheti szakvezetői pályafutását: Roberto Di Matteo hat év után tér vissza a labdarúgóéletbe

Paul Ince helyett egy másik kitűnő egykori középpályást szerződtetett menedzsernek a „Franchise FC-ként” is csúfolt angol harmadosztályú MK Dons csapata: a Wimbledon licencét átvevő klub a Chelsea-legenda Roberto Di Matteót szerződtette szakvezetőnek.

Ez lesz az első állomáshelye edzőként a labdarúgást súlyos sérülései miatt korán, 32 évesen abbahagyó Di Matteónak, akinek a filozófiája nagyon egyszerű: a győzelem.

„Hogy milyen menedzser szeretnék lenni? Egyszerűen sikeres. A csapatom stílusa? A győzelem. Győztes csapatot szeretnék kialakítani, bárhová is megyek” – nyilatkozta a Timesnak a 38 éves szakember, aki elárulta, edzői közül Arrigo Sacchitól tanulta a legtöbbet.

„Sacchival olasz szövetségi kapitányként dolgozhattam együtt, és többek között az ő hatására lettem edző. Minden játékossal egyformán törődött, mindenki tökéletesen tudta, mi a feladata. Ezt szeretném elérni én is.”

A másik edző, akiről Di Matteo nagyon jó véleménnyel van, Ruud Gullit, a Los Angeles Galaxy szakvezetője. A volt Chelsea-középpályás szerint a „szexi futballt” hirdető Gullit remekül fel tudta dobni az öltözői hangulatot.

„Nagyon laza volt, nagyon jó ember. Mindig optimista volt és jókedvű, mindannyian élveztük a munkát vele” – mondta.

Di Matteo karrierjére egy borzalmas hármas lábtörés tett pontot a St. Gallen elleni, 2000-es UEFA-kupa mérkőzésen, a tizennyolc hónapos lábadozás (majd a visszavonulás) pedig elindította az edzői pályán.

„Lenéztem, és a lábam szabályosan fityegett. Fájdalmat viszont nem éreztem. Borzalmas hónapok voltak. A svájci doktor nagyon egyenes volt, és megmondta, a cél az, hogy a normális életre alkalmassá tegyék a lábamat, a versenysportot felejtsem el. Nagy trauma volt. Reggelente még mindig nagyon merev a lábam, de összességében jól funkcionál” – mesélt Di Matteo a pályafutását kettétörő sérülésről.

„Apám mindig azt mondta, tanuljak, amennyit csak tudok, mert mikor befejezem a labdarúgást, hasznomra válhat. Először nem gondoltam komolyan az edzősködésre, de elkezdtem a tanfolyamokat, és ahogy múlt az idő, megjött a kedvem. Apámnak igaza volt. Szegény család voltunk, és megtanított a munka értékére. Ezt szeretném a játékosaimmal is megértetni. Az akaraterő, az elhivatottság és a munka a legfontosabb. Ezt nekik is tudniuk kell” – mondta.

A svájci születésű, 36-szoros olasz válogatott Di Matteo első tétmeccse augusztus 9-én lesz, a Championshipből frissen kiesett Leicester City otthonában. A MK Dons nagy tervekkel vette át annak idején a Wimbledon licencét, de ezekből eddig nem sok valósult meg: ha Di Matteo esetleg felviszi őket a másodosztályba, garantált, hogy nem csak a Chelsea-nél lesz legenda.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik