Tekintély-elv: a „lúzer” Grant után határozott edzőt akar a Chelsea

Vágólapra másolva!
2008.05.26. 09:15
Fegyelem és tisztelet: ezt a két dolgot várja elsősorban Roman Abramovics a Chelsea új trénerétől. No meg a trófeákat: hiszen mint a nyolc hónap után menesztett Avram Grant sorsa is mutatja, a második helyezés a „kékeknél” a semmivel egyenlő. Sőt, még ez sem elég: az orosz milliárdos szép focit is szeretne. Hogy van-e aki megfelel a követelményeknek? Nézzék meg velünk!
Búcsút intett: a távozó Grant a Ben-Gurion repülőtéren
Fotó: Reuters
Búcsút intett: a távozó Grant a Ben-Gurion repülőtéren
Búcsút intett: a távozó Grant a Ben-Gurion repülőtéren
Fotó: Reuters
Búcsút intett: a távozó Grant a Ben-Gurion repülőtéren
Elsősorban nagyobb fegyelmet vár a Chelsea jövőbeni menedzserétől Roman Abramovics, illetve azt, hogy olyan mester üljön a kispadra, akit a játékosok valóban tisztelnek.

Avram Grant egyik legnagyobb hibája a tulajdonos – és az angol sajtó – szerint ugyanis az volt, hogy nem tudott megfelelő elismertséget szerezni magának az öltözőben. A pletykák szerint a kulcsjátékosok sosem tisztelték igazán, és Grant képtelen volt a személyiségét ráerőltetni sztárjaira.

Ez nem is véletlen: a kontraszt finoman fogalmazva is nagy volt a nagyszájú, de eredményes és karizmatikus José Mourinhóhoz képest. A portugál persze nem hagyta ki a lehetőséget, beolvasott Grantnak.

„Grant azt mondja, jó szezon volt. Minden a futballfilozófián múlik. A Chelsea majdnem megnyerte a Ligakupát, majdnem megnyerte a bajnokságot, és majdnem megnyerte a BL-t. Ez az örök vesztesek filozófiája. A futballban a majdnem – semmi. Az én filozófiám szerint ez egy pocsék idény, egy lúzer filozófiája szerint lehet, hogy jó” – nyilatkozta.

Lehet, hogy Mourinhónak kissé savanyú a szőlő – végülis a Chelsea bajnoki ezüstérme részben az ő rossz szezonkezdésén múlt –, de Grant szinte riasztóan képtelen volt uralma alá hajtani az öltözőt.

A CHELSEA KÍVÁNSÁGLISTÁJA

  • 1. Megfelelő eredményesség magas szinten
  • 2. Kiemelkedő taktikai képesség
  • 3. Jó angoltudás
  • 4. Megfelelő fegyelem fenntartása, a játékosok tiszteletének kivívása
  • 5. Jó kapcsolat Roman Abramoviccsal
  • 6. Legyen képes elviselni a nyomást (külső és belső egyaránt)
„A BL-döntő előtt idegesebb volt, mint a játékosai. A mérkőzés előtti szózata a játékosokhoz habozó és tétova volt. Dadogott és belegabalyodott a mondataiba” – mondta az Independentnek a Chelsea egyik bennfentese.

Az izraeli edző az „Avram Can’t” becenevet kapta egyes gyilkos humorú játékosaitól, akik meg voltak győződve róla: Grant nem eléggé képzett taktikus ezen a szinten. Asszisztense, Henk ten Cate szintén nem volt a legnépszerűbb az öltözőben: John Terryvel egyszer komolyan összerúgta a port, és a hírek szerint őt is könnyű szívvel útjára bocsátanák a „kékek”.

Az utódjelöltek között felmerülő nevek közül Guus Hiddink teljesítené Abramovics kívánságlistáját a legjobban, de a holland sztáredző ügynöke szerint marad Oroszországban. Roberto Mancininek hazai szinten vannak eredményei, de a nemzetközi porondon „kevésnek bizonyult”, és kérdés, mekkora tiszteletet tudna kivívni magának az öltözőben.

Sven-Göran Eriksson valószínűleg inkább a mexikói kapitányi posztra hajt, pedig kifejezetten jó kapcsolatai vannak a Chelsea-vel, és az eredményessége is megfelelő (még ha az utóbbi időben nem is a legjobb időszakát éli). Marad még Frank Rijkaard, akinek a Barca sikerei jó, idei szétesése rossz ajánlólevelet jelentenek, és Mark Hughes – aki viszont a többiekhez képest még nem bizonyított eleget.

Döntés hamarosan, egy dolog viszont biztos.

Abramovics nem fogadja el többé a „vesztesek filozófiáját”.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik