Visszasírják José Mourinhót vagy örülnek Avram Grantnek?

Vágólapra másolva!
2008.05.01. 21:46
A mai, végletekig kiélezett labdarúgásban minden apró momentumnak óriási jelentősége van, így az edzők szakmai felkészültségének, valamint motiváló képességének is. Megnéztük a közvélemény számára különlegesen érdekes korábbi és jelenlegi Chelsea-menedzser, José Mourinho és a „szürkébbnek gondolt” Avram Grant eredménysorát, mert lehet egy szakvezető bármilyen, elsősorban a megszerzett pontok és trófeák minősítik.
Úgy tűnik, hogy az Avram Grant (balra), Henk ten Cate páros José Mourinho méltó utódja lesz a Chelsea-nél
Fotó: Imago
Úgy tűnik, hogy az Avram Grant (balra), Henk ten Cate páros José Mourinho méltó utódja lesz a Chelsea-nél
Úgy tűnik, hogy az Avram Grant (balra), Henk ten Cate páros José Mourinho méltó utódja lesz a Chelsea-nél
Fotó: Imago
Úgy tűnik, hogy az Avram Grant (balra), Henk ten Cate páros José Mourinho méltó utódja lesz a Chelsea-nél

Személyiségét és habitusát tekintve talán nincs is olyan két különböző karakter a világon, mint a Chelsea korábbi és jelenlegi menedzsere, José Mourinho és Avram Grant. Megítélésük is vegyes, erősen megosztják a közvéleményt és természetesen a szurkolókat is.

A portugál szakember veretes eredménysorral érkezett 2004. júniusában Londonba, az ezt megelőző két szezonban két portugál bajnoki címet, és egy-egy Bajnokok Ligája-, UEFA-kupa-, Portugál Kupa- és Portugál Szuperkupa-győzelmet ért el az FC Porto vezetőedzőjeként.

Aztán megérkezett az angol fővárosba, és azonnal felkavarta az állóvizet. A Chelsea-vel két év alatt kétszer nyerte meg a Premier League-et és a Ligakupát, illetve egy alkalommal a az FA kupáért járó serleget is elhódította, csak a Bajnokok Ligáját nem sikerült… Talán ez lett a veszte, illetve az, hogy Roman Abramovics nehezen tűrte meg a másik dudást a csárdájában, és tavaly szeptemberben közös megegyezéssel szerződést is bontottak.

Hozzátartozik a képhez, hogy a botrányhős Mourinho mindig kiállt játékosai mellett, néhány futballistája pedig a távozása után gondolkodás nélkül ment volna utána, és nem sokra tartották utódját, Avram Grantet.

Az izraeli nála jóval „szürkébb” egyéniség, és szinte mindenki szakmailag is kevesebbre tartotta. Azonban eddig hozta a csapattal az eredményeket, és bár eddig egy címet sem nyert, 51 mérkőzésén 35 győzelmet aratott, 11 döntetlen és mindössze 5 vereség fűződik a nevéhez. Ez 75,8 százalékos teljesítményt jelent.

Ugyanez a mutató Mourinho esetében 124–40–21 és 74,2 százalék… A száraz adatok alapján nem érheti kritika az izraelit, pláne úgy, hogy a Chelsea-nek még minden esélye megvan a bajnoki címre, és tegnap végre elérték a hőn áhított BL-döntőt is. Azaz, egyre kevesebben sírják vissza a portugált Londonban.

Egyet azonban ne felejtsünk el, függetlenül a két tréner vitathatatlan kvalitásai mellett. Egy másik szakember őszi érkezésével a Chelsea játéka látványosan feljavult.

Ezt a szakembert Henk ten Cate-nak hívják, aki pár éve Rijkaard „árnyékában” felépített egy Barcelonát, amely végigverte Európát. Sokak szerint az „ész” ő volt, és nem az egykori Milan-sztár. Kétségtelen, távozása óta a katalánok nem találják magukat.

A londoniak érkezése óta viszont szárnyalnak, és lehetetlen helyzetből hozták vissza a bajnokságot. Kérdés, hogy állnának a holland nélkül…

CÉLKERESZTBEN A MESTEREK

Avram Grant eredménysora
Mérk. Gy. D. V. %-ban
51 35 11 5 75,8
Címei a Chelsea menedzsereként:

José Mourinho eredménysora
Mérk. Gy. D. V. %-ban
185 124 40 21 74,2%
Címei a Chelsea menedzsereként: angol bajnok (2005,2006), Ligakupa-győztes (2005, 2007), FA kupa-győztes (2007)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik