Jari Litmanen a szezon végéig a kiesőhelyen álló Fulhamhez igazolt

Vágólapra másolva!
2008.01.31. 18:21
Két finn légióssal erősítette meg keretét az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Fulham együttese. A huszonnégy fordulót követően tizenhat ponttal a 19., utolsó előtti helyen álló londoni gárdában folytatja pályafutását a 36 éves Jari Litmanen, illetve honfitársa, a 29 éves Tony Kallio.
Litmanan a Liverpool tagjaként már belekostólhatott a Premier League-be, mostanra azonban sokat változott a helyzet
Litmanan a Liverpool tagjaként már belekostólhatott a Premier League-be, mostanra azonban sokat változott a helyzet
Litmanan a Liverpool tagjaként már belekostólhatott a Premier League-be, mostanra azonban sokat változott a helyzet
Litmanan a Liverpool tagjaként már belekostólhatott a Premier League-be, mostanra azonban sokat változott a helyzet

A két játékos közül egyértelműen előbbi az ismertebb, ráadásul sokkal ismertebb. Litmanen tagja volt az 1990-s évek közepén összeállt, immár legendás Ajaxnak.

Litmanen útja három finn klubon keresztül vezetett Amszterdamba. Nevelőklubjában, a Reipasban tizenhárom évet húzott le, amelyből utolsó hármat már a felnőttek között töltötte. A 86 meccsén szerzett 28 gólja jó ajánlólevél volt a HJK-ba (27 meccs/16 gól), amelyet egy évad után hagyott ott a MyPa kedvéért (18/7).

Utóbbinál azonban már csak fél szezont húzott le, mert elfogadta az Ajax megkeresését. Amszterdamban 1992 és 1999 között játszott, 159 bajnokin 91 találatot jegyez.

Egyetlen Finn Kupa-győzelemmel a tarsolyában érkezett Hollandiába, ahol fantasztikus éremgyűjtésbe kezdett: négyszeres bajnok (1994, 1995, 1996, 1998), háromszoros Holland Kupa-győztes (1993, 1998, 1999), háromszoros holland Szuperkupa-győztes (1993, 1994, 1995).

A nemzetközi porondon 1995 volt az Ajax éve, Litmanen meghatározó alakja volt a Bajnokok Ligáját, európai Szuperkupát és Interkontinentális-kupát nyert együttesnek.

Ezt követően már „csak” egy-egy UEFA-kupa, FA-kupa és Ligakupa győzelmet írhatott a többihez, 2001-ben a Liverpool tagjaként. Ekkor azonban már javában leáldozóban volt Litmanen csillaga, játéka csapatában egyáltalán nem volt kulcsfontosságú. Finnországban 1990 és 2000 között kilenc alkalommal választották meg a legjobb finn futballistának, egyszer (1995-ben) még a sportolók között is a legjobbnak találtatták hazájában.

Litmanen 1999-ben a Barcelonához igazolt, ahol ismét korábbi amszterdami edzőjével, Louis van Gaallal dolgozhatott együtt, de a folytatásban már soha nem tudott képességeinek megfelelő teljesítményt nyújtani, amiben nem kis szerepet játszott sérülése.

Másfél év alatt a katalánoknál 21 találkozón szerepelhetett, majd a Liverpoolhoz, onnan pedig az Ajaxhoz szerződött. De hiába a fényes múlt, a jelen már igen fakóra sikerült.

Hollandiából visszaigazolt hazájába (FC Lahti), majd 2005-ben a Hansa Rostockban tett (13 mérkőzés, egy gól) egy nem túl jól sikerült kitérőt. A Fulham előtt a Malmö együttesének volt a tagja két évig, az angoloknak azonban már csak személyesen vele kellett megegyezni.

Litmanen 110-szeres finn válogatott, a nemzeti csapatban 28 találatot szerzett.

„Úgy gondolom, nem szorul magyarázatra, miért is igazoltuk le. Fantasztikus játékos, aki sokat segíthet a csapatnak” - nyilatkozta Roy Hodgson, a londoniak vezetőedzője.

A Fulhamnak van is szüksége, gyors szüksége a segítsége: a szezonban mindössze kétszer tudtak eddig nyerni, tíz döntetlenjük mellett tizenkétszer vereséget szenvedtek, gólkülönbségük mínusz tizenkilenc. Négy ponttal vannak elmaradva az előttük álló 18. Wigantől és a 17., még bent maradó helyen álló Birminghamtől. Legutóbb november elején verték hazai pályán 3-0-ra a Readinget.

Kallio 2000 óta tagja a finn válogatottnak (35 mérkőzésen egy gól), 2007 nyarán szerződött a Young Boyshoz (16 bajnokin két találat), amelyből igen gyorsan sikerült váltania.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik