Platini a sportág érdekében is hazai kapitányt javasol Angliának

Vágólapra másolva!
2007.11.27. 10:13
Ha Anglia meg akarja őrizni identitását a labdarúgóvilágban, akkor hazai szövetségi kapitányt kell kineveznie a múlt csütörtökön menesztett Steve McClaren helyére. Az európai föderáció (UEFA) elnöke úgy véli, megoldást kell találnia a szigetország szövetségének (FA) a túlságosan erős külföldi befolyás visszaszorítására is.
Imago
Imago

„Anglia rendkívül erős ország, ezért angol szakembert kell alkalmaznia” – kezdte nyilatkozatát a korábbi kiváló labdarúgó.

Michel Platini szerint a hazai tréner kinevezése révén őrizheti meg „arcát” a szigetország futballja, ezért helytelen lenne, ha külföldről oldanák meg az utódlást. A BBC beszámolója kiemelte: az elmúlt napokban Jose Mourinho, Luiz Felipe Scolari, Guus Hiddink, Fabio Capello, Louis van Gaal, Jürgen Klinsmann és Martin O'Neill neve vetődött fel, igaz többen már jelezték, nem vállalják a feladatot.

„Ha én keresném az angol szövetségi kapitányt, akkor mindenképpen egy olyan kiváló angol szakembert választanék, akiben mindenki megbízik. Így jó csapatot alakíthatna ki – szögezte le az UEFA francia elnöke, majd hozzátette: - Imádom az angol labdarúgást, szurkolóit és szenvedélyességét. Az viszont egyáltalán nem tetszik, hogy túlságosan könnyedén engedik az országba a külföldi játékosokat.”

Michel Platini ezek után kitért a honfitársa, Arsene Wenger által dirigált bajnoki listavezetőre, és egyáltalán nem fukarkodott a bíráló szavakkal:

„Az Arsenalnál nincs angol edző, alig akad angol játékos, és lehet, hogy hamarosan már az elnöke sem lesz angol. Adódik a kérdés: miért is játszanak az angol bajnokságban? A válasz: a szurkolók, a hatalmas üzlet és a televízió miatt.”


Michel Plataini végül kitért arra, hogy a nemzeti tizenegy adja minden ország labdarúgásának a lelkét, és ez a jövőben sem változhat.

„A filozófiámhoz tartozik, hogy megóvjam a klubok és az országok identitását a labdarúgásban” – jelentette ki az UEFA-főnök.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik