Westbrook tripla duplával, Harden 47 ponttal volt vezér

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.12.18. 09:24
null
James Harden (labdával) 47 pontot szórt a Utah Jazz ellen (Fotó: Getty Images)
Címkék
Zsinórban harmadik győzelmét aratta az eddig összesen négy sikert elkönyvelő Phoenix az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Devin Bookerék ezúttal New Yorkban tudtak nyerni. A Philadelphia teljesen esélytelen volt a Spurs otthonában, a Warriors nem adott sok sanszot a Grizzliesnek, győzött Los Angelesben a Blazers, James Harden 47-et dobott a Jazznek, fontos rangadót húzott be a Bucks, nem hibázott az OKC és gálázott a Minnesota.

 

Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 104–107

Griffin önkritikus volt. A Milwaukee agresszív védekezése folyamatosan passzolásra kényszerítette a Detroit legjobbját, amelynek egy tripla-dupla (19 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz), de emellett 10 eladott labda lett a vége, a jó döntéseire rendre érkezett egy rossz és főleg a negyedik negyedben nem találta a ritmust. A Pistons alapjátéka egyébként sem igazán működött, mert amellett, hogy Griffint nehéz helyzetbe hozták, Andre Drummondot is visszafogták (10 pont, 14 lepattanó), viszont ott volt most a Bullock-Johnson duó, akik 44 ponttal és 9/14 triplával próbálták ezt ellensúlyozni. Az ő vezérletükkel visszajöttek 15 pontos hátrányukból a záró etapban és a végén dobásuk is volt az egyenlítéshez, vagy akár a győzelemhez. Az utolsó 14 másodpercben azonban Griffin egymás után két triplát is elrontott, ezért kikapott a hazai csapat, a magasember pedig elég önkritikus volt a mérkőzés után, szerinte szörnyű teljesítményt nyújtott és miatta szenvedtek vereséget, túl sok rossz döntést hozott és sajnálja, hogy cserben hagyta nagyot küzdő társait.

Antetokounmpo döntött. Ugyan két korai faultja miatt hamar kényszerpihenőre vonult, de visszatérése után ellenállhatatlan volt Giannis Antetokounmpo, a Bucks görög vezére 32 pontot szórt 15/21-es mezőnymutatóval, leszedett 12 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt is, a hajrában pedig abszolút ő vette a hátára csapatát. 100–99-nél Eric Bledsoe három büntetőt is elrontott, de a Pistons is hibázott, Antetokounmpo pedig előbb egy zsákolással, majd egy 2+1-gyel, végül egy újabb zsákolással 107–100-ra módosította az eredményt – innen már nem volt visszaút, mivel Griffin a végén elrontotta a tripláit 107–104-nél. Ha nem is csillogott igazán a Malcolm Brogdont nélkülöző gárda, de fontos idegenbeli győzelmet aratott, megvan idei 20. sikere és már csak másfél meccsre van a ligaelső Torontótól.

A Pistons legjobb dobói: Bullock 24/15, Johnson 20/12, Griffin 19/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 32, Middleton 22/9, Bledsoe 17/3

New York Knicks–Phoenix Suns 110–128

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Megérkezett a Phoenix. Zsinórban harmadik győzelmét aratta a Suns úgy, hogy ezt megelőzően összesen négy meccset tudott nyerni a szezon során, ráadásul az 1–13-as idegenbeli mérleghez is hozzá tudta tenni a második sikerét – 2017 márciusa óta nem nyert a gárda egymás után hármat, ennyire különleges pillanat ez. Az első félidőben még nem voltak igazán jók a vendégek, 12 támadópattanót engedtek és hétpontos hátrányba kerültek, a harmadik negyedben azonban elöl-hátul nagyon feljavultak és 41–17-re nyerték ezt a játékrészt. TJ Warren egymaga 17 pontot szórt ekkor, csapata pedig itt el is döntötte a mérkőzést. A végül 26 egységig jutó Warren mellett Devin Booker 38 ponttal beállította szezoncsúcsát és újabb bámulatos estét hozott, Deandre Ayton is megkapta a dobásait (21 pont, 13 lepattanó), a padról pedig Jackson és Holmes jutott tíz pont fölé, míg Jamal Crawford 14 gólpasszt osztott szét, ami karriercsúcsnak számít nála. Most minden szép, illetve egyre szebb Phoenixben és annyira a hosszú idegenbeli túra sem tűnik sötétnek...

„Kilyukadt” a Knicks. Dave Fizdale, a New York vezetőedzője azt mondta a harmadik negyedben látott összeomlásról, hogy egyszer csak mindenhonnan elkezdett ömleni a víz, ők pedig elsüllyedtek – a jó első félidő után túl puhák voltak, főleg védekezésben, a Suns pedig olyan lendületbe jött, hogy 16/21-et dobott mezőnyből. Tim Hardaway Jr. nem tudott pályára lépni, de nem ez volt a fő gond, támadásban Emmanuel Mudiay (32 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) megoldotta a feladatot, inkább a teljesen széteső védekezés és a második félidőre nagyon visszaeső lepattanózás okozta a vesztüket. Az utóbbi nyolc meccsből hetedszer kaptak ki, abszolút visszasüllyedtek a Cavs-Bulls-Hawks sereghajtó trióhoz.

A Knicks legjobb dobói: Mudiay 32/6, Knox 17/6, Hezonja 14/3
A Suns legjobb dobói: Booker 38/6, Warren 26/12, Ayton 21

Houston Rockets–Utah Jazz 102–97

Ne félj, amíg Hardent látod. Elképesztő formában van a regnáló MVP, egy 50 és egy 32 pontos tripla-dupla után most 47 egységig jutott és megint szinte egymaga vezette győzelemre a Houstont. Ugyan rengeteget vállalt (14/31 mezőnyből, 15/16 büntető), de hozta is a kosarakat, míg a többiek közül Chris Paul vagy Clint Capela meglehetősen visszafogott teljesítményt nyújtott, bár ebben az is benne volt, hogy kevesebbet volt náluk a labda. Azt azért említsük meg, hogy ez a trió 12 labdát szerzett, amit Capela még öt blokkal is kiegészített, így a meccs nagy részében vezetni tudtak, sőt, a félidei 13 pontos előny környékét is tartani tudták, de a záró etapban teljesen szétestek támadásban és a Jazz két perccel a vége előtt kiegyenlített. Itt azonban megint előlépett Harden, a következő labdabirtoklásból bevágott egy clutch hármast, majd Capelának volt egy blokkja, Paulnak egy labdaszerzése, Harden pedig befejezte a támadást két büntetővel – hogy aztán 13 másodperccel a vége előtt elsüllyessze a mindent eldöntő visszalépős tripláját, amire már nem érkezett válasz. Végül csak 37 százalékos mezőnymutatót tudott felmutatni a Rockets, ez is jelzi, hogy továbbra sincs minden rendben, de most már azért sorozatban a negyedik meccsüket nyerték meg és 50 százalék fölé kerültek, így ott vannak a playoffhelyek árnyékában.

Csak futások voltak a Jazzben. Nem igazán talált fogást ellenfelén a Utah, 39 százalékkal céloztak a vendégek, 28 százalékkal tripláztak, ráadásul eladtak 24 labdát, amiből kaptak 23 pontot. Hiába volt egy-egy nagyobb futásuk a harmadik és a negyedik negyedben is, ezzel nem tudtak mindent ellensúlyozni. Az utolsó rohamuk ugyan megteremtette nekik az esélyt a győzelemre, de a clutch játékokat megint elrontották, míg Harden nem hibázott, így hiába az 52–39-re megnyert lepattanózás, az utóbbi öt meccsükből negyedszer is vereséget szenvedtek – egyénileg azért Mitchell (23 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), Gobert (18 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) és Crowder (14 pont, 10 lepattanó) sem produkált rossz számokat, most a csapatvédekezésük sem zárt rosszul, de mindez még mindig kevés volt a győzelemhez.

A Rockets legjobb dobói: Harden 47/12, Tucker 16/12, Gordon 12/6
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 23/6, Gobert 18, Crowder 14/9

Minnesota Timberwolves–Sacramento Kings 132–105

Ez a hazai Minnesota volt. Idegenben nagyon gyenge ebben a szezonban a Wolves, otthon viszont mintha egy teljesen más csapatot látnánk, más ritmusban, más agresszivitással, más koncentrációval, más tartással lép pályára a gárda – így volt ez most is, úgyhogy a 0–4-es idegenbeli túra után egy elképesztő gálát rendezett a Thibodeau-legénység. Olyannyira széttépték ellenfelüket Wigginsék, hogy már a nagyszünetben kereken harminc ponttal vezettek, a tréner pedig tőle szokatlanul pihentette kulcsjátékosait, így például Towns 21, Gibson 22, a sérült Teague helyén kezdő Rose 24 percet játszott és összesen kilencen is elérték a tízpontos határt. A 37 kiosztott gólpassz is jelzi, hogy mennyire könnyedén játszott a társaság és bár Thibodeau tartott attól, hogy a nagy előny elkényelmesíti övéit, ez nem történt meg, úgyhogy parádés győzelemmel örvendeztették meg szurkolóikat – most a Detroitot fogadják és amíg így játszanak idegenben, addig a hazai meccseiken bizony kötelező lesz a győzelem.

Joerger elengedte a meccset. Négy este alatt a harmadik találkozóját vívta a Sacramento, előző este még Dallasban aratott nagy győzelmet, így mivel most már a meccs elején kiderült, hogy nem sok esélyük lesz, Dave Joerger nem is gondolkodott sokat azon, hogy mit tegyen: a nagyszünet után egyetlen kezdőjátékosát sem küldte már pályára, mindenkinek pihenőt adott, hogy készülhessenek a Thunder elleni hazai derbire. Ebből aztán az lett, hogy Fox, Cauley-Stein és Bjelica még tíz percet sem (!) töltött parketten, a Bagley-Shumpert duó egyébként sem volt bevethető, úgyhogy bőven kaptak lehetőséget azok, akik eddig kevesebbet játszottak. Ilyen egyértelműen feladott meccset azért nem sűrűn látni, de valóban kár lett volna erőlködni egy ilyen összecsapáson, ebben a helyzetben.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 17/3, Dieng 15, Towns 14/6
A Kings legjobb dobói: Hield 21/15, Ferrell 16/3, Giles 13

Oklahoma City Thunder–Chicago Bulls 121–96

Most nem volt pardon. Másfél héttel ezelőtt Chicagóban meglepő vereséget szenvedett az OKC, ezen a találkozón viszont nem bízta a véletlenre a dolgot Billy Donovan alakulata és végig dominálva hozta a kötelezőt – már az első negyed után kilenc pont volt közte, a nagyszünetben pedig kereken húsz egység volt a két csapat közötti távolság. A második félidő már kicsit pihenősebbre sikerült, a hazai kezdő kapott némi extra „szabadságot”, de a győzelem így sem forgott veszélyben. Paul George 24 pontot szórt (4/10 tripla, 8 lepattanó, 4 gólpassz), Russell Westbrook tripla-duplázott (13 pont, 16 lepattanó, 11 gólpassz, 5 labdaszerzés), de Steven Adams (19 pont, 8 lepattanó) és Dennis Schröder (18 pont, 6/10 mezőnyből) is hozzátette, amit kellett. Különösebb látnivaló így nincs, a Thunder kipipálta az elvárt hazai sikerét, most utazik majd Sacramentóba, ahol ennél sokkal élesebb küzdelemre számíthat.

A kakaskodás nem maradhatott ki. A második negyed közepén több percig szünetelt a játék, amikor Payne beütött egy kőkemény faultot Fergusonon, közben pedig Westbrook és Dunn is elkezdték lökdösni egymást – kialakult egy kisebb tömegjelenet, amit utána vissza is néztek a játékvezetők, hogy kit is kellene megbüntetni. Végül „csak” technikaikat osztottak, de abból négyet is, Jim Boylen pedig a nyakánál fogva „szedte ki” az összetűzésből a Thunder játékosát, Jerami Grantet, itt ért véget az ügy. Ezen kívül más izgalmas dolog nem nagyon történt a Bullsszal, a Spurs elleni bravúr után most esélye sem volt a sikerre a vendégcsapatnak, Zach LaVine nélkül támadásban teljesen elveszettek voltak, több eladott labdájuk volt, mint gólpasszuk, védekezésben pedig nem nagyon tudtak mit kezdeni az OKC-vel – Paul George például öt perc alatt bevert 16 pontot, amikor felpörgött, úgyhogy azt csináltak a hazaiak, amit akartak.

A Thunder legjobb dobói: George 24/12, Adams 19, Schröder 18/3
A Bulls legjobb dobói: Markkanen 16/3, Portis 16/3, Dunn 12

San Antonio Spurs–Philadelphia 76ers 123–96

Sima volt. Az első negyedben kicsit még csikorgott a gépezet és akadtak hibák, onnantól viszont ellentmondást nem tűrően bedarálta ellenfelét a San Antonio és kiütéses győzelmet aratott a liga egyik legjobb mérlegével rendelkező csapata ellen – a nagyszünetben már tíz pont felett járt a hazaiak előnye, a harmadik negyedben átlépte a különbség a húsz egységet, de volt már 29 is, mivel a texasiak ezúttal kicsit sem akartak visszavenni. Gregg Popovich szerint remekül olvasták a mismatcheket és jól ki is aknázták őket, miközben védekezésben is nagyon fegyelmezetten és kellően agresszíven játszottak, nehéz helyzetbe hozták a Philly vezéreit, ezzel pedig abszolút elégedett – csapatszinten végül 56 százalékkal dobtak mezőnyből és mindössze hatszor adták el a labdát, mindkettő bámulatos adat. A tréner azért ki is ültette a kezdőket a végén, 30 percnél senki sem játszott többet, de így is kiszolgálták a közönségüket és 5-1-gyel hozták le a hazai periódusukat – most viszont szigorodik a sorsolásuk, a következő hat meccsükből négyet is idegenben játszanak, lesz két back-to-backjük, találkoznak a Houstonnal, a Clippersszel, a Denverrel pedig oda-vissza megküzdenek januárig.

Reménytelen Sixers. Nagyon gyengén játszott ezen a találkozón a Philly, amire ugyan részben mentség lehet a back-to-back, de teljesen erre sem lehet ráfogni a problémáikat – elöl sokszor teljesen zavarodottnak és tanácstalannak tűntek, hátul pedig frusztráltan és rengeteg hibával védekeztek. Sem Joel Embiid (13 pont, 6/17 mezőnyből, 0/6 tripla), sem Jimmy Butler (6 pont, 3/13 mezőnyből) nem hozott elfogadható szintet, ez a csapat pedig azt nem bírja el, ha a két legjobbja ilyet betlizik, igaz, védekezésben attól még állíthatták volna sokkal nagyobb kihívás elé a Spurst – ez azonban nem sikerült, az egész meccsen végignézték, ahogy a hazaiak szépen körbejáratják a labdát és megtalálják a mismatchet, semmit sem tudtak erre reagálni, vagy változtatni. Így az utóbbi négy meccsükből a harmadikat vesztették el és bár összességében még mindig jól állnak, az egyértelmű, hogy bőven van még hova fejlődniük.

A Spurs legjobb dobói: Gay 21/3, Aldridge 20, DeRozan 20
A 76ers legjobb dobói: Simmons 16, Redick 16/6, Embiid 13

Golden State Warriors–Memphis Grizzlies 110–93

Curry és Durant is mérföldkőhöz ért. A Warriors sikere összességében nem lehetett kérdés, az első negyed után nyolc, a második után 23 pont volt a címvédő előnye, amellett, hogy védekezésben megtették, amit kellett, támadásban is megvolt a ritmusuk, most nem tudta kizökkenteni őket a Grizzlies – vigyáztak a labdára és megcsinálták a szükséges játékokat még akkor is, ha nem dobtak igazán extrán. Így aztán két mérföldkőre irányult a figyelem, az egyik az, hogy Kevin Durant megelőzte Larry Birdöt az NBA örök pontlistáján és feljött a 33. helyre, a másik pedig az, hogy Steph Curry elérte a 15.000 bedobott pontot NBA-pályafutása során, amire a Warriors történetében eddig csak négyen voltak képesek – ha nem sérül meg a kétszeres MVP, jövőre akár utol is érheti a listát vezető Wilt Chamberlaint. A győzelmet izgalom nélkül hozta a bajnok, úgyhogy továbbra is tartja a lépést a Denverrel Nyugat élén, most ellátogat Salt Lake Citybe, majd karácsonykor jönnek a hazai nyugati rangadók számára.

Conley nélkül nem tudott mit tenni a Grizzlies. Az irányító már meccsek óta kisebb sérüléssel bajlódott és ezt a találkozót végül kiülte, a Mack-Temple hátvédpár pedig nem volt elég a bravúrhoz. Jaren Jackson Jr. is csak három pontot szerzett, nem is nagyon jutott el hozzá a labda, támadásban lassú és nehézkes volt a vendégcsapat játéka. Így pedig még egy visszafogottabb GSW-t sem lehetett megverni, nem is volt erre érdemi esélyük, de ennél is nagyobb baj, hogy egyre mélyebbre süllyednek, mert zsinórban harmadszor, az utóbbi hat meccsükből ötödször kaptak ki, Marc Gasol pedig el is mondta, hogy megbeszélést kell tartaniuk a helyzetről, hogy javulni tudjanak.

A Warriors legjobb dobói: Durant 23/3, Curry 20/9, Thompson 16/3, Jerebko 16/12
A Grizzlies legjobb dobói: Casspi 20/6, Gasol 15/3, Anderson 14

Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 127–131

A Portland maradt felül a hullámvasút végén. Nagyon fordulatos meccset vívtak a felek, a védekezéssel egyik csapat sem törődött túl sokat és nagyrészt a dobóformán, vagy az egyéni extrákon múlt, hogy éppen kinek ment a szekér. Az első negyedben már 15 ponttal is vezetett a Blazers, aztán a másodikban ledolgozta a hátrányát, sőt, fordított is a Clippers, majd jött a harmadik játékrész, ahol elszabadult Damian Lillard: a vendégek irányítója egymaga 22 pontot és öt triplát bombázott be ebben az időszakban, csapata pedig 42–28-ra nyerte a periódust. A záró etapban aztán megint feljebb tudott kapcsolni a Los Angeles és rohamozott a végén, 18 másodperccel az órán egyetlen pontra zárkózott fel, de Lillard (39 pont, 6/7 tripla) és McCollum (27 pont, 11/19 mezőnyből) 4/4 büntetője itt már elég volt ahhoz, hogy a Stotts-legénység megnyerje a derbit. A mezőnyből 54, a triplavonalon túlról pedig 50 százalékkal dobó gárda ezzel utolérte, sőt, virtuálisan meg is előzte a Clipperst Nyugaton és fellépett az ötödik helyre.

Nem tört meg a jég. Bár most az utóbbi meccsekhez képest támadásban magára talált a Clippers, a védekezése továbbra is darabokban volt, a dobópárbajt pedig végül elvesztette az együttes, úgyhogy hiába célzott 50 százalékkal, nem tudta megszakítani rossz sorozatát és zsinórban negyedszer is kikapott. Pedig Tobias Harris 39 ponttal karriercsúcsot hintett (15/22 mezőnyből, 11 lepattanó), az újonc Shai Gilgeous-Alexander 24 egységet rámolt be és Danilo Gallinari is 20 pont fölé jutott, de ez sem volt elég, ráadásul a 15 pontos Montrezl Harrellt flagrant 2-vel kiállították a negyedik negyedben, ő a hajrában már nem tudott segíteni. Érdekesség, hogy a Cavstől kirúgott Tyronn Lue ott volt a találkozón a lelátón, de aligha Doc Rivers állására pályázik, szimplán csak segédedző volt a Clippersnél a 2013–2014-es szezonban és nosztalgiázott kicsit...

A Clippers legjobb dobói: Harris 39/9, Gilgeous-Alexander 24/6, Gallinari 22/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 39/18, McCollum 27/6, Nurkic 20

A tabella ezen a linken megtekinthető!

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 104–107
(27–25, 16–30, 34–26, 27–26)
New York Knicks–Phoenix Suns 110–128 (32–28, 34–31, 17–41, 27–28)
Houston Rockets–Utah Jazz 102–97 (25–23, 25–14, 33–36, 19–24)
Minnesota Timberwolves–Sacramento Kings 132–105 (38–23, 36–21, 29–33, 29–28)
Oklahoma City Thunder–Chicago Bulls 121–96 (31–22, 33–22, 24–25, 33–27)
San Antonio Spurs–Philadelphia 76ers 123–96 (29–32, 31–17, 33–22, 30–25)
Golden State Warriors–Memphis Grizzlies 110–93 (30–22, 31–16, 23–29, 26–26)
Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 127–131 (29–37, 31–21, 28–42, 39–31)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik