Westbrook is besegített, a Bostoné az OKC elleni rangadó

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.02.04. 09:10
null
Az egész találkozó folyamán rohant az eredmény után a Thunder (Fotó: Twitter)
Ugyan Kyrie Irving vezetésével szinte végig a Celtics irányította a Thunder elleni rangadót az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) előző esti játéknapján, a végjátékban Russell Westbrook hibája is kellett a bostoni sikerhez – az OKC zsinórban hét győzelem után szenvedett vereséget. A New Yorknál vereséggel debütáltak a Porzingis-cserében megszerzett játékosok, a Toronto pedig nem adott esélyt a nagyon fáradt Clippersnek.

 

New York Knicks–Memphis Grizzlies 84–96

Az újak sem segítettek. Az előzetes hírekkel ellentétben már ezen a meccsen bemutatkoztak a Knicks Porzingis-cserében megszerzett játékosai annak ellenére, hogy még nem is tudtak együtt edzeni a csapattal – Dennis Smith Jr. és DeAndre Jordan rögtön a kezdőbe is bekerült, sőt, Smith-é (8 pont, 6 gólpassz) volt a meccs első kosara, Jordané (12 pont, 12 lepattanó) pedig az első gólpassza és első blokkja. Viszont mivel sem a figurákat, sem mást nem ismernek még, így összességében a csapat nem volt túl eredményes, főleg nem a Memphis védekezésével szemben, 22 pontnál egyik negyedben sem jutottak tovább, csapatszinten 38 százalékkal dobtak mezőnyből, 18 labdát adtak el és 44–32-re kikaptak a festékben. Dave Fizdale vezetőedző viszont nem volt elégedetlen, szerinte új játékosai elsőre nem voltak rosszak ahhoz képest, hogy mennyire nem ismernek semmit – a zsinórban 13. vereség nem nagyon számít már a csapatnál...

Megtört a széria. Zsinórban kilenc idegenbeli vereség után tudott újra vendégként győzni a Grizzlies és bár nem játszott igazán jól (0 pont leindításból, 40 százalékos mezőnymutató), de a labdára vigyázott, védekezésben megtette, amit kellett és akadt két jó egyéni teljesítménye a két sztárjától: Mike Conley (25 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Marc Gasol (24 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) is hozta magát és lehet, hogy ez a páros utoljára játszott együtt a Grizzliesben idegenbeli meccset, hiszen a deadline-ig már csak egy hazai találkozója van a csapatnak. Az első negyedet ugyan még a Knicks nyerte, de utána átvették az irányítást a vendégek és a záró etapot már 12 pontos előnnyel kezdhették, ami egy ilyen kosárszegény találkozón tetemesnek számított és onnantól már nem is rontották el – persze mivel a rájátszást már elengedték, ezek a győzelmek túl sokat nem jelentenek számukra, a klubvezetés mindenképpen a cserékre és az újjáépítésre koncentrál.

A Knicks legjobb dobói: Knox 17/9, Hezonja 14/6, Jordan 12
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 25/6, Gasol 24/3, Holiday 19/15

Boston Celtics–Oklahoma City Thunder 134–129

A Boston irányította a meccset. A hazai alakulat kezdett jobban, meglépett 16–9-re és innentől gyakorlatilag az egész találkozón előrébb járt – ugyan a második és a harmadik negyedben egyszer-egyszer átvette a vezetést a Thunder, de ilyenkor mindig egy nagyobb rohammal tudott válaszolni a Celtics és ismét elszakadt nyolc-tíz ponttal. Így zajlott a mérkőzés, Kyrie Irving remekelt (30 pont, 11 gólpassz, 14/19 mezőnyből) és a Bostonnak egyébként sem volt ellenfél az OKC ligaelit védekezése, a Stevens-legénység 36 gólpasszal és 59 százalékos (!) mezőnymutatóval zárt, a kilenc pályára lépő játékos közül csak Gordon Hayward nem érte el a tíz pontot és minden remekül működött – szűk öt perccel a vége előtt is vezettek 12 ponttal, úgy tűnt, hogy lemenedzselik az ügyet. A végjáték azonban mégis szorosan alakult, a hibáik miatt kis híján elrontották a nagyrészt kézben tartott összecsapást – némi segítséggel azonban végül megúszták...

Westbrook kezében maradt. Az egész találkozó folyamán rohant az eredmény után a Thunder és ezt érdemes szó szerint is érteni, mert 37 pontot dobtak a vendégek leindításból (a Boston csak 15-öt), de egyrészt elrontottak kilenc büntetőt, másrészt a védekezésük egyáltalán nem működött, így pedig nagyon nehéz dolguk volt Irving és a Celtics ellen. Paul George ugyan megint szép számokkal zárt (37 pont, 11/27 mezőnyből, 10/12 büntető), de ezúttal a sorozatban hatodik tripla dupláját szállító Russell Westbrook (22 pont, 12 lepattanó, 16 gólpassz) próbálta kontrollálni a dolgokat és ő vezényelte le az utolsó felzárkózást is – volt gólpassza, támadópattanója, labdaszerzése, büntetője is a végjátékban, ám hiába csinálták meg a vendégek, amit kellett és hiába hagyta ki a szükséges büntetőt Jayson Tatum, a döntő játéknál ismét előjött „Bad Russ”. Tíz másodperccel a vége előtt, kétpontos hátrányban megkapta a labdát, de győztes játék helyett teljesen érthetetlen módon bevezette három ember közé, majd el is vesztette, ezzel az OKC kiharcolt esélyét egy szempillantás alatt eldobta – innentől már nem tudtak mit tenni, a Boston még egyszer nem hibázott. Westbrook természetesen magára vállalta a dolgot, de ez a Thunderen már nem segít, zsinórban hét győzelem után szenvedett vereséget Billy Donovan alakulata.

A Celtics legjobb dobói: Irving 30/3, Morris 19/6, Smart 18/12
A Thunder legjobb dobói: George 37/15, Westbrook 22/3, Adams 16, Schröder 16/6

Toronto Raptors–Los Angeles Clippers 121–103

A második negyedben dűlőre vitte a Toronto. A kipihent Raptors nem sokáig húzta ezt az összecsapást a back-to-backet játszó Clippers ellen, a kicsit tapogatózósabb első negyed után a másodikban sebességet váltott a gárda és átrohant fáradt ellenfelén – jött egy 11–0-s roham a hazaiak részéről, a játékrészt pedig összesen 42–28-ra nyerték meg. A fordulás után ez az előny csak tovább nőtt, a vendégek pedig el is engedték az összecsapást, úgyhogy a Kyle Lowryt hátfájdalmak miatt nélkülöző Torontónak nem kellett megszakadni – 20-26 percet játszottak a kezdők és a kispadról is mindenki megkapta a lehetőséget, bőven tudott rotálni Nick Nurse. Nagyon kellett ez a siker a társaságnak, mert az utóbbi négy találkozóból hármat is elbuktak Kawhi Leonardék, úgyhogy egy ilyen könnyed kötelező már rájuk fért – következőleg Philadelphiában játszanak ki-ki meccset, az sokkal nehezebb feladatnak ígérkezik.

Vereségre ítélve. Még egy átlagos back-to-backnél is nehezebb dolga volt most a Clippersnek, hiszen a Super Bowl miatti korai kezdési időpont még kevesebb időt engedett arra, hogy Detroitból átérjenek Kanadába és pihenjenek valamennyit, Doc Rivers szerint nem is volt értelme erőltetniük ezt az estét - annyira lassúak voltak lábon, hogy a második félidőben inkább le is kapta a kezdőjátékosait, elengedte a találkozót. Az 56–36-ra elvesztett lepattanózás mellett a csapatszinten összesen elsüllyesztett két (!) tripla is jól jelzi a vendégek formáját, ez utóbbi természetesen negatív szezoncsúcs. Rivers szerint egyetlen pozitívumot lehet kiemelni, a közelből származó Shai Gilgeous-Alexander játékát, aki dobott 19 pontot, kiosztott 3 gólpasszt és 2 blokkot is csökkentett játékideje alatt – sok barátjának és a családjának is adott jegyet a meccsre, úgyhogy ő azért pörgött, amennyire lehetett. A Los Angeles előnye egyetlen mérkőzésre csökkent a Kings és másfélre a Lakers előtt a nyugati nyolcadik helyen.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 18/9, Ibaka 16/3, Siakam 15/3, Miles 15/9
A Clippers legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 19, L. Williams 18, Harris 13

NBA, ALAPSZAKASZ
New York Knicks–Memphis Grizzlies 84–96
(22–19, 19–23, 21–32, 22–22)
Boston Celtics–Oklahoma City Thunder 134–129 (31–29, 35–29, 33–35, 35–36)
Toronto Raptors–Los Angeles Clippers 121–103 (23–23, 42–28, 32–29, 24–23)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik