Végig vezetett, 2–0-s előnybe került a GSW a Houston ellen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.05.01. 09:32
null
Az oaklandi Andre Iguodala zsákolás közben (Fotó: Golden State Warriors Twitter)
Kevin Duranték második hazai meccsüket is behúzták és megőrizték a pályaelőnyüket a Rockets ellen, míg a Milwaukee egy parádés harmadik negyeddel vágott vissza a Bostonnak, ezzel kiegyenlítette a maga párharcát. Nézzük, mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának keddi játéknapján!

 

Milwaukee Bucks–Boston Celtics 123–102

A harmadik negyedben eldöntötte a Milwaukee. Mike Budenholzer kicsit megvariálta a rotációt erre az estére, de nem úgy, ahogy arra sokan számítottak. Brook Lopezt ugyanis bent hagyta a kezdőben, és az alacsonyabb szerkezet helyett magasított azzal, hogy Sterling Brown helyett Nikola Mirotic került be az első ötösbe. Az első félidőben ezek után még „csak" szoros küzdelmet láthattunk, ami a legutóbbi sima vereséghez képest így is javulást jelentett a Bucks szemszögéből, de fontosabb volt, hogy a legutóbb labdához sem jutó Eric Bledsoe lendületbe jött, Khris Middleton megszórta magát kintről és Giannis Antetokounmpo is pontosabban játszott, mint az első összecsapáson. Az alaposan feltüzelt hazai alakulat aztán a fordulás után vett egy nagy levegőt, és tulajdonképpen eldöntötte a találkozót. Antetokounmpo bevert két triplát és 15 pontot a harmadik negyedben, a Milwaukee pedig az ő vezérletével 24–2-es (!) rohamot produkált – minden beesett az ő oldalukon és semmi a Boston részéről, úgyhogy az addig szoros meccsből hirtelen 25 pontos kiütés lett. A záró etapban már nem is lehetett kérdés, a Bucks végül playoff franchise-rekordot jelentő 20 triplát süllyesztett el, ebből 7/10-et a 28 pontos Middleton vállalt magára, de Antetokounmpo (29 pont, 7/16 mezőnyből, 2/4 tripla, 13/18 büntető, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Bledsoe (21 pont, 5 gólpassz) is jó számokat hozott, úgyhogy Budenholzer alakulata látványos játékkal vágott vissza a legutóbbi vereségért, és kiegyenlítette a párharcot.

Összeomlott a Boston. A Bucks átvariált védekezése nem nagyon ízlett Kyrie Irvingnek, aki ezúttal csak szenvedett a mérkőzés folyamán (9 pont, 4/18 mezőnyből, 4 gólpassz), Jayson Tatum (5 pont, 2/10 mezőnyből) és Gordon Hayward (5 pont, 1/5 mezőnyből) is eléggé eltűnt, Al Horford, vagy Marcus Morris jó megmozdulásai pedig ezúttal csak ideig-óráig jelentettek megoldást a vendégek számára. Az első félidőben is volt már egy időszak, amikor átrohant rajtuk a Milwaukee, de arra még reagálni tudtak, és összességében a nagyszünetig többször vezettek ők, mint ellenfelük, de aztán a fordulás után már nem tudták tartani a lépést, és a fent említett 24–2 során teljességgel összeomlottak. Végül 40% alatti mezőnymutatóval zártak, és most már 23 pontot kaptak leindításból. A meccs egészét tekintve nem tudták megcsinálni azt, amit néhány nappal ezelőtt – válaszolni, változtatni viszont van idejük, hiszen a pályaelőnyt így is elvették, a következő két találkozót pedig otthon vívhatják meg.

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ
KELETI FŐCSOPORT
Milwaukee Bucks–Boston Celtics 123–102
(25–30, 34–25, 39–18, 25–29)
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 29/6, Middleton 28/21, Bledsoe 21/9
A Celtics legjobb dobói: Morris 17/9, Brown 16, Horford 15/9
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

Golden State Warriors–Houston Rockets 115–109

Nem a bíráskodáson múlt. Ezúttal nem foghatta a játékvezetésre a vereséget a Houston, a vendégcsapat gyakorlatilag végig hátrányban kosárlabdázott ezen az estén, miután az első percekben elöl-hátul eléggé beragadt – hamar tíz pont körüli/feletti hátrányt szedtek össze, onnantól pedig futottak az eredmény után. Voltak jobb időszakaik, de néhány percre a szemsérülést szenvedő James Hardent is nélkülözniük kellett, és összességében nem tudták átbillenteni a meccset az ő javukra. A futásaikra mindig válaszolni tudott a Warriors, és amikor a negyedik negyedben 15 pontos hátrányból feljöttek 93–90-re, azonnal kaptak egy 9–0-t, ahonnan már nem tudtak még egyszer felállni. A kinti dobásaikra nem lehetett panaszuk, 42.5%-kal vertek be 17 hármast, a legutóbbihoz képest most szépen megtalálták támadásban PJ Tuckert és Clint Capelát is, a padról 14 ponttal, 4/6 triplával szállt be Austin Rivers, de egyrészt a csapatvédekezésük sokkal kevésbé volt hatékony, másrészt hiányzott a csapat „eleje": sem James Harden (29 pont, 9/19 mezőnyből, 4 gólpassz, 6 eladott labda), sem Chris Paul (18 pont, 6/14 mezőnyből, 6 gólpassz) nem játszott rosszul, de igazán jól sem, márpedig a Warriors legyőzéséhez tőlük biztosan több kell ennél. Az utolsó percekben már érdemi esélyük nem volt, csak a végeredményen kozmetikáztak valamelyest, úgyhogy csalódottan, 0–2-vel térhetnek haza Houstonba, ahol óriási nyomás alatt kell játszaniuk, és kötelező mindkét ottani meccsüket megnyerni, ha be akarják húzni a párharcot.

A GSW elvégezte a feladatát. A hazaiak nem csináltak semmi különlegeset, csak az első meccshez képest folyamatosabban, gördülékenyebben támadtak, és azt is elbírták, hogy Steph Curry játékpercei egy kisebb sérülés és az újabb faultgondok miatt nem úgy alakultak, ahogyan azt Steve Kerr eltervezte. A labdákat ezúttal szépen el tudták osztani, senkitől sem kellett extra, Kevin Durant (29 pont, 9/22 mezőnyből) mellett Curry és Klay Thompson is elérte a 20 pontot, de Draymond Green (15 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) és Andre Iguodala (16 pont, 6/9 mezőnyből, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is hozzátette a magáét. Bár a tripláik csak 30%-kal estek be, ezt 18 (!) támadópattanóval ellensúlyozták, ráadásul a legutóbb problémát jelentő eladott labdáikra is nagyon odafigyeltek. A 22–8-as kezdés után igazából végig kézben tartották a derbit, amikor kellett, akkor valaki mindig előlépett, a negyedik negyedben például Curry rángatta ki csapatát a kisebb gödörből, és összességében elvégezték azt, amit az első két mérkőzésen kellett: mindkettőt behúzták, megőrizték a pályaelőnyt és óriási nyomást helyeztek a Houstonra a folytatást tekintve.

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ

NYUGATI FŐCSOPORT

Golden State Warriors–Houston Rockets 115–109 (29–20, 29–29, 24–26, 33–34)
A Warriors legjobb dobói: Durant 29/9, Thompson 21/9, Curry 20/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 29/9, Paul 18/6, Gordon 15/9
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik