Vége az első körnek, a Nets és a Spurs jutott tovább

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2014.05.05. 09:04
null
Paul Pierce blokkja zárta le a meccset (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-liga (NBA) tegnap esti meccseivel zárult az NBA első köre (ahol eddig példátlan módon öt darab hetedik mérkőzésre került sor). A San Antonio Spurs nagyon összekapta magát, az első félidőben eldöntötték a fáradt Dallas elleni texasi csatát – a Netsnek már jóval nehezebb dolga volt, mert hiába vezettek végig, az utolsó másodpercben egyik rutinos veteránjuk nagy védekezésére volt szükség, hogy továbbjussanak a Raptors ellenében.

Toronto Raptors–Brooklyn Nets 103–104
Ld:
Lowry 28/6, Johnson 20, DeRozan 18/3, ill.: Johnson 26/3, Thornton 17/12, Williams 13

Majdnem elszórakozta a Nets. Végig sokkal koncentráltabban és tudatosabban játszottak a vendégek, a Toronto kulcspillanatokban (amikor zárkózhattak volna) rendre rosszul döntött, megremegtek a kezek és borzalmas dobások vagy eladott labdák születtek. Ellenben a Nets játéka rém egyszerűen működött: használd ki az ellenfeled hibáit. Ez pedig elég volt egészen az utolsó percekig, amikor elkezdett buta hibákat véteni Jason Kidd csapata is és feljött a Raptors egy pontra. Sőt, 6.2 másodperccel a vége előtt az utolsó percben két büntetőt is elrontó ill. faultjával (bár Garnettre fújták valamiért) a hazaiakat két ponthoz juttató Williams mellett az addig jól teljesítő Livingston eladta a labdát (bedobásból...), de Casey nem tudott érdemi figurát felrajzolni és egy elképzelés nélküli támadás végén Pierce blokkjával ért véget a találkozó.

Kevés volt még a Raptors. Az első félidőben csak Amir Johnson lesipuskás kosaraival maradtak meccsben, de az erőcsatár előbb szinte a teljes harmadik negyedet kihagyta faultgondok miatt, majd a negyedik elején kipontozódott. A sorozat kezdetén még masszív dupla-duplákat gyártó Valanciunast teljesen kivették a játékból, így pedig a Nets small-ballja adta előnyöket nem tudták kihasználni – a hátrányait viszont erősen érezték. A 10-12 pontos különbségbe azonban erősen kapaszkodtak, így Lowry és DeRozan magára találásával feljöttek a végére – de az utolsó játéknál megint előjött a rutintalanság, ez pedig most a továbbjutásba került.

D-Will megint eltűnt. A hatodik meccs előtt a Brooklyn arénája előtt „Wanted" feliratú plakátok jelentek meg Williams arcképével, jelezve, hogy keveset mutat eddig. Ezek után agresszíven és jól játszott, ma viszont ismét teljesen elveszett. Minden Nets-támadás Joe Johnsontól indult (ennek köszönhetően neki volt 25 rádobása, rajta kívül csak Pierce érte el a tízet), az irányító úgy játszott, mint egy kiegészítő – ráadásul kulcspillanatokban több hibát is vétett. Most megmentette Johnson, Pierce (nagyon nehéz és fontos kosarak, meccsnyerő blokk) és Garnett, utóbbi 25 perc alatt dupla-duplázott. Ráadásul Thornton is előkerült, a padról beszállva beszórt 17 pontot, de Williams jó játéka nélkül a Heat ellen már bajban lehet a Nets.

San Antonio Spurs–Dallas Mavericks 119–96
Ld:
Parker 32, Ginobili 20/6, Green 16/12, ill. Nowitzki 22, Harris 17/9, Ellis 12/6

A Spurs másik dimenzióban játszott. Szavakkal nem lehet eléggé érzékeltetni, hogy mennyire más szintet képviselt ma a San Antonio, mint a Dallas – de ezen az estén talán nem csak a Mavs járt volna így. Egyszerűen tökéletes döntések után tökéletesen hajtották végre a játékokat és be is dobták a helyzeteket, ennek eredménye egy egészen brutális 68 pontos első félidő lett 68%-os mezőnymutatóval – bődületes számok. Tony Parker extázisban játszott, a szünetre már beszórt 24 pontot, végül 32-vel zárt, de Ginobili, Duncan és Green is villogott, amikor kellett. Ez mellett aktívan és jól védekeztek, eladott labdákba és reménytelen dobásokba hajszolták a vendégeket, nem meglepő, hogy a második negyed közepétől szinte végig húsz felett járt a különbség.

Teljesen megfordult a világ Dallasban. A sorozat első négy meccsén Nowitzki szenvedett, Carter és a többiek pedig remekeltek, így nyert kétszer is a Mavs. Aztán a német klasszis elkapta a fonalat, de fokozatosan eltűntek mellőle a többiek – ma már szinte teljesen egyedül maradt, csak Harris jelentett támogatást. Sem Ellis, sem Carter, sem Calderon nem tudott hasznos lenni, főleg nem Blair vagy Marion. A nagyszünet után ráadásul Nowitzki is elhalkult, félidőben 17 pontnál járt, de ezután csak ötöt tudott hozzárakni, a Dallas pedig csak a garbage time-ban húzta 40% fölé a mezőnymutatóját.

Így sem érheti szó a ház elejét. Azok után, hogy épphogy bejutottak a playoffba, nem sok esélyt adtak a Mavsnek a szakértők az alapszakaszt sétagaloppban megnyerő San Antonio ellen – különösen úgy, hogy mind a négy meccsüket Parkerék nyerték. Ennek ellenére vezettek is a párharcban és hét meccsen maradtak csak alul. Később kiderül, mekkora szó ez a Spurs ellen, akik nem akármilyen győzelem után várhatják a Portland elleni csatát.

NBA, RÁJÁTSZÁS
1. FORDULÓ, 7. MÉRKŐZÉSEK
KELETI FŐCSOPORT

Toronto Raptors–Brooklyn Nets 103–104
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–3, a Brooklyn javára.
NYUGATI FŐCSOPORT
San Antonio Spurs–Dallas Mavericks 119–96
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–3, a San Antonio javára.

NBA, RÁJÁTSZÁS
Főcsoport-negyeddöntő Főcsoport-elődöntő FőcsoportdöntőDöntő
Indiana–Atlanta 4–3
Indiana–Washington
Chicago–Washington 1–4
Miami–Charlotte 4–0
Miami–Brooklyn
Toronto–Brooklyn 3–4
San Antonio–Dallas 4–3San Antonio–Portland
Houston–Portland 2–4
Oklahoma City–Memphis 4–3
Oklahoma City–LA Clippers
LA Clippers–Golden State 4–3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik