Váratlan szériák: elsöprő tempóban zárkózik a Jazz és a Wizards

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.02.06. 09:26
null
Nowitzki átlépte a bűvös határt (Fotó: NBA)
A továbbra is parádézó Utah ezúttal a New Orleanst szedte szét és dobott neki 133 pontot, míg a Washington Indianában aratott újabb győzelmet az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – a Jazz hat, a Wizards öt sikernél jár zsinórban, utóbbi pedig már a Clevelandet is utolérte a tabellán. Szintén folytatta jó szériáját a Denver és a Detroit, nem tudta viszont megtörni negatív sorozatát a Miami – nézzük, hogy mi történt hajnalban!

 

Detroit Pistons–Portland Trail Blazers 111–91

Négynél jár a Detroit. Zsinórban negyedik győzelmét húzta be Stan Van Gundy alakulata, méghozzá magabiztos és jó játékkal, gyakorlatilag simán – a mérkőzés elején még kevésbé mozogtak jól a hazaiak, a nagyszünetben hat pont volt közte, de aztán a fordulás után emeltek a tempón és könnyedén felőrölték a fáradó Portlandet. Támadásban végig nagyon agresszívek voltak, ráadásul jól (50 százalék mezőnyből, 50 százalék kintről) is dobtak, és bár az alapot Blake Griffin (21 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz), valamint Andre Drummond (17 pont, 17 lepattanó, 5 gólpassz) adta, összesen hatan jutottak tíz pont fölé és csapatszinten 36 (!) gólpasszt jegyeztek – remek teljesítményt bemutatva győztek, csütörtök hajnalban pedig már úgy fogadják a Brooklynt, hogy ismét playoff-helyen állnak.

Nem tudta tartani a lépést a Portland. Négy nap alatt a harmadik nehéz keleti meccsét játszotta le a Blazers és ez érződött a játékosokon, különösen úgy, hogy előző este az utolsó pillanatban kaptak ki Bostonban – összességében 0–3-mal zárták ezt a szériát, de ezen az estén reális esélyük nem is nagyon volt a sikerre. Védekezésben képtelenek voltak lelassítani Drummondékat és a hazaiak folyamatosan eljutottak a gyűrűig, míg támadásban nem volt meg a kellő lendület és tűzerő ahhoz, hogy a második félidőben tartani tudják a tempót, így fokozatosan nyílt az olló – a nagyszünet után 14 ponttal kaptak ki, 40 százalék alatt dobtak, következőleg a Hornets ellen, otthon törhetik meg a rossz sorozatukat.

A Pistons legjobb dobói: Griffin 21/9, Drummond 17, Tolliver 15/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 20/3, McCollum 14/6, Connaughton 11/9

Indiana Pacers–Washington Wizards 102–111

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Továbbra is működik a recept. John Wall nélkül sok mozgásból, sok passzból, ezzel együtt sok gólpasszból álló, kiegyensúlyozott támadójátékot produkál a Washington, ezzel pedig most már sorozatban ötödik győzelmét húzta be. Ezen az estén is ez volt a recept, bőven 50 százalék felett tüzelt a társaság, 29 gólpasszt osztott szét, a tíz pályára lépő játékosból nyolcan érték el a tízpontos határt és csak a két irányító, a 12 assziszttal záró Satoransky-Frazier páros maradt ez alatt. Ha nem is domináltak, de végig kézben tartották az összecsapást, a leindításból szerzett pontokat tekintve 30–11-re nyertek, a korai előnyüket egy 13–0-s rohammal fejelték meg a második negyedben és innentől egyszer sem csökkent hét pont alá a különbség – az újabb magabiztos siker után Philadelphiába látogatnak, méghozzá úgy, hogy már utolérték a keleti harmadik Clevelandet...

A kezdő hátvédsor nélkül nehéz volt. Victor Oladipo betegség, Darren Collison pedig térdfájdalmak miatt nem tudott végül pályára lépni az Indianánál, a két fő playmaker nélkül pedig nyilván elég nehéz helyzetbe került a társaság, hiába foglalta el a helyüket Joseph és Stephenson. Mások is igyekeztek többet vállalni, főleg Bojan Bogdanovic szívta fel magát (29 pont, 5/7 tripla) volt csapata ellen, a kispadról többen is remekül szálltak be, de összességében nem tudták komolyabb nyomás alá helyezni a Washingtont, így fájó hazai vereséget szenvedtek.

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 29/15, Young 17/15, Sabonis 15
A Wizards legjobb dobói: Beal 21/3, Oubre 15/3, Porter 13/3

Miami Heat–Orlando Magic 109–111

Kifulladt a Miami? Nemrég még a keleti harmadik helyért vívott a Heat, most viszont már zsinórban négy vereségnél tart és inkább arra kell figyelnie, hogy a nyolcadik helyen óriási lendülettel érkezik mögötte a Pistons – pillanatok alatt fordult a kocka, az eddig meglévő „varázs" kiveszett a gárdából. Ezúttal is éppen a legfőbb erénynek számító agresszív, fegyelmezett védekezés hiányzott, nem tudtak mit kezdeni az Orlandóval Richardsonék, támadásban pedig botrányosan (3/23) dobtak kintről, ezeket végül nem tudták ellensúlyozni – pedig így is egyetlen jó játékra voltak a sikertől, de a játék képe abszolút nem olyan volt, mint amilyet megszokhattunk tőlük. Az egyértelmű, hogy komoly gödörben vannak és bár mind a négy vereségük hét ponton belül volt a rossz szériájuk alatt, ez mindenképpen kötelező győzelem lett volna számukra, így viszont egy Rockets elleni bravúrral kell javítani...

Egy rövid ideig a Heat örülhetett. A hazaiak a remek első negyed után egyértelműen „alulra" kerültek, az Orlandónál kiválóan játszott az Aaron Gordont pótló Mario Hezonja (20 pont, 4/9 tripla) és a támadásban remeklő gárda átvette az irányítást – a két középső játékrészt 15 ponttal nyerték meg Augustinék és ők mehettek előnnyel a záró etapra. Itt aztán kicsit elfogyott a lendület, feljött a Miami, sőt, szűk három perccel a vége előtt egyenlíteni is tudott, de innentől egyetlen pontot sem szereztek már Whiteside-ék, míg a Magicnél Hezonja zsákolt még egyet, ami végül győztes kosárnak bizonyult. Mindkét gárda sorra rontotta el a clutch támadásokat, majd három másodperccel a vége előtt úgy tűnt, hogy Tyler Johnson hosszabbításra mentette a meccset, mert goaltendinget fújtak Bismack Biyombóra – csakhogy visszanézték az esetet és megváltoztatták az ítéletet, végül nem adták meg a kosarat, így maradt az orlandói győzelem.

A Heat legjobb dobói: Richardson 20, Whiteside 19, Adebayo 18
A Magic legjobb dobói: Hezonja 20/12, Simmons 16/6, Augustin 16/9

New Orleans Pelicans–Utah Jazz 109–133

Újabb elképesztő meccs a Jazztől. Továbbra is egészen hihetetlen formában van a Utah, zsinórban hatodszor nyert és sorozatban negyedszer jutott 120 pont fölé, pedig Donovan Mitchell összesen két egységet tett hozzá a mostani 133-hoz – a második negyedben volt egy kisebb megingása a gárdának, ezt leszámítva viszont végig dominált a találkozó során. Rodney Hood ihletett napját (30 pont, 12/14 mezőnyből, 4/4 tripla) mindenképpen ki kell emelnünk, Ricky Rubio és Rudy Gobert is szép dupla-duplát gyártott, csapatszinten pedig bődületes hatékonysággal dobtak a vendégek: 58.4 százalékkal céloztak mezőnyből és 66.7 százalékkal tripláztak, erre nem lehetett érdemben válaszolni. Alvin Gentry szerint a Utah sikerének titka most Rubio zseniális játéka, ő mozgatja úgy ezt az együttest, hogy szinte lehetetlen levédekezni és bár a Jazz még mindig három meccsre van a playofftól, lassan érdemes figyelni rá – következőleg Memphisbe látogatnak Favorsék, az előzmények alapján ott masszív favoritnak számítanak.

Tehetetlen volt a Pelicans. Anthony Davis szerint ők éppen úgy védekeztek, ahogy az edzőjük kérte, de a Jazz nemes egyszerűséggel mindent bedobott, minden nehéz hármast elsüllyesztett és ilyen helyzetben nincs mit tenni, el kell fogadni a vereséget. Jól mindenesetre azért nem játszottak a hazaiak, éppen Davis is eléggé eltűnt támadásban Gobert-rel szemben és bár Holiday mellett a 4/6 triplát elsüllyesztő Rondo is nagyon igyekezett, nem volt reális esélyük a sikerre. Érdekesség, hogy a legutóbb kiválóan debütáló Nikola Mirotic most a kezdőben kapott helyet, de nem nagyon tudott hozzászólni, a nemrég leszerződtetett Emeka Okafor pedig bemutatkozott és játszott kilenc percet azok után, hogy 2013 óta nem lépett pályára a ligában.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 28/6, Rondo 18/12, Davis 15
A Jazz legjobb dobói: Hood 30/12, Rubio 20/3, Gobert 19, Favors 19/6

Denver Nuggets–Charlotte Hornets 121–104

A harmadik negyed döntött. Nagyon erősen kezdte a meccset a Nuggets, Gary Harris bombaformában nyitott és csak az első negyedben egymaga berámolt 5/6 triplát, ennek köszönhetően tíz pont feletti előnybe kerültek a hazaiak – innen azonban felállt a Hornets, visszavágott, fordított és a nagyszünetben végül egyetlen egység volt a különbség a csapatok között. A fordulás után aztán megint sebességet váltott a Denver és erre már nem érkezett válasz: Murray nyolc, Jokics tíz pontot (hat lepattanó mellett) szerzett rövid idő alatt a harmadik negyedben, egy 14–6-os futással meglépett a társaság, innentől pedig már kontrollálta az eseményeket és végül parádés (56.8 százalék mezőnyből, 52.9 százalékkal bedobott 18 tripla) dobóformával aratta zsinórban harmadik győzelmét.

Ekkora tűzerő most nem volt a Hornetsben. A back-to-backet játszó vendégekben nem volt elég erő ahhoz, hogy a harmadik negyedben bekapott újabb Nuggets-rohamból felálljanak, sem ahhoz, hogy védekezésben jelentősen szigorítani tudjanak, ezen az estén egy extra második negyedre futotta tőlük, többre nem. A Walker-Batum páros most sem játszott rosszul, Dwight Howard is hasznos volt, de hiányzott az átütőerő, az agresszivitás, főleg védekezésben, így nem tudtak partiban lenni a remek napot kifogó Jokicsékkal – sorozatban három győzelem után kaptak ki, következőleg Portlandbe látogatnak.

A Nuggets legjobb dobói: Harris 27/15, Barton 18/6, Murray 18/12
A Hornets legjobb dobói: Walker 20/9, Howard 19, Batum 15/9

Sacramento Kings–Chicago Bulls 104–98

Nagyon mélyről nyerte ezt a Kings. Nevetségesen gyenge első negyedet produkáltak a hazaiak, 28-9-re (!) veszítették el azt a játékrészt és akkor nem sok jel utalt arra, hogy lesz még közük a győzelemhez. A folytatásban azonban elkapták a fonalat támadásban és fokozatosan elkezdték csökkenteni a hátrányt, a harmadik negyedben már egyértelmű fölényben voltak és a záró etapban fordítani tudtak: az utolsó percbe lépve Bogdanovics rámolta be harmadik tripláját, amivel előnybe került a Sacramento, innen pedig már nem rontották el Hillék. Ez így mindenképpen nagy győzelem nekik, negatívum viszont, hogy De'Aaron Fox sántítva hagyta el a pályát és nem tért vissza, ugyan a röntgen negatív lett, de az biztos, hogy jól fog jönni neki az extrának számító háromnapos pihenő, ami most következik a csapat naptárában.

Még így sem tört meg a rossz széria. A 28-9-es első negyed után nagyon úgy festett, hogy felszívta magát a Chicago és végre nyerni tud, de nem tudta megtartani húsz pont körüli előnyét a gárda, a második félidőben alárendelt szerepet játszott és a szorosan alakuló végjátékból is rosszul jött ki – ezzel zsinórban hetedszer is kikapott, nincs vége a sorozatnak. A Markkanen és Dunn nélkül küzdő együttesben szép számokat produkált LaVine (27 pont, 9/18 mezőnyből, 4/8 tripla), Holiday (20 pont, 4/7 tripla) és Portis (18 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz) is, de ez nem bizonyult elégnek, szombat hajnalban a Minnesota ellen, hazai pályán javíthatnak.

A Kings legjobb dobói: Bogdanovics 15/9, Hill 14/6, Temple 12/6
A Bulls legjobb dobói: LaVine 27/12, Holiday 20/12, Portis 18/6

Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks 104–101

A végén fordított a Clippers. Nem játszott igazán jól a hazai alakulat és nem tudott komolyabb fölénybe kerülni, sőt, a harmadik-negyedik negyedben inkább a Mavs akarata érvényesült és Doc Rivers csapata tízpontos hátrányban volt szűk öt perccel a vége előtt. Innentől azonban egyetlen egy egységet sem (!) tett fel a táblára a Dallas, míg a LAC egy 13-0-s szériával fordítani tudott a legvégén: Danilo Gallinari hét, Lou Williams négy pontot szerzett ebből, az utolsó szöget pedig Avery Bradley verte a texasiak koporsójába, miután DeAndre Jordan megnyerte egy feldobás-helyzetet az utolsó másodpercekben. Így nehezen, de végül kiizzadta a kötelező győzelmet a Clippers, ezúttal kevésbé tudtak rohanni Williamsék, kevésbé volt ponterős Tobias Harris, Gallinari (28 pont, 4/5 tripla) viszont nagyon elemében volt megint, úgy fest, hogy neki jót tehet Blake Griffin elcserélése és a játék átalakulása - szombat hajnalban ezt meg is mondhatja Griffinnek, mert a Los Angeles a Pistonsszal találkozik...

Nowitzki: 50.000. Elérte a mérföldkövet az NBA-ben lejátszott percek tekintetében a Dallas ikonja, ezzel a vonatkozó listán fellépett a hatodik helyre a liga történetében, megelőzve Elvin Hayest. Ez volt a fő pozitívum a vendégek meccsében, mert egy bőven nyerhető összecsapást szépen feladtak az utolsó percekben, Harrison Barnes hiánya sem magyarázza azt az összeomlást, amit a mérkőzés végén bemutattak – 0/7-es mezőnymutatóval, négy eladott labdával zárták az estét, tálcán kínálták a győzelmet a Clippersnek a magabiztos előny ellenére. Ezek után utaznak tovább a Golden State-hez, ahol befejezik négymeccses idegenbeli túrájukat.

A Clippers legjobb dobói: Gallinari 28/12, Harris 19/3, Williams 15/3
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 23/21, Harris 16/6, Nowitzki 12/6, Smith 12/6, Barea 12/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik