Van még gond a Cavsnél: 16 pontos Spurs-siker Clevelandben

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2018.02.26. 08:23
null
Óriási szüksége volt erre a sikerre a San Antoniónak (Fotó: Twitter)
Zsinórban négy vereség után Clevelandben javított és nyert rangadót a San Antonio az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, LeBron Jameséknél közel sincs minden rendben. James Harden 41 pontjával sorozatban tizenkettedik sikerét is behúzta a ligaelső Houston, hosszabbításban győzött Milwaukee-ban a New Orleans, hét győzelem után kapott ki a Philadelphia, a Charlotte pedig tovább folytatta a felzárkózást.

 

Charlotte Hornets–Detroit Pistons 114–98

Szintet lépett a cseresor. Sorozatban negyedik győzelmét aratta a Hornets és ahogy azt az előző meccseknél is megfigyelhettük, ezúttal is döntő szerepe volt ebben a kispadnak – a kezdőben Kemba Walker, Dwight Howard és Nic Batum is remekelt, de az igazi különbséget a parádézó második sor jelentette. Frank Kaminskyék főleg védekezésben hoznak plusz energiát, de erre építve támadásban is meg tudják tolni a szekeret és a második negyedben tisztán a cserék futottak egy 14–0-s rohamot, amellyel eldöntötték a találkozót – már az első játékrészt is 13 ponttal nyerte a társaság, a nagyszünetben húsz egység felett járt a különbség. Innentől egy nagyon sima meccsről beszélhettünk, ahol bőven jutott idő mindenkinek pihenni, a hazai cserék 51–28-ra verték el a vendégek kispadját, a Charlotte pedig tovább folytatta felzárkózását – már csak másfél mérkőzés választja el a Detroittól és ha kitart ez a forma, akkor bőven van is esélye még a rájátszásra.

Ez így kevés lesz. Blake Griffin megérkezésekor futott egy jó periódust a Detroit, de azóta gondban van, az előző hat meccséből csak egyet nyert meg és most gyakorlatilag köze sem volt egyik közvetlen riválisához. Támadásban egyszerűen nem volt mihez nyúlni, csak a húsz pontig jutó Griffin produkált értékelhető dolgokat, de Van Gundy szerint ez kevés, nagyon komoly problémáik vannak, amikor a cserék kerülnek pályra – ismét próbált variálni a rotációval is, de hiába, simán átgázolt rajtuk a Hornets. A hátrányuk így nőtt a keleti nyolcadik Miamihoz képest, ráadásul most back-to-backre utaznak Torontóba.

A Hornets legjobb dobói: Howard 17, Walker 17/6, Batum 17/12
A Pistons legjobb dobói: Griffin 20, Bullock 14/3, Drummond 14

Milwaukee Bucks–New Orleans Pelicans 121–123 – hosszabbítás után

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Nagyot harcolt a Pelicans. Nem úgy indult a meccs, hogy vendégsiker születik, az első félidőben nem nagyon találta a védekezését a New Orleans és a nagyszünetben már 17 pontos hátrányban volt, a Bucks szájíze szerint alakultak a dolgok. A harmadik negyedben aztán feljebb kapcsolt Alvin Gentry alakulata és a tarthatatlan Jrue Holiday (28 pont a nagyszünet után) vezetésével már a játékrész végére fordítani tudott, de bár a rendes játékidő végén közel állt a győzelemhez, ott végül nem született döntés. A hosszabbításban aztán már egyáltalán nem a támadójáték dominált, előlépett viszont Rajon Rondo, aki előbb egy fontos duplával, majd másfél perccel a vége előtt egy palánkos triplával jelentkezett és utóbbi megtörte a Milwaukee-t – az utolsó percben hiba hibát követett mindkét oldalon és már nem született pont, így óriási csatában aratott győzelmet a NOP. Ezzel sorozatban ötödik találkozóját húzta be a Pelicans, amelyből ez volt a harmadik hosszabbításos siker, nagyot harcolnak Davisék és ennek köszönhetően tartják is magkat a playoff-helyeken, jelenleg éppen hatodikak Nyugaton.

Nem tudta megoldani a Bucks. Egyrészt a közel húszpontos előnyt nem nagyon szabadott volna pár perc alatt elvesztenie a hazai csapatnak, másrészt a rendes játékidő végén is volt dobásuk a győzelemért Middletonéknak, harmadrészt pedig a hosszabbítás végén rengeteg lehetőséget szalasztottak el. Rondo palánkos triplájánál szerencséjük sem volt, de utána a nem éppen a védekezéséről híres Nikola Mirotic blokkjába szaladt bele Middleton, volt még egy dobása az ezúttal magához képest gyengén játszó Antetokounmpónak, végül Jason Terry bevágott egy hármast, de addigra már lejárt az idő, így nem adták meg a győzelmet jelentő kosarat. Az utóbbi 14 meccsből ez volt a Bucks negyedik veresége, még így is hatodikak Keleten, nagy baj tehát azért nincs, ráadásul annak is örülhetnek, hogy Jabari Parker egyre jobban mozog, most 18 pontos szezoncsúcsot szórt a kispadról beszállva.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 25/3, Bledsoe 20/6, Antetokounmpo 20
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 36/6, Davis 27, Rondo 16/6

Cleveland Cavaliers–San Antonio Spurs 94–110

Fontos győzelem a túra végén. Óriási szüksége volt erre a sikerre a San Antoniónak, amely most zárta le éves „rodeo tripjét" és sorozatban négy vereség után érkezett meg Clevelandbe. A nagyszünetben itt is hátrányban volt a társaság, de LaMarcus Aldridge átvette az uralmat a folytatás után és pozícióból, a festékből rendre megbüntette a Cavalierst, mellette az ezúttal a kispadról érkező Danny Green is beszórt 22 pontot öt triplával, a Spurs pedig fokozatosan meglépett. A záró etap elején jött a döntő periódus, amikor egy 10–0-t futott a vendégcsapat és innentől már megőrizte az előnyét, minden Cavs-próbálkozásra érkezett válasz, Aldridge végül 27 pontig jutott, így rendkívül fontos győzelmet aratott Gregg Popovich legénysége.

Mégsem működik a Cavs? Az All-Star előtt volt egy remek szériája és három megnyert rangadója a Clevelandnek, azóta viszont háromból két meccset elvesztett a társaság és úgy tűnik, hogy támadásban gondok vannak - LeBron James az első és egyetlen opció, a többiek pedig nem tudnak stabilan hozzátenni. Ezúttal is ez csúcsosodott ki, James 33 ponttal, 13 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt, a kezdőötösből viszont rajta kívül senki nem jutott hat (!) pont fölé, sőt, az egész csapatból csak Clarkson és Green tudott ennél többet dobni – így nem nagyon lehet mérkőzést nyerni, a negyedik negyedre el is fogyott a tudomány. James ezzel együtt nem csapatával, hanem a játékvezetéssel foglalkozott, szerinte ők nem játszottak rosszul, főleg védekezésben, az viszont érthetetlen, hogy miért nem védik jobban a bírók a betörő játékost, miért csak a dobók kapnak extra védelmet – a Spursre összesen 12 faultot fújtak, a második félidőben mindössze hármat (!), a büntetők aránya pedig 32–14 volt a vendégek javára. Szerinte ez nonszensz, tekintve hogy ő maga folyamatosan támadta a gyűrűt és mégis csak négy büntetőt dobhatott...

A Cavaliers legjobb dobói: James 33/6, Clarkson 17/9, J. Green 14/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 27, D. Green 22/15, Murray 13

Washington Wizards–Philadelphia 76ers 109–94

Az első félidőben eldőlt. Extra dobóformával került komoly előnybe a Washington az első két negyed során, a nagyszünet előtt ugyanis 60 százalékkal tüzeltek mezőnyből a fővárosiak, Otto Porter egymaga beszórt 16 pontot és a második negyedben valósággal lejátszották a pályáról ellenfelüket – ennek köszönhetően 19 egység volt a különbség a harmadik játékrész elején, de járt ez húsz felett is. Innentől csak menedzselni kellett a helyzetet és kezelni a Philly rohamait, a vendégek ugyan kétszer is bejöttek tíz pont alá a záró etapban, de amikor nagyon kellett, akkor tudott reagálni a Wizards, így különösebb gond nélkül aratott fontos hazai győzelmet és megint csak fél meccsre van a Cavstől – John Wall nélkül 9–3-at fut Scott Brooks csapata, jól néznek ki Gortaték. Ezúttal egyébként a Beal, Porter, Oubre trió hozta a pontok nagy részét (66-ot), de ismét jól járt a labda, végül 35 gólpasszal, 54.4 százalékos mezőnymutatóval és 12/25 triplával zárták az estét.

A back-to-back vetett véget a szériának. Zsinórban hét győzelem után, de egy back-to-back második felén lépett pályára a Philly és nem is mozgott túl frissen a vendégcsapat - a korán beszedett nagy hátrány után ráadásul folyamatosan rohanniuk kellett, ami még többet vett ki belőlük. Joel Embiid (25 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Ben Simmons (16 pont, 8-8 lepattanó és gólpassz) azért így is szép számokat hozott, de mindez kevésnek bizonyult, főleg védekezésben nem tudtak mit kezdeni a Washington játékával, most pedig újabb nagyon fontos meccsre utaznak, ezúttal Miamiba.

A Wizards legjobb dobói: Beal 24/9, Porter 23/9, Oubre 19/12
A 76ers legjobb dobói: Embiid 25/6, Simmons 16, Saric 13/6

Denver Nuggets–Houston Rockets 114–119

Harden újabb előadása. Az idei MVP-cím várományosa megint szenzációs estét produkált és lehetetlen volt megállítani, hiszen amellett, hogy folyamatosan harcolta ki a faultokat, rengeteg nehéz dobást süllyesztett el egy-egyből, kiszorított helyzetből – 11/20-as mezőny- és 6/10-es triplamutatóval, 13/16 büntetővel jutott el 41 pontig, a 8 lepattanó és a 7 gólpassz csak ráadás. Mindezt pedig egy szintén egy-egyből dobott clutch középtávolival koronázta meg az utolsó percben, amivel végleg lezárta a derbit, így bár a 23 pontos Chris Pault is érdemes kiemelni, Harden újabb kiváló produkciója hozta a Rockets győzelmét – méghozzá sorozatban már a tizenkettediket, amellyel továbbra is őrzi ligaelső pozícióját a társaság.

A vége nem sikerült. Már az első negyedben kész tények fogadták a Denvert, hiszen azonnal tíz pont feletti hátrányba került a gárda (Harden nem egészen három perc alatt 14 pontot szórt...), innentől pedig az egész mérkőzés azzal telt a hazaiak számára, hogy valahogy visszaküzdjék magukat és megszorítsák a Houstont. Ez igazából csak a negyedik játékrészben sikerült, mert bár még nyolc és fél perccel a vége előtt is tizenöt pont volt közte, az utolsó két percre visszajöttek négy egységnyire, sőt, labdájuk volt ahhoz, hogy még közelebb lopakodjanak. Ez a dobás azonban kimaradt, majd jött Harden két büntetővel és az említett középtávolival, innentől pedig ismét elég reménytelenné vált a Nuggets helyzete, az utolsó 19 másodpercben Joe Johnson és Chris Paul is bedobta a büntetőit, így négy győzelem után vereséget szenvedett Michael Malone legénysége. Egyénileg érdemes egyébként kiemelni náluk Will Bartont (25 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 10/15 mezőnyből) és Nikola Jokicsot (21 pont, 14 lepattanó, 8 gólpassz) is, de a Rockets ezúttal túldobta őket.

A Nuggets legjobb dobói: Barton 25/9, Jokics 21, Murray 19/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 41/18, Paul 23/6, Ariza 14/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Detroit Pistons 114–98
(32–19, 38–27, 26–25, 18–27)
Milwaukee Bucks–New Orleans Pelicans 121–123 (32–21, 34–28, 19–38, 29–27, 7–9) – h. u.
Cleveland Cavaliers–San Antonio Spurs 94–110 (20–25, 33–25, 21–26, 20–34)
Denver Nuggets–Houston Rockets 114–119 (25–38, 27–28, 27–26, 35–27)
Washington Wizards–Philadelphia 76ers 109–94 (30–28, 37–20, 20–25, 22–21)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik