Újra nyert az Oracle-ben, a bajnoki cím kapujában a Toronto

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.06.08. 08:36
null
Kawhi Leonard vezetésével újra nyert, s 3–1-re vezet a Toronto (Fotó: twitter.com/Raptors)
Erősen kezdett, de a második félidőben elfogyott a Golden State, Kawhi Leonard nagy meccsével a másodikat is behúzta idegenben, ezzel 3–1-es előnybe került a Raptors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) döntőjében.

 

Golden State Warriors–Toronto Raptors 92–105

Parádés Leonard, parádés harmadik negyed. Kicsit bealudt a mérkőzés elején a Toronto, az első játékrészben már tíz pont feletti hátrányba csúszott bele a csapat, gyengén lepattanózott, támadásban pedig egyedül Kawhi Leonardre tudott számítani: a szupersztár a Raptors 17 pontjából 14-et szerzett az első negyedben. A második tizenkét percben azért összeszedte magát a társaság, belendültek a többiek is és sikerült közelebb zárkózni, a harmadik negyedben pedig valósággal kiütötték a Warriorst: rögtön két Leonard-triplával indult a félidő, átvették a vezetést, majd az egálközeli állásról bő öt perc alatt egy 22–6-ot (!) repesztettek a kanadaiak, amellyel villámgyorsan méretes előnybe kerültek. A záró etapban pedig nem remegtek meg, Fred VanVleet az első támadásból bevert egy hatalmas hármast, majd azt is elbírták, hogy a cserehátvéd belenézzen Shaun Livingston könyökébe és össze kelljen varrni az arcát – Serge Ibaka parádézott, Leonard is hozzátette a magáét, Lowry szórta a pontos labdákat, majd a végén Siakam is fontos dobásokat tett a helyére. Itt már nem adták ki a kezükből a tíz pont feletti előnyt, végigértek vele és szenzációs védekezéssel, valamint Leonard elképesztő teljesítményével (36 pont, 12 lepattanó, 4 labdaszerzés, 11/22 mezőnyből, 5/9 tripla, 9/9 büntető) döntő (?) jelentőségű győzelmet arattak – mindkét idegenbeli meccsüket megnyerték és 3–1-gyel térhetnek haza Torontóba. Innentől már csak elrontani tudja Nick Nurse alakulata, amely a trónfosztás és a bajnoki cím kapujába lépett.

Így sem volt elég jó a GSW támadójátéka. Hiába tért vissza Klay Thompson és nagyobb meglepetésre Kevon Looney is a Golden State-nél, illetve hiába játszottak mindketten jól (Thompson 28 pontot és 6/10 triplát szórt, Looney 20 perc alatt 10 ponttal és 6 lepattanóval szállt be a padról), az ő teljesítményük sem tudta igazán beindítani a hazai csapat gépezetét támadásban. Az előző meccsen szörnyen kinéző védekezést sikerült összerakniuk, főleg az első negyedben limitálták teljesen a Raptorst, de egyrészt Leonarddel nem tudtak mit kezdeni, másrészt fokozatosan azért a többi vendégjátékos is belejött, Draymond Greenék pedig egyszerűen elfáradtak – egyre több lett a kihagyás, a harmadik negyedben különösen sokat hibáztak, a záró etapban pedig igazából egyszer sem tudták komolyabban megállítani ellenfelüket. Ezzel együtt a fő gond támadásban volt, a 45 százalékos mezőnymutató, a 30 százalék alatti triplázás (Thompsonon kívül Steph Curry dobott két hármast, más senki) és a 19 eladott labda egyszerűen nem volt elég, ráadásul a büntetőiket is elhibázgatták – a Raptors mindezt könyörtelenül megbüntette, a harmadik negyed nagy futása után pedig Steve Kerr csapata egyértelműen „alulra” került. Innentől komolyabb csoda lenne, ha visszahozná ezt a döntőt a Kevin Durantet továbbra is nélkülöző címvédő, hiszen ilyen meccsek után, ilyen állapotban háromból hármat kellene nyernie a gárdának.

A Warriors legjobb dobói:Thompson 28/18, Curry 27/6, Green 10, Looney 10
A Raptors legjobb dobói:Leonard 36/15, Ibaka 20/3, Siakam 19

A párharc állása: 3–1 a Raptors javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik