Újabb tripla dupla – LeBron James történelmi estét zárt

Vágólapra másolva!
2018.02.28. 08:22
null
LeBron James megállíthatatlan (Fotó: Twitter)
LeBron James 31 pontos tripla duplát szállított, elért két mérföldkövet is, ráadásul diadalra vezette csapatát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – közben jó barátja, Dwyane Wade szenzációs játékával a Miami is nyert a Philadelphia ellen. Sorozatban ötödször győzött a Charlotte, negyedszer a Portland, nagy csatát vívott egymással a Nuggets és a Clippers, míg a Wizards fontos találkozót húzott be Milwaukee-ban.

 

Charlotte Hornets–Chicago Bulls 118–103

Howard visszatért és eldöntötte a meccset. Az első félidő még szorosan alakult és ebben szerepet játszott az is, hogy Dwight Howard tíz perc után kivált a mérkőzésből, mert fájni kezdett a bordája, centere nélkül küzdött a hazai alakulat. A harmadik negyedre azonban visszatért és frissen, lendületesen mozgott, ami döntő faktornak bizonyult: egymaga 16 pontot szórt ebben a játékrészben, csapata pedig tíz egység körüli előnyt épített ki. A záró etapban már nem hibázott a társaság, Howard végül 24 ponttal és 5 blokkal zárt, mellette 31 pontot szórt Kemba Walker, 50 százalék felett tüzeltek mezőnyből, 40 százalék felett tripláztakés összességében biztosan hozták sorozatban ötödik győzelmüket is – ez az eddigi legjobb szériájuk a szezon során, nagyon hajráznak a playoffért.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Egy félidő volt a Bullsban. Érezhetően elfáradt a back-to-backet játszó vendégcsapat, egyedül Zach LaVine emelhető ki náluk (21 pont), de ő nem is lépett pályára előző este. Az első félidőben még nem volt gond, egálban voltak a felek, méghozzá elsősorban azért, mert a Chicago is hozta a kosarakat, de a fordulás után még feljebb kapcsolt a Hornets és a vendégek sem Walkerrel, sem Howarddal nem tudtak már mit kezdeni – itt elvesztették a fonalat, majd a meccset is. Ez sorozatban már az ötödik vereségük volt, szombat hajnalban a Dallast fogadják.

A Hornets legjobb dobói:Walker 31/18, Howard 24, Lamb 15/3
A Bulls legjobb dobói:LaVine 21/9, Valentine 14/6, Felicio 12, Portis 12/6

Cleveland Cavaliers–Brooklyn Nets 129–123

James extrájával is szoros volt. Ezúttal nem gond a pontszerzés a Cleveland számára, LeBron James újabb oktatófilmje és újabb tripla duplája (31 pont, 12 lepattanó, 11 gólpassz, 1 eladott labda) mellett George Hill is beszórt 26 egységet, a kispad pedig különösen sokat tett hozzá: négyen álltak be (plusz még egyetlen percre Holland is) és mind a négyen eljutottak legalább tíz pontig. Ennek ellenére egyáltalán nem jött könnyen a Cavs sikere, az első negyedet még négy ponttal a Nets nyerte és utána sem tudott igazán fölénybe kerülni a hazai alakulat, a záró etap pedig szorosan alakult: oda-vissza billegett a meccs, majd 40 másodperccel a vége előtt Rodney Hood 2 plusz 1-es játéka juttatta kétpontos előnyhöz a Clevelandet. A választ Russell elrontotta, az utolsó 16 másodpercben pedig James, Hill és Nance is hibátlanul büntetőzött, így végül behúzta az összecsapást a társaság, amelyen az említett James több dolog miatt is kiemelendő: egyrészt megszerezte idei 12. tripla dupláját, másrészt 2018 februárja az első olyan hónap pályafutása során, amit tripla dupla átlaggal zárt, harmadrészt pedig elérte a 8000 gólpasszt – ő az első, aki ezt 30 000 ponttal és 8000 lepattanóval együtt hozta és ő az első a liga történetében, aki nem hátvédként érte el ezt a határt.

Kiválóan játszott a Nets. Remekül járatta a labdát és jó dobásokat vállalt el a vendégcsapat, a kilenc „érdemi" pályára lépőből heten is eljutottak tíz pontig, 50 százalék felett tüzeltek és kiosztottak 29 gólpasszt, kiválóan mozgatta a gárdát a Russell, Dinwiddie kettős, egyedül a lepattanózással voltak bajban: azt 55–36-ra vesztették el és főleg a támadók aránya (14–3) volt számukra fájó. Ezt azonban még elbírták volna, minden Cavs-rohamra válaszolni tudtak, az utolsó negyedben is többször vezettek, de egyetlen elrontott játék megpecsételte a sorsukat: húsz másodperccel a vége előtt D'Angelo Russell faultot próbált meg kiharcolni, emiatt egy elég vad dobást vállalt, de az kimaradt, a síp nem szólalt meg, a büntetők pedig már nem adtak számukra több esélyt. A back-to-back ellenére kis híján nyerni tudtak Clevelanadben, ez mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény.

A Cavaliers legjobb dobói:James 31/6, Hill 26/9, Korver 18/12
A Nets legjobb dobói:Russell 25/9, LeVert 18/6, Carroll 16/9

Miami Heat–Philadelphia 76ers 102–101

Dwyane Wade múltidézése. A másfél év után hazatérő legenda érezhetően nagyon messze van már korábbi önmagától, de ezen az estén éppen a fiatalabb Wade-et idézte: 27 pontot szórt a kispadról beszállva, ezzel csapata legjobb dobójaként zárt és az utolsó másodpercekben el is döntötte a találkozót a Heat javára. Wade az utolsó öt percben egymaga 15 (!) pontot szórt, minden Heat-pontot ő jegyzett azt a kettőt leszámítva, amit az ő gólpasszából dobott Hassan Whiteside, 24 másodperccel a vége előtt szándékosan faultolta a gyenge büntetőző Ben Simmonst, aki egyet el is rontott, majd jött a mindent eldöntő játék: hat másodperccel az órán elsüllyesztette a győzelmet jelentő visszalépős tempót, ezzel kulcsmeccset szállított a Miaminak. És csak hogy teljes legyen a múltidézés, a kosár után a „this is my house!" kiáltással adta a közönség és az ellenfél tudtára, hogy Miami továbbra is Wade County...

Ebből a meccsből tanulhatnak a Philly fiataljai. Az összecsapás után Brett Brown és J. J. Redick is Dwyane Wade-et dicsérte és az biztos, hogy a fiatal vendégcsapat tanulhatott ebből a találkozóból – nagyon nyerniük kellett volna és közel is álltak ehhez, de mégis túl sok hibát követtek el a végén. Simmons elrontott büntetője előtt Saric ütött oda feleslegesen Wade-nek, összességében eladtak 23 labdát és bár a negyedik negyedben vezettek még tíz ponttal is, végül mégsem tudták megnyerni a kulcsmeccset – egyetlen találkozóra csökkent az előnyük riválisukkal szemben, pedig egy sikerrel megelőzhették volna a Milwaukee-t is. Következőleg Clevelandbe látogatnak, ahol szintén nehéz dolguk lesz...

A Heat legjobb dobói:Wade 27/6, Dragic 21/9, T. Johnson 16/6
A 76ers legjobb dobói:Embiid 23/9, Saric 21/9, Redick 15/6

Milwaukee Bucks–Washington Wizards 104–107

Ebben a párharcban a vendég van otthon. Idén negyedszer találkozott egymással a két csapat és negyedszer nyert az aktuális idegenbeli alakulat, igaz, jóval szorosabb lett a vége annál, mint amit az első negyed sejtetett: azt 40–22-re húzta be a Wizards, de a harmadik játékrészben a különbség nagy részét eltüntette a Milwaukee. Az utolsó negyedben végig egy-két ponttal járt előrébb a Washington, de nem adta ki a kezéből a győzelmet, egy Morris-zsákolás után Beal vert be egy clutch triplát az utolsó percben, a hazaiak pedig nem tudtak már fordítani – igaz, Middleton egy 2 plusz 1-gyel, Antetokunmpo pedig egy blokkal jelentkezett, de az utolsó dobást kihagyta a görög, sőt, Henson sem tudta visszarántani a támadópattanót. A fővárosiak így nagyon fontos győzelmet jegyeztek vendégként, továbbra is fél meccsel követik a Clevelandet, a Milwaukee-tól pedig már 2.5 meccsel megléptek, ami mindenképpen jól jött számukra a GSW elleni találkozó előtt.

Antetokunmpo brutális, Parker egyre jobb. A hazaiak vezére ezúttal is elöl-hátul dominálni tudott, 23 pontja mellett leszedett 13 lepattanót, kiosztott 8 gólpasszt, ellopott három labdát és ráadásul hat dobást is blokkolt, nem lehetett vele mit kezdeni. Az ő extrája mellett Jabari Parkert is érdemes kiemelni a Bucksból, mert az egy éves kihagyás után nemrég visszatérő erőcsatár 19 pontot szórt a kispadról beszállva, ami egyrészt szezoncsúcs, másrészt egyre inkább úgy tűnik, hogy elkapja a fonalat és plusz opciót jelent a csapatának. A győzelemhez viszont most ez sem volt elég, a csapatként jobban működő (30–20 a gólpasszok, 12–17 az eladott labdák aránya Bealék javára) Wizards soknak bizonyult, hiába álltak fel komoly hátrányból Middletonék – sorozatban másodszor kaptak ki, most utaznak tovább Detroitba.

A Bucks legjobb dobói:Antetokunmpo 23/3, Parker 19/6, Middleton 17, Bledsoe 17/9
A Wizards legjobb dobói:Beal 21/6, Porter 17/9, Morris 14/3

Portland Trail Blazers–Sacramento Kings 116–99

Ez is megvan. Nem kellett különösebben megizzadnia ezért a sikerért a Portlandnek, Damian Lillard (26 pont, 12 gólpassz, ebből 15 és 5 az első negyedben) irányításával nagyon hamar megléptek és tíz pont körüli-feletti előnyt épített ki, amit aztán a harmadik játékrészben tudott csökkenteni a Kings – a 88–80-ról indult záró etapban azonban ismét odaléptek a hazaiak és végül különösebb gond nélkül hozták a kötelező győzelmet. Lillardot egyébként is érdemes kiemelni, mert 32 pontos átlagot produkált februárban, ezzel franchise-rekordot döntött (senki nem hozott még ilyen hónapot a Blazersnél), másrészt 197 pontot szórt az utóbbi öt meccsén, erre szintén senki nem volt eddig képes a klubnál – vezetésével már csak egyetlen mérkőzésre vannak a nyugati negyedik Spurstől, igaz, péntek hajnalban a Minnesotával rangadóznak.

Csak a kiütést kerülte el a Kings. Nem sok köze volt a találkozóhoz a vendégcsapatnak, annyit játszottak Bogdanovicsék, amennyit éppen a Portland engedett nekik, így az volt a maximum, hogy vállalható mértékű vereséggel jöjjenek le a pályáról. A játék minden elemében elmaradtak ellenfelüktől, nem nagyon volt mire építeniük, Randolph és Cauley-Stein próbálkozott a festékben, de ők nem tudták tartani a lépést a sokkal pontosabb és lendületesebb Blazersszel – zsinórban ötödször kaptak ki és csak fél meccsel előzik meg a nyugati sereghajtó Phoenixet.

A Trail Blazers legjobb dobói:Lillard 26/12, Napier 20/12, Nurkic 17
A Kings legjobb dobói:Randolph 20/3, Cauley-Stein 17, Bogdanovics 14/6

Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 120–122

A cseresor nyerte meg a Clippersnek. Nagyon mélyről állt fel ezen az estén a vendégcsapat, a harmadik negyedben volt már 19 pontos hátrányban is Doc Rivers együttese, de aztán megmentőként érkezett a kispad és gyökeres változás állt be a találkozón. Boban Marjanovics (15 perc, 18 pont, 6 lepattanó), Montrezl Harrell (15 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz), Milos Teodoszics (11 pont, 5 gólpassz, 3/4 tripla)és Lou Williams (25 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével még a játékrész végéig felkapaszkodtak hét pontra, majd még két perc sem telt el a záró etapból, már náluk volt az előny, valósággal lejátszották a pályáról az addig remeklő Denvert. A végjáték aztán szorosan alakult, volt egál is az állás, de a Clippers már nem rontotta el, Lou Williams fontos játékokat szállított, majd bár AustinRivers elrontott egy büntetőt 121–120-nál, az utolsó támadást kivédekezték a vendégek, így nagyon fontos győzelmet arattak – ezzel a sikerrel éppen a Denvert érték utol a nyugati nyolcadik-kilencedik helyen.

Ezt bánhatja a Denver. Úgy tűnt, hogy behúzza a hazai rangadót a társaság, de a harmadik-negyedik negyedben érthetetlen lefagyást produkált Michael Malone legénysége: 82–63-as vezetés után egy 10–37-es (!) periódus következett, a Clippers tökéletesen működő cseresorára képtelenek voltak reagálni. A hajrában ugyan még összeszedték magukat, egyenlítettek, de megint jött az ő szemszögükből egy 0–7-es LAC-roham, a végén pedig nem jöttek ki jól a kulcsjátékokból – már-már a kezükben volt a siker, de végül nagyon fájó vereséget szenvedtek. Fájdalomdíjként viszont némi meglepetésre (tegnap még arról volt szó, hogy két héten belül játszhat) 44 kihagyott mérkőzés után visszatérhetett Paul Millsap és bár a dobásai egyelőre nem ültek, csereként így is hozzá tudott már tenni – rá nagy szükségük lesz az alapszakasz utolsó időszakában.

A Nuggets legjobb dobói:Harris 23/12, Barton 19/6, Jokics 18/6, Murray 18, Chandler 18/3
A Clippers legjobb dobói:Williams 25/3, Marjanovics 18, Rivers 17/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik