Újabb mérföldkővel és 136 ponttal üzent a GSW

TÓTH ATTILA, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)TÓTH ATTILA, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2016.04.04. 11:07
null
Stephen Curry (balra) a Portland ellen bedobta a Golden State 1000. tripláját a szezonban (Fotó: Reuters)
Steph Curry vezérletével túldobta a Portlandet a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ráadásul a gárda bedobta 1000. tripláját az idei szezonban. A Cleveland a Charlotte ellen győzött Kyrie Irving nélkül, a Houston James Harden pazar estéjével verte az OKC-t, győztes meccsen tért vissza a Clippershez Blake Griffin, sorozatban negyedik sikerét aratta a Dallas, hozta a kötelezőt a Jazz – íme a részletek!

 

Brooklyn Nets–New Orleans Pelicans 87–106

Tim Frazier lubickolt. A nemrég a D-ligából felhívott irányító eddigi tíz meccséből kilencszer átlépte a tízpontos hatást a New Orleansnál, most pedig 19 pontja mellé 13 gólpasszt is kiosztott (természetesen mindkettő karriercsúcs) – ráadásul egyszer sem adta el a labdát. A vendégcsapat nagy akarattal és meglepő pontossággal (55% mezőnyből) játszott, így a rengeteg hiányzó ellenére magabiztos győzelmet aratott.

Lopez és Young befejezte. A Nets két legjobb játékosa már nem lép pályára ebben a szezonban, a helyükön Thomas Robinson és Henry Sims kezdett – nem is játszottak rosszul, de támadásban nem tudták hozni Lopezék szintjét. A hazai csapatnál Bogdanovic és Sloan sem lépett pályára, így pedig érthetően nem volt meg a megfelelő tűzerő – gyenge színvonalú meccsen szenvedtek egyértelmű vereséget.

A Nets legjobb dobói: Kilpatrick 15/9, Sims 12, Brown 12/6
A Pelicans legjobb dobói: Babbitt 21/9, Frazier 19/6, Ajinca 16

 

Cleveland Cavaliers–Charlotte Hornets 112–103

Beosztotta az előnyt a Cavs. Az első félidőben remekül járatta a labdát a Kyrie Irvinget nélkülöző hazai alakulat, jó ritmusban és pontosan játszottak Love-ék, ráadásul be is dobálták a helyzeteiket – ennek megfelelően a harmadik negyed elején a különbség elérte a húsz pontot. Ezt fokozatosan leadták, sőt, négy perccel a vége előtt két labdán belülre zárkózott a Charlotte, de ekkor még egyszer sebességet váltott a Cleveland és lehozta a meccset. LeBron James (31 pont, 8 lepattanó, 12 gólpassz) mellett egyébként főleg Love (25 pont, 5/8 tripla) és Smith (27 pont, 6/9 tripla) villogott, a gárda összesen 16 hárompontost süllyesztett el.

Batum megsérült. A vendégeknél nem lépett pályára Al Jefferson, Nic Batum pedig az első félidőben kapott oda a térdéhez és nem tért vissza a pályára – Steve Clifford szerint nem fogják erőltetni, bár elsőre nem tűnik súlyosnak a dolog. A harmadik negyedben ezzel együtt felzárkózott a Hornets, Kemba Walker ekkor egymaga 15 pontot rámolt be, ráadásul Marvin Williams és a padról beszálló Jeremy Lin is tolta a csapat szekerét – végül ez is kevésnek bizonyult, jóval pontosabb volt most a Cavs.

A Cavaliers legjobb dobói: James 31, Smith 27/18, Love 25/15
A Hornets legjobb dobói: Walker 29/3, Williams 22/12, Lin 14/3

 

Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 118–110

Az utolsó szalmaszál. A győzelem után is egy meccs a Rockets lemaradása a Dallas-Utah pároshoz képest és már csak öt találkozó van hátra – nagyon nehéz dolguk lesz a folytatásban. Ezzel együtt ma nagy akarattal és jól kosarazott a Houston, James Harden (41 pont, 9 gólpassz) tarthatatlan volt és védekezésben is harapott a gárda – tizenegy labdát loptak el, ebből egyet az utolsó percben. Emellett a 22 megszerzett támadópattanó is Howardék akaratát bizonyítja, a záró etapban 38 pontot szerezve fordítottak és nyerték meg a kulcsfontosságú mérkőzést.

Túl sokat hibázott az OKC. Alapvetően nem játszott rosszul a Thunder, Kevin Durant (33 pont, 8 lepattanó) és Russell Westbrook (23 pont, 13 lepattanó, 9 gólpassz) is hozta magát, de a két sztár együtt 14, a csapat összességében 21 labdát adott el, ráadásul a palánk alatt is gondban voltak – hiába céloztak jobban a Houstonnál, a hazaiak hússzal több dobást vállalhattak el. Az utolsó negyedben már nem bírta tartani a lépést az OKC, fokozatosan fordult meg a meccs, a legvégén pedig ismét elöl-hátul hibázott a gárda, így kikapott – igaz, ennek jelentősége számukra nincs.

A Rockets legjobb dobói: Harden 41/15, Ariza 18/9, Beverley 12/6
A Thunder legjobb dobói: Durant 33/9, Westbrook 23/3, Kanter 16

Stephen Curry (balra) a Portland ellen bedobta az 1000. tripláját a szezonban (Fotó: Reuters)
Stephen Curry (balra) a Portland ellen bedobta az 1000. tripláját a szezonban (Fotó: Reuters)

 

Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 78–88

Száguld a Mavericks. Sorozatban negyedik győzelmét aratta a Dallas a kulcsidőszakban, ezzel pedig jelenleg nyugati hetedik – ráadásul Chandler Parsons és Deron Williams nélkül került ilyen jó formába a gárda. Ezen az estén az első negyedet követően egyértelműen fölényben játszottak, a védekezésük nagyon szervezett volt, elöl pedig hol Matthews, hol Barea, hol Harris talált bele egy-egy jobb szériába – az előnyük volt már 18 pont is. Az igazság pillanata majd csütörtökön jön el: Nowitzkiék ekkor fogadják a Houstont...

Wiggins és Towns villogott. Csapatszinten nagyon gyengén játszott a Minnesota, a dobásokkal is komoly gondban voltak, de az eladott labdák és a lepattanózás is a Mavs felé billentette a mérleg nyelvét – a védekezés nem működött rosszul, de ezzel nem tudták ellensúlyozni gyengeségeiket. Érdemes viszont megemlíteni Andrew Wigginst, aki így is eljutott 30 pontig (12/21 mezőnyből), valamint Karl-Anthony Townst, aki ugyan nem termelte a pontokat (11-ig jutott), de 21 lepattanót szerzett meg, center létére pedig kiosztott kilenc gólpasszt és három blokkot is.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 30, Towns 11, LaVine 11/6
A Mavericks legjobb dobói: Barea 21/9, Matthews 19/18, Harris 16/9

 

Los Angeles Clippers–Washington Wizards 114–109

Visszatért Blake Griffin. Negyvenöt találkozót hagyott ki a Clippers magasembere, aki kiválása előtt együttese legjobbja volt – igaz, nélküle 30–15-öt futott csapata. Griffin rögtön kezdett is, de maradandó nyomot nem hagyott (6 pont, 5 pattanó, 4 gólpassz), annál inkább Chris Paul (27 pont, 12 gólpassz): az irányító végig sakkban tartotta a Wizards védekezését, remekül vezette a hazaiakat és kulcspillanatban pörkölt be egy demoralizáló hármast a végén. A védekezéssel most akadtak gondok Doc Riverséknél, de ezt ellensúlyozni tudták, így Griffin győzelemmel térhetett vissza a csapatba hat mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt.

Végig futott az eredmény után a Washington. Egy pillanatig sem vezetett a találkozó folyamán a fővárosi alakulat, Bradley Beal (2/16 mezőnyből) borzalmas napot fogott ki és nagyon hiányoztak az ő pontjai. A harmadik negyedben egy 10–0-s rohammal felzárkóztak a vendégek, majd az utolsó percekben John Wall és Otto Porter tripláival ismét szorossá tették a meccset, de Paul két villanással eldöntötte a győztes kilétét – a Washingon idén lemarad a playoffról.

A Clippers legjobb dobói: Paul 27/3, Crawford 19/12, Redick 18/6
A Wizards legjobb dobói: Gortat 21, Morris 18/6, Wall 15/9

 

Orlando Magic–Memphis Grizzlies 119–107

Túl sok Vucsevics, túl sok Oladipo. Ezekkel a szavakkal jellemezte a meccset David Joerger, a Memphis vezetőedzője és természetesen igaza van: a center a padról beállva 25 pontig és 10 lepattanóig, Oladipo pedig a kezdőcsapatban 22 pontig jutott. A kulcs a gyorsindításokban rejlett, a Memphis minden hibáját kihasználták a hazaiak és 28 (!) egységet írtak a táblára ilyen szituációkból – ezzel a harmadik negyedben gyakorlatilag el is döntötték a meccset.

Hol áll meg a Grizzlies? A sérülésektől sújtott csapat érthető zuhanásba kezdett, a Portland veresége miatt ugyan még van fél meccs előnye az ötödik helyen, de ez már zsinórban a hatodik veresége volt, így nyugodt semmiképp sem lehet. Ezúttal a dobásokkal nem is volt gond, de védekezni nem maradt erő, ráadásul az eladott labdák, vagy akár lepattanók után is átrohantak rajtuk Paytonék – nincsenek könnyű helyzetben, hiszen például még kétszer találkoznak a GSW-vel is...

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 25, Oladipo 22, Fournier 22/9
A Grizzlies legjobb dobói: Barnes 24/15, Randolph 15/3, Carter 13/3

 

Phoenix Suns–Utah Jazz 86–101

Kötelező volt. A playoff-harc miatt Phoenixben nem hibázhatott a Jazz és a kissé tapogatózó első negyed után nem is adtak esélyt ellenfelüknek Haywardék: a második játékrészt 30–10-re nyerték, innentől pedig a szerzett labdákból dobott könnyű kosarakkal őrizték az előnyt. Ugyan nem ütötték ki a Sunst, végig kézben tartották a meccset, visszatért Derrick Favors is és jelenleg ők a nyolcadikak – igaz, legközelebb San Antonióba látogatnak...

Ennyit tudott a Suns. A hazai csapat az említett második negyedben mindent elrontott, amit el lehetett, ezt követően pedig az erőlködés ment – tíz pont körüli hátrányban játszottak Bookerék, de közelebb zárkózni nem tudtak. Brandon Knight és Jon Leuer is kiülte ezt a találkozót, a 21 eladott labdát pedig nem lehetett ellensúlyozni, így sorozatban hatodszor kaptak ki – igaz, három meccsel így is előzik a Lakerst Nyugaton.

A Suns legjobb dobói: Teletovics 24/9, Chandler 21, Booker 14/6, Tucker 14/9
A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/3, Hood 18/18, Favors 17

 

Milwaukee Bucks–Chicago Bulls 98–102

Késői győzelem? Tizenkilenc pontos előnyt adott le a Chicago és az utolsó percekben fej-fej mellett haladtak a felek, de Jimmy Butler nem tette meg azt a szívességet a hazaiaknak, hogy hibázzon: 11 mezőnykísérletéből tíz a gyűrűben landolt és a hajrában is lehetett rá számítani. Mellette Justin Holiday a legjobbkor villant, Pau Gasol (16 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz) remekelt, így Rose, Gibson és Snell nélkül is hozták a győzelmet – csakhogy így is két meccs a lemaradásuk a nyolcadik helyhez képest, amely elég soknak tűnik.

Antetokounmpo karriercsúcsa is kevés volt. A görög mindenes folyamatosan támadta a gyűrűt és nem tudtak vele mit kezdeni a vendégek, végül 34 pontos karriercsúccsal és 9 gólpasszal zárt – mellette Jabari Parker is agresszív volt, de Khris Middleton hiányában a többiek mind felejthető estét produkáltak. Ennek ellenére egy nagy rohammal eltüntették komoly hátrányukat, de az utolsó percekben eladott labdák és elnézett védekezések végül így is vereséghez vezettek.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34/3, Parker 24, Monroe 11, Plumlee 11
A Bulls legjobb dobói:
Butler 25/3, Mirotic 19/9, Gasol 16/3

 

New York Knicks–Indiana Pacers 87–92

George klasszisa döntött. A foghíjas Knicks remekül kezdett, azonban a második negyedben nem tudtak mit csinálni a Pacers cseresorával, akik 24 órával korábban a Philly ellen is villogtak: Stuckey, Turner és Miles egész meccsen jól játszott, pontos dobásokkal jutottak el kétszámjegyű ponttermésig, Ty Lawson pedig 5 gólpasszal támogatta meg a rogyadozó támadójátékot. A negyedik negyedben azonban már ők sem tudtak segíteni, az utolsó két percben vezetett is a Knicks – ekkor jött a korábban bokasérülést összeszedő Paul George életmentő duplája 87–87-nél, ami végleg megtörte az ellenállást.

Dicséret illeti a New Yorkot. A sérült Porzingis és Calderon mellett Carmelo Anthony is kiülte a mai meccset, így nem volt meglepő az első félidei szenvedés. A második félidőben azonban a veterán Sasha Vujacic, illetve a 4. negyedben 13 pontot termelő Arron Afflalo vezetésével feltámadt a Knicks, és alaposan megizzasztotta a Pacerst, akiknek nagyon kellett ez a győzelem a playoffhoz.

A Knicks legjobb dobói: Vujacic 21/15, Afflalo 15, Williams 12/3.
A Pacers legjobb dobói: George 20/6, Stuckey 17, Turner 12.

 

Golden State Warriors–Portland Trail Blazers 136–111

Újabb rekord, erődemonstráció. A Boston ellen elszenvedett első hazai vereség után a GSW villámgyorsan jelezte a ligának, hogy csak pillanatnyi kisiklásról volt szó. Bár a Portland jól kezdett, a második negyedben 13 pontot vert rájuk a címvédő, és az olló folyamatosan nyílt: a hazaiak minden negyedben legalább 31 pontot termeltek, a vendégek egyébként jó védőmunkáját szétszedte a 9 tripláig jutó Curry (39 pont, 7 gólpassz), a tripla-duplázó Draymond Green (22 pont, 10 pattanó, 10 gólpassz) és a szintén jól dobó Thompson. A cseresorból Barbosa, Livingston és Rush is forró kézzel szállt be a meccsbe, ráadásul hosszú sérüléséből visszatért a center Festus Ezeli is – a hab a tortán egy újabb mérföldkő elérése volt: a Warriors ebben a szezonban csapatszinten elérte az 1000 bedobott hárompontost!

Ma itt senki nem nyert volna. A Portland a maga szintjén varázslatos szezont fut, jó esélye van a rájátszásra, de ezt a meccset gyorsan el kell felejteniük és két nap múlva esedékes sacramentói kirándulásra kell koncentrálniuk. Damian Lillard (38 pont, 4 gólpassz) tartotta a lépést Curry-vel, McCollum nagyjából Thompsonnal, de még legalább egy extra kellett volna akár csak a szoros meccshez is. A második negyedtől kezdve a nem lassú Trail Blazershez képest is egy sebességi fokozattal gyorsabban játszott a GSW...

A Warriors legjobb dobói: Curry 39/27, Green 22, Thompson 21/6.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 38/12, McCollum 18/6, Harkless 15/3.

 

Los Angeles Lakers–Boston Celtics 100–107

Bryant mindenkit meglepett. A Heat elleni meccsen készült kép, melyen Bryant szinte eltűnik a testére pakolt jegestömlők alatt, bejárta a világot – ehhez képest pár nappal később 33 percet volt a pályán, beszórt 34 pontot és szerzett 3 labdát. Bár a dobásai nem voltak annyira jók (11/28 mezőnyből), így is meglepte a Bostont, akik könnyű meccsre készültek. Bryant mellé Julius Randle (20 pont, 10 pattanó) és Jordan Clarkson (17 pont, 3 labdaszerzés) is felnőtt, ugyanakkor D'Angelo Russell nem találta a játékát, és ezt már nem bírta el a Los Angeles: a végén Bryant vállalta el a triplákat, ami ritkán jelentett jót a Lakers szempontjából az elmúlt 20 évben.

Crowder nagyon kellett. A bostoni védekezés egyik alapja az elmúlt három hétben összesen másodszor jelentkezett játékra, és szükség is volt rá elöl-hátul. Bár nem dobott jól, így is eljutott 22 pontig, de sokkal fontosabb volt az 5 szerzett labdája, amivel stabilitást adott hátul. Mellette Isaiah Thomas (26 pont, 6 gólpassz) és a kezdőbe kerülő Evan Turner játszott jól, de cseréjük, Marcus Smart (7 pont, 5 pattanó, 6 gólpassz) is mindig a legjobbkor tett valami hasznosat. A végjátékban volt egy kis zavar a gépezetben, 104–93-ról 104–100-ra jött fel a Lakers, de végül a Boston túlélte a rohamot, és sikerével megtartotta esélyét az elsőkörös pályaelőnyre.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 34/12, Randle 20, Clarkson 17/6.
A Celtics legjobb dobói: Thomas 26/12, Crowder 22/6, Turner 17/3.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik