Újabb Lakers-vereség, Harden elsőre extrát nyújtott

Vágólapra másolva!
2012.11.01. 09:10
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) mára virradóra összesen kilenc találkozót rendeztek meg, ezen felül pedig lefújták a New York-i belharcot, ugyanis Sandy hurrikán pusztításai miatt a Brooklyn Nets és a New York Knicks nem tudta volna biztonságban megrendezni a rangadót. Így is bőven akadtak érdekességek ezen az éjjelen is, hiszen James Harden 37 ponttal és 12 gólpasszal mutatkozott be a Houstonban, ahol Jeremy Lin sem muzsikált rosszul első fellépése alkalmával. Anthony Davis és Damian Lillard személyében két klasszisteljesítményt láttunk két nagyon reményteli újonctól, a Los Angeles Lakers pedig újabb sima vereségbe futott bele, ezúttal Portlandben, pedig Kobe Bryant és Dwight Howard összesen 63 pontot dobott. Nézzük a játéknap további fontosabb tudnivalóit!

Toronto Raptors–Indiana Pacers 88–90Toronto Raptors–Indiana Pacers 88–90

PLUSZ–MÍNUSZ
A nap hőse: James Harden, aki egészen fantasztikus egyéni teljesítménnyel mutatta meg, hogy megérdemli a bizalmat és azt a rengeteg pénzt, melyet a következő években fog kapni. 37 pont, 12 gólpassz, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés, 1 blokk – fenomenális!
A nap lúzere: A Dallas Mavericks együttese, mely újabb fontos magasemberét vesztette el Elton Brand személyében, ráadásul hatalmas verést kapott a Mavs a Utah elleni találkozó második félidejében.

Nagy várakozások előzték meg a Valanciunas, Lowry párossal megerősített Raptors bemutatkozását, de elsőre hazai környezetben sem jött össze a kanadaiaknak a győzelem a Danny Grangert nélkülöző Pacers ellen, pedig 8 pontos előnnyel mehetett neki az utolsó negyednek a Toronto. Utána viszont kijött, hogy melyik a tapasztaltabb csapat, a 25–öt szóró David West és a nagyon hasznos teljesítménnyel előrukkoló Paul George (14 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz), Roy Hibbert (14 pont, 9 lepattanó, 5 blokk) páros bevezette a célba az Indianát, igaz magát a célszalagot a sérülésből visszatérő George Hill közeli kosarával szakította át a Pacers 2 másodperccel a lefújás előtt. A vendéglátóknál Lowry 21 ponttal, 7 gólpasszal, 8 lepattanóval és 5 szerzett labdával mutatkozott be, a 20 esztendős Jonas Valanciunas pedig 12 pontos, 10 lepattanós dupla duplát hozott össze élete első NBA–meccsén.

A Raptros legjobb dobói: Lowry 21, Bargnani 16, Calderon 15
A Pacers legjobb dobói: Da. West 25, Hibbert, George 14-14

TORONTO–INDIANA

Philadelphia 76ers–Denver Nuggets 84–75

Andre Iguodala ugyanabban a csarnokban kezdhette Nuggets-pályafutását, amelyik eddig egész pályafutása alatt a kosárlabda–otthona volt, ugyanis a nyár legnagyobb játékostranzakciójában, a Howard-trade-ben résztvevő Nuggets pont Philadelphiában vendégszerepelt az idénynyitón. A Danilo Gallinari nélkül felálló denveriek első fellépésükön kisebb csalódást okoztak, elég simán hagyták nyerni az Andrew Bynumot jegelő Sixers. Iguodala 11 ponttal, 4 lepattanóval és 4 gólpasszal tette le névjegyét Nuggets–játékosként, de ex–csapattársa, Spencer Hawes 16 pontos, 12 lepattanós, 5 blokkos performanszára nem volt válasza a vendégeknek. Összességében szép csapatteljesítménnyel hozta ezt a találkozót a Philadelphia.

A 76ers legjobb dobói: Hawes 16, J. Richardson, D. Wright 14-14
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 16, Iguodala 11, A. Miller 10

PHILADELPHIA–DENVER

Detroit Pistons–Houston Rockets 96–105

James Harden azonnal robbantott: a szűk egy hete Houstonba cserélt hátvéd, aki mellesleg a meccs előtt nem sokkal írt alá egy nagyon borsos szerződéshosszabbítást, 37 ponttal, 6 lepattanóval, 12 gólpasszal, 4 labdaszerzéssel és 1 dobásblokkolással vezette győzelemre a teljesen újraformált texasi alakulatot. A középső két negyedben egyébként jobban muzsikált a Brandon Knight, Greg Monroe páros fémjelezte Pistons, ám Harden és a szintén a holtszezonban megszerzett Jeremy Lin (12 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz, 4 szerzett labda) vezetésével talpra állt a Houston és nagyon megverte az utolsó 12 percben (33–15) keleti ellenfelét.

A Pistons legjobb dobói: Knight 15, Monroe 14, Prince 12
A Rockets legjobb dobói: Harden 37, Delfino 15, Asik, Lin 12-12

DETROIT–HOUSTON

Chicago Bulls–Sacramento Kings 93–87

A Derrick Rose-t még egy jó darabig nélkülözni kényszerülő tavalyi alapszakasz-győztes alaposan megszenvedett a 21-et szóró Tyreke Evans húzta Sacramentóval, de végül Joakim Noah 23 pontos, 10 lepattanós dupla duplája révén, valamint a Boozer, Hamilton, Deng trió hathatós segítségének köszönhetően azért érvényesíteni tudta a papírformát Tom Thibodeau legénysége. A vendégeknél az elég jó előszezonon túllévő Thomas Robinson 1/5–ös draftválasztottként csupán 3 ponttal és 3 lepattanóval mutatkozott be első NBA-s mérkőzésén, de rajta kívül is sokan elmaradtak a várttól a Kingsnél, így nem csoda, hogy a szükséges plusz már nem volt meg a negyedik negyedben a vendégeknél.

A Bulls legjobb dobói: Noah 23, R. Hamilton 19, Boozer 18
A Kings legjobb dobói: T. Evans 21, M. Thornton 15, Cousins 14

CHICAGO–SACRAMENTO

New Orleans Hornets–San Antonio Spurs 95–99

Majdnem meglepetés született New Orleansban, ahol félidőben még 7 ponttal ment Monty Williams gárdája, de végül győzött a rutin és Manu Ginobilit jegelve is behúzta a kötelezőt a San Antonio. Amolyan igazi "előttem az utódom" mérkőzés volt ez Tim Duncan és az idei 1/1-es, Anthony Davis számára, hiszen a 24 pontja mellett 11 lepattanót leszedő és 3 blokkot kiosztó Spurs-vezér éppen azzal a Hornets-reménységgel találta magát szembe, akit sokan hozzá hasonlítanak. Davis 21 ponttal, 7 lepattanóval és 1 dobásblokkolással indította NBA-s pályafutását, de Duncannek minőségibb társai akadtak ezen az estén, úgyhogy megérdemelten nyert a Spurs. A hazaiaknál egyébként bemutatkozott Austin Rivers is, ám 7 pontja és 2 lepattanója picit kevesebb a vártnál, főleg, hogy kezdhetett a sérült Eric Gordon helyén.

A Hornets legjobb dobói: A. Davis 21, Aminu 17, Jas. Smith 12
A Spurs legjobb dobói: Duncan 24, T. Parker 23, Leonard 19

NEW ORLEANS–SAN ANTONIO

Utah Jazz–Dallas Mavericks 113–94

Egy félideig tartott az a lendület, amit még tegnap szerzett a Mavericks a Lakers idegenbeli legyőzésének alkalmával, ám a fordulás után kifogott Rick Carlisle amúgy is Dirk Nowitzki és Chris Kaman nélküli csapatán a back–to–back mérkőzések átka és a 21–21 pontig jutó két Williams, Marvin és Mo vezetésével lemosta a pályáról a Jazz a dallasiakat. A harmadik negyed sikerült borzasztóan egyoldalúra, ebben a 12 percben 24 ponttal volt jobb a hazai gárda a vendégeknél, ráadásul a texasiak a még egy újabb magasemberüket, Elton Bradet is elveszítették sérülés miatt. A Jefferson, Millsap, Favors, Kanter négyesfogat – írd és mondd – 46 lepattanót szedett le közös erővel, a Jazz csapatként 61–ig jutott ebben a kategóriában, a 17 pontos Collison vezette Dallas 40-ével szemben, ez pedig abszolút döntő volt a fáradtság és a lendület mellett is.

A Jazz legjobb dobói: Mo Williams, Ma. Williams 21–21, Millsap, Foye 13-13
A Mavericks legjobb dobói: D. Collison 17, D. Wright 15, Mayo, V. Carter 12-12

UTAH–DALLAS

Phoenix Suns–Golden State Warriors 85–87

Egy kisebb és egy nagyobb meglepetést vélhettünk felfedezni a vendégek kezdőötösében, ugyanis mind a tavaly évközben szerzett, s azóta sérült Andrew Bogut (8 pont, 6 lepattanó), mind pedig a kijáró bokájú Stephen Curry (5 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) mezt húzott erre a találkozóra. A nagyon hullámzóan alakuló találkozó végén a 17 pontos Carl Landry szerezte a meccs legfontosabb kosarát szűk egy perccel a végső dudaszó előtt, aztán Goran Dragic (17 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 3 szerzett labda) még közelebb hozhatta volna a hazaiakat, de csak egyik büntetőjét értékesítette 3 egységnyi hátrányban, aztán Curry rontott el két büntetőt, de nem kapott már kosarat a Warriors, mely így győzelemmel indíthatta ezt a szezont.

A Suns legjobb dobói: Dragic 17, Scola 15, Dudley 11
A Warriors legjobb dobói: C. Landry 17. K. Thompson 16, B. Rush 14

PHOENIX–GOLDEN STATE

Los Angeles Clippers–Memphis Grizzlies 101–92

Míg mindenki a híresebb Los Angeles–i alakulatra figyel, melynek már két veresége van két játéknap alatt, addig a kisebbik helyi csapat egy dicséretes győzelemmel indította az idényt. Tavaly remek párharcot vívott ez a két gárda a playoff első körében, s bizony kísérthetett a múlt a Grizzlies-nél, ugyanis a Clippers gyakorlatilag ugyanazokat a hibákat használta ki, mint akkor. Hiába Matt Barnes eltiltása és a Grant Hill, Chauncey Billups páros sérülése, a hazaiak kispadja így is 46–17–re verte a Memphis cseréit, köszönhetően elsősorban a 29 egységig jutó Crawfordnak, akinek ráadásul ez volt a bemutatkozó meccse a Los Angeles-iek színeiben. A vendégeknél összesen 60 pontot termelt a Gasol, Randolph, Gay belső trió, de ez sem volt elég, ráadásul megint a hajrában múlta felül a Clippers a Grizzliest, 28–15-re hozta a negyedik negyedet a Chris Paul (12 pont, 4 lepattanó, 12 gólpassz, 4 szerzett labda) irányította vendéglátó.

A Clippers legjobb dobói: Ja. Crawford 29, Bledsoe 13, Jordan, Paul 12-12
A Grizzlies legjobb dobói: Gay 25, M. Gasol 20, Randolph 15

LOS ANGELES–MEMPHIS
Kobe Bryanték (jobbra) második 
meccsüket is elbukták (Fotó: Reuters)
Kobe Bryanték (jobbra) második meccsüket is elbukták (Fotó: Reuters)

Portland Trail Blazers–Los Angeles Lakers 116–106

Dwight Howard 33 pontos, 14 lepattanós és 5 gólpasszos teljesítménye (19-ből 15 bedobott büntetővel!), valamint Kobe Bryant 30 pontos, 6 lepattanós performansza ellenére is nagyon simán kapitulált az új szupercsapatnak kikiáltott Lakers, ez úttal a nem kimondottan rájátszásra esélyes Blazers otthonában. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Steve Nash kisebb sérülése miatt az első félidőben abba kellett, hogy hagyja a mérkőzést, de a 26-ot szóró Batum vezette portlandiek így is a vártnál simábban gázoltak át a megsebzett nagyvadon. A hazaiaknál egyébként a nagyreményű újonc irányító, Damian Lillard 23 ponttal és 11 gólpasszal tette le a névjegyét az NBA-ben, míg LaMarcus Aldridge 19 pontos teljesítményével mutatta meg, hogy sérülése már a múlté. A Los Angeles-i sztárcsapat egyébként az (teljesen tét nélküli) előszezon-meccseket is latba véve 10. idei mérkőzésén sem tudta begyűjteni első győzelmét.

A Blazers legjobb dobói: Batum 26, Lillard 23, Matthews 22
A Lakers legjobb dobói: D. Howard 33, Bryant 30, P. Gasol 16

PORTLAND–LOS ANGELES
NBA
2. JÁTÉKNAP
Toronto Raptors–Indiana Pacers 88–90
Philadelphia 76ers–Denver Nuggets 84–75
Detroit Pistons–Houston Rockets 96–105
Chicago Bulls–Sacramento Kings 93–87
New Orleans Hornets–San Antonio Spurs 95–99
Utah Jazz–Dallas Mavericks 113–94
Phoenix Suns–Golden State Warriors 85–87
Los Angeles Clippers–Memphis Grizzlies 101–92
Portland Trail Blazers–Los Angeles Lakers116–106
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik