Túlórában vette el a pályaelőnyt a Spurs!

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.04.23. 09:37
null
Tim Duncan ellen még az efféle szoros őrizet sem elegendő (Fotó: Reuters)
Visszavágott a címvédő Chris Pauléknak az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának ötödik játéknapján, és hosszabbítást nyert a Staples Centerben – ezzel elvette a Clippers pályaelőnyét, így 1–1-gyel költözhetnek a felek San Antonióba. A Memphis jó kinti dobóformával másodszor is simán lenyomta a még mindig szenvedő Portlandet, a Brooklyn viszont elszalasztotta a lehetőséget Atlantában a gyengén játszó Hawks ellen. Íme a részletek!

 

ATLANTA HAWKS–BROOKLYN NETS 96–91

Williams kezében volt az egyenlítés. Végig tartotta magát a Brooklyn, nem tudott igazán fölénybe kerülni az Atlanta, ugyanis nagyon gyengén dobtak mezőnyből Teague-ék – végül 40% alatt zárták a találkozót. A negyedik negyedet azért már nyolcpontos fórral kezdhette a vendéglátó, de a 23 pontos Jarrett Jack vezérletével ezt ledolgozta a Nets és egyetlen egységre zárkózott az utolsó másfél percre. Kosárváltás után Millsap hibázott el egy büntetőt, így megvolt a vendégek lehetősége az egyenlítésre – azonban Deron Williams tíz másodperccel a vége előtt egy teljesen üres középtávoli tempót elhibázott, így Korver két büntetőjével a második találkozót is hozta a Hawks.

A lepattanók továbbra is a Nets oldalán állnak. Bár a Horford, Millsap, Carroll trió nem teljesített rosszul e téren a hazaiaknál, a Brooklyn ezúttal is megnyerte a lecsorgók csatáját – ezeknek (is) köszönhetően tízzel több pontot is tudtak szerezni Williamsék a festékből. Az Atlanta gondjait tetézte a rossz dobóforma, bár Millsap elkapta a ritmust (4/4 tripla), de Horford sokoldalú játéka mellett csak 6/15-tel tüzelt, Carrollnak pedig az utolsó percig nem volt mezőnykosara – igaz, azt az egyet éppen a legjobbkor szerezte. Egyelőre nem úgy fest a Hawks, mint az alapszakaszban mindenkit elsöprő csapat, a Netsnek mindkét találkozón reális esélye volt a győzelemre.

A párharc állása: 2–0 a Hawks javára.
A Hawks legjobb dobói: Millsap 19/12, Korver 17/9, Teague 16/6
A Nets legjobb dobói: Jack 23/6, Lopez 20, Johnson 19/9

MEMPHIS GRIZZLIES–PORTLAND TRAIL BLAZERS 97–82

Ezzel a Lillarddal esélytelen a Portland. Az első találkozó is jórészt az irányító szenvedéséről és Aldridge kényszerű vállalásairól szólt, ez pedig a második összecsapásra sem változott nagyot. Az erőcsatár 7/20-as mezőnymutatója nem túl erős, viszont alig-alig került számára ideális helyzetbe – szinte egyetlen figura sem jött ki rá megfelelően. Lillard ezúttal is egészen botrányos dobásokat mutatott be, emellett egyetlen kiosztott gólpassza is sokat elárul – csapatszinten ismét 40% alatt zárt a Portland és mindössze 11 gólpasszt osztottak szét a vendégjátékosok. Amíg nem változik drasztikusan a támadójáték, a szintén nem teljesen egészséges Memphis ellen sem lesz esélyük.

Ha nem megy belül, dobjunk triplát! Ez az, amit nem sűrűn látni a Grizzliestől, de ma tökéletesen működött. A Gasol-Randolph páros borzalmas, 9/31-es mezőnymutatót (és 25 pontot) szenvedett össze, de ezt meglepetésre pótolni tudták a periméterről – Conley és Lee 18-18 egységet rámolt be és Udrih is elérte a tízet ismét. Ez sokat elárul egyébként a Blazers kinti védekezéséről is, Afflalo és Matthews hiányában kész átjáróház, Lillard ezen az oldalon sem végzett érdemi munkát – a félig sérült Conley és a bokájával szintén szenvedő Udrih is jó párszor megverte. Az 50%-os triplamutató nem szokványos a Grizzliesnél, de ha így, hát így – a 2-0 megvan számukra, a nyomás innentől az amúgy is szenvedő Portlanden van.

A párharc állása: 2–0 a Grizzlies javára.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 18/6, Lee 18/6, Gasol 15
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 24/3, Lillard 18/3, Batum 11/3

LOS ANGELES CLIPPERS–SAN ANTONIO SPURS 107–111 – H. U.

A hosszabbítást jobban bírta a Spurs. A címvédő váltani tudott az első meccshez képest és a negyedik negyed elejére tíz pontos előnyt harcolt ki magának – azonban egy 9-0-s etappal visszajött a meccsbe a vendéglátó. Innentől kis túlzással a Clippers kezében volt a találkozó, a megkeményített védekezésükkel képtelen volt mit kezdeni a bajnok és az utolsó bő hat és fél percben összesen két mezőnykosarat szereztek Leonardék – azonban a 9/21-es büntetőzés megbosszulta magát a hazaiak szempontjából, ráadásul Paul győztesnek szánt tempója is kimaradt. Ezek után a ráadásban Tim Duncan állt a San Antonio élére, majd a remekül játszó Mills és Leonard is betalált, 107-101-ről pedig már nem tudott felállni a LAC – Griffinék elbukták a pályaelőnyt.

Ezen a szinten a hibák nem férnek bele. A már említett büntetőzés és Paul kulcsfontosságú rontott dobása mellett a tripla-duplázó Blake Griffin is a legrosszabbkor hibázott, a ráadásban több labdát is eladott, amiből azonnal büntetett a Spurs – a vendégeknek még Tony Parkerre sem volt szükségük, az irányító ugyanis sérülten játszva egyetlen kosarat sem ért el. A playoffban pályafutása 159. dupla dupláját jegyző Duncan, valamint Leonard, Diaw és az extrát játszó Mills is a legjobbkor villant a San Antonio szempontjából, így hiába nyerhette volna meg többször is a derbit a Los Angeles, rutinosabb és nyugodtabb volt Popovich csapata – ezzel 1-1-gyel költözhetnek a csapatok Texasba.

A párharc állása: 1–1
A Clippers legjobb dobói:
Griffin 29, Paul 21/9, Jordan 20
A Spurs legjobb dobói: Duncan 28, Leonard 23/6, Mills 18/6

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉSEK

KELETI FŐCSOPORT
Atlanta Hawks (1.)–Brooklyn Nets (8.) 96–91
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0

NYUGATI FŐCSOPORT
Los Angeles Clippers (3.)–San Antonio Spurs (6.) 107–111 – hosszabbítás után

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

Memphis Grizzlies (5.)–Portland Trail Blazers (4.) 97–82
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik